גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראיון עבודה חוצה תרבויות

לְמָה צריך לשים לב כאשר מתראיינים לעבודה אצל מראיין שמגיע מתרבות שונה?

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

הניסיון לעשות רושם חיובי בראיון עבודה עלול ליצור דווקא רושם שלילי כאשר המועמדים בחברה השונה מהם תרבותית, או באותה חברה אך עם מראיין מתרבות אחרת. ההבדלים התרבותיים בין המועמד למראיין עלולים להוביל לאי-הבנות ולתפיסתו באופן שגוי, ולגרום לאפליה (מצדו), ולהחמצת מועמדים טובים (מצד המראיין).

בלחיצת יד שמאל

לא מזמן התראיתי עם ידיד ערבי בענייני עבודה. כשנפגשנו, הושטתי לו את ידי ללחיצה. מאחר שידי הימנית הייתה תפוסה, הייתה זו יד שמאל שהושטה לעברו. על רקע יחסינו הטובים והישירים, הוא לא התבייש להסביר לי שלחיצת יד שמאל משתמעת במגזר הערבי לחוסר כבוד - רגש שלרגע לא תכננתי לשדר.

סקרנית כתמיד, שאלתי אותו בהמשך אילו עוד היבטים בהתנהגותי עלולים להתפרש בצורה שלילית בעיניו, והוא הדגים לי כמה כאלה - ביניהם העובדה ששילבתי את רגליי זו על זו בעוד שכף רגלי העליונה מכוונת אליו.

ידידי לעבודה כמובן יודע שאיני חשה חוסר כבוד כלפיו, אך כשמדובר במפגש בין שני זרים, מראיין ומרואיין, שמפרשים באופנים שונים את התנהגויות האדם בחברה, לא תמיד הדבר מובן מאליו. כשמרואיין מפגין התנהגות הנחשבת לשלילית בתרבות המראיינת, הדבר עלול למשוך את תשומת לבו להתנהגות זו, ולהסיט את הקשב שלו מהמסרים הנחוצים והראויים שבהם הצטייד במועמד לטובת הראיון.

לא לוותר על הכנה מראש

רוב המועמדים מתכוננים לראיון העבודה - מצפים לשאלות מסוימות, ומכינים תשובות מוצלחות. הכנה זו מסתבכת כשמדובר בראיון עם שונוּת תרבותית, אך אין לוותר עליה. מרואיין שלא יתעמק בציפיות המראיין ולא יְתַרגל מענה יעיל אליהן עלול לנשור מהתהליך, ולא בהכרח בגלל חוסר התאמה לתפקיד.

מועמד שעומד להתראיין בחברה מתרבות שונה חייב לשאול את עצמו מהי ההתנהגות שיבטא ובעזרתה יצליח להעביר את המסרים שהוא רוצה להעביר למראיין: למשל, אילו תנועות גוף יחזקו את המסר של יכולת הובלת צוות? איך מבטאים זאת בתרבות המראיינת? האם הציפיות הללו שונות בחברה זו בהקשר לאנשים מתרבות שונה? מה נחשב לאפקטיבי בהתנהלות בראיון עבודה בתרבות המראיינת?

לשם כך עליו ללמוד לעומק על התרבות המראיינת: לקרוא על אודותיה, ולחפש טקסטים העוסקים בראיונות עבודה בתוכה. כך יוכל להבין מה מצפה לו ואיך מומלץ להתנהג. ואם זה נשמע כבחירה בדרך מלאכותית, יש לזכור כי בעוד ששפת הגוף הבסיסית (הפגנת שמחה, פחד, כעס, גועל, עצב והפתעה) היא כמעט אוניברסלית, חלק עיקרי מההתנהגות בעבודה הוא נלמד. איש לא גדל עם הידיעה לגבי הדרך הנכונה ללחוץ ידיים במפגש עסקי. זהו כלל שלמדים כולם דרך סוציאליזציה תרבותית (התבוננות בקהילה העסקית וחיקויה, קריאת ספרים, הכשרות עסקיות).

להיות מתואמים: עשר שאלות לבדיקה לפני הריאיון

1. מבט וקשר עין: איך תופסת התרבות המראיינת קשר עין ישיר? למשל, התרבות הישראלית היא תרבות מישירת מבט, פתוחה וישירה. מבט ישיר יכול להתפרש אצלנו כאסרטיביות, והימנעות ממבט - כחוסר ביטחון או כהסתרה. בתרבות אחרת, כאסייתית למשל, הימנעות מקשר עין דווקא מעידה על הבעת כבוד.

2. חיוך: איך מתפרש חיוך בתרבות המראיינת? בתרבות אחת זוהי דרך להתחבר, ובאחרת עלול חיוך להתפרש כסימן לבושה ולמבוכה (כבתרבות האסייתית) או כהתנהגות בלתי מותאמת (כבתרבות הגרמנית).

3. אקטיביות בריאיון: כמה פעילים אתם מצופים להיות במהלכו? בתרבות הישראלית מקובל שהמרואיין פועל בפרואקטיביות - משווק את עצמו, מרחיב גם על מה שלא נשאל, שואל שאלות. לעומת זאת, בתרבות הערבית התנהגות זו נחשבת לבלתי מנומסת.

4. לבוש: מה מקובל ללבוש בתפקיד המיועד בתרבות המראיינת? מידע זה אפשר ללמוד דרך ביקורי ריגול באזור, מקריאה בנושא, או מבירור ישיר דרך מכרים מקומיים או כאלה שעובדים בחברה המראיינת ומורגלים לדפוסיה.

5. קצב ואווירה כללית: איך זה עובד בתרבות המראיינת? יש תרבויות שנהוג להתנהל ולהתנסח בהן ברשמיות במהלך ריאיון, ויש המאפשרות מקום לאווירה ידידותית, קלילה והומוריסטית בסיטואציה זו.

6. קשרים, ניסיון או תעודות: מה מכבדת החברה המראיינת יותר? בתרבות אחת מתייחסים ברצינות רבה לתעודות שהמועמד מציג, ורואים בשימוש בקשרים אקט שלילי, ואילו באחרת הקשרים משחקים תפקיד חשוב יותר מאשר האישורים האובייקטיביים שהמועמד מביא עמו.

7. לחיצת יד: באיזו עוצמה נוהגים ללחוץ ידיים בתרבות המראיינת? בקנדה תהיה זו הפגנה של אמון, באסיה לחיצת יד חזקה תתקבל בהפתעה גמורה, ויש מדינות שבהן כלל לא מקובל ללחוץ יד לבן המין השני.

8. תנועות: איך מניעה התרבות המראיינת את ראשה, ומה זה אומר? ההודים מנענעים מצד לצד כשהם לא החלטיים, האינדיאנים עושים זאת לאות הסכמה, ובתרבויות אחרות ההנהון נעשה מטה ומעלה.

9. מרחב אישי: כמה מרחק לשמור? בכל תרבות נורמת מרחק שונה, הקשורה בדרך כלל לצפיפות האוכלוסייה בשטחה של המדינה הספציפית.

10. מהי תת-התרבות של העסק הספציפי בתוך ההקשר התרבותי? לבסוף יש לזכור כי התייחסות לתרבות הכללית אינה באה במקום בחינת התרבות הספציפית של החברה. במחקר המקדים יש לזהות גם מה מאפיין אותה, ומה נחשב אצלה ואצל המראיין המסוים לערך חיובי. לדוגמה, תרבות כללית יכולה להעריך משמעת וכבוד לסמכות, ואילו תרבות העסק הספציפי יכולה לעודד דווקא חוסר פורמאליות.
------
יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". מאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. לקשר עם יעל: בפייסבוק אוו באתר.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם