גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעברות מוכרת לאסם 49% ממניות מטרנה ב-575 מיליון שקל

זאת ברווח של 400-450 מיליון שקל ■ היקף התמורה גבוה ביותר מפי שניים מזה ששילמה אסם למעברות בסוף 2009 עבור 51% ממניות מטרנה, השולטת לצד סימילאק בכ-90% משוק המזון לתינוקות

מדף עם אריזות מטרנה/צילום: נינה אפשטיין
מדף עם אריזות מטרנה/צילום: נינה אפשטיין

7 שנים לאחר שמכרה לאסם את השליטה ביצרנית המזון לתינוקות מטרנה, החליטה חברת מעברות על מימוש האופציה למכירת יתרת החזקותיה (49%) במטרנה לאסם תמורת 550-600 מיליון שקל - סכום המשקף שווי של יותר ממיליארד שקל למטרנה.

העסקה צפויה לייצר למעברות, הנושאת את שם הקיבוץ השולט בה, רווח הון עצום בהיקף של 400-450 מיליון שקל, אחרי מס. מניית מעברות הגיבה היום (ב') לעדכון בזינוק, ששיעורו בשעותת הצהריים היה כ-15%%, במחזור מסחר גדול מהרגיל.

היקף התמורה שמקבלת כעת מעברות גבוה ביותר מפי שניים מסכום של כ-270 מיליון שקל ששילמה לה אסם (הנמצאת בשליטת קונצרן המזון העולמי נסטלה) בסוף 2009 עבור 51% ממניות מטרנה. אז קיבלה מעברות 164 מיליון שקל בתמורה לרכוש הקבוע, המוניטין וההון החוזר של מטרנה, ו-105 מיליון שקל נוספים עבור ידע וקניין רוחני של יצרנית מזון התינוקות.

במעברות הסבירו היום כי "מנגנון חישוב התמורה שנקבע בהסכמים הוא לפי מכפיל 16 על רווחי שותפות מטרנה בשנה שקדמה למועד המימוש". עוד העריכו במעברות כי ההון העצמי של החברה יהיה זהה לרווח אחרי מס שהיא תרשום, ויעמוד בטווח של 787-837 מיליון שקל לאחר השלמת העסקה, לעומת הון עצמי של 387 מיליון שקל שהציגה בדוחותיה הכספיים האחרונים.

תנאי העסקה, שהושלמה בסוף 2009 (כשנתיים לאחר הסכם עקרונות שנחתם בין הצדדים), העניקו לשני הצדדים אופציה לבצע עסקה על יתרת ההחזקות, בבת-אחת או בחלקים, מתום השנה הרביעית להשלמת העסקה ועד תום השנה ה-14. ההסכמים בין מטרנה לאסם קובעים כי מכירת ההחזקות תתבצע ללא בדיקת נאותות, והשלמתה, הצפויה עד אמצע יוני, אינה מותנית בתנאים כלשהם.

אייל שלמון, יו"ר מעברות, מסר היום: "3 עשורים לאחר שקיבוץ מעברות הקים את מטרנה, ולאחר 7 שנות שותפות מוצלחת עם אסם-נסטלה, הבשילה העת למימוש השלב השני של ההסכם בין הצדדים, ולהעברת הבעלות המלאה במטרנה לידי אסם-נסטלה. אנו גאים בכך שמטרנה היא מותג מוביל זה שנים, שמרבית תינוקות ישראל ניזונים ממוצריו, וכזה המשדר חדשנות, איכות ואמינות".

שוק שנשלט על-ידי דואופול

שוק המזון לתינוקות בישראל הוא כיום דואופול, שבו שולטות מטרנה וסימילאק - המותג המתחרה העיקרי המיוצר על-ידי חברת פרומדיקו מקבוצת ניופרם, והשתיים מחזיקות יחד לפי ההערכות כ-90% מכלל השוק.

מתחרה נוספת בשוק היא חברת טבע, המייבאת את מוצרי חברת נוטרישיה (Nutricia) תחת המותג נוטרילון, ובאחרונה הצטרפה לשוק גם רשת קמעונות המזון שופרסל, שהשיקה מותג פרטי בתחום של תחליפי חלב אם, שאותו מייצרת עבורה ענקית התרופות הבינלאומית פריגו, והוא נמכר במחיר נמוך משמעותית ביחס למתחרים.

הנתונים המוצגים לגבי מטרנה בדוחות הכספיים האחרונים של מעברות מדגישים את הדומיננטיות של החברה בשוק, ועולה מהם כי נתח השוק של מטרנה בתחום התמ"ל (תרכובות מזון לתינוקות) הוא 55%, בתחום הדייסות - 69%, ובתחום המחיות - 41%.

במעברות מסבירים כי "יתרונה היחסי של שותפות מטרנה על מתחרותיה נובע, בין היתר, מהאמון שרוחש הציבור למותג. יתרון יחסי נוסף של שותפות מטרנה מקורו ביכולת שותפות מטרנה להסתייע בידע של נסטלה, חברת המזון לתינוקות הגדולה בעולם".

צמיחה ברווחים של מטרנה

נוסף על מטרנה פועלת חברת מעברות בייצור, יבוא ושיווק תוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים (VMS) ומזון אורגני, מוצרי מזון לחיות מחמד ותחליפי חלב לחיות משק. באחרונה דיווחה מעברות על השקעה של 5 מיליון אירו ברכישת 40% ממניות החברה הצרפתית אלגיה (Algaia), העוסקת בפיתוח, מכירה ושיווק חומרי גלם המופקים מאצות.

מגזר פעילות מטרנה אינו מאוחד בדוחות הכספיים של מעברות - כך שהוא לא צפוי לפגוע בשורת ההכנסות של החברה, אלא בא לידי ביטוי ברווחיה מחברות מוחזקות. ב-3 השנים האחרונות ((2013-2015) ההכנסות השנתיות של מטרנה נעו בטווח של 365-375 מיליון שקל, והרווח התפעולי שלה היהה במגמת שיפור, מ-62 מיליון שקל ב-2013 ל-76 מיליון שקל ב-2015.

באסם, שמניותיה נמחקו בשנה שעברה מהמסחר בבורסת תל-אביב, הסבירו בדוחות השנתיים האחרונים (ל-2015) כי הירידה במכירות מטרנה "נובעת, בין השאר, מהרחבת מבצעים והנחות, המתבטאים בהוזלת מחיר לציבור, וכן מתשלומים ששולמו בעבר כחלק מהוצאות המכירה, ובעקבות חוק המזון הומרו להנחות המקטינות את המכירות נטו".

לגבי השיפור ברווח ציינו באסם כי הוא "נובע, בין השאר, משיפור בעלויות הייצור ומהכנסה חד-פעמית בגין תביעת נזיקין כנגד ספק". בתשעת החודשים הראשונים של 2016 הכנסות מטרנה הגיעו ל-261 מיליון שקל, והרווח התפעולי ל-51 מיליון שקל.

רישיון למותג שהתקבל ב-1980

עיקר פעילותה של מטרנה מתמקד בפיתוח, ייצור, יבוא, שיווק ומכירת תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל), דייסות, מחיות, ביסקוויטים ופסטות לפעוטות תחת המותג מטרנה. מרבית המוצרים האלה מיוצרים במפעל בישראל, הממוקם בעמק חפר, וחלקם, בעיקר המחיות והביסקוויטים, מיובאים מנסטלה, בעלת השליטה באסם, הנחשבת לחברת המזון לתינוקות הגדולה בעולם.

מטרנה, שגם מייצרת ומוכרת בהיקפים לא מהותיים מוצרים המשמשים חומרי גלם לתעשיות המזון, כמו מקציפים ומלביני קפה, מעסיקה כ-120 עובדים.

מעברות התחילה להשתמש בשם המותג מטרנה כבר ב-1980, עבור מוצרי מזון לתינוקות עוד לפני שנוסדה החברה, בהתאם לרישיון לצמיתות שקיבלה מהחברה השווייצרית סולגן (Sulgen), וב-1993 הוסב הרישיון לחברת מטרנה. כמה שנים לאחר מכן רכשה מעברות את כל הזכויות במותג מטרנה שהיו בידי החברה השווייצרית סאנטיס (Santis).

בשנים האחרונות עלה תחום מוצרי תחליפי המזון לתינוקות לכותרות כמה פעמים, בעיקר על רקע המחירים הגבוהים, עם סוגיית המכרזים הסגורים בבתי חולים שעמדה על הפרק והובילה לכך שליולדות מוצעת בחירה בין מוצרים שונים, וכן על רקע תוכנית להכניס את המוצרים האלה תחת פיקוח ממשלתי.

מעל כל ההתפתחויות בענף מרחפת העננה של פרשת רמדיה מ-2003, עם שוק שהוא פוסט-טראומטי ושמרני מאוד בכל הנוגע לאימוץ שינויים ופתיחות למותגים חדשים. עם זאת, דרך המחיר כנראה אפשר להצליח: שופרסל מדווחת על קצב מכירות גבוה מזה שציפתה לו ועל הבעת אמון של הצרכנים במוצר שלה, בין השאר הודות לשם העומד מאחוריו. 

תוצאות מטרנה

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר