גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול יהיה דבש בבית הלבן

אם כך, למה הימין בישראל מודאג ומבחינתו - בצדק?

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו/ צילום:רויטרס
דונלד טראמפ ובנימין נתניהו/ צילום:רויטרס

העם בישראל יכול להסיר דאגה מלבו. דונלד טראמפ לא יזנח את אורחו, בנימין נתניהו, במרתף הבית הלבן, כפי שעשה פעם קודמו במעון הנשיאותי. ראש הממשלה הישראלי גם לא יישא נאום תוכחה מביך על תלאות ציון באזני נשיא ארה"ב (והתקשורת), כפי שעשה באחד מביקוריו הפחות מוצלחים שם. אבל הריטואל של העלאת ישראל על משוש שמחתו של הממשל התורן יישמר גם יישמר.

הכול יהיה דבש בפגישת שני המנהיגים בבית הלבן מחרתיים. נופת צופים ממש. איראן תוצב שוב תחת אזהרה חמורה, מעמדה של ישראל כדמוקרטיה היחידה במזה"ת שוב יועלה על נס, העבותות בין ירושלים לוושינגטון שוב יוכרזו בלתי-נתיקים, והמחויבות האמריקאית לביטחון ישראל שוב תוגדר איתנה מאין כמוה.

האהבה תהיה מופגנת ומראית העין תהיה מושלמת, אם כי לא כל הפרטים ידועים עדיין: האם הנשיא יחבק את רה"מ כשיצא מהלימוזינה, כפי שחיבק את ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, בסוף השבוע, או שהוא יסתפק בלחיצת יד חמה? ואם תהיה גם  (או רק) לחיצת יד, האם היא תימשך 19 שניות, השיא שרשמו טראמפ ואבה, או אולי ייקבע רקורד היסטורי של 21 שניות? 22, אולי? האם שרה ואיוונקה ייצאו יחדיו למסע קניות בשדרה החמישית? הנשימה נעצרת ממש.

טראמפ חותם על צו מקסיקו סיטי / צילום: רויטרס

הרמזים מתחילים לטפטף

למרות זאת, אזרחים לא מעטים בישראל, רבים מהם מעבר לקו הירוק, חשים אי-נחת לקראת פגישת טראמפ-נתניהו. אחרי שמונה שנים שבהן נגש בישראל פרעה אפרו-אמריקאי - כך, לפי המוטרדים - היה אפשר לצפות שהתרוממות הרוח בקהלם תהיה אופורית, גורפת כל. אבל הימין, שיותר מכל פלח אוכלוסין אחר בישראל ספר את השנים, החודשים, השבועות והימים ליציאת ברק חוסיין אובמה מהבית הלבן ורקם חלומות משיחיים על אימפריה מחוף הים לגדת הנהר במהרה בימינו - דווקא הימין מתחיל להזעיף פנים, להתריע, להתנהל כאילו הקרקע מתחילה לבעור מתחת לרגליו.

בינתיים מדובר, בעיקר, באי ודאות. עדיין לא מפנים אצבעות מאשימות. הימין בישראל נוצר את אשו. מחרתיים נהיה אולי חכמים יותר. אבל, רמזים שממשל טראמפ רחוק מלתת צ'ק פתוח לישראל בגדה מתחילים לטפטף ושתי שאלות מתחילות להסתמן: האם נשיא הפכפך, אימפולסיבי ומניפולטיבי בוושינגטון אכן טמן לישראל מלכודת דבש (בלי נערות פיתוי) ויפעיל עליה מכבש לחצים כדי לנכס לעצמו הסכם שלום היסטורי, שראוי לנובל? ואם כן, האם הוא קיבל סיוע מראש ממשלת ישראל?

העיתונאי ישראל הראל, מעפרה, כתב בסוף השבוע ב"הארץ": "אם יש לנו בבית הלבן, כפי שטוען נתניהו, ידיד שעוד לא היה כמותו, מדוע לא לנסות לגייס אותו... לתמוך, חוץ מהבניה בגושים, גם במטרות הרבה יותר מכריעות לעתידה של ישראל, כמו ביטול התמיכה בהקמת מדינת טרור פלסטינית ביו"ש, וגיבוי במועצת הביטחון לסיפוח אתר C"?

"סביר להניח שבשלב זה בנשיאותו של טראמפ, ניתן להשיג את תמיכתו במטרות האסטרטגיות הללו, ואף בשאפתניות מהן", המשיך הראל. "אולם נתניהו, ככל הידוע, אינו מתכוון להציג אותן. ראשי הליכוד והבית היהודי מודעים לכך. בימים המעטים שנותרו עד לנסיעתו, עליהם להבהיר לו שהמנדט שלו הוא להציג - ולהשיג - יעדים אפשריים אלה. שאם לא, הקואליציה תפורק והוא עתיד לאבד את הדבר היחיד שבאמת אכפת לו ממנו - השלטון".

שר החינוך, נפתלי בנט, החרה-החזיק אחרי הראל: "שתי המילים 'מדינה פלסטינית' הן אסון היסטורי. אסור שהן ייאמרו... אם טראמפ ונתניהו יזכירו את המחויבות להקמת פלסטין, או שתי מדינות בניסוח זה או אחר, בהודעתם אחרי הפגישה, כולנו נרגיש זאת על בשרנו בשנים הקרובות. האדמה תרעד. לחץ בינלאומי, חרמות, דוחות נגד ישראל, טילים, הקפאות, כבילת ידי חיילינו במאבק בטרור - כל זה יימשך ויגבר..."

משתי ההצהרות האלה משתמעת רתיעה ממתיחת ביקורת על טראמפ, וזה מובן. לימין קשה להתנער מחלום שהמתיק מציאות של בג"ץ כובל ושל ראש ממשלה חמקמק, שהפך את ממשל אובמה לתרנגול הכפרות שלו. לאחר הכול, במהלך הקמפיין הארוך לנשיאות עשה טראמפ כל מה שאפשר כדי להצטייר כאנטי-אובמה ואת אוהדיו הרבים בישראל (חלקם בעלי זכות הצבעה בבחירות בארה"ב) הוא הלעיט בתפריט פרו-ליכודי מובהק: הכרזות שהשגרירות האמריקאית תועבר לירושלים בהקדם האפשרי, אם לא ביומו הראשון של טראמפ בבית הלבן; שההתנחלויות אינן מהוות מכשול לשלום; שישראל בעצם צריכה להמשיך בהרחבת ההתנחלויות; שאובמה הוא הנשיא הגרוע ביותר אי פעם מבחינת ישראל. ממש ימות המשיח. הייפלא שבתודעת הימין הישראלי והטוקבקיסטים שלו מוסיף טראמפ להצטייר כאביר על סוס לבן, רומח בידו, שדהר לשסף את הדרקון השחור ולשחרר את בתולת ציון הענוגה מלפיתתו?

הנשיא אובמה בקובה. "כישרונות טכנולוגיים מדהימים" / צילום: רויטרס

הגוש הסוני - ומחירו

אבל החלום הזה מתחיל להתפוגג. היקיצה, כך נראה, תהיה קשה. העובדה היא, שהתפריט המזרח-תיכוני של הממשל החדש החל להשתנות בהדרגה מאז שטראמפ נכנס לבית הלבן. תחילה היו התחמקויות מעורפלות שלו ושל דובריו במענה על שאלות בנושאי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. עכשיו עוברים לתכל'ס, וזה, מה לעשות, מדיף ניחוח קל של אובמה.

בראיון שהעניק טראמפ ל"ישראל היום", ב-10 בחודש, מניח הבית הלבן את קלפיו המזרח-תיכוניים על השולחן. הנה שני משפטי המפתח:

על ההתנחלויות: "הן (ההתנחלויות) אינן מסייעות לתהליך. אני יכול לומר זאת. יש כמות אדמות נתונה, וכל פעם שנלקחות אדמות להתנחלויות, נותרות פחות אדמות. אנו בודקים זאת ואנו בוחנים כמה אופציות אחרות; נראה. אך לא, אני לא מישהו שמאמין שהתקדמות עם ההתנחלויות האלה היא דבר טוב לשלום".

על העברת השגרירות: "אני חושב על השגרירות... ונראה מה יקרה. (העברת) השגרירות אינה החלטה קלה. הבעיה הזו קיימת מזה שנים רבות רבות ואיש לא רצה להחליט. אני חושב על זה ברצינות ונראה מה יקרה".

מעניינת לא פחות היא המסגרת הגיאו-פוליטית, שמשמשת מסד לחשיבת הנשיא על עסקה גרנדיוזית, (כמעט) כלל אזורית, שבה שלום בין ישראל לפלסטינים יהיה רק רכיב אחד. הנה תמציתה, כפי שהובאה במאמר ב"ניו-יורק טיימס" ב-9 בפברואר:

גיוס מצרים וסעודיה, המדינות הסוניות הגדולות, לקידום שלום בין ישראל לפלסטינים הוא גרעין של אסטרטגיה לשלום במזה"ת, שגיבשו טראמפ ויועציו, בכללם חתנו היהודי ג'ארד קושנר. האסטרטגיה הזו משקפת את חשיבת נתניהו, והיא מבוססת על הקרבה בינו לבין מנהיגי המדינות הסוניות שנובעת מהאינטרס המשותף לבלום את עלייתה של איראן השיעית. המנהיגים הסוניים הבהירו לטראמפ ויועציו, שאם הם מעוניינים בשיתוף הפעולה של הגוש הסוני, ארה"ב צריכה להימנע מצעדים פרו-ישראליים פרובוקטיביים.

ובכן, נראה שממשל טראמפ אימץ, פחות או יותר, את דוקטרינת נתניהו, זו שרה"מ מעלה בראש חוצות כבר שנים. האם נתניהו עשה לובינג לדוקטרינה שלו במסדרונות הממשל? אם אכן כן, זה תעלול מאקייאווליסטי מבריק שיסכל את לחץ קואליציית בנט לסיפוח דה-פאקטו של הגדה. נתניהו, תגידו עליו מה שתגידו, מבין שהחלת הריבונות הישראלית על השטחים תהיה צעד גדול לקראת מדינה אחת לשני עמים - יהודית אך לא דמוקרטית, או להיפך, בדיוק כפי שהזהירו, השכם והערב, ברק אובמה ושר החוץ שלו, ג'ון קרי.

בכיס הקטן של טראמפ

צריך לזכור שלנתניהו יש קו תקשורת ישיר ופתוח לג'ארד קושנר, שיניע את יוזמת טראמפ לשלום ישראלי-פלסטיני. הוא מקורב לאביו של ג'ארד, צ'ארלס, ששילם לו בזמנו - לפני כ-20 שנה - מאות אלפי דולרים בתמורה על נאומים שנשא אז, על-פי כתבת דיוקן על קושנר שפורסמה אתמול ב"ניו-יורק טיימס". נתניהו בילה באותה תקופה לילה בבית-המשפחה בניו-ג'רזי (הוא ישן בחדרו של הנער ג'ארד, שהוגלה למרתף).

במאמר אחר מציין ה"טיימס", שרון דרמר, שגריר ישראל בוושינגטון ואיש סודו של נתניהו, נעשה מקורב לקושנר הבן. דרמר סייע לקושנר לנסח את נאומו המפורסם של טראמפ בוועידת אייפ"ק במארס אשתקד ויש הערכות, שהם מרבים לדבר זה עם זה. במקרה או שלא במקרה, מקורב אחר של נתניהו, שלדון אדלסון, סעד על שולחנו של טראמפ בבית הלבן ביום ה' בערב יחד עם רקס טילרסון, שר-החוץ החדש.

האם מערכת הקשרים המסועפת הזו שימשה להטמעת דוקטרינת נתניהו במדיניות החוץ האמריקאית? - זאת לא נדע בטווח הקרוב. אבל סביר להניח שטראמפ, מצידו, מודע לנקודות התורפה של נתניהו ולמגבלותיו הפוליטיות. הוא גם מודע לסיוע הצבאי המסיבי של ארה"ב לישראל והוא מאמין שמקבלי ההחלטות בירושלים שמו לב לקובלנתו, בנאום ההשבעה, שארה"ב מסבסדת צבאות זרים. קרוב לוודאי שהנשיא החדש מאמין שישראל נמצאת בכיס הקטן שלו.

עוד כתבות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו