גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעצב תלדי פיטורין: האיסור שגורם לסכסוכים בין עובדות ומעסיקים

עורכת דין במשרדו של יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר הגישה תביעה לאחר פיטוריה ■ ביה"ד קבע כי לא הצליחה להוכיח שפוטרה בגלל ההריון, אישר את הפיטורין - וחייב אותה בהוצאות המשפט

אשה בהיריון / צילום: תמר מצפי
אשה בהיריון / צילום: תמר מצפי

בית הדין לעבודה שולח מסר כי ההגנה על נשים עובדות בהיריון מפיטורים אינה מוחלטת - והיא לא תיעשה כאשר העובדת ההריונית התרשלה בעבודתה. שופט בית הדין האזורי לעבודה בת"א, דורי ספיבק אישר לאחרונה למשרד עוה"ד של ד"ר שלמה כהן, יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר, לפטר עובדת על אף שזו הייתה בהריון ולאור התנהגותה הבעייתית במהלך עבודתה. בנוסף, חייב בית הדין, באופן חריג, את העובדת בתשלום הוצאות המשפט של המעסיק בסכום גבוה של 10,000 שקל.

החקיקה הישראלית אוסרת באופן מפורש לפטר נשים בהיריון על-רקע היריונן. חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה מגדרית או בשל הריון. בחוק עבודת נשים נקבע כי אסור למעסיק לפטר עובדת בעלת ותק של שישה חודשי עבודה שהיא בהיריון וטרם יצאה לחופשת לידה. כאשר מעסיק רוצה בכל זאת לפטר עובדת בהיריון, ובתנאי שהפיטורים אינם קשורים להריונה, הוא רשאי לעשות זאת רק בהיתר מיוחד מהממונה על עבודת נשים במשרד הכלכלה.

האיסור על פיטורי נשים בהיריון הוליד לאורך השנים סכסוכים רבים בין מעסיקים לעובדות שפוטרו, סביב השאלה מה הוא המניע האמיתי לפיטורים - האם הם נעשו בשל ההיריון, או ממניעים ענייניים שאינם קשורים אליו.

אחד הסכסוכים המורכבים והרגישים האלה, שבו עובדת בהיריון העלתה טענות נגד פיטוריה, נדון לאחרונה בפני השופט ספיבק. ספיבק, ייאמר מיד, נחשב לשופט בעל רגישות חברתית גדולה. טרם מינויו לשיפוט ב-2011 נטל ספיבק חלק בשורה של מאבקים משפטיים במגוון נושאים הקשורים לזכויות האדם והאזרח בישראל.

קשיים בתפקוד

העובדת התובעת, נ', הועסקה במשרד ד"ר שלמה כהן ושות' המתמחה בקניין רוחני בתפקיד עוזרת משפטית לרישום פטנטים (פרליגל) במשך כשישה חודשים, עד פיטוריה לאחר הליך שימוע במאי 2014. שכרה עמד על 8,344 שקל לחודש. בדצמבר 2014 הגישה נ' לבית הדין לעבודה תביעה שבה היא טענה שפיטוריה נעשו בעת שהיא הייתה בהריון בשל ההיריון ובניגוד לחוק.

נ' טענה כי היא זומנה לשימוע לפני פיטורים 3 ימים בלבד לאחר שסיפרה למנהלת שלה על היותה בהיריון. לדבריה, זימונה לשימוע נפל עליה כ"רעם ביום בהיר", ועל כן טענה שאין לה ספק שיש קשר סיבתי בין הודעתה על כך שהיא בהיריון לבין ההחלטה לפטרה.

נ' טענה בנוסף כי מיום תחילת עבודתה בפירמת עוה"ד ועד פיטוריה, היא ביצעה את עבודתה במסירות. לדבריה, בשיחת השימוע לפני הפיטורים נאמר לה באופן ברור שיש קשר בין הפיטורים להיריון. עוד טענה כי המעסיק אמר לה ש"את יכולה למצוא עבודה אחרת ולא להודיע שאת בהריון". בתביעה נטען עוד כי לאחר השימוע סבלה העובדת מיחס בוטה ומזלזל.

המעסיק הכחיש את טענות העובדת ושלל בתוקף קשר כלשהו בין דבר ידיעתו על הריונה לבין פיטוריה. באמצעות עוה"ד רותי בודוביץ ומיטל ברק, טען משרד עוה"ד כי העובדת פוטרה אך ורק בשל ליקויים רבים שהתגלו בעבודתה. לדברי המעסיק, כבר מתחילת עבודתה של נ' נתגלו קשיים בעבודתה, בהם ריבוי איחורים לעבודה, ריבוי היעדרויות, ריבוי טעויות, הספק עבודה נמוך שנבע בין היתר מריבוי הפסקות ודיבורים במהלך העבודה, ולבוש מרושל.

פגיעה בתכלית חקיקת המגן

בית הדין לעבודה קיבל את עמדת המעסיק ודחה את גרסת העובדת. לפי פסק-הדין, במהלך חמשת חודשי עבודתה העובדת איחרה לעבודה עשרות פעמים, ובנוסף לאיחורים, נהגה גם להציג את מעסיקיה בפני עובדות מוגמרות בדבר הכרח מבחינתה לקחת חופש ביום זה או אחר, לצורך סידורים. ביה"ד ציין כי העובדת עצמה תיארה את התנהלותה מבחינת מידת הנוכחות שלה בעבודה כ"בלאגן".

יתרה מכך, על-סמך עדות הממונים על העובדת במשרד, קבע השופט כי "תפקודה של התובעת התאפיין בזלזול רב בביצוע עבודתה, בריבוי טעויות, בעבודה בלתי-יסודית ובלתי-מקצועית ובהתעלמות רציפה מהוראות הממונים עליה".

השופט דחה בנוסף את טענת העובדת, לפיה הנטל להוכיח כי היא לא פוטרה בשל השיקול הפסול של ההיריון מונח על כתפי המעסיק ולא על כתפיה. הוא קבע כי מהראיות ברור שהתובעת לא עמדה אפילו בנטל ראשוני להראות שפוטרה בגלל ההיריון.

עוד פסק בית הדין לעבודה כי העובדת לא השלימה 6 חודשי עבודה, ומכאן שהמעסיק לא היה צריך לפנות ולבקש את אישור הממונה על עבודת נשים במשרד הכלכלה לפיטורים. לפי פסק-הדין, הפיטורים נעשו לאחר 6 חודשי עבודה פחות יום. אולם, תקופה זו כללה הודעה מוקדמת בת חודש ימים, שניתנה לעובדת לפנים משורת הדין. זאת, במקום 5 ימי הודעה מוקדמת שמחייב החוק.

ביה"ד קיבל את טענת המעסיק כי במקרה כמו זה, בו ניתנה לתובעת הודעה מוקדמת לפנים משורת הדין, ייתכן שיש מקום לסטות מההלכות המשפטיות הקובעות כי יש לקחת בחשבון את תקופת ההודעה המוקדמת המוארכת במניין ששת החודשים לעניין חוק עבודת נשים.

נקבע כי החלת חוק עבודת נשים על התובעת, רק משום שהמעסיק בא לקראתה - כשהעניק לה תקופת הודעה מוקדמת ממושכת בהרבה מזו המגיעה לה לפי החוק - משמעותה פגיעה בתכלית חקיקת המגן, ובפרט פגיעה בנשים שהמעסיק מעוניין לתת להן זכויות מעבר לדין על מנת להגדיל את רווחתן.

"שימוש לרעה בחוק"

עו"ד רותי בודוביץ' סגיר, שותפה במשרד אשר חלד ושות', שייצגה את משרד ד"ר שלמה כהן מסרה: "במדינה בה חוקים נחקקו בכדי להגן על עבודת נשים ושוויון בין נשים - שימוש לרעה בחוק עבודת נשים במקרה כל כך גבולי (שלא לומר ברור שלא לטובת התובעת) מוציא שם רע לנשים בשוק העבודה בכלל, ומחזק את התפיסה כי נעשה ניצול ושימוש ציני בחקיקה הבאה להגן עליהן, והופכת בידיים בלתי-מיומנות וחסרות תום לב לכלי שנועד לסחיטה של מעסיקים".

באת-כוח המעסיק הוסיפה: "אנו שמחות שבית הדין האזורי לעבודה קיבל את טענותינו כי במקרה זה המעסיק פעל בתום לב, שילם לתובעת תשלומים מעבר למתחייב על-פי הדין, ולא עשה כל מעשה בכדי להתחמק מתחולת חוק עבודת נשים. ומכאן חשיבותו הרבה של פסק-דין זה".

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש