גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא פרו לשעבר החשוד בשוחד נמלט ועושה את דרכו לישראל

אלחנדרו טולדו מבוקש בפרו בגין לקיחת שוחד של מיליוני דולרים ■ לאחר שהוצא נגדו צו מעצר, הוא הגיע בשבוע שעבר לארה"ב, ומשם המריא במטוס שצפוי לנחות הערב בנתב"ג

אלחנדרו טולדו  / צילום: רויטרס
אלחנדרו טולדו / צילום: רויטרס

אכן, זה מה שהיה חסר לישראל עכשיו: פרשת שוחד מסמרת שיער, החובקת את אמריקה הלטינית, מתגלגלת לתל-אביב. בתשע הערב (א') עומדת לנחות בנמל בן-גוריון טיסת "יונייטד" מספר 954 מסן פרנסיסקו. אם יתאמתו הידיעות בעיתוני פרו, מן המטוס יבקעו נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו ורעייתו הישראלית אליאן קארפ.

לא ביקור ידידות או נימוסים יהיה הביקור הזה, אף כי טולדו הוא ידיד מובהק של ישראל, ומשתתף זה שנים במאבק נגד הדה-לגיטימציה שלה. נשיא פרו לשעבר חשוד בקבלת שוחד של 20 מיליון דולר. שופט בפרו הורה בסוף השבוע שעבר להושיבו ב"מעצר מונע" לשנה וחצי לקראת משפטו. הוא אפוא עבריין נמלט, ופרו מבקשת את הסגרתו באמצעות האינטרפול.

טולדו היה בשנים האחרונות עמית מחקר בכיר במוסד הובר של אוניברסיטת סטנפורד. הוא התגורר בסן פרנסיסקו הסמוכה. נשיאותו נמשכה חמש שנים, והסתיימה ב-2006. בשעתו הוא היה המושיע הלאומי: הפרואנים בחרו בו מיד לאחר הטראומה הגדולה שליוותה את נפילת קודמו, אלברטו פוחימורי (פוג"ימורי, למי שמעדיף את ההגיה היפנית).

ההפך הטבעי

טולדו היה אז התקווה הגדולה לנירמול, להחזרת המוסדות הדמוקרטיים על כנם, להשבת שלטון החוק. פוחימורי אמנם נבחר פעמיים ברוב גדול, אבל רק לאחר שקרע לגזרים את החוקה. הוא הקים מדינת משטרה, השתמש בשירותי הביטחון נגד יריבים פוליטיים, ומעל לפחות במיליונים. הוא נענש על שורה של עבירות, כולל פשעים נגד האנושות, ונידון ב-2008 ל-25 שנות מאסר.

טולדו היה ההפך הטבעי של פוחימורי. הוא היה הנשיא הראשון בתולדות פרו, בעצם בתולדות אמריקה הלטינית, שבא מן ה"אינדיחנאס" (indigenas), האוכלוסייה המקורית של היבשת לפני בוא האירופים, במאה ה-16. הוא נולד למשפחה ענייה מרודה של עם הקצ"ואה. היו לו 16 אחים ואחיות, שחציים מתו בילדותם.

קשה להעלות על הדעת סיפור חיים מרשים יותר ונוגע יותר ללב מזה של הילד אלחנדרו. הוא המרה את פי אביו, והמשיך את לימודיו לאחר שסיים בית ספר יסודי. הוא עבד ולמד בערבים ובסופי שבוע. בעזרת אמריקאים הוא המשיך לימים את לימודיו באוניברסיטת סן פרנסיסקו, ומימן אותם באמצעות מלגת כדורגל חלקית ועבודה בתחנת דלק. בהיותו בן 27 הוא קיבל תואר דוקטור בכלכלה של משאבי אנוש מאוניברסיטת סטנפורד רבת-היוקרה.

במרוצת קריירה בינלאומית מרשימה הוא עבד בבנק העולמי, בבנק הבין-אמריקאי ובארגון העבודה הבינלאומי. הוא היה חוקר אורח באוניברסיטת הרווארד.

פחות כריזמה, פחות עוני

ניסיונו הראשון להיבחר לנשיא, ב-1995, הניב שלושה אחוזים מן הקולות. אבל עריצותו של פוחימורי הזניקה את טולדו אל מרכז הזירה. הוא היה יריבו העיקרי של פוחימורי בבחירות של 2000. אמנם פוחימורי ניצח בהן, אבל משטרו מיהר להתמוטט בעקבות גילויים על שחיתות ושימוש לרעה בכוח. הנשיא, ממוצא יפני, נמלט ליפן. שמונה חודשים אחר כך, טולדו נבחר לנשיא.

הוא לא היה שייך אל הקלאסה המפורסמת, והידועה לשמצה, של דמגוגים פופוליסטיים באמריקה הלטינית. הוא לא היה עתיר כריזמה, והוא לא היה מוכן לכוף את מוסדות המדינה לשאיפותיו הפוליטיות. אבל הסטטיסטיקה של חמש שנות נשיאותו הראתה צמיחה כלכלית בלתי פוסקת וירידה בשיעור העוני. לפחות חלק של האשראי, אם לא רובו, הגיע לפוחימורי. העולם החיצון החזיק טובה לטולדו. הסנאט של ארה"ב כיבד אותו לפני שש שנים ויותר בהחלטה, המשבחת את "תרומתו העצומה" לכלכלת פרו.

טולדו כובד בתוארי דוקטור באוניברסיטאות בכל העולם. הוא חזר והוזמן לדבר על ביעור העוני, על דמוקרטיה ועל נקיון כפיים. הנשיא שמעון פרס הזמין אותו לוועידותיו, והוא נעשה חבר הנהלת מרכז פרס. "לישראל שמור מקום מיוחד בלבי", הוא אמר.

לחבר שני אוקיאנוסים

בשבוע שעבר פשטה המשטרה בפרו על ביתו של טולדו, בהיעדרו. התביעה פרסמה מסמך מדהים, שאישר, לכאורה, כי הוא התחייב להעניק לענק הבנייה הברזיליאני אודברשט (Odebrecht) את המכרז לסלילת החלק הפרואני של כביש רב-מסלולי, אשר נועד לחבר את האוקיאנוס השקט עם האוקיאנוס האטלנטי. פרו סמוכה אל הראשון, ברזיל סמוכה אל השני.

המסמך, שצילומיו התפרסמו בעיתוני פרו, לא היה אלא חוזה לתשלום שוחד. תמורת התחייבותו של טולדו, התאגיד מברזיל הבטיח לשקול 35 מיליון דולר על-ידיו. לפי חיאובני ויסנטה רומרו, אנליסט לטינו-אמריקאי החוקר את פרשת אודברשט, בתאגיד הייתה מחלקת שוחד לכל דבר, שפעלה ב-27 ארצות, בעיקר באמריקה הלטינית אבל גם באפריקה ובמזרח התיכון.

3.5 מיליארד דולר קנס

קשר השחיתות של אודברשט "התפשט בשיטתיות וביתר עוצמה מאשר נגיף הזיקה, שהשתולל בברזיל בשנים האחרונות", כותב ויסנטה (שאת ציוציו ואת קישוריו אפשר למצוא בgeovannyvicentr@).

נזקיו החמורים ביותר של קשר השחיתות נרשמו בברזיל עצמה. היקף השלמונים לבכירי ממשל וקונגרס הניב שורה של שערוריות בשנתיים האחרונות. המוניטין של מפלגת השלטון הסוציאליסטית הוכתם, ממשלתה התמוטטה, מנהיגה ההירואי עומד למשפט - אבל גם ריחם של יריביה הובאש.

מנכ"ל אודברשט נידון ל-19 שנות מאסר. הוטל עליה הקנס הגדול ביותר בתולדות המאבקים בשחיתות, שלושה מיליארד וחצי דולר, על שוחד בהיקף של 439 מיליון דולר, ששולם בארגנטינה, בקולומביה, באקוואדור, בגוואטמלה, בפנמה, בפרו, בוונצואלה, ברפובליקה הדומיניקנית ובשתי אפריקאיות, אנגולה ומוזמביק.

בפרו, לא רק טולדו אלא גם שניים מיורשיו חשודים שידם הייתה במעל, ואפשר שגם הם ייעצרו. אפילו הנשיא המכהן, גם הוא כלכלן לשעבר בבנק העולמי, נחקר עכשיו.

על-פי החשד, השוחד הברזיליאני מעולם לא שולם במלואו, מפני שטולדו לא עמד בדיבורו. מה אפשר להגיד על פוליטיקאי המוליך שולל את משחדיו. האם מותר להם לתבוע אותו לדין?

השוחד, על-פי החשד, לא שולם במישרים לטולדו, אלא עבר דרך ערוציו של ידידו הוותיק, איש העסקים הישראלי-פרואני יוסי מימן. זה האחרון מכחיש מכול וכול, ומאשים את התקשורת הפרואנית שהיא בדתה הכול מלבה. אשתו הישראלית של טולדו כתבה בעמוד הפייסבוק שלה, שאין כאן אלא מעשה של נקמה פוליטית בבעלה. הנשיא הנוכחי, פדרו פבלו קוצ"ינסקי, שהיה ראש ממשלה ושר אוצר בזמן נשיאותו של טולדו, אומר כי השוחד שנטל טולדו הוא "בגידה במולדת".

מה יעוללו הגילויים האלה לדמוקרטיה הפרואנית, שתמיד הייתה שברירית מאוד? מה הם יעוללו לדמוקרטיות שבריריות אחרות באמריקה הלטינית (כולן שבריריות במידה כזאת או אחרת)? קשה לדעת. הדמוקרטיה הליברלית עומדת בימים האלה במבחנים קשים בכל היבשות. מה עגום ומדאיג הוא החשד שכלכלנים בינלאומיים בעלי מוניטין מועלים באמון עמיהם. אם הם, אפילו הם, לא יכלו להתאפק, מי יוכל או ירצה.

הרשויות בארה"ב הודיעו לפרו כי לא ימנעו מטולדו לעלות על טיסה מקליפורניה לישראל

הרשויות בארה"ב הודיעו לפרו שהן לא מתכוונות למנוע מהנשיא לשעבר אלחנדרו טולדו, שמבוקש בפרו בקשר לחקירת שחיתות, לעלות על טיסה לישראל מקליפורניה לפנות בוקר (שעון ישראל), מסר מקור משרד הפנים הפרואני בשבת.

משרדי המשפטים והחוץ בממשל האמריקאי לא הגיבו מיד בנושא זה.

המקור הפרואני, שדיבר בעילום שם מאחר שהוא אינו מוסמך לעסוק בנושא זה, אמר שלפרואנים לא ברור מדוע ארה"ב לא רצתה לעצור את טולדו. לדבריו, ממשלתו של הנשיא פדרו פבלו קוצ'ינסקי הפעילה לחץ על ארה"ב לשנות את עמדתה.

המחלוקת מאיימת להעיב על היחסים בין ארה"ב לאחת מבעלות בריתה המסורתיות בדרום אמריקה.

שופט בפרו הוציא צו מעצר בינלאומי נגד טולדו, שכיהן כנשיא ב-2001-2006, ביום ה' שעבר, וממשלה הציעה 100,000 סול (30,000 דולר) תמורת כל מידע שיוביל למעצרו אחרי שהוא החליט שלא להסגיר את עצמו לרשויות במדינה.

פרו מסרה שהאינטרפול פרסם התרעה אדומה ל-190 מדינות חברות כדי לאתר אותו, אבל טולדו אינו מופיע ברשימת האנשים המבוקשים על-ידי האינטרפול. הארגון עצמו לא הגיב לבקשות למידע על טולדו.

התביעה בפרו טוענת שטולדו קיבל שוחד בסך 20 מיליון דולר לתאגיד הבנייה הברזילאי אודברשט, ושופט קבע שיש לכלוא את טולדו ל-18 חודשים בזמן הכנת גיליון האישום נגדו. פרקליטו של הנשיא לשעבר מסר שאינו יודע דבר על מקום הימצאו.

בין ישראל לפרו אין הסכם הסגרה, אבל אפשר ליצור הסכם אד-הוק

החלטתו של נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו, החשוד בשחיתות, להימלט לישראל מרשויות החקירה והמשפט בארצו, בתקווה למצוא כאן מקלט, עלולה להתברר כטעות מבחינתו. טולדו, אם אכן הפרסומים על הגעתו לארץ יתבררו כנכונים, מטיל את יהבו על כך שלישראל ולפרו אין אמנת הסגרה, או הסכם הסגרה קבוע, ולכן הוא מקווה למצוא כאן מקלט.

ואולם, העובדה שבין ישראל לבין פרו אין אמנת הסגרה, לא אומרת שטולדו חסין מפני הסגרה. כפי שכבר קרה בעבר, ישראל ופרו יכולות ליצור הסכם הסגרה ספציפי אד-הוק שבמסגרתו יוסגר טולדו. הדבר תלוי ברצונם של המדינאים של שתי המדינות, ולא בראשי מערכות המשפט בהן.

במילים אחרות, אם תרצה ממשלת ישראל להסגיר את טולדו לפרו, אנשי המשפט לא ימנעו זאת ממנה, אלא ימצאו את הדרך להכשיר את ההסדרה בהסכם משפטי מתאים.

דוגמה טרייה ומוכרת להסכם הסגרה אד-הוק בין ישראל לפרו קרתה בעניינו של השופט לשעבר, דן כהן. כהן, נזכיר, נמלט לפרו בשנת 2005 לאחר שנחשד במעשי שחיתות חמורים בעת שכיהן בצמרת חברת החשמל. בשנת 2009 הוגש נגדו כתב אישום בעבירות של קבלת שוחד ומרמה, אך הוא נשאר בפרו. בשנת 2013, אחרי שינויי שלטון במדינה, הוסגר לישראל, הורשע ונידון לשש שנות מאסר, ולקנס בסך 10 מיליון שקל. ב-2016 שוחרר כהן מהכלא לאחר שאושרה בקשתו לשחרור מוקדם.

בתוך כך, נודע ל"גלובס" כי פרו ביקשה לאחרונה מישראל להסגיר לידיה איש עסקים ישראלי, טייס בעברו, שעבד בפרו ואשר חשוד שם בפלילים. הבקשה עדיין לא נענתה.

יוסי מימן: כמיליארד שקל "נשרפו" בערוץ 10, כמיליארד שקל "נשרפו" למשקיעי אמפל

יוסי מימן היה שותף בערוץ 10 מהקמתו, בראשית 2002, אך מהר מאוד מצא את עצמו פחות או יותר לבד לנוכח הפסדי הערוץ שקרטע למעשה מיום תחילת שידוריו. כבר בשנתו הראשונה הפסיד הערוץ יותר מ-100 מיליון שקל, ונכנס להקפאת הליכים, ומימן שנותר היחיד שהמשיך להזרים כספים לערוץ, הגדיל את החזקותיו בו ל-51% (המקסימום המותר על-פי החוק).

במהלך השנים הצטרפו אל מימן שותפים שונים שנשאו יחד עמו בעול מימונו של הערוץ, שבמהלך כל תקופות חייו, עד השנתיים האחרונות, לא הפסיק לדמם הפסדים. בין היתר הצטרפו איש העסקים היהודי-מקסיקאי משה סאבא, וקבוצה של רון לאודר ושלמה בן צבי, וב-2005 נכנס להשקעה בערוץ גם ארנון מילצ'ן.

למרות הזרמות הכספים, לא הצליח הערוץ להתייצב, ועל-פי הערכות שונות שפורסמו בעבר מימן לבדו "שרף" בערוץ כמיליארד שקל (בסך הכול הזרימו בעלי הערוץ לתוכו לאורך השנים, עד השנתיים האחרונות, כ-1.3 מיליארד שקל). בשנים האחרונות, מימן שהסתבך גם בעסקיו המרכזיים לאחר ש"שרף" כמיליארד שקל למשקיעי האג"ח של אמפל, חדל מהזרמת הכספים לערוץ, ובמשך תקופה עבר ערוץ 10 להישען על הזרמות מלאודר בלבד, לאחר שגם מילצ'ן, שהזרים לערוץ במהלך השנים כ-50 מיליון דולר, הודיע כי יפסיק לממן אותו.

במאי 2015 רכשה את השליטה בערוץ קבוצת RGE, שבבעלות לן בלווטניק, אביב גלעדי ואודי רקנאטי. על-פי הערכות, הקבוצה הזרימה לערוץ בין 150 ל-200 מיליון שקל, בעיקר באמצעות נטילת חובותיו, והסכומים שלהם זכו לאודר ומימן נחשבים זניחים. יחד עם זאת, בשל מגבלה רגולטורית שלא מאפשרת לגורם יחיד להחזיק יותר מ-51% בחברות ששולטות בערוצי הברודקאסט (קשת, רשת וערוץ 10) מימן מחזיק גם כיום באופן רשמי 33% ממניות הערוץ.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny.

עוד כתבות

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה מעורבת בוול סטריט; טבע מזנקת ב-13%, שופיפיי מתרסקת ב-20%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● לידר: "אנו מתרשמים לחיוב מהביצועים של טבע" ● המסחר באירופה ננעל בעליות ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט וליפט עקפו את ציפיות האנליסטים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%