גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוטולה: "העילה לפיטוריי הייתה התוצאות של 2014"

"גלובס" חושף את כתב ההגנה שהגיש אבי מוטולה, המנכ"ל לשעבר של אפריקה תעשיות ונגב קרמיקה, שפוטר בטענות לבעיות קשות לכאורה בהתנהלותו ■ להלן האמת שלו  

אבי מוטולה ואברהם נובוגרוצקי/ צילום: תמר מצפי
אבי מוטולה ואברהם נובוגרוצקי/ צילום: תמר מצפי

בחודש יוני 2015 הופתעה הקהילה העסקית בישראל מפיטוריו של מנכ"ל אפריקה תעשיות ונגב קרמיקה מקבוצת אפריקה ישראל לשעבר, אבי מוטולה.

ההפתעה גדלה כשהתבררה הסיבה לפיטורים של המנכ"ל המוערך עד אז: התברר שמוטולה פוטר לאחר שבבדיקה שנערכה התגלו אי-סדרים בדוחות הכספיים של החברות וממצאים חמורים ביחס להתנהלותו האישית של מוטולה.

כך, לדוגמה, פורסם שאותה בדיקה העלתה חשדות לכאורה לצירוף בת הזוג של מוטולה לנסיעות עסקים, שכירת דירת יוקרה לשימוש אישי במסווה של שימוש עסקי ורכישת תכשיטים, והכול לכאורה על חשבון החברה ובסכום מצטבר של כ-2 מיליון שקל. בהמשך, נחקר מוטולה באזהרה ברשות ניירות ערך, וכפי שנמסר היום ל"גלובס" מהרשות, חקירה הפרשה נמשכת גם בימים אלה. משמעות הדבר היא שמוטולה חשוד עדיין בפלילים.

מוטולה הכחיש את החשדות נגדו מהרגע הראשון, אך לאחר תחילת החקירה הוא ירד למחתרת. עם זאת, הרחק מהרדאר של התקשורת, מנהלות אפריקה תעשיות ונגב קרמיקה תביעה אזרחית נגד מוטולה ושותפיו לכאורה למעשים בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

החברות תובעות פיצוי בסך 5.8 מיליון שקל ממוטולה ומשלושה מנהלים נוספים בטענה שהיו מעורבים בהונאה של הקבוצה. הנתבעים הנוספים הם אביהו איבשיץ, שהיה סמנכ"ל הכספים בקבוצת נגב, מאירה בן יוסף, סמנכ"לית משאבי אנוש בקבוצת נגב, וגלית בן מאיר. בתביעה נדרש מוטולה להחזיר כ-2.4 מיליון שקל לחברה, סכום הכולל מענקים והטבות שנמשכו על ידיו, לפי הנטען, שלא כדין.

בימים האחרונים הגיש מוטולה כתב הגנה שבו הוא פורש בהרחבה את גרסתו בתגובה לחשדות ולטענות החמורים והקשים שמועלים נגדו. כתב ההגנה הגיע לידינו וגרסת מוטולה נחשפת כאן לראשונה.

"אנשי הכספים אחראים"

במסגרת כתב ההגנה, מוטולה דוחה בתוקף את ההאשמות שמעל בתפקידו, הוא מלין נגד הליך הפיטורים שנעשה לו, ואף מרהיב עוז וטוען כי למרות החשדות החמורים נגדו ונסיבות פיטוריו, הוא זכאי לקבל פיצויי פיטורים. "העילה היחידה לפיטוריו של מוטולה הייתה התוצאות הכספיות של נגב קרמיקה לשנת 2014. בנסיבות אלו ברור שהחברה לא הייתה רשאית לשלול ממוטולה את פיצויי הפיטורים שלו וגם לא את יתר הזכויות המגיעות לו על פי דין והסכם העסקתו", טוען מוטולה בכתב ההגנה.

בכתב ההגנה נכתב כי "כל הטענות כלפי מוטולה משוללות כל יסוד, ואין להן תשתית ראייתית ובסיס מינימלי המצופה ממי שמבקש להעלות טענות חמורות ופוגעניות... אפריקה ישראל ונגב קרמיקה מציגות (בתביעה שהגישו נגד מוטולה - ח"מ) תמונה מעוותת ושגויה לחלוטין אודות עובדות המקרה, התנהלות החברות, והן מגדילות לעשות כאשר הן 'נחרדות' 'לגלות' את הדברים אשר ידועים להן בזמן אמת".

מוטולה דוחה לחלוטין את הטענות נגדו ואומר כי הטענות שלפיהן "ידע ו/או פעל ו/או היה מעורב בדרך כלשהי ביצירת רישומים כוזבים בדוחות הכספיים של קבוצת נגב או אפריקה תעשיות ו/או בהסוואתם של אלה" - הן "טענות מופרכות וחסרות בסיס".

ומהו ההסבר של מוטולה לאי-סדרים שהתגלו? מוטולה מטיל את האחריות על אנשי הכספים של החברה. "מוטולה אינו בעל רקע חשבונאי ולכן הסתמך על דברים שנמסרו לו מאנשי הכספים בקבוצה. בנסיבות אלה לא ידע ולא היה עליו לדעת כי מדובר בהתנהלות שאינה תקינה ו/או נוגדת את כללי החשבונאות המקובלים ולפיכך אין להטיל עליו אחריות", נכתב בכתב ההגנה.

מוטולה מוסיף וכותב כי הדוחות הכספיים של אפריקה תעשיות נדונו ואושרו בישיבת דירקטוריון החברה ב-12 במארס 2015 ונדונו עוד קודם לכן בישיבת עבודה שנערכה בנוכחות רואי החשבון המבקרים של אפריקה תעשיות, סמנכ"ל הכספים בנגב קרמיקה, וחשבת החברה. לדבריו, "מסקנותיהם היו כי מדובר לכל היותר בטעויות בתום לב ללא כוונת זדון של מאן דהוא".

לטענת מוטולה, חרף הרלוונטיות שיש לעובדות אלה ואחרות בכל הנוגע לאי-סדרים בדוחות, במקום להציג את העובדות לאשורן, "מציגות התובעות מציאות מיתממת, מעוותת, ופשוט שגויה של האירועים והתנהלות החברות מתוך מטרה אופורטניסטית ברורה - להסיר מעצמן כל אחריות ולהטיל אותה על מוטולה ויתר הנתבעים".

"סיבת הפיטורים - תוצאות נגב קרמיקה"

יתרה מכך, מוטולה מאשים את החברות בכך ש"כמוצאות שלל רב" הן ניצלו את הסיטואציה כדי לשלול ממנו כספים שניתנו לו. "מה הקשר המשפטי בין הבונוס ששולם למוטולה בשנת 2011 בסך של 450 אלף שקל בגין ביצועי נגב קרמיקה בשנים קודמות ובגין העברתה מחברה ציבורית לפרטית לבין תיקונים בדוחות הכספיים לשנים מאוחרות?" אומר-שואל המנכ"ל לשעבר.

לטענת מוטולה, כדי "לתבל את עלילתן ולהשחיר את פניו של מוטולה עוד יותר ולסמנו כ'שעיר לעזאזל' מוסיפות החברות ומלינות נגד משיכות אישיות שביצע לכאורה מוטולה ונגד אופן רישומן בספרי החברה. התובעות, מסיבות שלא פורטו בתביעה, בחרו שלא לצרף ולו אסמכתא יחידה אחת ביחס לטענות אלו. בנסיבות אלו מוטולה לא יכול להתייחס לטענות לגופן והוא שומר על זכותו להרחיב את תשובותיו עם המצאת אסמכתאות מלאות בנושא", נכתב בכתב ההגנה.

מוטולה מציין בכתב ההגנה כי במשך כמעט שמונה שנים הוא שימש כמנכ"ל נגב קרמיקה ותחת ניהולו הגיעה החברה להישגים חסרי תקדים. בתוך שנים גדלו מחזורי המכירות שלה במאות אחוזים. "לאחר שנים ארוכות של צמיחה וגידול ברווחים הגיעה תקופה מוצלחת פחות", מתאר מוטולה את תחילת קץ דרכו בחברה. "ב-15 במארס 2015 פרסמה אפריקה תעשיות את דוחותיה הכספיים ל-2014 שהצביעו על הפסדים ניכרים בשנה זו. לא חלפו 48 שעות ממועד פרסום הדוחות ויו"ר החברה, אברהם נובוגרוצקי, הודיע למוטולה על פיטוריו המיידיים כאשר סיבת הפיטורים אחת ואין בילתה - תוצאותיה הכספיות של נגב קרמיקה בשנת 2014".

מוטולה מתאר את הליך פיטוריו החריג ומעלה טענות נגד האופן שבו נעשה. לדבריו, "ב-17 במארס 2015 טילפן נובוגרוצקי למוטולה וביקש ממנו לפגוש אותו בבית קפה בפתח תקווה. מוטולה סיפר לנובגרוצקי כי הוא מארח חברים בביתו אך נובגרוצקי ביקש ממנו בכל זאת להגיע ולפגוש אותו מבלי לציין את סיבת הפגישה ומדוע היא דחופה כל כך".

בהמשך נכתב: "השניים נפגשו לאחר שהחנו את רכביהם בחניה ליד סניף קפהנטו ברחוב הסיבים בפתח תקווה. בעודם עומדים על המדרכה בחניה, שאל מוטולה את נובגרוצקי בבדיחות - 'אתה מפטר אותי?' ולתדהמתו של מוטולה השיב נובגרוצקי בפשטות: 'כן'". לפי הנטען, נובגרוצקי הוסיף כי בשל ביצועיה הכספיים של החברה בשנת 2014 מוטולה מפוטר מתפקידו כמנכ"ל ולא ציין כל סיבה אחרת. בבוקר שלאחר מכן הגיע מוטולה להיפרד מעובדי החברה ואסף את חפציו האישיים ועזב.

בכתב ההגנה נטען כי "באופן זה בחרה אפריקה תעשיות לסיים את העסקתו של מוטולה - ללא הזמנה לשימוע, בלי לפרט בפני מוטולה את טענות החברה נגד תפקודו וביצועיו ובלי שקיימה לו שימוע שבמסגרתו אפשרה למוטולה לשטוח את טענותיו ותשובותיו".

מוטולה דוחה את הטענה שמופיעה בכתב התביעה נגדו ולפיה הוא ויתר על זכותו לשימוע. "הטענה כאילו מוטולה ויתר על זכותו לשימוע כדין הינה שקר בוטה, לא פחות. מר נובוגרוצקי הודיע למר מוטולה על פיטוריו המיידיים מכל תפקידיו. לא הוצע למוטולה הליך של שימוע - לא באותה שיחה עם נובוגרוצקי שנערכה בשעת לילה מאוחרת ולא בשלב מאוחר יותר".

מוטולה מוסיף וכותב כי בניגוד לטענות שמעלות החברות נגדו, הוא מעולם לא הודה במעשים הפסולים שבהם הוא חשוד. מוטולה מציין כי הוא החזיר כספים לאפריקה תעשיות, ואולם לדבריו, "השבת הכספים הייתה פעולה רצונית שלו במסגרת התחשבנות בינו ובין החברה ולא קדמה לה כל דרישה מטעמה. בניגוד לטענה שעליה חוזרות התובעות שוב ושוב, הדבר אינו מלמד על 'הודאה' במעשה פסול כלשהו אלא רק על כך שמדובר בכספים שנמסרו למוטולה וכי עם פיטוריו המפתיעים הגיעה העת להשיבם".

מוטולה יוצא בכתב ההגנה גם נגד דוח הבדיקה שנערך עבור אפריקה תעשיות ובו, לפי החשד, התגלו המעשים האסורים שביצע מוטולה. מוטולה דוחה כאמור את כל הטענות נגדו, שעיקרן הוא רישומים כוזבים. באמירה שמזכירה במשהו את קו הטיעון שמעלים חשודים בכירים בפרשות אחרות שמסוקרות היום, כותב מוטולה: "מוטולה לא ידע, לא יכול היה לדעת, ולא היה עליו לדעת אודות רישומים חשבונאיים כוזבים שבוצעו".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Richard Drew

לפני שפרש: האם ההימור האחרון של וורן באפט משתלם?

בשנים האחרונות ברקשייר האת'וויי צברה הר של מזומנים, לא רכשה כמעט מניות וביצעה מעט מאוד רכישות עצמיות של מניותיה ● אבל לפני שפרש, באפט השקיע למעלה מ-58 מיליארד דולר בסקטור אחד ● כעת, ההשקעה הזו מתחילה להוכיח את עצמה

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

איפה ממוקם הרצח בחברה הערבית ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

המסרון שעלה לאיש בדירת הפנטהאוז שלו כשנפרד מבת זוגו

בני זוג ידועים בציבור נפרדו, והאישה דרשה לקבל את חלקה בנכס שנרכש לפני תחילת מערכת היחסים, ושלא שימש את בני הזוג "בחיי היומיום" או למגוריהם ● למה בכל זאת בית המשפט פסק לטובתה?

היעד החדש באירופה שבו אלביט תייצר משגרי רקטות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; וולבו צוללת בכ-20%

הדאקס נסחר ביציבות ● בורסות אסיה נסחרו בירידות בעקבות הלחצים על מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, מדד הקוספי צנח בקרוב ל-4% ● הביטקוין ירד לרמה של כ-70 אלף דולר למטבע - הנמוכה מזה כשנה וחצי ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנוע בתנודתיות, הכסף צונח בחדות ● מחירי הנפט יורדים

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות, הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

חנוך מילביצקי, הליכוד שמונה אפס אפס, קול ברמה, 28.01.26 / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יבוא החמאה הביא דווקא להתייקרות שלה?

ההתנגדות לרפורמה במשק החלב עולה על טורים גבוהים - ויש מי שמזהירים מפני גורל דומה לזה של החמאה • אבל מה באמת קרה כשפתחו את שוק החמאה ליבוא? • המשרוקית של גלובס

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

הסכם של יותר מ-50 מיליון שקל: השוכרת במתחם הענק בראשל"צ

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, והתסמונת המפתיעה

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום התגלה בקרקע בשדה דב. האם בניית 16 אלף דירות תתעכב?

המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל הודיעו כי בשטח בשדה דב שבו מתוכננות כ־16 אלף דירות נמצאו ממצאים ראשוניים של זיהום במי התהום ובקרקע ● המדינה הודיעה על הרחבת הבדיקות ועל ניהול סיכונים סביבתיים

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

המכה שתיפול על הבנקים, ומה יקרה ל"חוק הפיננסי החשוב ביותר"?

בעוד שחוק ההסדרים מתרוקן מרפורמות, משרד האוצר רשם ניצחון עם העברת החוק שיפתח את תחום הערבויות לגופים חוץ־בנקאיים ויגביר את התחרות ● לאחר דיון הכנסת בחבילת החוקים הפיננסיים הכלולה בחוק ההסדרים, רפורמת מאגר אשראי לעסקים פוצלה

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת אחרי 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג רוצה לסדר ליו"ר ולמנכ"ל עלות שכר שנתית של 20 מיליון שקל

חברת המרכזים המסחריים מבקשת לאשר לבכיריה תגמול בהיקף חריג, הכולל הקצאות אופציות ושדרוג תנאי ההעסקה של היו״ר איתן בר זאב והמנכ״ל חי גאליס ● בר זאב צפוי לקבל אופציות בשווי כ־14 מיליון שקל ושכר בעלות שנתית של 11.7 מיליון שקל, בעוד גאליס יקבל אופציות בשווי כ־9 מיליון שקל ושכר בעלות של כ־7.5 מיליון שקל

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: למה אנשים מפתחים אלצהיימר?

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"