גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק הדין של בית הדין לעבודה שירתיע חולים מדומים

לידיעת החולים המדומים: זה מה שקרה לעובדת "ידיעות אחרונות" לשעבר שהגישה אישורי מחלה עבור ימים שבהם הייתה בהכשרה מטעם לימודיה

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

בנובמבר 2015 נכנס תיקון לחוק חוק דמי מחלה, הקובע כי אין יותר צורך בפירוט האבחנה בתעודת המחלה שמגיש עובד למעסיקו, בעיקר מטעמים של הגנה על הפרטיות. התיקון הזה הולך לקראת העובדים, אבל יש שיטענו כי הוא גם מקל עליהם להוציא אישורי מחלה פיקטיביים.

לפי פרסומים בשנים האחרונות, יש עובדים שעושים שימוש לרעה בחוק ולעתים מתחזים לחולים כדי לקבל ימי חופשה על חשבון המעסיק, אבל התופעה כנראה הייתה קיימת עוד לפני התיקון לחוק. בדיקה שערך עיתון "הארץ" לפני יותר מעשור העלתה כי עשרות רופאים רושמים ימי מחלה פיקטיביים לבקשת העובדים.

ייתכן כי התופעה הפסולה מתרחשת, בין היתר, על רקע מצוקת העובדים שזקוקים לימי חופשה נוספים - הרי מספר ימי החופשה לעובד כפי שנקבע בחוק הוא נמוך באופן משמעותי ממספר ימי החופשה של עובדים במדינות מערביות אחרות - אבל פסק דין שניתן לאחרונה על-ידי שופט בית הדין האזורי לעבודה, שמואל טננבוים, עשוי להרתיע את העובדים "מתחלים".

בפסק הדין, שניתן במסגרת סכסוך שהתגלע בין עיתון "ידיעות אחרונות" לבין אחת מהעובדות שלו לשעבר, נקבע כי הגשת אישורי מחלה פיקטיביים על-ידי עובד יכולים להיחשב עבירת משמעת חמורה המאפשרת את פיטוריו ללא תשלום דמי פיטורים.

העובדת, אם לשלושה, עבדה ב"ידיעות אחרונות" בתפקיד של עוזרת מנהלת המחלקה להבטחת איכות בעיתון במארס 2000. בשנים האחרונות לעבודתה בעיתון, היא למדה במקביל לימודי נטורופתיה במכללת רידמן, באישור "ידיעות אחרונות" ובשעות שלא חפפו את שעות עבודתה.

במארס 2016 התקבלה העובדת להמשך הכשרה במסגרת לימודיה לתוכנית בקליניקה מעשית בבית החולים אסף הרופא, ומשמעות הדבר הייתה שעליה להיעדר אחת לשבוע מדי יום שלישי מעבודתה בעיתון. העובדת ביקשה אישור לכך, אך הובהר לה כי ימי ההכשרה יהיו על חשבון ימי החופשה שלה.

לפי פסק הדין, הואיל ולעובדת לא היו ימי חופשה בזכות, היא הגישה למעסיק אישורי מחלה לימים שבהם נעדרה מהעבודה לצורך ההכשרה באסף הרופא.

ב-15 במאי 2016 הודיע "ידיעות אחרונות" לעובדת כי היא מפוטרת. היא מצדה עתרה לבית הדין לעבודה וטענה, בין היתר, כי באותם ימים שבהם הגישה את אישורי המחלה אמנם נכחה פיזית בתוכנית ההכשרה, אלא שלטענתה סבלה מחולשה, מעייפות ומכאבי ראש חמורים, עד שלא הצליחה לקבל את המטופלים שהופנו אליה.

העובדת טענה כי שעה שהייתה חולה באותם ימי היעדרות מהעבודה, לא נפל פגם בהתנהלותה.

מנגד, "ידיעות אחרונות" טען, באמצעות עורכי הדין אשר סלע ונעמי צוקר ממשרד אריאל שמר ושות', כי הסיבה היחידה להגשת ימי המחלה על-ידי העובדת הייתה שהיא שהתה בתוכנית ההכשרה, ומשלא נותרו לה ימי חופשה, היא לא רצתה ששכרה ייגרע והגישה אישורים פיקטיביים.

בית הדין קיבל את עמדת המעסיק. בפסק הדין נקבע כי העובדת שהתה בהתמחות מ-9:00 עד 20:00 למרות התסמינים של עייפות, כאב ראש, בחילות וכיוצא באלה, שלטענתה סבלה מהם.

"התרשמותנו היא כי התובעת נהגה במוסר כפול, כאשר לשיטתה הייתה 'בריאה' דיה כדי להשתתף בהתמחות במלואה - ומנגד 'חולה' כדי להגיש אישורי מחלה רטרואקטיביים לנתבעת, וזאת כדי לא לבוא לעבודה אך לקבל תשלום מלא עבור ימים אלה", נפסק.

בית הדין פסק עוד, בהתבססו בין היתר על סעיף בהסכם הקיבוצי ב"ידיעות אחרונות" שחל על העובדת, כי היא פוטרה כדין, ופיטוריה מהווים עבירת משמעת חמורה וכן הפרת אמון של עובדת בדרג ניהולי.

בית הדין קבע כי ועד העובדים היה שותף לתהליך המשמעתי שהתנהל מול העובדת מראשיתו. בהקשר זה קבע בית הדין כי שתיקתה של ההסתדרות, אי-התייצבות של יו"ר ועד העובדים לעדות והודעת הוועד לתובעת כי עליה לנקוט הליך אישי נגד החלטת הפיטורים בלי שתמתין לעמדת ההסתדרות - כמוהם, בנסיבות העניין, כהסכמה לפיטורים.

לבסוף, נקבע כי העובדת תישא בהוצאות המשפט של "ידיעות אחרונות" בסך 10,000 שקל.

לדברי עו"ד אריאל שמר, שמשרדו ייצג כאמור את "ידיעות אחרונות", החידוש בפסק הדין הוא שחרף העובדה שהעובדת הביאה בדיעבד אישורי מחלה "אותנטיים", בית הדין החליט על סמך נסיבות המקרה בלבד (השעות הרבות שהקדישה ללימודים/התמחות, העובדה כי היה מדובר ביום לימודים קבוע מראש) כי מדובר באישורים פיקטיביים, וקבע כי מדובר בעבירת משמעת חמורה המהווה סיבה מוצדקת לפיטורים.

עו"ד שמר מוסיף כי לפסק הדין יש חשיבות מיוחדת גם לאור התיקון האחרון לחוק דמי מחלה (התיקון מנובמבר 2015), שלפיו אין עוד צורך לפרט את האבחנה הרפואית בגוף אישור המחלה של העובד.

"תיקון חוק דמי מחלה יצר מצב המותיר את המעסיקים חסרי אונים אל מול תעודות המחלה הפיקטיביות המוצאות חדשות לבקרים על-ידי עובדים ללא כל קשר לכל מחלה שהיא", אומר עו"ד שמר, המייצג בעיקר מעסיקים, ולכן מטבע הדברים גם מציג את הנושא מזווית הראייה של המעסיקים.

לדבריו, "עמדת הפסיקה היא שאישור מחלה הוא מסמך רשמי שאין נוהגים להתערב בתוכנו. הממצאים הרפואיים הם אלה שקובעים אם מדובר ביום מחלה פיקטיבית אם לאו. כמו כן, בית הדין לעבודה מודע בפסק הדין המדובר לבעייתיות שיש בקלות הבלתי נסבלת שבה מונפקים לעובדים אישורי מחלה, פעמים רבות בשיחה מרחוק, בלי שבוצעה כל בדיקה".

לדברי עו"ד שמר, תופעת השימוש הפיקטיבי בימי מחלה אינה ייחודית לישראל. לדבריו, "אלופת העולם בימי מחלה פיקטיביים" היא דווקא סין.

- מהו הפתרון לדעתך לאותה "קלות בלתי נסבלת" במתן אישורי מחלה?

"הפתרון המוצע ברמת החקיקה הוא להוריד מכתפי המעסיק את הנטל של בחינת אישורי המחלה, כלומר תהליך האישור והתשלום של ימי המחלה ייעשה על-ידי מוסד ציבורי דוגמת הביטוח הלאומי".

חוק דמי מחלה

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה