גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

מ-800 ל-3,262 מקומות חניה בתוך יומיים

במסגרת מאמצים של אמות השקעות ועיריית כפר סבא להתאים מגרש של החברה לתנאי מכרז להקמת קמפוס חדש עבור חברת אמדוקס, קיבלה החברה היתר בהליך מזורז להוספת אלפי מקומות חניה. כך קיבלה אמות השקעות הטבה ששוויה 750 מיליון שקל מעיריית כפר סבא

לפני יותר משנה פנתה חברת אמדוקס לחברות הנדל"ן הגדולות בישראל, בהצעה להתמודד במכרז לבניית קמפוס חדש עבור אלפי עובדי החברה בישראל. מדובר על חוזה ענק - 70 אלף מ"ר, לשכירות של 15 שנה - בהיקף של יותר ממיליארד שקל.

דרישות הסף של אמדוקס היו מאתגרות מאוד. 70 אלף מ"ר ו-3,300 מקומות חניה. על פי תקני החניה בישראל באותה עת, 70 אלף מ"ר אפשרו להקים 1,750 חניות (1 ל-40 מ"ר). תקן החניה שאושר בקיץ האחרון מוריד את הכמות ל-1,170 חניות בלבד (1 ל-60 מ"ר). כלומר, בחברה דרשו מחברות הנדל"ן להמציא לה בדרכים שונות זכויות חניה הגבוהות בהרבה מתקני החניה שיינתנו רק עבור המשרדים עצמם.

למרות זאת, חברות הנדל"ן הגדולות הזדרזו כמובן להסתער על המכרז. אלא שהפרטים שיוצגו להלן מעידים כי ייתכן שהלהט הגדול גרר אחריו נסיון להגמיש יותר מדי את חוקי התכנון והבנייה בישראל.

בשבוע שעבר דווח על מעצרו של ראש עיריית כפר סבא, יהודה בן חמו, ומעצרם של בכירים נוספים בעירייה, בין השאר בחשד לקבלת טובות הנאה מיזמי נדל"ן מקבלנים שנעצרו אף הם. השבוע מתגלה התנהלות תמוהה אחרת של עיריית כפר סבא, אשר בשנה האחרונה פעלה להכשיר לחברת אמות השקעות תוכנית בנייה ענקית בכפר סבא, כך שתתאים לתוכנית להקמת הקמפוס של אמדוקס.

נדגיש שלא ידוע ל"גלובס" במקרה זה על חשדות לפלילים מכל סוג ואיננו טוענים כך, אבל אנחנו מציגים להלן את הדברים כפי שנחשפו במסמכים.

התוכנית הוקפאה

לחברת אמות, שבשליטת נתן חץ (המכהן כיו"ר החברה), יש מזה זמן קרקע פנויה בכניסה לכפר סבא, אותה רכשה (כ-50%) בנובמבר 2007 לפי שווי של 56 מיליון שקל. מדובר במתחם בשטח של 16 דונם צפונית-מזרחית לצומת כפר סבא-רעננה צפון, "המגרש הגדול ביותר לתעסוקה במרחב התוכנית הכוללת, המצוי בסמיכות מיידית למחלף הכניסה" (כפי שהחברה מתארת אותו באתר האינטרנט שלה).

עם רכישת הקרקע ציינה החברה בהודעה לבורסה כי על פי התוכנית (תב"ע) ניתן להקים על המתחם פרויקט מסחר ומשרדים בהיקף של 56 אלף מ"ר ו-800 מקומות חניה. באותה הודעה מסרה החברה כי בכוונתה לבנות את הפרויקט בשלבים, על פי קצב השיווק, "במהלך החמש השנים הקרובות". בדוח השנתי ל-2007 שהתפרסם חודשים מספר לאחר מכן, שינתה החברה את מספר החניות המתוכננת ל-1,200. בנוסף, היא ציינה בדוח כי היקף ההשקעה הכוללת בפרויקט המתוכנן (לא כולל הוצאות מימון) מוערך ב-320 מיליון שקל (מעבר לעלות הקרקע), כאשר חלקה של אמות עומד כאמור על 50%.

בפועל, בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, התוכניות הוקפאו. באתר החברה מופיעה הקרקע כפרויקט עתידי, "להקמת שלושה מגדלי משרדים בני כ-13 קומות כל אחד, בשטח קומה טיפוסי של 1,250 מ"ר, שיכלול גם קומת מסחר ו-2 מרתפי חניה תת קרקעית הכוללים כ-1,000 מקומות חניה".

לכן, כשפורסם המכרז לקריה החדשה של חברת אמדוקס, חברת אמות ראתה מול עיניה הזדמנות פז "לגאול" את המגרש.

הבעיה? המגרש של אמות לא עמד בדרישות הסף. לא 70 אלף מ"ר. ובוודאי שלא 3,300 מקומות חניה. עם התנאי הראשון היא עוד יכלה איכשהו להסתדר, על ידי ויתור על השטח המסחרי וניצול נכון יותר של שטחי ברוטו-נטו (70 אלף מ"ר הם דה-פקטו כ-50 אלף מ"ר עיקריים), אבל עם החניה - שם הפער עומד על מאות אחוזים בין רצוי למצוי - לא היה לה לכאורה שום סיכוי. לכאורה.

ב-19 ביולי 2016 התכנסה ועדת המשנה לתכנון ובנייה של כפר סבא לדון בבקשה של חברת אמות. על פי פרטי הבקשה בפרוטוקול הישיבה, התב"ע על המגרש של אמות מאפשרת בנייה של 34,194 מ"ר משרדים ועוד 4,885 מ"ר מסחרי (כ-39 אלף מ"ר בסה"כ). באמות מסבירים שבפועל מדובר בזכויות ל-56 אלף מ"ר, מאחר שישנו מקדם המרה ממסחר למשרדים ביחס של 1 ל-2 וכן 28% שטחי שירות.

הבקשה של אמות מהוועדה: "הקמת חניון תת קרקעי בן 9 מפלסים למבנה תעסוקה". מועד הדיון הוא קריטי - בסוף השבוע, ב-23 ביולי, ייכנסו לתוקף התקנות החדשות שהפחיתו דרמטית את מקומות החניה. השר משה כחלון חתם על התקנות ב-8 ביוני, אולם הן פורסמו ברשומות רק ב-23 ביוני ושם נקבע כי הן יחולו "30 ימים מיום פרסומן".

התוכנית של אמות גרנדיוזית: הקמת חניון עצום של 9 מפלסים בשטח כולל של 116.6 אלף מ"ר מתחת לפרויקט (דמיינו את שלושת מגדלי עזריאלי פחות או יותר מתחת לאדמה). לדברי החברה, כפי שנכתב בבקשה: מספר החניות הדרוש על פי התקן עומד על 1,759 ומספר המקומות המוצע הוא 3,262. בדיוק כפי שדרשה אמדוקס. בינגו.

איך מכפילים את הכמות פי ארבעה - הרי החברה עצמה כתבה בזמנו בהודעה לבורסה שיש לה זכויות ל-800 מקומות חניה בלבד? בגוף הבקשה, הגרמושקה, צוין כי מרתפי החניה מבוקשים לצורך בניין משרדים של 70 אלף מ"ר - מה שאפשר לחברה לטעון שמספר החניות לפי התקן עומד על 1,759, והתוספת קטנה עם כך ל-1,503 חניות בלבד. איך הוסיפה החברה עוד כ-15 אלף מ"ר לזכויות שיש לה במגרש? לדברי החברה, יש לה זכויות בנייה נוספות בסמוך למגרש בהיקף של 20 אלף מ"ר, והיא צירפה אותן לתוכנית המדוברת. בכל מקרה, חשוב להדגיש כי חישוב תקן חניה אמור להתבצע על פי שטח עיקרי, ללא שטחי שירות, וגם המרה ממסחר למשרדים (עליו לא דובר כלל בגרמושקה) אמורה היתה להתבצע באמצעות תב"ע.

ומה עושה הוועדה, שבראשה יושב ראש עיריית כפר סבא, בן חמו, נוכח בקשה להוסיף עוד אלפי חניות לפרויקט? מאשרת אותה פה אחד, אבל עם הצבה של 27 תנאים לצורך קבלת ההיתר (יועץ תחבורה, כיבוי אש, איכות סביבה, בדיקת קרקע, אטימות ועוד). בין השאר, כפי שקובע חוק התכנון והבנייה, נכתב באישור כי לא יינתן היתר לפני שיימסרו לוועדה כל חתימות הבעלים הרשומים על הקרקע.

יומיים בלבד חולפים מאותו דיון - שיא ישראלי חסר תקדים (בעירייה טוענים שלא מדובר בצעד חריג) - וביום חמישי ה-21 ביולי מונפק לאמות היתר להקמת 9 קומות חניה. יומיים בלבד לפני שייכנסו לתוקף תקנות החניה החדשות (בפועל, מדובר למעשה ביום האחרון לפני אימוץ התקנות, כיוון שה-23 לחודש - היום בו נכנסו לתוקף התקנות - חל בשבת).

הטבה מפליגה

התנאים לקבלת ההיתר, שכמובן לא הספיקו להתקיים (חמישה תנאים אזוטריים כן קוימו), הפכו בהיתר עצמו ל"תנאים לתחילת עבודה". מאמות נמסר כי החברה עבדה יחד עם גורמי הרישוי במשך חצי שנה והם עמדו בכל דרישות הסף, "כך שנשאר רק חותמת בלבד". ההתניות לדבריהם קטנות יחסית, מה גם שכל החברות והגופים הזדרזו באותה עת לקבל היתרי בנייה בשל התקן החדש. מהעירייה נמסר כי בפרויקטים גדולים ניתן לעתים לתת היתר לעבודות חפירה וביסוס, כאשר במקביל פועלים להשלמת האישורים.

חברת אמות היא ללא ספק מאריות הנדל"ן המקומיים. היא נסחרת בבורסה בשווי שוק של 5 מיליארד שקל וההון העצמי הרשום בספריה גבוה מ-3.5 מיליארד שקל. עם זאת, גם לחברה בסדרי גודל כאלו מדובר בהטבה מפליגה וחסרת תקדים.

בשורה התחתונה, במקום זכויות ל-800-1,000 מקומות חניה, כמות שאמורה היתה להתכווץ בשליש עם כניסתן לתוקף של תקנות החניה, זכתה אמות בדקה ה-90 בהיתר של הוועדה לתכנון ובנייה לבנות 3,262 חניות. תוספת לא מוסברת של כ-2,500 חניות. זאת, כאשר הוראות התב"ע החלות במקום מציינות במפורש כי תקן החניה יינתן בהתאם לתקן משרד התחבורה שיחול בזמן הוצאת ההיתר.

לדברי גורמים בשוק הנדל"ן, תחת הנחה ששוויה של חניה בודדת עומד על כ-400 אלף שקל, ולאחר הפחתת מחיר ההקמה בסך כ-100 אלף שקל, מדובר בהטבה דמיונית ששוויה כ-750 מיליון שקל. מעבר לכך, מדובר בהטבה שהעניקה לחברה את הזכות לעמוד בתנאי הסף הקשים של אמדוקס במכרז.

מהעירייה נמסר כי חישוב השטחים בבקשה נעשה בהתאם להוראות התב"ע ולאפשרויות להמרת שטחים. לדברי העירייה, "תקן החנייה בתב"ע הינו מינימלי, ועל פי המלצת הגורמים המקצועים ולאחר שקילת מכלול הנתונים הוחלט לאשר את מספר החניות". בכל מקרה, הם מציינים, "העירייה פועלת על פי כל דין ובהתאם להוראת התוכניות התקפות".

מאמות נמסר כי "כחלק מהליך הקמה של קמפוס היי-טק קידמה החברה תכנון וקיבלה היתר בנייה להקמת מרתף החניה התת-קרקעי. בפרויקט זה, כמו בכלל פעילותה, החברה פועלת על פי כל דין ובשקיפות מלאה".

