גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק של 64% במספר הלוביסטים בכנסת בתוך שנה

מה התפקיד של דרור שטרום, מה הקשר לסלמונלה בקורנפלקס, למה "יד ושם" צריכה לוביסט, ומה מנסה להשיג "איגוד הביטקוין הישראלי"?

ועדת הכספים של הכנסת / צילום:  איל יצהר
ועדת הכספים של הכנסת / צילום: איל יצהר

כל מי שביקר בוועדות הכנסת השונות בתקופה האחרונה יכול היה להבחין בנוכחותם הגוברת של בעלי תגים עם שרוך כתום על צווארם, סימן היכר ללוביסטים שפועלים באופן קבוע בבית המחוקקים הישראלי. התחושה הזו מקבלת חיזוק באמצעות "מדד הלוביסטים" התקופתי של העמותה לדמוקרטיה מתקדמת שמתפרסם כאן לראשונה, ולפיו מספר הלוביסטים רשם זינוק של 64% בתוך שנה אחת.

כך, בעוד שבפברואר 2016 עמד מספר הלוביסטים הרשומים על 108, הרי שבפברואר 2017 רשומים כבר 177 לוביסטים. כדי לסבר את האוזן, באפריל 2015 עמד מספר הלוביסטים על 91 בלבד.

כמעט בהתאם, בשנה האחרונה נרשם גידול של 24% גם במספר הלקוחות, קרי גופים עסקיים או ציבוריים שהחליטו לשכור את השירותים של משרדי הלובינג. כך, בפברואר 2017 דיווחו הלוביסטים על 515 לקוחות שונים, לעומת 416 לקוחות בחודש המקביל אשתקד ו-339 לקוחות בלבד באפריל 2015. המשמעות היא עלייה של כ-52% בתקופה של פחות משנתיים.

בין הלוביסטים החדשים שנרשמו בתקופה האחרונה מופיע שמו של דרור שטרום, הממונה לשעבר על ההגבלים העסקיים. שטרום מייצג בכנסת כלוביסט עצמאי את חברת RGE, בעלת השליטה בערוץ 10. עד אז, את הערוץ ייצג באופן קבוע בכנסת משרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן. לפחות במקרה אחד הופיע שטרום בפני ועדת הכלכלה בדיון שעסק בשוק התקשורת ללא שרוך הזיהוי הכתום שמחייב את הלוביסטים, מה שגרר ביקורת על כך ששטרום נתפס כמומחה אובייקטיבי בעניינים כלכליים שונים בזמן שהוא משמש כלוביסט בשכר.

בין הלקוחות הבולטים שהצטרפו לרשימת המיוצגים בידי לוביסטים מופיעה ענקית המזון יוניליוור, ששכרה את שירותי משרד הלובינג גורן-עמיר. כפי הנראה, המהלך נעשה בעקבות משבר הסלמונלה שפקד את החברה, לאחר שמוצרי קורנפלקס של תלמה המשווקים על-ידי יוניליוור ואשר היו נגועים בחיידק המסוכן הגיעו למדפים למרות שהחברה הודיעה כי אין חשש כזה.

לא פחות מעניין למצוא ברשימה החדשה גם את מוזיאון יד ושם להנצחת זכר השואה - לא בדיוק מהגופים שמצופה מהם לקחת לוביסטים. המוזיאון התקשר בעניין עם חברת הלובינג הגדולה בתחום, פוליסי.

גם איגוד הביטקוין הישראלי שכר לאחרונה לוביסט, במקרה זה את חברת אימפקט. האיגוד עשה זאת ככל הנראה על רקע חוק הפיקוח על הביטקוין, שאושר בחודש יולי האחרון ואמור להיכנס לתוקף בינואר 2018. החוק יאפשר לראשונה לסחור במטבע הווירטואלי וללא קשיים מיוחדים לקבלת רישוי בעניין.

למה צריך לובינג גם אחרי שהחוק עבר? באתר איגוד הביטקוין מסבירים כי "עד שהחוק ייכנס לתוקף, יש צורך לקדם 'משטר משפטי' שיאפשר לסטארט-אפים הישראליים שעוסקים בביטקוין ולקהילת הביטקוין לקדם את המערכת שעליה תלויה הכלכלה הזו - מסחר בשירותים".

גם הסתדרות המורים שכרה לאחרונה לוביסט (מאיר אסרף), וכך גם שורה ארוכה של תחנות מוניות לרבות מוניות שירות - ככל הנראה על רקע הרפורמות שעברו בתחום במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2017-2018.

ענף ריכוזי במיוחד

ענף הלובינג בכנסת נחשב לריכוזי מאוד, וארבע החברות הגדולות בתחום מייצגות מעל 50% מכלל הלקוחות שמופיעים במרשם הלוביסטים. למעשה, הריכוזיות בענף גבוהה עוד יותר בפועל, אם לוקחים בחשבון כי הלקוחות שמיוצגים בידי חברות הלובינג הגדולות הם מהחזקים והמשפיעים ביותר על המשק הישראלי ולעתים גם על הכלכלה העולמית.

כך קורה שחברת פוליסי נחשבת לחברת הלובינג החזקה והמשפיעה בענף בשל תמהיל לקוחותיה, אף שהיא מייצגת "רק" 75 לקוחות, לעומת 94 לקוחות שמייצגת חברת גלעד לובינג שמובילה בהיבט המספרי. חברת גורן-עמיר מייצגת 51 לקוחות, חברת אימפקט מייצגת 43 לקוחות, ו-252 הלקוחות הנותרים מיוצגים בידי משרדי לובינג קטנים או לוביסטים עצמאיים.

על-פי העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, כ-60% מהלקוחות המיוצגים בידי לוביסטים הם גופים עסקיים למטרות רווח. כ-30% מהלקוחות הם גופים ציבוריים, חלקם אפילו מתוקצבים על-ידי המדינה, ובין היתר גם ארגוני עובדים ומעסיקים. כ-10% מהלקוחות הם גופים "חברתיים" כמו עמותות שונות, כאשר בחלק מהמקרים הייצוג נעשה ללא תשלום ("פרו-בונו").

"למיטב הבנתי, הריכוזיות בענף הלובינג מהווה סכנה לתהליך קבלת ההחלטות במדינה דמוקרטית", טוען שבי גטניו, מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת. "תאגידי לובינג שהעוצמה הכלכלית שהם מייצגים גדולה פי עשרות מונים מתקציב המדינה, עשויים להוות כוח שנבחרי ופקידי ציבור יתקשו לעמוד מולו כשנדרש", הוא מוסיף.

להעמיק את הרגולציה

העמותה רשמה לאחרונה שורה של הישגים מול חברות הלובינג, ובראשם התיקון לחוק הלוביסטים, שמחייב מאז ינואר אשתקד כל לוביסט שנכנס לוועדה בכנסת להצמיד את התג שלו למערכת דיגיטלית שמיד מזהה אותו ומתעדת את נוכחותו בוועדה.

לפני כחודש הובילה העמותה מאבק לכך שגופים בתחום הבריאות לא יוכלו להיות מיוצגים בידי חברות לובינג שמייצגות במקביל גם חברות טבק, ויו"ר ועדת העבודה והבריאות של הכנסת, אלי אלאלוף, כבר הגיש הצעת חוק בעניין.

לפי גטניו, האתגר הבא הוא למנוע לחלוטין ייצוג מקביל של גופים עסקיים שאמורים להתחרות זה בזה, באמצעות אותה חברת לובינג. לדבריו, המצב הנוכחי עשוי לרוקן מתוכן במידת מה את חוק ההגבלים העסקיים ולתרום להיעדר תחרות. ככלל, הוא אומר, חוק הלוביסטים שעבר בשנת 2008, אותו הובילו ח"כ שלי יחימוביץ' והשר לשעבר גדעון סער, כלל בעיקר חובות רישום ומגבלות שונות על הלוביסטים - אבל הרבה פחות על חברות הלובינג עצמן.

בעניין הגידול העקבי שנרשם במספר הלוביסטים ולקוחותיהם, טוען גטניו כי הדבר מוכיח כי ההפחדות השונות שהשמיעו חברות הלובינג בדבר יצירת "שוק שחור של לוביסטים" שתביא העמקת הרגולציה בתחום, היו מופרכות.

האם הגבלת החקיקה הפרטית בכנסת, כפי שיוזמת שרת המשפטים איילת שקד, תפחית גם את המעורבות של הלוביסטים? לדברי גטניו, החקיקה הפרטית אמנם מקלה על הלוביסטים ליזום בעצמם חוקים, אבל להערכתו "הם יידעו כבר למצוא את הפרצות".

ריכוזיות ענף הלובינג בכנסת

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?