גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך נולד שוק ההעברות בספורט עד שהגיע לממדים מפלצתיים?

קבוצות הכדורגל שילמו בחורף האחרון סכום חסר תקדים של 1.16 מיליארד אירו עבור רכישת שחקנים ■ מדוע בארה"ב, השוק הכי קפיטליסטי וחופשי, נאסר על קבוצות לרכוש שחקנים בכסף?

פול פוגבה כוכב יובנטוס / צילום: רויטרס
פול פוגבה כוכב יובנטוס / צילום: רויטרס

מה אנחנו יודעים על כדורגלן בשם ווילי גרובס? מדי פעם, כשמגיעה תקופת ההעברות בכדורגל, עולה שמו של גרובס. הוא "מואשם" כמי שהתחיל את הטירוף שנקרא שוק השחקנים. גרובס, יליד סקוטלנד, עבר בשנת 1893 מווסט ברומיץ' לאסטון וילה תמורת כ-100 ליש"ט. בכך הפך לכדורגלן הראשון ששולם עבורו סכום מופרך, תלת-ספרתי (בפאונדים), בתמורה להעברתו לקבוצה אחרת.

משם והלאה החל המנהג המוזר שקיים בשוק העבודה ככל הנראה רק בספורט העולמי - קבוצה רוכשת שחקן כאילו מדובר בסוס מרוץ. ב-1905 נפלו השמים כאשר אלף קומון הפך ל"שחקן האלף פאונד הראשון", תואר שקיבל בזכות הסכום שהסכימה לשלם מידלסברו לסנדרלנד - רק מהפאניקה שתרד לליגה השנייה. בעקבות אותו מעבר פורסם טור בבריטניה שכותרתו הייתה "האם זהו סוף הכדורגל?"

הכדורגל, כאמור, עדיין כאן.

קצת יותר ממאה שנים אחר כך שילמה ריאל מדריד 94 מיליון אירו למנצ'סטר יונייטד עבור כריסטיאנו רונאלדו; גארת בייל עזב את טוטנהאם עבור 100 מיליון אירו, גם הוא לריאל מדריד. ובקיץ האחרון שברה מנצ'סטר יונייטד את כל השיאים כששילמה 105 מיליון אירו ליובנטוס עבור פול פוגבה. מאז קיץ 2009 נרשמו 16 עסקאות שונות שבהן שילמו קבוצות 60 מיליון אירו ומעלה עבור רכישת שחקן בודד.

כשפריז סן ז'רמן רמזה שהיא בוחנת את רכישתו של כריסטיאנו רונאלדו מריאל מדריד, הודיעו הספרדים שאין שום בעיה מבחינתם - אבל זה ייעשה רק עבור סכום השחרור הרשמי הנקוב בחוזהו: כמיליארד אירו.

תחשבו לרגע על תעשיית ההיי-טק, כנראה תחרותית לא פחות מכדורגל: האם מישהו מדמיין מצב שבו אפל תצטרך לשלם דמי רכישה של 105 מיליון אירו למיקרוסופט עבור סופר-טאלנט שעובד אצלה?

בכל פעם מתעורר נביא זעם שמדבר על כך ששוק ההעברות יביא את הכדורגל לקצו. זה לא רחוק מהמציאות - בדוח של אופ"א שפורסם ב-2012 נמצא כי למרות עלייה מאסיבית בהכנסות, המועדונים באירופה סיימו את שנת 2010 בהפסד כולל של 1.6 מיליארד אירו ובסך הכול 56% מהמועדונים מפסידים כסף. החצים הופנו לכיוון אחד עיקרי: שוק ההעברות.

לא כולם סובלים. חלק מהקבוצות זיהו את ההזדמנות והפכו את תקופת ההעברות למרכיב שנכנס לתקציב השנתי - בנפיקה ליסבון למשל. הקבוצה הפורטוגלית משתמשת במכירת שחקנים כחלק מתכנון המחזור, ולפי transfermarkt, האתר המתמחה בשוק השחקנים, מאז 2010 היא מכרה שחקנים ב-578 מיליון אירו ורכשה ב-261 מיליון אירו. רווח של 317 מיליון אירו רק מפעילות בשוק ההעברות.

במחקר מ-2013 שניסה להסביר את שוק השחקנים (The Economic and Legal Aspects of Transfers of Players) מוצגים נתונים שמראים איך התנפח השוק ב-20 השנים האחרונות: בעונת 1995/6, עוד לפני שנוסד חלון ההעברות, נרשמו 5,735 העברות שחקני כדורגל בסכום כולל של 402.8 מיליון אירו. ארבע עונת אחר כך (1999/2000) כבר נרשמו 8,531 העברות וסך עסקאות של 1.7 מיליארד אירו. בעונת 2010/11 כבר זינק הסכום הכולל של הפעילות בשוק ההעברות ל-3 מיליארד אירו ב-18,307 עסקאות שונות.

המתמטיקה הכלכלית של שוק ההעברות די ברורה: הכסף העצום שנכנס לכדורגל, בעיקר בגלל מחירי זכויות השידור שהרקיעו, הביא לכך שכל המדדים זינקו - משכר השחקנים (כשאלף קומון עבר תמורת 1,000 ליש"ט בשנת 1905 השכר השבועי לשחקן עמד על 4 ליש"ט - היום שחקנים באנגליה מרוויחים 300 אלף ליש"ט לשבוע); דרך המחירים שמשלמים נותני החסות; ועד המחיר עבור רכישת שחקן.

אבל יש עוד משהו: חלון ההעברות. התקופה שנראית כאילו הייתה מאז ומעולם היא תוצר של 20 השנים האחרונות - רק בשנת 2002 הנחילה אופ"א את חלון ההעברות בכדורגל האירופי ויצרה שתי תקופות זמן קצובות לרכישת שחקנים. חלון ההעברות הקייצי - תקופה של כחודשיים מהרגע שמסתיימות הליגות ועד תחילת העונה הבאה; וחלון ההעברות החורפי - בחודש ינואר.

הסיבה לחלון הייתה הקושי לנהל כדורגל הוגן כאשר בכל רגע נתן חופרים סוכני השחקנים מתחת לרגלי המנג'רים ומציעים לרכוש שחקנים; קבוצות שנזקקו לכסף מכרו שחקנים כדי לגמור את החודש או לשלם משכורות; קבוצות חזקות ניצלו את העושר שלהן כדי לרכוש שחקנים לעתים על בסיס שבועי.

חלון ההעברות יצר תקופת זמן שמזכירה עונת הציד - כולם שולפים ארנקים ויוצאים למרוץ, לוקחים מכל הבא ליד, צריכים או לא, ומוכנים לשלם סכומי עתק גם בעבור סחורה פגומה.

פירמת החשבונאות והייעוץ דלויט מצאה כי הפרמיירליג האנגלית רשמה שיא חדש כאשר השלימה בעונה הנוכחית (2016/17) הוצאה של 1.64 מיליארד אירו על רכישת שחקנים - מתוך זה 256 מיליון אירו בחלון ההעברות החורפי שנסגר לפני כשבועיים. הפעם לטירוף היה לפחות היגיון כלכלי - זו הפעם הראשונה שאת חלון ההעברות סיימו הקבוצות האנגליות ברווח (מכירת שחקנים בקיזוז דמי רכישה) - של 46 מיליון אירו.

החלון יוצר לחץ ככל שמגיעים לסיומו - 665 עסקאות רכש נרשמו ב-24 השעות האחרון לסגירת החלון בליגות הגדולות, ובסך הכול 142 מיליון אירו עברו ביממה האחרונה.

אם מרחיבים את החלון ליתר הליגות, הרי שבסך הכול ההוצאה בחורף הנוכחי הסתכמה ב-1.16 מיליארד אירו. הסיבה העיקרית? סין. ערן זהבי לא היה הראשון שזיהה זהב במדינה האסייתית - הליגה שמאז נובמבר נמצאת בפגרה רשמה מאז סכומי העברה של 225 מיליון אירו, כולל העברה היקרה ביותר בחלון - 60 מיליון אירו ששילמה שנחאי לצ'לסי עבור הקשר ההתקפי אוסקר. ארבע מתוך 10 ההעברות היקרות ביותר בחלון היו לליגה הסינית.

השאלה העיקרית בנושא של רכישת השחקנים היא ההיבט המשפטי. עם כל החוקים הקשורים לחופש העיסוק, מדוע שחקן נחשב לנכס שניתן לסחור תמורתו? האם זה לא מזכיר סחר בבני אדם? כרגע לא. למעשה, הרכישות מבטאות את הפיצוי שמשלמת הקבוצה הרוכשת על מנת לשחרר את השחקן מחוזהו.

אם כך הדבר, מדוע במקומות אחרים בעולם לא קיים שוק שחקנים? למשל, בארה"ב. דווקא המקום הכי קפיטליסטי לא מאפשר פעילויות רכש. בליגות המקצועניות בארה"ב, מאז שהונהגה תקרת השכר הושמו במקביל גם חוקים שמונעים תשלום כסף גדול עבור שחקנים, בין היתר מתוך רצון לעודד תחרותיות. הפעילות של קבוצות לרכישת שחקנים מוגבלת לתשלום נמוך מאוד; למשל, עבור שחקנים מחו"ל מותר לקבוצת NBA לשלם סכום של 500 אלף דולר בלבד. אפשר רק לדמיין איזה סכום היו מוכנות קבוצות NBA לשלם עבור רכישת שחקנים כלברון ג'יימס או סטף קארי.

הדבר הזה יצר מצב מצוין בארה"ב עבור כולם - הבעלים שלא צריכים לשבור את הראש והארנק על רכש; והשחקנים - כל הכסף ש"נחסך" מפעילות בשוק ההעברות מתורגם לשכר שחקנים.

בישראל אנחנו כפופים כמובן לחוקי הכדורגל העולמי. לצערן של הקבוצות כאן, מלבד האירוע החד-פעמי של ערן זהבי, לא יצא מעולם שחקן ישראלי בכסף גדול מאוד לחו"ל. העסקאות הגדולות שישראלים מעורבים בהן נעשו במסגרת מעברים בתוך אירופה - עומר דמארי נמכר מאוסטריה וינה לרד בול לייפציג עבור 7.5 מיליון אירו; יוסי בניון נמכר פעמיים עבור יותר מ-8 מיליון אירו, מווסטהאם לליברפול ולפני כן מסנטאנדר לווסטהאם; אייל ברקוביץ עבר מווסטהאם לסלטיק עבור כסף גדול בתקופתו.

מי שכן שמה ידה על שוק ההעברות בישראל כעניין שיכול להכניס קצת כסף היא דווקא רשות המסים. מועדוני כדורגל בישראל הופתעו לגלות לפני כמה שנים דרישה לתשלומי מס בסכום כולל של מיליוני שקלים בגין "רכישת" שחקנים זרים מחו"ל. אלו הוגדרו על ידי רשויות המס כ"טובין לא מוחשיים" שעם יבואם לישראל יש להטיל עליהם חיוב במס בהתאם לחוק. ביולי 2015 דחה בית המשפט העליון את הערעור שהגישו שמונה קבוצות ליגת העל, שטענו כי הטלת מס בגין ייבוא שחקנים זרים היא תשלום עבור סחר בבני אדם.

ההעברות היקרות בהיסטוריה  / צילומים: רויטרס

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