גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושר ניהול ייצוגית נגד רשות המסים: "גובה ביתר מיליונים"

לטענת התובע, הרשות פועלת שלא כדין כשהיא מחייבת במס את סכומי ההחזר של קרן דמי ביטוח לאומי ואת הריבית והפרשי ההצמדה על סכום הקרן שהוחזר

משה אשר / צילום: איל יצהר
משה אשר / צילום: איל יצהר

כ-150 מיליון שקל - זהו הסכום שרשות המסים תידרש להחזיר לציבור, אם יתקבלו שתי תובענות ייצוגיות שהוגשו נגדה בטענה לגביית מס ביתר מקרן ההחזרים של המוסד לביטוח לאומי (המל"ל) וכן למיסוי ביתר של הריבית והפרשי ההצמדה שמחזיר המל"ל ביחד עם הקרן. זאת, לאחר שבית המשפט אישר בסוף השבוע את ניהולן של שתי התובענות הייצוגיות.

מדובר בשתי בקשות לאישור תובענה כייצוגית שהגיש מנחם קירשבלום, יועץ מס ותיק, המשמש כיו"ר הוועדה המקצועית של לשכת יועצי המס בישראל וחבר בוועדת המסים של לה"ב - ארגון העצמאיים, ומי שפעיל מאוד ציבורית בתחום המיסוי.

התביעה הייצוגית הראשונה עוסקת בחיוב מס של סכומי ההחזר של קרן דמי הביטוח, שהחזיר המל"ל למי ששילם דמי ביטוח לאומי ביתר; ועניינה של התביעה השנייה בחיוב במס של הריבית והפרשי ההצמדה שנוספו על סכום קרן ההחזר (התוספת). שתי הבקשות נדונו יחד.

המחוזי קיבל את הבקשות לנהל את התובענות כייצוגיות, תוך שהוא קובע כי פקודת מס הכנסה מתירה לנישום לנכות 52% מדמי הביטוח ששילם באותה שנה בלבד; וכי סעיף בחוק הביטוח הלאומי קובע כי הריבית על סכום ההחזר לא תיחשב כהכנסה - ולכן היא אינה חייבת במס; לפיכך, קבע בית המשפט, המסקנה היא כי "רשות המסים, בהטילה מס על ההחזר בשנת קבלתו, או בהקטינה את התשלום שנתבע בניכוי באותה שנה בגובה ההחזר, מהווה לכאורה גבייה שלא כדין".

המשמעות היא שאם הרשות תבחר לנהל את ההליך עד תומו ולא למסור הודעת "חדילה" מהגבייה ביתר והחזר כספים לציבור - ינוהלו שתי התביעות כנגד הרשות כייצוגיות. על-פי התביעות, הנזק לקבוצה הייצוגית עומד על כ-150 מיליון שקל בגין השנתיים שקדמו להגשת התביעה, כך שהרשות עלולה להיות מחויבת בהחזר סכום עתק לציבור בתום ההליך.

"הרציונל בפקודה"

במה דברים אמורים? באמצעות עו"ד סביר רבין, טען קירשבלום כי במקרים רבים תשלומי דמי ביטוח לפי חוק הביטוח הלאומי, המשולמים באופן שוטף בשנת מס כלשהי, מהווים מקדמה על-חשבון סכום החוב, כאשר סכום החיוב המדויק מתברר רק לאחר תום שנת המס הרלוונטית, ולעתים מספר שנים לאחר מכן. מכאן שקיימים מקרים בהם המבוטחים משלמים סכומי ביטוח בחסר או ביתר.

כאשר הנישום מגיש דוח שנתי על הכנסותיו, באותם מקרים בהם מוחזרים דמי הביטוח הלאומי ששולמו ביתר, רשות המסים מחייבת במס את סכומי ההחזר - הן את הקרן והן את הפרשי ההצמדה והריבית (התוספת) - בשנה שבה מוחזרים דמי הביטוח. וזאת, לפי הנטען, בחוסר סמכות.

רשות המסים, בראשות משה אשר, טענה בתגובה כי אין היא מחייבת כהכנסה סכומים המתקבלים כהחזרי דמי ביטוח מהמל"ל, אך אם הנישום דורש את התשלום לביטוח לאומי כניכוי בשנת מס קודמת כלשהי, וחלק מאותו הסכום מוחזר ליחיד, היא פועלת להקטנת התשלום שנתבע כניכוי. לפיכך, טענה הרשות, אין מדובר במיסוי ההחזר כהכנסה, אלא בהקטנת הניכוי שכבר נדרש.

עוד הדגישה רשות המסים כי אמנם היא מחייבת במס את התוספת/הריבית, אך למעשה בכך היא מיישמת שיטת חישוב מקלה, זאת משום שהיא אינה גובה בגין המס ששולם בחסר את הריבית הקבועה בפקודת מס הכנסה, אלא בשיעור מופחת הקבוע בחוק המל"ל.

רשות המסים טענה עוד כי מאחר שהסכומים המשולמים למל"ל במהלך שנת המס הם בגדר מקדמה על-חשבון דמי הביטוח הסופיים - כאשר הסכום הסופי מתברר בשלב מאוחר יותר, לאחר שהדוח השנתי מוגש ונקבעת השומה - לא מן הנמנע כי יתברר בדיעבד שהתשלומים ששילם היחיד כדמי ביטוח לאומי היו ביתר, ועל המוסד לביטוח לאומי להשיבם למבוטח; אלא שלדברי הרשות, המחוקק לא קבע מה דינם של סכומי החזר אלה - האם מדובר בכספים הפטורים ממס, או שמא יש לראותם כהכנסה באותה שנת מס שבה התקבלו, או לחלופין להפחיתם מדמי הביטוח המשולמים באותה שנה, ובדרך זו אף להקטין את גובה ההוצאה המנוכה מההכנסה - כפי שנוהגת הרשות; או אולי יש לתקן את השומה בשנה שבה נוכו דמי הביטוח ביתר.

הרשות טוענת כי גישתה - לעניין קרן ההחזר והריבית - נסמכת על פרשנותה את הוראות הדין ומתבססת על הרציונל העומד ביסוד הוראות פקודת מס הכנסה בכל הנוגע לניכוי הוצאת דמי הביטוח הלאומי.

גישתה של רשות המסים זו נדחתה על-ידי בית המשפט, שאישר את ניהולן של שתי התביעות הייצוגיות בעניין זה נגד רשות המסים. "גישתה של רשות המסים מעוררת קושי", ציין השופט ד"ר שמואל בורנשטיין. "אכן, את חוקי המס יש לפרש, ככל חיקוק אחר, באופן תכליתי תוך ניסיון לתור אחר כוונת המחוקק. עם זאת, וגם בהינתן הצורך לפרש את החוק באופן תכליתי, עדיין קיים קו גבול - לעתים קו גבול דק עד בלתי נבדק, אך עדיין קו גבול שאין לחצותו - בין הדין המצוי והדין הרצוי".

לגישת השופט, השאלה שיש לשאול היא: האם האופן שבו מפרשת ומיישמת רשות המסים את הוראות חוק הביטוח הלאומי, גם בהנחה כי דרך זו יש בה "הגיון", מהווה משום "חצייה" של קו הגבול.

בתשובה לכך הזכיר בית המשפט כי עיקרון בסיסי הוא ש"אין מטילים מס בלא הוראה מפורשת בדין", וכי במקרה שבפניו גם רשות המסים מסכימה לכך שאין בנמצא הוראת דין מפורשת, התומכת ב"מנגנון" הקטנת הניכוי באופן המבוצע על-ידה.

השופט ציין כי דרך המלך לתיקון העיוות שנוצר היא תיקון השומה ההיסטורית, אך דרך זו אינה יעילה. לגישתו, דרך נוספת ויעילה יותר היא מיסוי ההחזר בשנת ההחזר. "אכן, קיימת בדרך זו מידה לא מבוטלת של שרירותיות, כאשר חלק מהנישומים ישלמו מס גבוה יותר משהיו משלמים אילו היו מתאמים את ההוצאה בשנה ההיסטורית, וחלק אחר ישלמו מס נמוך יותר. מיסוי יעיל מצדיק לעתים יישום גישה שרירותית. הדבר יוצר ודאות ומונע הדיינויות ממושכות, ולעתים מיותרות, בין פקידי השומה והנישומים; אמת ויציב - יציב עדיף".

אלא שהשאלה, הוסיף השופט, אינה אם ראוי שיהיה בנמצא מנגנון שימנע ניכוי הוצאה ביתר ומיסוי בחסר בכל הנוגע לניכוי הוצאות דמי ביטוח לאומי, ואם יש לאמץ דרך של "אמת" (תיאום ההוצאה בשנה ההיסטורית) או דרך של "יציב" (מיסוי ההחזר בשנת ההחזר) - השאלה היא אם ניתן ליישם מנגנון זה שלא באמצעות חקיקה מפורשת אלא בדרך פרשנות. "לטעמי, קיים ספק אם ניתן להשיב על שאלה זו בחיוב", קבע ד"ר בורנשטיין.

השופט קבע כי פעולת רשות המסים בהקטנת סכום הניכוי, תוך ייחוס ההחזר לשנת ההחזר, נעשית באופן שרירותי מבלי לבחון מה הייתה השפעת הניכוי, אם בכלל, בשנה ההיסטורית. עוד צוין כי הרשות כלל אינה בודקת אם נדרש על-ידי הנישום ניכוי בשנה ההיסטורית או אם נהנה הנישום מהטבת מס בשנה ההיסטורית - ואם כן, באיזה שיעור.

"התנהלות זו של רשות המסים מביאה לכך שלפחות בחלק מהמקרים נגבים מהנישומים באופן לא מוצדק סכומים העולים על גובה ההטבה שקיבלו, אם בכלל, בשנת המס ההיסטורית. בית המשפט הבהיר גם כי אין די בכך שהרשות יוצאת מנקודת ההנחה כי מי שנפגע מדרך זו, בהכרח יבקש לבחון את השומה ההיסטורית".

עוד ציין השופט כי הרשות אכן מפגינה "רצון טוב" כלפי נישומים הפונים אליה ומבקשים לתקן את השומה שלהם כשהם מגלים שחויבו במס ביתר, אך הוסיף כי במקום רצון טוב, ראוי היה שהרשות "תיישם מלכתחילה מדיניות משפטית אחידה וברורה כלפי כלל הנישומים בהתבסס על הוראת דין ברורה ומפורשת".

בהיעדר הוראת דין מפורשת בעניין הנידון, בית המשפט קבע כי "רשות המסים אינה רשאית לייצר, בבחינת יש מאין, מנגנון מיסוי המשלב שכל ישר, מחד, וגילוי של רצון טוב, מאידך".

השופט מתח ביקורת על רשות המסים גם על כך שהיא אינה מפרסמת בצורה ברורה הנחיות כיצד על נישום לממש את זכותו להחזרים במקרה של גביית יתר ממנו, ובכך למעשה מונעת מנישומים לקבל את ההחזר האמור. "הרשות אינה מיידעת את הנישומים על האפשרות לייחס את סכום ההחזר לשנה ההיסטורית, בהסתמכה על כך שמשרדי השומה נוהגים באופן 'מקל' על-מנת למנוע עיוות - ורק כאשר מוגשת אליהם בקשה ספציפית", ציין השופט.

עוד הוסיף השופט כי ייתכן שבדיקת היקף וסוג הנישומים הנכנסים לגדרי התביעה הייצוגית תגלה כי חלק משמעותי מהנישומים נהנו מהאופן בו יישמה רשות המסים את פרשנותה להוראות הדין, או, למצער, לא נפגעו מכך, שכן הם נהנו מהניכוי באופן מלא ולא חל שינוי בשיעור המס או שהוא פחת בינתיים וכו'; "אך", הוסיף ד"ר בורנשטיין, "מיסוי אינו עניין סטטיסטי. מיסוי הוא, בראש ובראשונה, עניין אינדיבידואלי. בהיעדר הוראת דין מפורשת, העובדה כי נישום אחד הפיק תועלת מיישום גישת רשות המס, אינה בשום מקרה תרופתו של הנישום האחר שנפגע מכך". 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים