גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד כמה אתם משתוקקים להמבורגר הזה?

ד"ר הדי קובר, חוקרת באוניברסיטת ייל, משתמשת בהדמיות מוח כדי לגלות איך מתגברים על ההשתוקקות לדבר מזיק ואילו שיטות טיפול הכי יעילות לאימון של שריר השליטה העצמית

חשיפה לפרסומות למזון לא בריא מגבירה אכילת מזון כזה / צילום: רויטרס תמונה פרטית
חשיפה לפרסומות למזון לא בריא מגבירה אכילת מזון כזה / צילום: רויטרס תמונה פרטית

התיישבתם לצפות בטלוויזיה ואז קפצה מולכם פרסומת לג'אנק פוד. אם יש לכם חיבה למזון לא בריא כזה ולא ניחנתם ברצון ברזל, כנראה התמונה שראיתם תעורר בכם מיד חשק עז לנשנש דבר מה מזיק לבריאות. ד"ר הדי קובר מאוניברסיטת ייל הראתה במחקריה שאכן, חשיפה לפרסומות למזון לא בריא מגבירה אכילת מזון כזה, הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים, ואולי זו סיבה טובה לשקול להגביל אותן. "בעשורים האחרונים, עלה מספר הפרסומות לאוכל ובמקביל עלה גם שיעור הסובלים מהשמנה ומהשמנת יתר. לעומת זאת, הפרסומות לסיגריות הוגבלו, ובמקביל ירד גם מספר המעשנים", היא אומרת. כמובן, ניתן להסביר זאת באינסוף הסברים חלופיים, אך הנתונים האלה תואמים את מחקריה של קובר, שלפיהם עוצמת הגירוי תואמת את עוצמת התגובה המוחית, וכי עוצמת התגובה המוחית תואמת את ההתנהגות.

ד"ר קובר, ישראלית במקור, חוקרת את תחושת ה-craving ("חשק" או "השתוקקות" בעברית) וכיצד ניתן לשלוט בה. יש חוקרים שיטענו שהרכיב הזה בתופעת ההתמכרות (לא רק לאוכל) חשוב פחות מהשפעתו של ההרגל או של צריכת חומרים ממכרים כתגובה למצוקה רגשית, אבל מחקריה של קובר, הבוחנים את הדפוסים המוחיים הקשורים בהשתוקקות, מראים מתאם גבוה בין מידת ההשתוקקות למידת ההתנהגות ההתמכרותית. בחודש מארס היא תציג את מחקריה בכנס בריינטק, שיתקיים בתל אביב.

הצד האפל של הרגשות החיוביים

"כשאנחנו בוחנים דפוסים מוחיים של 'השתוקקות', אנחנו רואים דמיון בין סוגים שונים שלהם, אך גם שוני", אומרת ד"ר קובר. "הדמיון הוא כנראה במנגנונים הקשורים ללמידה: אנחנו משתוקקים לדבר לרוב אחרי שחווינו אותו ולמדנו שהוא מתגמל אותנו. לרוב קשה להשתוקק למשהו בלי שחווינו אותו לפחות פעם אחת או שלימדו אותנו שעלינו לרצות בו".

אצל אדם מסוים נראה השתוקקות שונה לגורמים מתגמלים שונים. לדוגמה, אצל אדם המכור לסיגריות, תירשם פעילות מרובה באזורי ההשתוקקות במוח בתגובה לאזכור של עישון. לעומת זאת, אותו אזור השתוקקות במוח יתרגש הרבה פחות כאשר יזכירו לאותו מעשן אוכל. אצל אדם שמן, שהוא מעשן חברתי אך אינו מכור לסיגריות, הדפוס יהיה הפוך. לדברי ד"ר קובר, ההכרעה מה יעורר השתוקקות אצל אדם מסוים מורכבת ממגוון גורמים ובהם גנטיקה והתניה חיובית של אותו גורם ממכר בעבר.

לצד ההבדלים התוך-אישיים בהשתוקקות לדברים שונים, ישנם גם הבדלים בין-אישיים. ישנם אנשים משתוקקים מאוד, לסיפוקים רבים ושונים, ואילו אנשים אחרים משתוקקים פחות.

האזור במוח האחראי על ההשתוקקות גם מחשב תרחישים עתידיים. "האזור הזה מחשב את הערך של התגמול העתידי הזה עבורנו. בנוסף, נכנסים לפעולה מעגלים האחראים על מוטיבציה (כי אנחנו כבר מתכננים איך נשיג את הדבר שאנחנו משתוקקים אליו) ומעגלים הקשורם לציפייה (כי אנחנו כבר מדמיינים איך זה הולך להיות)", אומרת קובר ומציינת שהחומר במוח שמכוון במידה רבה את התהליך הזה הוא דופמין, אותו חומר שעל בסיסו פועלות תרופות נוגדות דיכאון, שאכן מגבירות את הציפייה, את המוטיבציה ואת הרצון, אולם הוא גם החומר שמצוי בסמים מסוימים הפועלים ישירות על המוח ויוצרים את ההתמכרות.

"בעיקרון, השתוקקות, רצייה - אלה רגשות מעולם הרגשות החיוביים", אומרת ד"ר קובר. כדי לא לגלוש לתחום השלילי, יש לנקוט שתי אסטרטגיות משלימות: האחת היא ניהול של ההשתוקקות והשנייה היא הפעלת שליטה עצמית, כדי לא לפעול בהתאם לאותה השתוקקות. המחקרים מראים שההבדל בין אנשים מכורים לבין מי שאינם מכורים אינו רק במידת השליטה העצמית, אלא גם בעוצמת ההשתוקקות. לכל אדם יש תחומים שבהם הוא כלל אינו צריך להפגין שליטה עצמית משום שההשתוקקות שלו אליהם נמוכה, מסבירה ד"ר קובר. לעומת זאת, בתחומים אחרים עליו לגייס שליטה עצמית גבוהה יותר כדי להילחם בהשתוקקות פעילה יותר.

תשלטו בעצמכם, אבל לא יותר מדי

אז מה עושים כאשר אנחנו נחשפים לגירויים ולזיכרונות, והחשק מנצח את השליטה העצמית באופן הרסני? לדברי ד"ר קובר, "נראה שטיפול קוגניטיבי-התנהגותי המכוון למטרה של הפחתת ההשתוקקות והגברת השליטה העצמית משנה משהו במוח. ראינו זאת הן במעשנים והן במשתמשים בסמים".

מעגלי השליטה העצמית מתעוררים כאשר אנחנו חושבים על ההשלכות השליליות האפשריות של כניעה לחשק. כך, מעשנים יחשבו על פיח בריאות, חובבי מזון יחשבו על עורקים סתומים מכולסטרול ומשתמשים בסמים ידמיינו את תאי הכלא. "אנחנו רואים במקרה כזה גם פעילות במעגלי השליטה העצמית וגם הפחתת פעילות במעגלי ההשתוקקות", אומרת ד"ר קובר.

- האם אין דרך אחרת ליצור אותה השפעה של שליטה עצמית, בלי לחשוב מחשבות שליליות?

"בניסוי שערכנו לאחרונה, אכן בחנו אצל אנשים עם השתוקקות מוגזמת למזון לא בריא מה קורה כאשר אנחנו פועלים באחת משתי דרכים - האחת היא הפחתת האטרקטיביות של אותו מזון באמצעות הדגשת המחירים של צריכתו (הגברת השליטה העצמית) אבל גם באמצעות הדגשת מאפיינים לא אטרקטיביים באותו מזון (לדוגמה, לדמיין במקום הקרואסון חבילה של חמאה - זה מפחית את ההשתוקקות). דרך שלישית היא להגביר את האטרקטיביות של המזון הבריא ולעורר השתוקקות אליו. ביקשנו מהנבדקים לדמיין את הפריכות של החסה ואת הוויטמינים הנוזלים מן הברוקולי. מצאנו שגם לשיטה הזו יש תוצאות מצוינות".

אולם יצירת השתוקקות אלטרנטיבית מקדמת אותנו רק חלק מהדרך, ולפעמים בכל זאת נצטרך להפעיל שליטה עצמית, וזה גם עניין של אימון. מחקריה של ד"ר קובר מאששים את התפיסה המקובלת היום בעולם הפסיכולוגיה ולפיה שליטה עצמית פועלת כמו שריר. אם מפעילים אותה יותר מדי ביום אחד, היא מתעייפת. אם לא מפעילים אותה כלל, היא מתנוונת. אם מאמנים אותה כל יום קצת יותר, היא משתפרת ותהיה אפקטיבית יותר בימים הבאים. "קשה להבין עד כמה למחשבות שלנו יש כוח לשנות את המוח", אומרת ד"ר קובר. "אימון מחשבתי, כמו למשל קשיבות, משנה את מבנה המוח בצורה מובחנת. אנחנו חוקרים היום מהי הדרך הנכונה ביותר להתאמן על שליטה עצמית, ועד כמה רחוק אפשר להגיע עם אימון כזה".

בניגוד להשתוקקות, המתעוררת באופן דיפרנציאלי מגירויים שונים, שליטה עצמית מסתמנת כמעין מאגר יחיד, ואם היום שלטתם בעצמכם בזירה מסוימת - נניח עבדתם קשה ולא נכנסתם לפייסבוק - סביר להניח שבדרך כלל יישארו לכם פחות משאבים להילחם גם בזירה אחרת, לדוגמה אכילה בריאה ומתוכננת.

אף ששליטה עצמית דורשת מאמץ ומונעת מאיתנו להגשים את הרצונות שלנו בטווח הקצר, היכולת להפעיל אותה נמצאת במתאם עם משתנים רבים הקשורים לבריאות ולשביעות רצון מהחיים לאורך זמן, משום שאנשים המפעילים שליטה עצמית מתנהגים באופן שתואם יותר את מטרותיהם לטווח ארוך.

אז איך מאמנים את שריר השליטה העצמית? לד"ר קובר יש טריק: אובדן של שליטה עצמית נובע לרוב מהעדפת התגמול בטווח הקצר על התגמול הרצוי יותר בטווח הרחוק. כל עוד אנחנו משתוקקים לתגמול בטווח הקצר, וקשה לנו יותר לדמיין באופן מיידי את השגת התגמול בטווח הארוך, יהיה לנו קשה למעגלי השליטה העצמית במוח להשתלט על מעגלי ההשתוקקות. אולם מתברר שגם ציפייה לתגמול עתידי ניתן לתרגם במוח לתגמול מיידי, ואז נוצרת זירת התמודדות הוגנת במוח - השתוקקות מול השתוקקות, סיפוק מול סיפוק. כך שליטה עצמית יכולה להפוך מעינוי לסיפוק עצמו, אם נשכיל לדמיין באופן עשיר מספיק את הסיפוק העתידי שהיא צפויה להניב לנו.

אחד הדברים שמעוררים את מעגלי השליטה העצמית הוא מוטיבציה, אומרת ד"ר קובר. כך, לדוגמה, לחץ חברתי יכול להיות מוטיבציה להפעלת שליטה עצמית, וגם כסף. מחקר מסוים הראה שמתנה של 8 דולרים לכל מכור לסמים בעבור כל פעם שהוא נותן דגימה נקייה מעלה באופן משמעותי את הסיכוי שאכן תינתן דגימה נקייה. "כלומר, המכורים לסמים כן מסוגלים להפעיל שליטה עצמית. פשוט לא הייתה להם מוטיבציה מיידית מספיק כדי לעשות זאת".

עדיין לא ידוע מהו בדיוק הקשר בין מוטיבציה לבין שליטה עצמית - מדוע לפעמים מוטיבציות מסוימות מעוררות את השליטה העצמית באופן אפקטיבי ולפעמים איננו מצליחים לעורר שליטה עצמית, אפילו אם יש לנו סיבות מצוינות לעשות זאת. המחקר הנוכחי של ד"ר קובר נועד לבדוק מהו המינון הרצוי של טיפולים כמו קשיבות (מיינדפולנס, ראו מסגרת) ו-CBT (טיפול התנהגותי-קוגניטיבי) והאם יש השפעה גם לטיפול קצר טווח.

"הראינו שאחרי אימון של 15 דקות עד שעה, שבו אנחנו מבקשים מסטודנטים לחשוב על כך שהאוכל משמין ולא בריא ומעלה את הסיכון לסוכרת, וביקשנו מהם לדמיין שחבילות החמאה בתוך האוכל נוזלות, אכן הייתה בחירה של מזון בריא על פני לא בריא, אך עדיין איננו יודעים כמה זמן האפקט מחזיק", אומרת ד"ר קובר.

כעת מתוכנן מחקר שבו יעברו סטונדטים באוניברסיטה טיפול באחד משלושת המסלולים - הגברת השליטה העצמית או הפחתת ההשתוקקות, או מסלול ללא טיפול בכלל, ולאחר מכן יתנהל מעקב אחר הרגלי האכילה שלהם. "נראה אם טיפול יחיד מחזיק מעמד לאורך זמן", אומרת ד"ר קובר. "כבר הראינו שאצל מעשנים אימון של שעה יכול להחזיק כחודש, אבל השתוקקויות מסוגים שונים הן שונות מעט זו מזו, ומה שפועל במקרה של עישון לא בהכרח יפעל במקרה של אכילה".

מהמזרח הרחוק לפסיכולוגיה המערבית: מה עושה תרגול של מיינדפולנס למוח

מיינדפולנס, "קשיבות" בעברית, היא טכניקה שהושאלה מדתות המזרח ומקובלת היום בפסיכולוגיה המערבית כאמצעי להשיג שליטה בהשתוקקות. השפעות השיטה הזאת כבר הוכחו במחקרי הדמיה פונקציונלית (FMRI) כמו אלה שעורכת ד"ר הדי קובר.

המשמעות של מיינדפולנס היא להיות קשוב לרגע ולהתרכז במה שמתרחש עכשיו, ולא בעבר או בעתיד, בחששות, בתוכניות ובזיכרונות. מעבר להנחיה להיות קשוב לרגע, מיינדפולנס פירושו גם לקבל את הרגע באופן פתוח, לקבל את התחושות ואת המחשבות שלנו כפי שהן, בלי להתנגד להן ובלי לנתח אותן.

לכאורה יש כאן סתירה. האם שליטה עצמית אין פירושה התנגדות להשתוקקות? לדברי ד"ר קובר, לא רק. טכניקות של קשיבות מאפשרות לנו לחוות השתוקקות תוך כדי הבנה שהיא מעין גל שמתגבר ואחר כך פוחת. כשאנחנו מתרגלים קשיבות, אנחנו יכולים לקבל את ההשתוקקות, לחוש אותה גוברת, מתעצמת ואחר כך פוחתת, ולהתבונן בה במקום לפעול על פיה. הנטייה הטבעית שלנו כבני אדם היא לפעול כדי לממש את הרצונות שלנו, אולם קשיבות מאפשרת לנו להשתהות מעט לפני שאנחנו נוטים לעשות זאת.

"כשמתרגלים קשיבות התחושה היא לפעמים כאילו המחשבות והחוויות מגיעות אליך בקצב מואט", היא אומרת. "וכמו ב'מטריקס', יש זמן רב יותר להתבונן במחשבה ולהסיט אותה הצדה, אם איננו רוצים לחוות אותה".

לא סתם היה זה בודהה שאמר שהרצון הוא הבסיס לכל סבל. קשיבות היא כלי שנועד בראש ובראשונה להפחית את הרצונות, כלומר את ההשתוקקות, וכך לבטל את הסבל למעשה. המחקרים של ד"ר קובר מראים שתרגול קשיבות במשך שמונה שבועות שבועות מפחית את הפעילות במעגלי ההשתוקקות.

"שייקספיר ניסח זאת בצורה הטובה ביותר: אין טוב או רע, אלא המחשבה הופכת אותם לכאלה", אומרת ד"ר קובר. כלומר, אם נחליט שהבעיות שלנו אינן בעיות אלא פשוט חוויות, וכך גם ההשתוקקות, כך נוכל לסבול מהן פחות. "כשאנחנו מתרגלים קשיבות אנחנו מאמנים את המוח כמו שמאמנים את הגוף. הוא הופך להיות גמיש יותר וחזק יותר".

"קשה לממן מחקר כמו שלי בארץ"

ד"ר הדי קובר (37), שגדלה בישראל, החלה בגיל 16 ללמוד באוניברסיטת תל אביב לתואר במתמטיקה ובפילוסופיה. אחרי שהשלימה את שירותה הצבאי עברה להתגורר בארה"ב והחלה ללמוד לתואר בפסיכולוגיה באוניברסיטת קולומביה.

"לא היו אז בארץ מסלולי לימדו מפותחים בחקר המוח, ולאחר הדוקטורט הציעו לי עבודה באוניברסיטת ייל ולא יכולתי לסרב", היא מספרת. "מעת לעת אני שוקלת לחזור לישראל, אך מחקר כמו שלי, שמשתמש המון ב-MRI, קשה מאוד לממן בישראל. היום, לעומת התקופה שבה התחלתי, תחום חקר המוח בכללותו דווקא מאוד מפותח בארץ, אם כי קשה עדיין להתחרות בייל. המעבדה שאני מנהלת, המסונפת לחוג לפסיכיאטריה, די גדולה, וכולנו עוסקים בממשק שבין השתוקקות לבין מיינדפולנס".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35