לפי שעה, המהלך התברר כמוצלח למדי. אמות נותרה בשלב הגמר במכרז של אמדוקס, ביחד עם חברות ס.ע.ן וריט 1, שמשכירות לאמדוקס את המתחם הנוכחי ברעננה בחוזה עד סוף 2019 ומנסות לשכנע אותה להישאר במקומה (במהלך שכולל שיפוץ והרחבה של המקום הקיים).

השאלות הקשות:

התב"ע על המגרש כוללת 34,194 מ"ר משרדים - בגוף הבקשה (גרמושקה) צוין כי מדובר בבניין משרדים בן 70 אלף מ"ר.

ועדת המשנה לתכנון ובנייה דנה בבקשה ב-19.7 ואישרה אותה בתנאים - ב-21.7, יומיים לאחר מכן, כבר יצא היתר בנייה, ללא התקיימות מרבית התנאים.

על פי התב"ע (ודוחות החברה לבורסה), ניתן להקים במקום 800-1,000 חניות - בבקשה מציינת אמות כי דרוש לה על פי תקן 1,759 חניות, והוועדה לתכנון ובנייה נתנה לחברה היתר בנייה ל-3,262 חניות.

עוד כתבות

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי; דקלה קריץ, יו''ר ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה בבנק; אלי כהן, מנכ''ל הבנק / איור: גיל ג'יבלי

עשרות מנהלים בבינלאומי בדרך החוצה - והוא לא הבנק היחיד שמצמצם עובדים

לגלובס נודע כי כמעט 60 מנהלים בדרג ביניים ומורשי חתימה צפויים לצאת לפרישה מרצון עד סוף השנה, כחלק מתוכנית שתיפרד מכ־15% נוספים ● לפי הערכות, הרקע למהלך הוא לחצי התייעלות בבנק ומתח מול הוועד ● המהלך מצטרף למגמה רחבה במערכת הבנקאית בחודשים האחרונים ● בבינלאומי טוענים: "אין מספרים סופיים"

אייפון מול אנדרואיד / צילום: Shutterstock

סמסונג או אייפון? איזה מותג הישראלים מעדיפים יותר

הענקית הקוריאנית שומרת על הבכורה ● באפל אומנם מבטיחים מהפכות ושדרוגים עתידיים, אך במותגי אנדרואיד כבר מיישמים בשטח ● וגם: המהפך הקטן בשוק המחשבים האישיים ● מדד המותגים

תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock, Pavel Kubarkov

המניות האלה רשמו "עשור אבוד", אבל עכשיו כולם מדברים עליהן

בחודש האחרון מניות הבריאות הפכו לאחד הלהיטים הגדולים בשוק, אחרי שנים ארוכות שבהן הסקטור בלט בתשואת חסר ● בתי השקעות גדולים בעולם משוכנעים שסוף סוף נוצרו הזדמנויות בתחום, על רקע מיזוגים ורכישות וגל חדש של תרופות הרזיה

בנימין נתניהו / צילום: אוליבייה פיטוסי-הארץ

האם נתניהו יוכל לדחות את הבחירות הכלליות?

בליכוד אישרו לנתניהו לבטל את הפריימריז במצב מלחמתי. אבל שינויים בבחירות הכלליות לכנסת דורשים תנאים הרבה יותר מחמירים ● המשרוקית מסבירה

חפיסות סיגריות עם תמונות מרתיעות / צילום: האגודה למלחמה בסרטן

בטוחים שאתם רוצים לעשן את זה? כך ייראו אריזות הסיגריות החדשות

החל מ-2 באוגוסט יחויבו כל מוצרי העישון הנמכרים בארץ לשאת תמונות המתארות את נזקי העישון, לצד אזהרות מילוליות והפניה לשירותי גמילה ● האזהרות יחולו גם על סיגריות אלקטרוניות, טבק לגלגול, מוצרי נרגילה ושקיקי ניקוטין ● שיווק מוצר עישון ללא תמונת האזהרה ייחשב לעבירה פלילית ויגרור קנס של מאות אלפי שקלים

מוצרי חשמל / אילוסטרציה: יח''צ

באיזה ענף הישראלים מוציאים 20% יותר באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי גובה הרכישה הממוצעת של מוצרי חשמל באונליין עומד על יותר מ-2,000 שקל לעומת כ-1,700 שקל בחנויות הפיזיות ● וגם: באמצע הקיץ, הביקושים בענף התיירות מתמתנים

דרור קרני / צילום: עמי ארליך

מנהל ההשקעות שמסמן מניה אחת מבטיחה: "מזכירה את סיפור ההצלחה של מור"

דרור קרני, מנכ"ל קרני פמילי אופיס ש"מפקחת" על נכסים בהיקף של 9.5 מיליארד שקל, טוען כי התיק של הישראלים לא מספיק מפוזר: "20 השקעות שונות שמגיבות אותו הדבר" ● אילו הזדמנויות הוא רואה באירופה, בטייוואן ובברזיל ● וגם: המניה המקומית שמזכירה לו הצלחה היסטורית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יום ירוק בבורסה: ת"א 35 טיפס בהובלת הביטחוניות והביטוח; הנדל"ן ירד

ת"א 35 ננעל בעלייה של 1.4% ● מדד הביטחוניות זינק בסיום, הביומד והנדל"ן ננעלו באדום במוקד המניות: איי.סי.אל וקמטק קפצו מעל 4% ● נופר אנרגיה עלתה ברקע השקעה של 200 מיליון שקל ממיטב ● ישפרו-תנופורט הצטרפה לארי נדל"ן ברכישת 26% מג'י סיטי והמניות זינקו ● אלקטרה נדל"ן נפלה בשל תכנון הנפקה ● קבוצת לוזון צנחה לאחר שרשות החשמל פסלה את דוראד 2 ● בעולם - ארה"ב תקפה באיראן, מחירי הנפט עולים

מנכ''ל התעשייה האווירית גיא ברלב / צילום: צילום: IAI

דירקטוריון התעשייה האווירית אישר: גיא ברלב ימונה למנכ"ל החברה

דירקטוריון החברה אימץ את המלצת ועדת האיתור למנות את סמנכ"ל החברה, תת-אלוף (במיל') גיא ברלב, למנכ"ל הבא ● ברלב יחליף בתפקידו את בועז לוי, אשר מונה לאחרונה ליו"ר דירקטוריון החברה

תורים לבידוק הביומטרי החדש באירופה / צילום: Reuters, Pixsell

תורים של שעות בכניסה לאירופה: המערכת החדשה שהסתבכה, ואיך אפשר להתכונן

עונת תיירות בשיא, תקלות טכניות וחוסר בכוח אדם ● מערכת הכניסה החדשה של אירופה נתקלת כמעט בכל מכשול אפשרי, והכלי שהיה מיועד לייעל את הליך הכניסה למדינות היבשת, מייצר בחלק מהמקרים תורים של שעות ארוכות

מחשב העל במודיעין / צילום: גלעד ארצי

ההחלטה שהכניסה את התחום הלוהט לסחרור: מה יקרה לחוות השרתים בישראל?

רשות החשמל הודיעה כי לא תאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות המאיים להביא לקריסת רשת ההולכה וכושר הייצור של ישראל ● בענף מזהירים: ההוראה החדשה מציבה את היזמים בפני אי־ודאות משמעותית, ועשויה להוביל לפגיעה בחוזים עתידיים

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

"באופן אישי, לא": משקיע העל חושף איזה מוצר פיננסי הוא לא ירכוש

ג'יימי דיימון, שמוביל את בנק ההשקעות ג'יי. פי. מורגן, אמר בראיון ל-CNBC כי המשקיעים מעריכים בחסר את הסיכונים הגאופוליטיים הניצבים בפני הכלכלה העולמית ●  מה הוא חושב על הוצאות הענק בתחום ה-AI, ולמה הוא מסרב לרכוש אג"ח ממשלתיות אמריקאיות ארוכות־טווח?

סנז ישר / צילום: אוהד קב

מנכ"לית זפרן מכחישה את המכירה לסיסקו: "מדובר בסיבוב גיוס"

מנכ”לית זפרן סנז ישר דוחה את הדיווחים על מגעים למכירת החברה לסיסקו, וטוענת כי מדובר בהשתתפות של ענקית הטכנולוגיה בסבב גיוס עתידי בלבד ● בחברה מעריכים כי הגיוס עשוי להתבצע לפי שווי של עד מיליארד דולר, על רקע זינוק בקצב ההכנסות בעקבות הביקוש לפתרונות הגנה בעידן ה-AI

פערים של מיליונים בחישובי ההיטל. פרויקט פינוי בינוי במרכז הארץ / צילום: ליאור פתאל

ישבו 3 שנים ולא הכריעו: המהפכה בהיטל ההשבחה נדחית, והקבלנים מאוכזבים

דוח ביניים שפרסם צוות בינמשרדי ונפרס על גבי כ־100 עמודים, מציע להמשיך לדון בחלופות להיטלי השבחה - ללא הכרעה ● לצד צעדים קצרי טווח כמו דחיית אירוע המס בהיתרים מותנים, במשרד המשפטים מרוצים, אך קבלנים ועורכי דין מזהירים מפני מתן צ'ק פתוח לרשויות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

סבב פיטורים נוסף באינטל - דווקא בחטיבה הצומחת ביותר

אינטל מתכננת סבב פיטורים חדש של מאות עובדים, שיתמקד דווקא בחטיבת שבבי השרתים ● בישראל ההשפעה צפויה להיות מצומצמת ● החברה: "התאמה ארגונית שנועדה לייעל את הפעילות"● מניית אינטל עלתה ב-163% מתחילת 2026

הגסת' וטראמפ / צילום: Reuters, Kylie Cooper

שתי החלטות של הקונגרס יכריעו את גורל המלחמה באיראן

שתי החלטות של הקונגרס האמריקאי עשויות לעצור את המלחמה באיראן ● שר ההגנה נסע לקפיטול להילחם על אחת מהן ● אם הוא יצליח, תקציב הביטחון של ארה"ב יקבל תוספת של מיליארדי דולרים ● אם הוא יפסיד, ישראל עלולה להשאר לבד מול איראן

תוכניות הדגל של המפלגות החרדיות נעלמו / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התלושים נתקעו, תוספת השכר התאפסה: תוכניות הדגל של המפלגות החרדיות נעלמו

העלאת השכר לעובדי ההוראה וחלוקת תלושי מזון נחשבו ליעדים מרכזיים של המפלגות החרדיות בקדנציה האחרונה ● אלא שברגע האחרון, מאבק משפטי והחלטת ממשלה עמומה איפסו את התקציבים והפכו את ההבטחות על פיהן ● חלק ניכר מהתקציבים הוסט לשיקום נפגעי צה"ל

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב בראש: הסכום החריג שגייסה מהמתחרות במחצית הראשונה

מיטב והראל מובילות את גיוסי הגמל במחצית הראשונה של 2026, בעוד אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד מיליארדי שקלים למתחרים • כלל ביטוח משנה כיוון ומזנקת בדירוג המגייסות

חנה הולנדר / צילום: ענבל מרמרי

מצטרף למסחר: בית ההשקעות של חנה הולנדר ועוזי ימין הופך לחבר בורסה

בית ההשקעות אספייר, שבבעלות עוזי ימין וחנה הולנדר, הגיש בקשה להתקבל כחבר בורסה בת"א ויספק שירותי מסחר פיננסיים המבוססים על טכנולוגיה ו-AI • המהלך מגיע על רקע הגאות במסחר העצמאי והצטרפותם של כ-200 אלף משקיעים פרטיים חדשים בשנה החולפת

החות'ים בצנעא / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הכלכלה של סעודיה מדשדשת. מצור חות'י עלול לשתק אותה

באיראן הפעילו קלף נוסף נגד המערב - מצור ימי על ספינות מסעודיה בעזרת החות'ים ● מחשש שהכלכלה, המתבססת על יצוא נפט לאסיה, תחטוף מכה קשה, סעודיה עשויה לתקוף בחזרה את המורדים