גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

21.5 מיליארד שקל: היובש בשוק ההון פוסח על חברות הנדל"ן

היקפי גיוסי החוב של חברות הנדל"ן צמח גם בשנה החולפת (וגם בינואר האחרון) ■ עם זאת, עפ"י בדיקת מעלות S&P, ישנה עלייה גם בדרישה לביטחונות ולהתניות פיננסיות אחרות

שקלים / צילום: תמר מצפי
שקלים / צילום: תמר מצפי

כשהבנקים מתקרבים למגבלת האשראי הענפית, ולאחר שגם בנק ישראל התריע כי שיעור האשראי הבנקאי לנדל"ן ולמשכנתאות כבר מגיע ל-44.5% מסך האשראי שהעניקו הבנקים למשק, טוב שיש את שוק ההון הישראלי שעדיין מחבק בחום את חברות הנדל"ן הישראליות.

"ענף הנדל"ן בישראל בולט במשקלו הגבוה בבורסה המקומית, במערכת הבנקאית ובסך הגיוס החוץ בנקאי", מדגישים בחברת מעלות S&P בסקירה מיוחדת שהוציאו על שוק האג"ח המקומי.

שווי השוק של אגרות החוב שהונפקו על ידי חברות נדל"ן ונסחרות בבורסה בתל-אביב עלה בשנים האחרונות, והוא מהווה כיום כ-35% מסך שוק האג"ח הסחיר, "זאת בשונה ממשקלו הנמוך יחסית של ענף זה בשוקי ההון הגלובליים". שיעור הנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן בישראל מסך היקף ההנפקות בשלוש השנים האחרונות יציב יחסית, ונע גם כן סביב 35%.

היקפי הגיוסים ממשיכים לעלות: ב-2016 הונפקו על ידי חברות הנדל"ן אג"ח בסך של 21.5 מיליארד שקל, הסכום הגבוה ביותר שגויס באג"ח על ידי סקטור הנדל"ן מאז שנת השיא ב-2007, ערב המשבר הכלכלי העולמי, שבה גייסו חברות הנדל"ן כ-24 מיליארד שקל (בין השאר עבור השקעות במזרח אירופה, על ידי חברות לא מדורגות, ועל ידי חברות שלא הציגו כמעט שום פעילות).

פחות אמריקאיות

למרות סכומי העתק שבהם מדובר, חשוב לזכור שבמרבית המקרים לא מדובר בהון המושקע בפעילות יזמית. כ-90% מההנפקות בתחום בוצעו על ידי חברות נדל"ן מניב, שנהנות מתזרים הכנסות יציב ומנצלות סביבת ריבית אטרקטיבית.

במעלות מציינים כי אותן חברות מאופיינות בהיקפי חוב גבוהים יחסית, בצרכי מיחזור חוב גבוהים וברמות דירוג גבוהות יותר מחברות נדל"ן בתחום הייזום. חברות הנדל"ן המניב נהנות מנגישות גבוהה יותר לשוק ההון, בין היתר בשל מאפייני הענף הכוללים תנודתיות נמוכה יחסית בהכנסות, נראות טובה של תזרימי מזומנים וכן נכסים ריאליים, אשר עשויים לשמש כבטוחות.

בנוגע למספר החברות נרשם בשנת 2016 גידול של כ-20%: יותר מ-70 חברות נדל"ן הנפיקו חוב בבורסה, בהשוואה לכ-60 חברות בתקופה המקבילה אשתקד. היקף הנפקה ממוצע עמד על 300 מיליון שקל - ההנפקה הגבוהה ביותר בוצעה על ידי חברת עזריאלי, בהיקף של 2.2 מיליארד שקל, וחמש המנפיקות בהיקפים הגבוהים ביותר ב-2016 ריכזו קרוב ל-30% מסך היקף ההנפקות השנתי.

גם בינואר 2017 נרשמה פעילות ערה ודומיננטית של סקטור הנדל"ן, שגייס 3.5 מיליארד שקל. כ-50% מכמות ההנפקות בוצעו על ידי חברות נדל"ן, שגייסו יותר משליש מהיקף ההנפקות. הגיוס הגבוה ביותר בוצע על ידי מליסרון, בהיקף של 940 מיליון שקל (שגם גייסה אשתקד 1.13 מיליארד שקל).

עם זאת, בשנה האחרונה נרגע מעט שיטפון הגיוסים של חברות הנדל"ן האמריקאיות הבאות לגייס כסף זול בישראל. כ-15% מהיקף ההנפקות של הסקטור בשנת 2016 בוצעו על ידי חברות נדל"ן אמריקאיות, בהשוואה ל-25% בשנת 2015. ובכל מקרה, המגמה השנתית מעט מטעה: במחצית הראשונה ניכרה האטה בפעילות ההנפקות של חברות נדל"ן אמריקאיות על רקע פשיטת הרגל של אורבנקורפ וקשיי המימון של אקסטל, אולם לקראת סוף השנה חזר העניין בחברות הנדל"ן האמריקאיות - בוצעה הנפקה של חברת נמקו, בהיקף של כ-450 מיליון שקל, ושל קורנרסטון, בהיקף של 275 מיליון שקל. במקביל, פורסמו תוכניות להנפקה של חברות נדל"ן אמריקאיות נוספות.

בסה"כ, בשנת 2016 הנפיקו ארבע חברות נדל"ן אמריקאיות סכום כולל של כ-2.1 מיליארד שקל, בהשוואה ל-3.6 מיליארד שקל בשנת 2015.

להערכת כלכלני מעלות S&P, "אנו מעריכים שבחודשים הקרובים ינסו כמה חברות נוספות להנפיק אג"ח לראשונה בישראל. בטווח הקצר-בינוני צפויים שיעורי הריבית בארה"ב להיות נמוכים בהשוואה לשנים שלפני המשבר הכלכלי, כך שעלויות האשראי הנמוכות בארה"ב ימשיכו לתמוך בפעילות חברות הנדל"ן האמריקאיות".

ומה לגבי הצפי להעלאות ריבית בארה"ב? במעלות מדגישים כי חברות הנדל"ן האמריקאיות המדורגות בארץ יכולות לספוג העלאות ריבית מתונות (בארה"ב) בשנה הקרובה, שעשויות להעלות את עלות המימון שלהן. "עם זאת, אם תחול עלייה חדה מהצפוי בשיעורי הריבית בארה"ב ללא שינוי חיובי בצמיחת ההכנסות (NOI) מנכסים זהים, אנו עשויים לראות האטה בפעילות ובצמיחה של החברות".

במקביל לעלייה במספר ההנפקות, אפשר לראות ירידה ברמת הדירוג של החברות. במעלות S&P מציינים כי בשנת 2016 כ-40% מהיקף ההנפקות דורגו בקבוצת ה-A, בהשוואה ל-50% בשנת 2015. במקביל, נרשם גידול בהיקף ההנפקות בקבוצת הטריפל B (BBB): משקלן בשנה החולפת היה כ-16% מהיקף ההנפקות, בהשוואה ל-4% בתקופה המקבילה ב-2015. עם זאת, 45% מהיקף ההנפקות הללו יוחסו לשתי חברות בלבד: כלכלית ירושלים ומבני תעשייה (שנמכרו במסגרת קריסת קבוצת פישמן), שלקראת סוף 2016 גם הועלה דירוגה ל-A.

כמו כן, את הגידול בהיקף ההנפקות של חברות בקבוצת ה-BBB אפשר להערכת מעלות להסביר בעלייה בביקוש בשוק לחברות אלה, במטרה להגדיל את התשואה בעידן של ריביות ומרווחים נמוכים ביותר. ולמרות הפתיחות לכאורה בשוק להנפקות ברמות דירוג נמוכות יחסית (המלוות בדרך כלל בבטוחות), עדיין 95% משווי ההנפקות של חברות הנדל"ן מתחילת 2016 היה מדורגות.

"עודף נזילות"

בשנה האחרונה ניכר גידול מסוים בחלקן של הנפקות הנדל"ן המגובות בביטחונות, ומשקלן הגיע לכ-58% במונחים של מספר ההנפקות של סדרות חדשות, בהשוואה למחצית בתקופה המקבילה אשתקד. כתוצאה מכך, חלקן של החברות המנפיקות עם שעבוד שלילי שוטף ירד לכ-38% מהחברות (שעבוד שלילי מונע מהחברות לשעבד את נכסיהן לאחרים, ואינו מייצר מקור מובטח לשיקום חוב עבור בעלי האג"ח שייאלצו במידת הצורך להתמודד עם נושים אחרים על נכסי החברה בפירוק).

במעלות S&P מדגישים כי ביטחונות משמעותיים ניתנו בדרך כלל על ידי חברות שהנפיקו ללא דירוג, בעוד מרבית הביטחונות שנותנים חברות אחרות הם חלשים, וכוללים שעבוד שני על נכסים ריאליים, שעבוד שוטף על מלאי ולקוחות, על חשבון עודפים וכד'.

לבד מביטחונות, ישנה עלייה בהיקף אגרות החוב המותנה דירוג ו/או התניות פיננסיות אחרות: ב-2016 כ-92% מהסדרות החדשות היו מותנות דירוג/התניות פיננסיות, בהשוואה לכ-88% וכ-81% בשנתיים האחרונות, בהתאמה. ההתניה הופרה רק בסדרה אחת השנה, בהשוואה לכ-17% מהסדרות (כ-8 חברות) בהן הופעלה ההתניה לפני שנתיים.

במבט קדימה, מעריכים במעלות S&P, כי "בתרחיש של עליית המרווחים בקבוצות הדירוג הנמוכות, או לחילופין עלייה ברמת הריבית, אנו מעריכים כי חברות בדירוגים נמוכים יחסית, שיהיו חייבות להנפיק לצורך מיחזור חובות, עשויות לבחור במסלול של מתן ביטחונות כלשהם, לצורך הגברת נגישותן לשוק ההון וגיוס בתנאי ריבית אטרקטיביים".

פרמיית סיכון עודפת

במעלות מדגישים כי אם משווים את מרווחי הסיכון של אגרות החוב בסקטור הנדל"ן, המדורגות בקבוצת ה-A וה-AA, למרווחי הסיכון של אגרות חוב נסחרות שאינן מסקטור הנדל"ן, עולה כי מרווחי הסיכון של חברות הנדל"ן גבוהים במידה מסוימת אל מול אג"ח המונפק על ידי חברות מסקטורים אחרים באותה רמת דירוג. כלומר, קיימת פרמיית סיכון מסוימת לסקטור הנדל"ן (שבולט בעיקר בקרב חברות הנדל"ן האמריקאיות, המדורגות ברובן בקבוצת ה-A).

בנוגע לשנה הקרובה, מעריכים בחברת הדירוג כי "עודף הנזילות בשוק, היעדר אלטרנטיבות השקעה, לצד הריבית ומרווחי הסיכון הנמוכים, ממשיכים להניע את השוק ומעודדים את החברות, ובראשן את חברות הנדל"ן, להנפיק אג"ח. לאור המרווחים הנמוכים השוררים בשוק בשנה האחרונה, החברות ממשיכות לנצל את תנאי השוק והריבית הנמוכה, בעיקר לשם מיחזור חוב והחלפת מימון יקר במימון זול יותר".

היקף הגיוס הגבוה של סקטור הנדל"ן מושפע בעיקר מהעובדה שצרכי המיחזור שלו גבוהים במיוחד. פריסת התשלומים העתידיים של חברות הנדל"ן לשנים 2017-2020 מסתכמת בכ-60 מיליארד שקל (בחלוקה די שווה בכל אחת מהשנים).

התפלגות היקף הנפקות אגח לפי

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר