גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתחרות יש גם מחיר

סיפור הקמתו של סטארט-אפ קטן בשם אינטל יכול ללמד אותנו לקח חשוב

כלי רכב אוטונומיים של גוגל / צילום: רויטרס
כלי רכב אוטונומיים של גוגל / צילום: רויטרס

הסנסציה האחרונה בתחום הרכב האוטונומי הגיעה ביום שישי האחרון בדמותה של הודעה לעיתונות. חברת פורד, חברה ותיקה ומבוססת, שנוסדה על-ידי הנרי פורד בשנת 1903 והייתה מחלוצות עולם התחבורה המודרנית, הודיעה שהיא תשקיע מיליארד דולר על פני חמש השנים הקרובות בחברת Argo AI, המפתחת טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית לעולם הרובוטים והנהיגה האוטונומית.

אולי הייתה כאן עוד הכרה בכך שרכבת הנהיגה האוטונומית יצאה מהתחנה, וככל הנראה כבר לא תעצור עד שתגיע ליעדה: רכבים אוטונומיים עצמאיים, הנוהגים אותנו למחוז חפצנו ביעילות ובבטחה, תוך כדי שאנחנו לא צריכים לבזבז את זמננו היקר על פעילויות מיותרות כמו אחיזה בהגה, איתות שמאלה או מציאת חניה, כי הרי בשביל זה מותקנים ברכב מחשבים, רובוטים ובינה מלאכותית.

אבל, היה עוד משהו מעניין וחריג משהו בהכרזה של פורד ביום שישי שעבר, מעבר לסכום האדיר אותו היא מייעדת ל-Argo AI: החברה בה משקיעה פורד היא למעשה סטארט-אפ קטן, שקיים בקושי חודשיים ומשהו ושנוסד על-ידי שניים - בריאן סלסקי, מבכירי פרויקט הרכב האוטונומי בגוגל, ופיטר רנדר, שהיה ממובילי פרויקט דומה בחברת אובר, שפרשו לאחר שצברו שנים של ניסיון בחברות בהן עבדו על-מנת לפתוח מיזם משלהם. העובדה הזו לכדה את תשומת ליבו של המגזין המקוון VOX, שחקר ומצא כי התופעה איננה חריגה במיוחד: בשנת 2016 קנתה אובר את חברת אוטו (שאחד ממקימיה הוא הישראלי ליאור רון) בסכום האגדי של 680 מיליון דולר.

הסטארט-אפ הזה היה בן פחות משנה ביום רכישתו. גם הוא היה מורכב, רובו ככולו, ממהנדסים מוכשרים שצברו ניסיון משמעותי בגוגל, טרם יצאו לדרכם החדשה והמשתלמת מאוד. בערך באותו הזמן בו קרתה הרכישה הזו עזב את גוגל עוד אחד ממייסדי פרויקט הרכב האוטונומי ג'יאנג'ון ז'ו, בכדי להצטרף לחברת סטארט-אפ חדשנית בתחום האינטליגנציה המלאכותית בשם Nuro.

בנוסף, לפני מספר חודשים הודיע מנהל פרויקט הרכב האוטונומי בגוגל, כריס ארמסון, על כך שהוא עוזב את עבודתו וביחד עם סטרלינג אנדרסון, מנהל פרויקט הנהיגה האוטונומית בטסלה, הוא מקים חברה חדשה בשם Aurora. השניים עבדו מספר חודשים תחת מעטה כבד של חשאיות, סביב מה שתואר במקומות שונים כחבילה של מוצרי תוכנה, אינטליגנציה מלאכותית וגם רכיבי חומרה, כדי לייצר פתרון נהיגה אוטונומית מושלם עבור יצרני רכבים שירצו להיכנס לשוק הענק המתפתח בתחום זה.

החברה הזו זכתה בסוף ינואר השנה לכותרות לא כל-כך משמחות משלה: חברת טסלה, ממנה כאמור פרש אחד המייסדים של Aurora, הגישה תביעה בבית המשפט העליון של מדינת קליפורניה, בה היא האשימה את אנדרסון בכך שגנב חומר סודי עליו עבד בטסלה על-מנת להשתמש בו בחברה החדשה שלו, ובנוסף הוא פנה לגייס כ-12 עובדים בטסלה, כדי שיעברו לעבוד עבורו. בתביעה מאשימה טסלה את הבכיר לשעבר שלה בגניבת "מאות ג'יגה בייטים של דאטה" (כך על-פי כתב התביעה) ממש לפני שעזב את החברה, מן הסתם מידע קריטי לפיתוחים חדשניים היקרים מאוד לליבה של טסלה.

"ניסיון מרושע"

התגובה של חברת הסטארט-אפ Aurora לא איחרה להגיע בצורה של הודעה לעיתונות: "התביעה חסרת הבסיס של טסלה מעידה על פרנויית סטרלינג (שם הבכיר שפרש - י.ש.) וגם על פחד לא בריא מתחרות. הניצול המחפיר הזה של מערכת המשפט הוא ניסיון מרושע לחסל מתחרה ולפגוע בשם הטוב של אנשים. Aurora מתכוונת להוכיח בבית המשפט שהטענות הללו משוללות יסוד ובמקביל לבנות עסק מצליח בתחום הנהיגה העצמית של רכבים".

הדוגמאות האלה, שמעידות בעיקר על ה"בהלה לזהב" הבאה לידי ביטוי בזרימתם של אלפי יזמים - לא רק בעמק הסיליקון אלא גם בישראל ובמרכזי חדשנות רבים מסביב לעולם - אל האוצרות החדשים הגלומים בשוק הענק המתפתח בתחום הרכב האוטונומי, מעלות גם שאלות חוקיות, מוסריות וערכיות.

מהו חופש התמרון המותר לעובד, שרוצה להקים מיזם משלו לאחר שצבר שנים רבות של ידע וניסיון, שלט בתקציבים עשירים ובמשאבים משמעותיים, וכל אלה ניתנו לו על-ידי המעסיק שלו במסגרת עבודתו על-מנת לשרת מטרות עסקיות של החברה בה עבד? איפה עובר הקו בין חופש התעסוקה, החירות לחשוב, ליצור ולהקים מיזמים חדשים וחדשניים מול החובה לשמור על החוק, לכבד הסכמים עם מעסיקים ולא לגרום להם נזקים לאחר שהעניקו לך פרנסה ובית (לפעמים אפילו בית חם ונדיב) לשאיפות המקצועיות שלך?

ככלל, הסכמי התעסוקה בעולם ההיי-טק האמריקאי וגם הישראלי מחייבים עובדים להעמיד לרשות החברה כל המצאה או פיתוח שעבדו עליהם במהלך העסקתם בחברה, לכבד תקופת צינון מסוימת של אי-תחרות לאחר שעזבו מקום עבודה, ובנוסף, לא להשתמש בחומר פנימי של החברה לצורך עסקים אחרים וגם לא לגייס עובדים מתוך החברה אחרי שעזבו.

אולם, עמידה על קוצו של יוד באכיפת הכללים האלה, ככל שהם הגיוניים ונכונים, עלולה למנוע את יצירתם של אלפי מיזמים חדשניים ולשנות את עולם היזמות כפי שאנחנו מכירים אותו היום. כי רוב היזמים שעוזבים מקום עבודה לטובת הקמתה של חברת סטארט-אפ, מקדישים זמן לחשיבה ותכנון, לפעמים גם פיתוח, עוד לפני שעזבו את עבודתם. ולמרות שברוב המוחלט של המקרים הם אינם גונבים דבר כלשהו מהחברה בה עבדו, פעמים רבות ניתן היה לטעון אחרת.

כי באורח פלא, הרבה יזמים שעזבו חברת אבטחת מידע גדולה מקימים חברת סייבר חדשנית, מי שיצאו מחברת תקשורת מקימים מיזם שעוסק ברכיבי תקשורת נתונים פורצי דרך ומי שפורשים מחברת פרסום דיגיטלי מופיעים בשוק אחרי מספר חודשים כיזמים בסטארט-אפ שיש לו אלגוריתמים חדשניים לפילוח אוטומטי של שווקי יעד בעולם הפרסום.

זו דרכו של עולם היזמות, כך נוצרו עשרות אלפי סטארט-אפים ששינו את העולם ללא הכר, במיוחד בשלושים השנים האחרונות. ולא בכדי התופעה הזו נפוצה במיוחד בקליפורניה, הידועה בכך שבתי המשפט שלה מקשים מאוד על אכיפת הסכמי אי-תחרות בין עובדים פורשים לבין המעסיקים הקודמים שלהם.

תועלת לצרכנים

ואם אתם רוצים דוגמה נוספת לכך שהתחרות הזו בסופו של דבר מועילה לנו, הצרכנים, ולעולם החדשנות בכלל, הנה מקרה אחד מהעבר הרחוק: בשנת 1955 קמה קבוצה של 8 עובדים ועזבה את חברת Shockley Semiconductors כדי לייצר חברה מתחרה בשם Fairchild Semiconductor. אחרי למעלה מ-10 שנים, בשנת 1968, עזבו כמה מהם שוב, אחד מהם חבר הנהלה שלא קודם לתפקיד המנכ"ל בו חשק והשני מנהל הפיתוח של החברה ומי שהיה אחראי על ההמצאות החדשניות שלה, בחור מוכשר בשם גורדון מור, על-מנת להקים חברה מתחרה.

זה היה סטארט-אפ בתחום המוליכים למחצה והם אפילו לקחו מ-Fairchild פיתוח חדשני ביותר שהיה לה בתחום השערים הלוגיים מבוססי סיליקון. כדי לפתח את המוצרים פורצי הדרך האלה הם גייסו מתוך Fairchild את מי שעמד בראש פרויקט הפיתוח שלהם שם, דוקטור צעיר בשם אנדי גרוב. והם קראו לחברה החדשה שלהם בשם המוזר משהו, אינטל.

נסו לתאר לכם את העולם המודרני של המאה ה-21, החל מאמצעי התקשוב למיניהם ומכשירי המחשוב האישי והמשך במכשירי המובייל, התקשורת, האינטרנט והרשתות החברתיות, למעשה כמעט כל מה שאנחנו מכירים היום, אילו היה בית משפט בקליפורניה בסוף שנות ה-60 אוכף הסכמי אי-תחרות ומונע מהחבורה ההיא - המוכשרת ללא ספק, אך גם חצופה בעליל - לממש את החלום שלה בדמותה של חברת סטארט-אפ חדשנית ופורצת דרך.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר