גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל כץ מבזבז לשווא 20 מיליארד שקל על נמלים"

מיכה רטנר, אדריכל ומתכנן ערים ונמלים, נגד היוזמות של שר התחבורה ■ "תוספת של שני נמלים פרטיים היא מהלך פוליטי" ■ מה כן צריך? "עצירת היוזמה להקמת שדה תעופה ברמת דוד, ובמקומו הקמת שדה תעופה בינלאומי בחיפה"

הנמל המשודרג, הבסיס החדש, מסלול ההמראה, המרינה ושכונת המגורים בחוות תש"ן / צילום: מיכה רטנר
הנמל המשודרג, הבסיס החדש, מסלול ההמראה, המרינה ושכונת המגורים בחוות תש"ן / צילום: מיכה רטנר

המאבק הסוער שמתחולל בימים אלה בנמל אשדוד הוא עוד חוליה בשרשרת החלטות אסטרטגיות במיליארדי שקלים, המשפיעות אחת על השנייה. מה שנראה כעת כהכנעה ברוכה של ועדי העובדים הכוחניים בנמלי אשדוד וחיפה, עלול להתגלות בעוד עשור כרשלנות פושעת שתפגע אנושות בכלכלה הישראלית.

השאלות העומדות על הפרק רבות ומגוונות, ונראה שהתשובות שנותן להן שר התחבורה ישראל כץ הן השגויות ביותר האפשריות. הנה השאלות העיקריות:

האם ישראל זקוקה לעוד שני נמלי ענק? מדוע לפגוע במאות משפחות של עובדי נמלי אשדוד וחיפה שיפוטרו, למרות שהעובדים מסכימים כבר להפרטת שני הנמלים ושינוי התרבות הארגונית? מדוע להקים שדה תעופה בינלאומי בעמק יזרעאל במקום במטרופולין הגדול של הצפון, שמאוד בקרוב יהיה מחובר ברכבת מהירה למרכז הארץ? מדוע להפקיע את חוות המכלים של תש"ן מדרום לקריית חיים לטובת עורף הנמל החדש בחיפה, במקום לבנות במקום שכונת מגורים ולפתוח לציבור רצועת חוף רחבה ויפה?

לדברי מיכה רטנר, אדריכל ומתכנן ערים חיפאי בעל ניסיון רב שנים בתכנון נמלי ים ומרינות בישראל ובעולם, התשובה לכל אלה היא האגו של שר התחבורה ישראל כץ, ש"הפך את הענשת עובדי הנמלים, גם בחיפה וגם באשדוד, לדת. ישראל כץ מבזבז לשווא 20 מיליארד שקל במפרץ חיפה וברמת דוד".

- האם ישראל זקוקה לעוד שני נמלי מים עמוקים?

"תוספת של שני נמלים פרטיים היא מהלך פוליטי, שמטרתו להחליש את ועדי נמלי הים הציבוריים. כאשר ועד נמל אשדוד הסתבך בפעולה כמעט אלימה נגד המדינה, זה הצדיק לכאורה ציבורית את הצורך בנמל פרטי. אבל אפשר היה להסתפק בהקמת הנמל הפרטי באשדוד. בחיפה כבר קיים נמל פרטי, מספנות ישראל, ונמל הכרמל הציבורי - הוא נמל יעיל במונחים אירופיים. בנמל המפרץ הנבנה בימים אלה אין שום צורך לפחות עד 2035, וגם אחר כך, אם יהיה צורך בעוד נמל - סביר שהוא יהיה באשדוד, הקרוב יותר למרכז הארץ".

"8,000 יח"ד בקריות"

בעבודה של מחלקת המחקר של בנק ישראל מ-2014, נכתב כי ב-2013 הייתה קיבולת המכולות של נמלי אשדוד וחיפה 3.2-3.4 מיליון מכולות בשנה, בעוד הפריקה בפועל הייתה של 75% מהיכולת - כ-2.5 מיליון מכולות. העבודה חזתה גידול של 5% בשנה בביקוש, ומיצוי היכולת ב-2019, ולכן המליצה להקים עוד מסופים במהירות, מה שהצדיק את הקמת שני הנמלים.

הצעת רטנר אינה סותרת את הנתונים הללו. לדבריו, "בנמל המפרץ מתוכננים שני רציפים לפריקת מכולות: רציף עיקרי של 750 מטר ורציף משני של 450 מטר. מה שאני מציע הוא להתבסס על תוכנית קיימת להרחבת נמל הכרמל ולהוסיף לו 450 מטר רציף דו-תכליתי - גם לאוניות של 4,000-5,000 מכולות וגם לאוניות גדולות - ועוד 950 מטר שמנצלים את כל קו המים האפשרי. בנוסף, נמל המספנות מפעיל היום 650 מטר אורך רציפים. בצמוד לו יש רציף חדש לגמרי בן שמונה, שגם הוא 650 מטר, מה שאומר שאפשר כיום, בהתראה של אפס זמן, להכפיל את נמל המספנות הפרטי ל-1,300 מטר".

התוכנית של רטנר כוללת כמה היבטים: המזח הנבנה בימים אלה יוסב למסלול המראה לשדה התעופה הבינלאומי; חוות מיכלי תש"ן לא תפונה לטובת הקמת עורף נמל בכ-5 מיליארד שקל, אלא להקמת שכונת מגורים של 8,000 יחידות דיור, שתגדיל את קריית חיים ותפתח לציבור קטע חוף סגור של ק"מ, באיזור בו רוחצים היום כחצי מיליון מתושבי הצפון; ובסיס חיל הים יקבל מענה בסמוך לשדה התעופה מדרום, ומצפון תוקם מרינה חדשה.

- מדוע צריך להקים נמל תעופה בינלאומי חדש בחיפה?

"שדה תעופה חדש ייתן 4,000 מקומות עבודה, על פי עבודה שנעשתה בתקופת עמרם מצנע. ראש לשכת המסחר בחיפה, דוד קסטל, טוען שהשפעה של שדה תעופה בינלאומי היא 10,000 משרות - 4,000 בשדה עצמו ועוד 6,000 בפריפריה של השדה, שמשוועת לעבודה. את זה צריך להשוות לעיוות שיוצר נמל חיפה החדש, שאמור לשבש את העבודה בנמל הקיים ולייצר רק 400 מקומות עבודה.

"צריך להבין שוועדת היגוי רחבה מאוד בהשתתפות כל הגורמים גיבשה תוכנית לשדה תעופה בינלאומי בחיפה, שאושרה בממשלה והפכה ב-2003 לתוכנית תשתית לאומית 6. מצנע לא רק קידם את התוכנית, אלא הקים מנהלת ששכרה מתכננים מהארץ ומחו"ל. הוא ויתר על ביה"ס הטכני של חיל האוויר עם מאות משרות שעבר לבאר שבע, רק כי השדה הבינ"ל היה חשוב לו יותר".

בימים אלה מקדם השר כץ הקמת שדה תעופה בינלאומי ברמת דוד, במקום בסיס חיל האוויר, למרות התנגדות נחרצת של תושבי האיזור. לטענת רטנר מדובר באיוולת. "צריך להאריך שם את המסלול הקיים בלפחות 700 מטר, לכיוון רמת ישי, כפר יהושע וטבעון. מהנדס ברשות שדות התעופה הסביר שאם הם מקבלים את השדה, צריך לחרוש אותו ולבנות הכל מחדש, מה שאומר שחיל האוויר הולך להתפנות. וחיל האוויר לא מתפנה בחינם - זה נכנס להליך של פינוי מחנות צה"ל. אני לא יודע להעריך את הערך של בסיס רמת דוד הקיים. אני מעריך שבפחות מ-10 מיליארד שקל זה לא יילך, וזה יגיע מחוץ לתקציב הביטחון. זה הפינוי. הבינוי של שדה חדש יעלה לפחות 4-5 מיליארד שקל. סביר שבזה תסתיים ההרפתקה".

רטנר אומר כי "כשאתה חוזר לחלופה החיפאית - אם היו מחליטים על הדבר הנכון לפני שנה וחצי, זה לא היה עולה פרוטה. בחיפה, בהשקעה של כמיליארד וחצי שקל ושנתיים עבודה יש לך שדה בינלאומי עובד, שנמצא בלב הארץ, קרוב למרכזי תחבורה. אמנם בשלב הזה יש כאמור הוצאה עודפת של 800 מיליון שקל, אבל גם חיסכון של 5 מיליארד שקל. שר התחבורה היה מת לבטל את שדה התעופה בחיפה אבל הוא לא יכול. מה הוא עושה? ממציא את שדה התעופה ברמת דוד, כדי לתת את הרושם שהולך להיות פתרון. אבל מימוש הפתרון הזה הולך לקחת 8-10 שנים, בהוצאה ענקית ומטומטמת".

- מה עם תביעת הפיצויים הצפויה מ-SIPG הסינית, שזכתה במכרז להפעלת נמל המפרץ מ-2021?

"אין לחברה סיבה לתבוע פיצויים, כי היא צריכה לקבל את הנמל במארס 2019, וגם בלוחות הזמנים הקיימים אפשר לתת להם את אותו דבר באמצעות הרחבת נמל הכרמל לפי התוכניות הקיימות - אותו עומק מים, אותם מנופים, אותן אוניות. עובדי הנמל בחיפה מוכנים להפריט את הנמל ולאחד אותו עם הנמל החדש, העיקר שתהיה להם עבודה. ואז מקבלים נמל עם יכולות הרבה יותר גדולות מאשר נמל המפרץ מבלי להפסיד זמן ועם רווח של כמויות אדירות של כסף".

נמל תעופה בתוך שנתיים

היבט נוסף, כאמור, של תוכנית רטנר, הוא טיפול נכון בבסיס חיל הים בחיפה. "לבסיס חיפה מצטרפות בקרוב בין 4 ל-6 קורבטות לשמירה על אסדות הגז. אלה אוניות בגודל משחתת קטנה, גדולות ביותר מפי שניים מהסטי"לים. הדבר הזה יוצר מצב אבסורדי לנמל הישן משתי סיבות: אין בו מקום, כי הוא בנוי כולו על שובר גלים ישן של נמל מנדטורי; והוא נמצא מול חזית הים שאמורה להתחבר לעיר. להשאיר כמות כזאת של חומרי נפץ במרחק לא תקני מטיילת שיסתובבו בה אלפי אנשים - זה לא מתקבל".

הפתרון הנוכחי לבעיה הוא להעביר את הבסיס לחוף הסמוך לקריית חיים, מול חוות המכלים של תש"ן שאמורה להפוך לעורף הנמל החדש. "התוכנית הזאת דורשת הקמת הגנה ימית נוספת חדשה ותעלה מיליארדים - צריך לבנות שובר גלים חדש, לייבש שטח גדול. אנשי חיל הים צוחקים כשאומרים להם שהבסיס יעבור לשם. המתווה שאני מציע מאפשר לבסיס להתמקם במקום שכבר מוגן מפני הים, ועלות הייבוש של 250 דונם שיאפשרו את הקמת הרציף החדש תהיה 45 מיליון דולר בלבד. זה גם לא יסכן את תושבי קריית חיים.

"בתנאים האלה חיל הים מקבל את העדיפות הנכונה, נמל המפרץ מוצא את מקומו ליד נמל הכרמל ומתאחד איתו, ולחיפה יש נמל תעופה בינלאומי בתוך שנתיים, שיכול להקפיץ את העיר. יש כאן גם יתרון לקריית חיים, שמקבלת רצועת חוף נוספת במקום עם ביקוש גדול, ושטח שמתפנה לטובת רובע מגורים של 8,000 יחידות לפחות".

מתכנון המרינות בהרצליה וחיפה, ועד נמל מטענים בכף ורדה

מיכה רטנר, יליד 1938, החל את הקריירה בתכנון נמלים כששירת בחיל הים. היה שותף לתכנון תמ"א לנמל חיפה ב-1985; הכין את תוכנית אב תיירות חיפה ב-1991, שמתוקפה הוכנו בהמשך תוכנית חזית הים לחיבור העיר התחתית לרצועת החוף, והתוכנית להקמת שדה תעופה בינלאומי בחיפה; ובנוסף, ביצע את התכנון הראשוני של המרינות בהרצליה וחיפה, שאושר בוועדות התכנון.

רטנר גם השתתף בחו"ל בתכנון נמל מטענים ברפובליקה של איי כף ורדה, וקבע את המיקום של נמל לאוניות נוסעים ענקיות באיי הבתולה הבריטיים. באיי הבתולה גם תיכנן הרחבת נמל מטענים. לפני שנתיים השתתף בהכנת תוכנית אב לחופי אנגולה, 1,600 ק"מ הכוללים שבעה נמלים.

עוד כתבות

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"