גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קניות למהדרין: יינות ביתן משיקה תת-רשת הפונה למגזר החרדי

תת-הרשת, שתמנה בשלב ראשון 17 סניפים שרובם יחליפו את סניפי "זול בשפע" של מגה, תיקרא "שוק מהדרין", ויימכרו בה רק מוצרים בכשרות מהודרת ■ האם מדובר במהלך רווחי? סמנכ"ל השיווק של יינות ביתן משוכנע שכן

לוגו שוק מהדרין, יינות ביתן
לוגו שוק מהדרין, יינות ביתן

כחצי שנה אחרי המיזוג עם מגה, רשת יינות ביתן משיקה היום (ג') תת-רשת הפונה לקהל החרדי. תת-הרשת, שתחליף למעשה את "זול בשפע" שהייתה שייכת למגה, תיקרא "שוק מהדרין" ותמנה בשלב ראשון 17 סניפים. שני נוספים נמצאים בהקמה וייפתחו בקרוב - רובם הם סניפי "זול בשפע" שיומרו בהתאם למיתוג חדש, ואחדים הם סניפי יינות ביתן.

הסניפים כולם ממוקמים בתוך שכונות, והם משתרעים על שטח של כ-1,200 מ"ר. סניפי תת-הרשת נמצאים בירושלים, בית-שמש, חיפה, הרצליה, אילת, עפולה, חדרה, רעננה, פתח-תקווה, אלעד, קריית אתא, טבריה, מודיעין עלית ותל-אביב. סניף בבני-ברק, למשל, אין ולא יהיה בטווח הנראה לעין.

הדגש בשוק מהדרין, כפי שמסביר סמנכ"ל שיווק קבוצת יינות ביתן, ארז אייזנברג, הוא על תמהיל המוצרים הטריים - מוצרי בשר בעיקר - ועל כשרויות של זרמים שונים בעולם החרדי, כמו בד"ץ, מחפוד, שארית ישראל ורובין.

"אם 'זול בשפע' פנתה לחרדים ולקהל מעורב, 'שוק מהדרין' תחזיק רק מוצרים בכשרות מהדרין, כשנשים את הדגש על עולם המזון הטרי", הוא אומר.

יש לציין כי מתוך אידיאולוגיה ביינות ביתן נמכרים גם היום מוצרי בשר ומוצרים נוספים בכשרות מהודרת, וקהל חרדי קונה בסניפי הרשת.

תת-הרשת החדשה מצטרפת לרשתות הנוספות של הקבוצה: יינות ביתן, יינות ביתן שוק ומגה בעיר. השוני בין סניפי "זול בשפע" וסניפי "שוק מהדרין" מתמקד לא רק במיתוג, אלא גם בהבטחה למחירים נמוכים אף שמדובר ברשת שכונתית.

"נביא את מחירי יינות ביתן לשכונות החרדיות ונהיה זולים יותר מ'זול בשפע'", אומר אייזנברג. "המתחרים העיקריים שלנו הם הסניפים המקומיים שפועלים בשכונות חרדיות והפורמט השכונתי של שופרסל, 'יש בחסד'".

"ציבור שיודע לנצל את כוחו"

עם פתיחת הרשת, יינות ביתן מחזקים למעשה את נישת הקמעונאות הפונה למגזר החרדי, במהלך שהרווחיות שלו אינה ודאית. בשנים האחרונות סגרה שופרסל סניפים רבים של תת-הרשת החרדית שלה, "יש". הסגירה השקטה של סניפי "יש", והעובדה שויקטורי ורמי לוי מחזיקות במספר מצומצם של סניפי מהדרין, מלמדת אולי על רווחיות נמוכה יותר בענף, ככל הנראה בשל העלויות הנדרשות בין היתר לכשרויות מהודרות ויקרות ולהרגלי קנייה שונים במגזר.

דוד עידן מהמרכז למחקרים צרכניים, מומחה לצרכנות מגזרית, מסביר כי "חזה עוף טרי בכשרות של הרב רובין, למשל, יכול לעלות 50 שקל לק"ג - עשרות אחוזים מעבר למחיר של חזה עוף טרי בכשרות פשוטה יותר. המרווחים ברשתות החרדיות נמוכים יותר, לצד העובדה שגם ברשתות הרגילות אפשר למצוא מוצרים בכשרות בד"ץ, ולכן מבחינת הרשת אני לא בטוח שמדובר במהלך רווחי. לצרכנים התחרות תמיד מועילה, והם אלה שירוויחו מעוד רשת במגזר".

עידן מספר על הרגלי צריכה משתנים במגזר החרדי, עם מודעות גוברת להשוואת מחירים. "הנושא הזה מקבל בולטות בעיתונות החרדית, שם תחום הצרכנות חזק מאוד. יש תחקירים וכתבות והשוואות מחירים בכל הרמות, מקופות-חולים ועד רשתות מזון. הצרכן החרדי יבדוק וישאל בין מכריו, ואם הוא ירגיש שעשקו אותו במקום אחד, הוא יעבור לרשת אחרת. זהו ציבור צרכנים שיודע לנצל את כוחו - גם לפרגן וגם להחרים".

בהקשר זה נזכיר כי ב-2008 ספגה מגה הפסדים של מיליוני שקלים בעקבות חרם של הצרכנים החרדים על רשת שפע שוק (שלימים הוחלף שמה לזול בשפע), בעקבות רכישת AM:PM הפתוחה בשבת. החרם הוביל לסגירת סניפים ולפגיעה משמעותית בסגמנט - פגיעה שהרשת לא התאוששה ממנה.

"הציבור החרדי מהווה היום 12% מהאוכלוסייה בישראל, עם כוח קנייה של 20%, כלומר הם רוכשים בתדירות גבוהה יותר ובסכומים גדולים יותר", אומר אייזנברג. "עד היום לא פנינו אליהם באמת כרשת בנפרד ונתנו להם מענה, ואחרי האיחוד עם מגה נוצרה לנו הזמנות לצאת עם בשורה. היו ליינות ביתן סניפי מהדרין, אבל לא יכולנו לצאת עם בשורה אמיתית ועם מיתוג נפרד".

על-פי נתוני נילסן לשנת 2015, הערוץ החרדי מהווה 12.4% מסגמנט רשתות המזון (במונחים כספיים) - ירידה של כ-2% ביחס לשנה קודמת, על חשבון הערוץ של החנויות המוזלות שהמשיך להתחזק.

הציבור החרדי אמנם קונה יותר לאור מספר הנפשות במשפחה, אבל בחלוקה לפי נפש - היקף הצריכה קטן יותר בשל הרגלי צריכה נבונים - קונים מה שצריך. "אופי הקנייה של הציבור החרדי הוא הרבה פחות ספונטני, כשיש דגש מצומצם לחשיבות המותג", אומר עידן. "במוצרים כמו מיונז, קטניות, פסטות, פירורי לחם או שימורים, השיקול הוא מוצר זול ופחות מותגים".

"נכון שהקנייה מדודה יותר, אבל הרווחיות נשמרת", אומר אייזנברג ומדגיש כי יש אבחנה בין קניות לימי חול ובין קניות לשבתות ומועדים, גם בהיבט של המותגים המובילים בקטגוריות שונות. הוא מוסיף כי "הכשרויות המהודרות אכן יקרות יותר ומובילות לפערי מחירים מול מוצרים בכשרות רגילה, אבל בסופו של דבר זה תלוי במבצעים, כשאני מאמין שכוח הקנייה שלנו יוביל להסכמים טובים מול הספקים".

- הציבור החרדי נאמן לרשת או למחיר?

"יש נאמנות אחת חשובה - והיא לכשרות", מסביר עידן. "הציבור הליטאי, למשל, קיבל לפני כמה שנים הנחיה לקנות מוצרים עם כשרות שארית ישראל, ובסדר העדיפויות זה הופך להיות הדבר הכי חשוב. מכאן שבחירת הרשת שבה יערכו את הקניות היא פועל יוצא של רשת שיש בה קודם כל מוצרים עם הכשרות שמתאימה, ולאחר מכן הנאמנות היא למחיר. צריך להבין שלרוב משקי-הבית החרדיים אין כלי רכב ויוצאים לקניות ברגל או עם עגלות ילדים, ולכן צריך לסחוב - כך שגם המיקום הוא שיקול, ויש נוכחות בולטת גם למכולות מקומיות".

עידן מציין מגמה נוספת: "הציבור החרדי נכנס היום כמעט לכל רשת. אמנם לא תמצאי חרדים בטיב טעם, אבל חרדי ייכנס לסניף של שופרסל דיל וימצא שם את המוצרים שמתאימים לו. הפתיחות היום גדולה מבעבר. חרדי שנכנס לויקטורי, לרמי לוי או לשופרסל, ימצא 70% מהמוצרים שם עם כשרות מהודרת, גם במוצרים של אסם, שטראוס, טרה ותנובה - לכולם כשרות בד"ץ".

אחד המאפיינים הבולטים של הרשתות הפונות למגזר החרדי הוא אריזות גדולות של מוצרים, מחומרי ניקוי, עבור במוצרי מזון ועד טיטולים ומזון לתינוקות. גם לכך מבטיחים מענה בתת-הרשת החדשה של ינות ביתן.

"הסניפים ייפתחו בשכונות ואזורים שבהם יש ריכוזים גדולים של אוכלוסייה חרדית. צעד זה נעשה במחשבה להתאים את הרשת לקהל החרדי גם במאפייני הצריכה, ולא רק בכשרויות", אומר אייזנברג. "נספק מוצרים באריזות גדולות כמענה, דרך הספקים השותפים למהלך. נתאים את המגוון בהתאם לצורך, תוך התחשבות בניצול מקסמילי של שטח החנות. ההחלטה של יינות ביתן להיכנס למגזר החרדי נובעת מרצון להתמקצע בקהלי יעד ייעודיים".

- זה אומר שנראה גם תת-רשת למגזר הערבי?

"לא, משום שבסגמנט הזה הבעיה הכי גדולה עבורנו היא שצריך לעבוד בשבת, וזה דבר שלא יקרה באף פורמט שלנו. יש לנו סניף של יינות ביתן שקונים בו גם צרכני המגזר, אבל הוא סגור בשבת".

- יש לכם תוכניות לפתח מותג פרטי?

"בשלב זה לא". 

גלאט רשת הרשתות הפונות לקהל החרדי

מתחרים על המגזר

הרשתות הבולטות כיום במגזר החרדי הן "יש חסד" (13 סניפים) ו"יש בשכונה" (10 סניפים) מבית שופרסל - הגלגול הנוכחי של רשת "יש" שהשיקה שופרסל ב-2008, ואשר מספר סניפיה צומצם מפרישה של למעלה מ-50 סניפים, תוך הסבתם למיתוג "יש בשכונה" לסניפים עירוניים ו"יש חסד" לסניפי דיסקאונט גדולים. גם מועדון הלקוחות של שופרסל, מותאם מיתוגית, פועל ברשתות הללו.

רשת גדולה נוספת היא בר-כל (ברכת הארץ), שמפעילה סניפים גדולים בבני-ברק וירושלים ועשרות סניפים קטנים יותר בשכונות חרדיות בערים שונות, בהן אלעד, רחובות ואופקים.

רשת משמעותית אחרת היא אושר עד, המונה 16 סניפים. הרשת נמצאת בבעלות חרדית, ונמכרים בה מוצרים בכשרות מהודרת, אף שכ-75% מצרכניה הם חילוניים שפוקדים אותה לאור מחיריה הזולים והמיקום במוקדים תחרותיים.

לפני זמן מה פתחה אושר עד את הסניף הראשון שלה בברוקלין, ניו-יורק - תחת השם "בינגו" - יחד עם שותף מקומי בהשקעה של 9 מיליון דולר. אושר עד היא הרשת הגדולה בסגמנט הזה, כשסניפיה משתרעים על שטח של כ-6,000 מ"ר.

במגזר החרדי פועלות גם רשתות קטנות ומכולות וגם פורמטים "למהדרין" של ויקטורי ושל רמי לוי. למעשה, השתייכות מיתוגית למגזר החרדי היא פועל יוצא של כמה פרמטרים עיקריים, הראשון שבהם הוא מיקום בשכונות וביישובים שבהם מתגוררים אנשי המגזר. 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות