גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נכה צה"ל: "הוועדות הרפואיות במשהב"ט מצפצפות על ביהמ"ש"

לטענת טל יואב, שביקש הכרה בהחמרת נכותו, הוועדות הרפואיות באגף השיקום במשרד הביטחון הקימו "פורום רופאים של הוועדות", שהוא "פורום עלום, ערטילאי, חסר בסיס בחוק ובתקנות, המורה להן אילו החלטות לקבל"

נכה כסא גלגלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
נכה כסא גלגלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

האם הוועדות הרפואיות של אגף השיקום במשרד הביטחון "מצפצפות" על החלטות של בתי המשפט? ועדות אלה קובעות את גורלם של הנכים ופגועי הנפש שנפגעו בזמן שירות הביטחון, מתוקף סמכותם לפסוק מהי דרגת הנכות של מי שהוכר נכה לפי חוק הנכים.

חברי הוועדות הם רופאים מומחים המתמנים על-ידי משרד הביטחון, ולפי החוק הם עצמאיים ובלתי תלויים. נכה שתביעתו נדחית, יכול לבקש להיבדק שנית על-ידי ועדה רפואית עליונה. על החלטת הוועדה העליונה ניתן לערער לבית המשפט המחוזי, בשאלות משפטיות בלבד.

טל יואב, נכה בן 65 ממכבים-רעות שנפגע בשירותו הצבאי, הגיש לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב ערעור נגד החלטת הוועדה העליונה בעניינו. לטענתו, לא רק שהוועדה העליונה "צפצפה" על פסק דינו של המחוזי בעניינו, אלא שהיא הסתמכה בהחלטתה על גוף בלתי מוכר, שכונה על-ידה "פורום הרופאים של הוועדות הרפואיות העליונות של משרד הביטחון".

באמצעות עו"ד ענת גינזבורג, טוען יואב כי אותו גוף הוא "פורום עלום, ערטילאי, חסר בסיס בחוק ובתקנות, אשר לפי פרוטוקול הוועדה העליונה - הוא זה המורה לוועדות הרפואיות כיצד לפעול ואילו החלטות לקבל".

לטענתו, מהחלטה הוועדה עולה כי הוועדות העליונות כלל אינן כפופות להחלטות בית המשפט, אלא לאותו גוף עלום כלשהו, חסר בסיס בחוק ובתקנות.

פורום-על

סיפורו של יואב מתחיל עם פציעתו בברכו הימנית בזמן שירות החובה והכרתו כנכה צה"ל. בשנים האחרונות הוחמר מצבו, ועקב העברת המשקל מהרגל הפגועה לרגל שמאל, נפגעה, לדבריו, גם ברך שמאל.

יואב פנה לוועדות הרפואיות של משרד הביטחון, בבקשה כי תוכר נכותו גם ברגל שמאל, שנגרמה, לדבריו, עקב נכותו המוכרת בברך ימין. אולם הוועדות דחו את תביעתו, ויואב ערער לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

בפברואר 2016 נתנה השופטת חדווה וולצקי פסק דין, שבמסגרתו היא החזירה את הדיון בנכותו של יואב לוועדה הרפואית העליונה. השופטת פסקה כי חברי הוועדה הסתמכו על מאמרים לא מעודכנים בבואם לקבוע את הנכות. בית המשפט הורה לוועדה כיצד לפעול, לאחר שהשופטת ביקרה את ההחלטה והורתה מפורשות כי אין להסתמך על ספרות לא מקצועית.

לאור החלטת המחוזי, באוקטובר האחרון הוועדה העליונה דנה שוב בעניינו של יואב, אך דחתה שוב את בקשתו להכיר בנכותו גם ברגל שמאל. לפי הנטען בערעור שהגיש יואב בימים האחרונים, במעמד הדיון בוועדה העליונה הצהיר אחד מחבריה כי "בית המשפט לא יגיד לי מה לעשות".

לדברי יואב, דרישתו לרישום הצהרה זו בפרוטוקול נענתה בסירוב, אך לדבריו, בהמשך התברר לו כי הוועדה עצמה הודתה בכך. "לפי האמור בפרוטוקול הוועדה, הסתבר כי הוקם על-ידי אגף השיקום של משרד הביטחון 'פורום-על' - 'פורום הרופאים של הוועדות הרפואיות העליונות של משרד הביטחון', שהוא האורים והתומים של הרופאים, חברי הוועדות הרפואיות העליונות, ועל-פיו יישק דבר; ואם לא די בכך, הרי שעניינו של יואב נידון בפני פורום זה, והוועדה העליונה פעלה על-פי מסקנותיו. בגדר לא יאומן כי יסופר", טוען יואב.

יואב מוסיף וטוען כי "מפרוטוקול הוועדה הרפואית העליונה עולה כי אגף השיקום הקים אינסטנציה שאינה מעוגנת בחוק, מנוגדת לחוק ולפסיקה בדבר אוטונומית הוועדות הרפואיות"; וכי "מעתה הוועדות הרפואיות יהיו כפופות לאותו 'פורום' מחד, ומאידך היות שה'פורום' חיווה את דעתו לגבי נכויות מוסבות בגפיים תחתונות, לאמור כי אין להכיר בנכות מוסבת בגפיים תחתונות, הרי שמעתה כל נכה אשר יגיש תביעה לנכות מוסבת מסוג זה - תביעתו תדחה".

לפי הנטען בערעור, מדובר בהתנהלות שרירותית ממדרגה ראשונה, המנוגדת לחוק הנכים. "התנהלות פסולה זו מהווה פגיעה מהותית בציבור נכי צה"ל, הסובל מנכויות בגפיים התחתונות, תוך 'הסתמכות' על פורום ערטילאי שקיבל החלטה גורפת לגבי כלל נכי צה"ל - שלא להכיר בנכויות מוסבות בגפיים תחתונות!".

עוד טוען יואב כי "בנוסף לעובדה שהוועדה העליונה פעלה לפי תכתיב 'הפורום', הרי שהיא הגדילה לעשות, זלזלה בכבוד בית המשפט ושמה אותו כבור ועם הארץ, שעה שקבעה: 'לא נראה לנו שיש לבית המשפט כלים לשפוט איזה מאמר רפואי הוא רציני ואיזה לא'".

לדבריו, "הסיבה להתנהלות הפסולה של הוועדה ברורה - אם תיקבע ליואב נכות מוסבת (גם בברך שמאל), ברור כי דרגת נכותו תהיה מעל 30%, מה שיקנה לו הטבה של רכב רפואי וגמלת ניידות".

יואב מבקש מבית המשפט לפסול את הוועדה העליונה ולהורות על החלפתה בהרכב אחר, ובנוסף "כיוון שהתקיים דיון בעניינו של המערער בפני 'הפורום', מתבקש בית המשפט להורות לוועדות הרפואיות העליונות כי הן כפופות להחלטותיו הוא - ולא ל'פורום' כלשהו".

עוד כתבות

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

תחרות לגז הישראלי? ארה"ב תייצא גז למצרים ב-4 מיליארד דולר

"הארטרי פרטנרס" האמריקאית תייצא למצרים גז בשווי 4 מיליארד דולר בתצורת גז טבעי מונזל ● וזאת לאחר שמצרים כבר חתמה עם שותפות "לוויתן" על עסקת יצוא בשווי 35 מיליארד דולר ● ברגע האחרון, במשרד האנרגיה החליטו לעכב את היתר היצוא הסופי

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

בנקים בישראל

הבנקים רשמו רווח נקי של כ-9 מיליארד שקל ברבעון: 60% ממנו חולק כדיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים פרסמו השבוע את התוצאות שלהם לרבעון השלישי, כאשר הרווח שהציגו צמח ב-17% והסתכם ב-8.7 מיליארד שקל ● בגזרת הדיבידנדים, הבנקים חילקו 5.2 מיליארד שקל - במה שמסמן עלייה חדה של 75% ● וכמה עמלות הם גבו?

פריז / צילום: Shutterstock

כולם זקוקים לחופשה: אתרי התיירות רושמים עלייה במספר ההזמנות

אחרי תקופה ארוכה של מצב בטחוני מתוח, ענף התעופה והתיירות משגר ששה נציגים למדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין ● עלי אקספרס ושופרסל שומרים על מקומם בפסגה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

בשורה לחוסכים / אילוסטרציה: Shutterstock

העברות כספים בשוק הגמל: אנליסט, מיטב ומור בצמרת המגייסים. ומי איבד הכי הרבה?

בית ההשקעות מיטב ממשיך להתקרב לאלטשולר שחם מבחינת היקף הכספים המנוהלים, מור מסמן ציון דרך וחוצה שווי נכסים בגמל של 100 מיליארד שקל ● אוקטובר היה החודש שבו איבד ילין לפידות הכי הרבה כספים למתחריו מעולם - 703 מיליון שקל

מנכ''ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ''ל טרמינל X ניר הורוביץ (משמאל) / צילום: יח''צ

בהשקעה של מיליון שקל: מותג האופנה פתח לראשונה חנות פיזית

אחרי חמש שנות פעילות, מותג האופנה‑אקטיב לנשים STRONGFUL מבית טרמינל X פתח חנות במתחם ביג פאשן גלילות ● חברת One Digital Marketing ערכה אירוע בנושא הטרנדים הדיגיטליים של 2026 ● וגם: אלו הזוכים בפרס רוטשילד ● אירועים ומינויים

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

Plasan SandCat MK-IV / צילום: צילום מסך

המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

משרד ההגנה של פרו בחר במכרז לרכישת 56 רכבים משוריינים מתוצרת פלסן סאסא תמורת כ־23.8 מיליון דולר ● רפאל הציגה טיל חדש מסדרת ספייק ● ברפובליקת מאלי קיימו את התערוכה הביטחונית הראשונה של המדינה, אך ללא הזמנה של מדינות מערביות ● וגם: אנדוריל האמריקאית מתכננת הקמת מיזם משותף עם הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק ירד ב-2.2%, אנבידיה ב-3%

"יש בועה, אבל אל תמכרו", אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● וולמארט זינקה ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הביטקוין, נפל ביותר מ-4% וירד מתחת ל-87,000 דולר לראשונה מאז אפריל

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית