גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוטולה: "העילה לפיטוריי הייתה התוצאות של 2014"

"גלובס" חושף את כתב ההגנה שהגיש אבי מוטולה, המנכ"ל לשעבר של אפריקה תעשיות ונגב קרמיקה, שפוטר בטענות לבעיות קשות לכאורה בהתנהלותו ■ להלן האמת שלו  

אבי מוטולה ואברהם נובוגרוצקי/ צילום: תמר מצפי
אבי מוטולה ואברהם נובוגרוצקי/ צילום: תמר מצפי

בחודש יוני 2015 הופתעה הקהילה העסקית בישראל מפיטוריו של מנכ"ל אפריקה תעשיות ונגב קרמיקה מקבוצת אפריקה ישראל לשעבר, אבי מוטולה.

ההפתעה גדלה כשהתבררה הסיבה לפיטורים של המנכ"ל המוערך עד אז: התברר שמוטולה פוטר לאחר שבבדיקה שנערכה התגלו אי-סדרים בדוחות הכספיים של החברות וממצאים חמורים ביחס להתנהלותו האישית של מוטולה.

כך, לדוגמה, פורסם שאותה בדיקה העלתה חשדות לכאורה לצירוף בת הזוג של מוטולה לנסיעות עסקים, שכירת דירת יוקרה לשימוש אישי במסווה של שימוש עסקי ורכישת תכשיטים, והכול לכאורה על חשבון החברה ובסכום מצטבר של כ-2 מיליון שקל. בהמשך, נחקר מוטולה באזהרה ברשות ניירות ערך, וכפי שנמסר היום ל"גלובס" מהרשות, חקירה הפרשה נמשכת גם בימים אלה. משמעות הדבר היא שמוטולה חשוד עדיין בפלילים.

מוטולה הכחיש את החשדות נגדו מהרגע הראשון, אך לאחר תחילת החקירה הוא ירד למחתרת. עם זאת, הרחק מהרדאר של התקשורת, מנהלות אפריקה תעשיות ונגב קרמיקה תביעה אזרחית נגד מוטולה ושותפיו לכאורה למעשים בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

החברות תובעות פיצוי בסך 5.8 מיליון שקל ממוטולה ומשלושה מנהלים נוספים בטענה שהיו מעורבים בהונאה של הקבוצה. הנתבעים הנוספים הם אביהו איבשיץ, שהיה סמנכ"ל הכספים בקבוצת נגב, מאירה בן יוסף, סמנכ"לית משאבי אנוש בקבוצת נגב, וגלית בן מאיר. בתביעה נדרש מוטולה להחזיר כ-2.4 מיליון שקל לחברה, סכום הכולל מענקים והטבות שנמשכו על ידיו, לפי הנטען, שלא כדין.

בימים האחרונים הגיש מוטולה כתב הגנה שבו הוא פורש בהרחבה את גרסתו בתגובה לחשדות ולטענות החמורים והקשים שמועלים נגדו. כתב ההגנה הגיע לידינו וגרסת מוטולה נחשפת כאן לראשונה.

"אנשי הכספים אחראים"

במסגרת כתב ההגנה, מוטולה דוחה בתוקף את ההאשמות שמעל בתפקידו, הוא מלין נגד הליך הפיטורים שנעשה לו, ואף מרהיב עוז וטוען כי למרות החשדות החמורים נגדו ונסיבות פיטוריו, הוא זכאי לקבל פיצויי פיטורים. "העילה היחידה לפיטוריו של מוטולה הייתה התוצאות הכספיות של נגב קרמיקה לשנת 2014. בנסיבות אלו ברור שהחברה לא הייתה רשאית לשלול ממוטולה את פיצויי הפיטורים שלו וגם לא את יתר הזכויות המגיעות לו על פי דין והסכם העסקתו", טוען מוטולה בכתב ההגנה.

בכתב ההגנה נכתב כי "כל הטענות כלפי מוטולה משוללות כל יסוד, ואין להן תשתית ראייתית ובסיס מינימלי המצופה ממי שמבקש להעלות טענות חמורות ופוגעניות... אפריקה ישראל ונגב קרמיקה מציגות (בתביעה שהגישו נגד מוטולה - ח"מ) תמונה מעוותת ושגויה לחלוטין אודות עובדות המקרה, התנהלות החברות, והן מגדילות לעשות כאשר הן 'נחרדות' 'לגלות' את הדברים אשר ידועים להן בזמן אמת".

מוטולה דוחה לחלוטין את הטענות נגדו ואומר כי הטענות שלפיהן "ידע ו/או פעל ו/או היה מעורב בדרך כלשהי ביצירת רישומים כוזבים בדוחות הכספיים של קבוצת נגב או אפריקה תעשיות ו/או בהסוואתם של אלה" - הן "טענות מופרכות וחסרות בסיס".

ומהו ההסבר של מוטולה לאי-סדרים שהתגלו? מוטולה מטיל את האחריות על אנשי הכספים של החברה. "מוטולה אינו בעל רקע חשבונאי ולכן הסתמך על דברים שנמסרו לו מאנשי הכספים בקבוצה. בנסיבות אלה לא ידע ולא היה עליו לדעת כי מדובר בהתנהלות שאינה תקינה ו/או נוגדת את כללי החשבונאות המקובלים ולפיכך אין להטיל עליו אחריות", נכתב בכתב ההגנה.

מוטולה מוסיף וכותב כי הדוחות הכספיים של אפריקה תעשיות נדונו ואושרו בישיבת דירקטוריון החברה ב-12 במארס 2015 ונדונו עוד קודם לכן בישיבת עבודה שנערכה בנוכחות רואי החשבון המבקרים של אפריקה תעשיות, סמנכ"ל הכספים בנגב קרמיקה, וחשבת החברה. לדבריו, "מסקנותיהם היו כי מדובר לכל היותר בטעויות בתום לב ללא כוונת זדון של מאן דהוא".

לטענת מוטולה, חרף הרלוונטיות שיש לעובדות אלה ואחרות בכל הנוגע לאי-סדרים בדוחות, במקום להציג את העובדות לאשורן, "מציגות התובעות מציאות מיתממת, מעוותת, ופשוט שגויה של האירועים והתנהלות החברות מתוך מטרה אופורטניסטית ברורה - להסיר מעצמן כל אחריות ולהטיל אותה על מוטולה ויתר הנתבעים".

"סיבת הפיטורים - תוצאות נגב קרמיקה"

יתרה מכך, מוטולה מאשים את החברות בכך ש"כמוצאות שלל רב" הן ניצלו את הסיטואציה כדי לשלול ממנו כספים שניתנו לו. "מה הקשר המשפטי בין הבונוס ששולם למוטולה בשנת 2011 בסך של 450 אלף שקל בגין ביצועי נגב קרמיקה בשנים קודמות ובגין העברתה מחברה ציבורית לפרטית לבין תיקונים בדוחות הכספיים לשנים מאוחרות?" אומר-שואל המנכ"ל לשעבר.

לטענת מוטולה, כדי "לתבל את עלילתן ולהשחיר את פניו של מוטולה עוד יותר ולסמנו כ'שעיר לעזאזל' מוסיפות החברות ומלינות נגד משיכות אישיות שביצע לכאורה מוטולה ונגד אופן רישומן בספרי החברה. התובעות, מסיבות שלא פורטו בתביעה, בחרו שלא לצרף ולו אסמכתא יחידה אחת ביחס לטענות אלו. בנסיבות אלו מוטולה לא יכול להתייחס לטענות לגופן והוא שומר על זכותו להרחיב את תשובותיו עם המצאת אסמכתאות מלאות בנושא", נכתב בכתב ההגנה.

מוטולה מציין בכתב ההגנה כי במשך כמעט שמונה שנים הוא שימש כמנכ"ל נגב קרמיקה ותחת ניהולו הגיעה החברה להישגים חסרי תקדים. בתוך שנים גדלו מחזורי המכירות שלה במאות אחוזים. "לאחר שנים ארוכות של צמיחה וגידול ברווחים הגיעה תקופה מוצלחת פחות", מתאר מוטולה את תחילת קץ דרכו בחברה. "ב-15 במארס 2015 פרסמה אפריקה תעשיות את דוחותיה הכספיים ל-2014 שהצביעו על הפסדים ניכרים בשנה זו. לא חלפו 48 שעות ממועד פרסום הדוחות ויו"ר החברה, אברהם נובוגרוצקי, הודיע למוטולה על פיטוריו המיידיים כאשר סיבת הפיטורים אחת ואין בילתה - תוצאותיה הכספיות של נגב קרמיקה בשנת 2014".

מוטולה מתאר את הליך פיטוריו החריג ומעלה טענות נגד האופן שבו נעשה. לדבריו, "ב-17 במארס 2015 טילפן נובוגרוצקי למוטולה וביקש ממנו לפגוש אותו בבית קפה בפתח תקווה. מוטולה סיפר לנובגרוצקי כי הוא מארח חברים בביתו אך נובגרוצקי ביקש ממנו בכל זאת להגיע ולפגוש אותו מבלי לציין את סיבת הפגישה ומדוע היא דחופה כל כך".

בהמשך נכתב: "השניים נפגשו לאחר שהחנו את רכביהם בחניה ליד סניף קפהנטו ברחוב הסיבים בפתח תקווה. בעודם עומדים על המדרכה בחניה, שאל מוטולה את נובגרוצקי בבדיחות - 'אתה מפטר אותי?' ולתדהמתו של מוטולה השיב נובגרוצקי בפשטות: 'כן'". לפי הנטען, נובגרוצקי הוסיף כי בשל ביצועיה הכספיים של החברה בשנת 2014 מוטולה מפוטר מתפקידו כמנכ"ל ולא ציין כל סיבה אחרת. בבוקר שלאחר מכן הגיע מוטולה להיפרד מעובדי החברה ואסף את חפציו האישיים ועזב.

בכתב ההגנה נטען כי "באופן זה בחרה אפריקה תעשיות לסיים את העסקתו של מוטולה - ללא הזמנה לשימוע, בלי לפרט בפני מוטולה את טענות החברה נגד תפקודו וביצועיו ובלי שקיימה לו שימוע שבמסגרתו אפשרה למוטולה לשטוח את טענותיו ותשובותיו".

מוטולה דוחה את הטענה שמופיעה בכתב התביעה נגדו ולפיה הוא ויתר על זכותו לשימוע. "הטענה כאילו מוטולה ויתר על זכותו לשימוע כדין הינה שקר בוטה, לא פחות. מר נובוגרוצקי הודיע למר מוטולה על פיטוריו המיידיים מכל תפקידיו. לא הוצע למוטולה הליך של שימוע - לא באותה שיחה עם נובוגרוצקי שנערכה בשעת לילה מאוחרת ולא בשלב מאוחר יותר".

מוטולה מוסיף וכותב כי בניגוד לטענות שמעלות החברות נגדו, הוא מעולם לא הודה במעשים הפסולים שבהם הוא חשוד. מוטולה מציין כי הוא החזיר כספים לאפריקה תעשיות, ואולם לדבריו, "השבת הכספים הייתה פעולה רצונית שלו במסגרת התחשבנות בינו ובין החברה ולא קדמה לה כל דרישה מטעמה. בניגוד לטענה שעליה חוזרות התובעות שוב ושוב, הדבר אינו מלמד על 'הודאה' במעשה פסול כלשהו אלא רק על כך שמדובר בכספים שנמסרו למוטולה וכי עם פיטוריו המפתיעים הגיעה העת להשיבם".

מוטולה יוצא בכתב ההגנה גם נגד דוח הבדיקה שנערך עבור אפריקה תעשיות ובו, לפי החשד, התגלו המעשים האסורים שביצע מוטולה. מוטולה דוחה כאמור את כל הטענות נגדו, שעיקרן הוא רישומים כוזבים. באמירה שמזכירה במשהו את קו הטיעון שמעלים חשודים בכירים בפרשות אחרות שמסוקרות היום, כותב מוטולה: "מוטולה לא ידע, לא יכול היה לדעת, ולא היה עליו לדעת אודות רישומים חשבונאיים כוזבים שבוצעו".

עוד כתבות

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

ב-590 מיליון שקל: מה עומד מאחורי הנפקת המניות הפרטית של דוראל?

דוראל הנפיקה מניות ב-590 מיליון שקל בהנפקה סגורה למוסדיים, שככל הנראה מבקשים לבסס את אחיזתם בחברה לקראת הנפקה אפשרית בארה"ב ● במקביל, החברה מדווחת על התקדמות משמעותית בפרויקטים בארה"ב ועל הרחבת החשיפה לשוק האנרגיה האמריקאי ● דוראל זינקה בכ-20% בשבוע האחרון, בעקבות פרסום הדוח שלה למשקיעים לרבעון השלישי של 2025

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך יוטיוב

למרות שלא היו השבוע כלל באוויר, גל תורן מוביל את בנק לאומי לפרסומת האהובה ביותר

הפרסומת הזכורה ביותר גם השבוע שייכת לבנק דיסקונט, לאומי מתמקם שני בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר שייכת לחברת התעופה אל על, עם כ–2.7 מיליון שקל, אך היא נותרת מחוץ למדד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

בריאות, טכנולוגיה ושווקים מתעוררים: ההמלצות של ענקית קרנות הסל מוול סטריט

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

"פתאום התמונה התהפכה": האם אנבידיה מאבדת את תואר המניה הלוהטת בוול סטריט?

מבט על ביצועי שתי המניות הטכנולוגיות גוגל ואנבידיה בחודשים האחרונים מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● המשקיעים, שנהרו אחרי סמל כלכלת ה־AI, מעבירים את הכסף לענקית החיפוש ● הסיבה: מעבר מהשקעה בהבטחה להשקעה בביצועים מוכחים כמו התרחבות בתחום הענן ומנועי צמיחה חדשים

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב