גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז למה לו פוליטיקה עכשיו?

מארק צוקרברג מסמן את היעד הבא במניפסט מרשים

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, פירסם ביום חמישי שעבר מכתב פתוח, ארוך למדי (כ-5,700 מילים, הרבה מעבר למה שפוסט בפייסבוק מכיל בדרך-כלל) ומנוסח כמסמך היסטורי, בעל כוונות להיקרא כמסמך שכזה, תחת הכותרת "לבנות קהילה גלובלית".

המכתב הזה, שמשום מה זכה לתהודה מינימלית במדיה הישראלית, עורר סערה לא קטנה ברשתות החברתיות ובמדיה הבינלאומית. פרשנים רבים נדרשו לדבריו של מייסד פייסבוק - שזכו מאז להגדרה "המניפסט של צוקרברג" - אם בכתב ואם בראיונות טלוויזיה, תוך שהם מנסים להבין את משמעות הדברים, הן לגבי עתידה של פייסבוק והן לגבי כוונותיו האפשריות של צוקרברג להיכנס לפוליטיקה האמריקאית - ואולי להפוך להיות אחד מהנשיאים הבאים של ארצות-הברית.

יש הצדקה לרעש הציבורי שעורר המניפסט של צוקרברג. בכל זאת, מדובר במי שעומד בראשה של הרשת החברתית הגדולה בעולם - ובתור שכזו, היא גם הארגון החברתי הגדול ביותר הקיים עלי אדמות כיום, המונה כ-2 מיליארד חברים.

צוקרברג פירט את החזון שלו לגבי עתידה של פייסבוק, המוצרים שהיא מפתחת והשירותים שהוא מתכוון להרחיב ולחדש על-מנת לשרת טוב יותר את הקהילה הענקית המחוברת לחברה שלו. אבל לאורך כל המניפסט של צוקרברג, הוא משלב בין חזון המוצרים והשירותים של פייסבוק לבין העולם שבו אנשים חיים ושאותו הוא - מארק צוקרברג - היה רוצה לשנות גם כן, על-מנת להפוך אותו למקום טוב יותר ובטוח יותר עבור תושביו.

לכן, בהינתן העוצמה האדירה הנתונה בידיהם של צוקרברג והחברה אותה הוא הקים, חשוב להתייחס לדברים בכובד ראש, ולא יהיה זה מוגזם לצפות גם מקובעי מדיניות בעולם החופשי למצוא את נקודות החפיפה ושיתופי-הפעולה האפשריים, במקביל לאיזונים ולבלמים, עם כוונותיה של פייסבוק לשנות את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו במספר תחומים הנוגעים לכל אחד ואחת מאיתנו.

מקור כוחה של הקהילה

המניפסט של צוקרברג כולל בפסקה הראשונה שלו את ההצהרה: "היום, אני רוצה להתמקד בשאלה הגדולה מכולן: האם אנחנו בונים את העולם שכולנו רוצים?" והוא ממשיך ומסביר שם את תפיסתו על התפתחות ההיסטוריה של האנושות כציר זמן ארוך שלאורכו נבנו קהילות, החל משבטים ועד לערים ולמדינות. הקהילה מסייעת לנו, החברים בה, להשיג מטרות משותפות, שלא יכולנו להשיג כיחידים, ומכאן מקור כוחה המרכזי.

לפי צוקרברג, האנושות עומדת בפני הזדמנויות אדירות כגון קדמה וחופש, שלום גלובלי, יציאה ממעגלי העוני ופריחה כלכלית, ובמקביל לאלה ישנם אתגרים משמעותיים עימם מתמודד העולם ובהם הטרור, שינויי האקלים ומגיפות קטלניות. ובהינתן רשימת נושאים כל-כך משמעותית, המעסיקה את מנהיגי העולם בכנסים רמי דרג, גם מנהיג הקהילה הגדולה בעולם - פייסבוק - מתגייס במניפסט שלו כדי לתאר לקוראיו את תוכניותיו עבור עולם טוב יותר.

צוקרברג רואה - לא במפתיע - את הקהילה, כיחידה הבסיסית שיכולה לטפל בדרך היעילה ביותר בנושאים החשובים שעל הפרק. המניפסט מתאר 5 תחומים בהם קהילות יסייעו בטיפול באתגרים העומדים בפני העולם המודרני: תמיכה הדדית בצרכי היחידים חברי הקהילות, ביטחון אישי ובטיחות, שיתוף המידע באופן אמין ואיכותי, מעורבות ואחריות אישית אזרחית של חברי הקהילה ושיתופיות - הכלה של השונה וחיבור של תרבויות ורקעים שונים לקהילה מאוחדת וחזקה בזכות ההטרוגניות שלה.

המניפסט מבטיח שפייסבוק תשקיע בשנים הקרובות הרבה מאוד משאבים בהגברת יכולתן של הקהילות לספק את צרכי החברים בהן בכל אחד מהתחומים האלה. הוא נותן בדבריו דוגמאות לקהילות שכבר כיום מאחדות חברים סביב נושא משותף כמו התמודדות עם מחלה קשה או תמיכה הדדית של בני משפחות חד הוריות באזור מסוים, שרוצים לשתף את ניסיונם והלבטים שלהם עם אנשים אחרים במצבם. הוא מבטיח לספק כלים טובים יותר למציאת המכנה המשותף ולבניית קהילות שיאחדו סביבן חברים בעלי מכנה משותף חזק ורלוונטי.

בתחום הביטחון האישי, צוקרברג מבטיח להמשיך ולשפר את הכלים שכבר הוכיחו עצמם בעבר, כשאנשים השתמשו בפייסבוק כדי לזהות את עצמם באזורים מוכי אסון ולהודיע ליקיריהם שהם בין הניצולים (זה קרה למעלה מ-500 פעם בשנתיים האחרונות, על-פי המניפסט). או, כלים שסייעו בגיוס כספים לצורך שיקום אזור פגוע או קהילה שניזוקה קשות.

פייסבוק לוקחת על עצמה אחריות להעניק לאנשים תחושת ביטחון גדולה יותר ולעזור בהפחתתם של נזקים מפגעי טבע וממגפות, במקביל להתמודדות עם פיגועי טרור.

בתחום שיתוף המידע גולש המניפסט לנושא הטיפול של פייסבוק ב'פייק ניוז', בפוסטים של נאצה, גזענות ושנאה, ובתמונות פוגעניות. זהו תחום שבו ספגה פייסבוק ביקורות קשות, גם כאן אצלנו בישראל, בשל מדיניותה העמומה משהו בנושאים אלה ומה שמתפרש במקומות רבים כעידוד אנרכיה דיגטלית הגובלת בהסתה ובעידוד פשעי שנאה, במקום לקיחת אחריות ויוזמה. כתב ההגנה של צוקרברג לעניין זה במניפסט מסביר, שפייסבוק מתקשה ליישם מדיניות גלובלית אחידה, כי מה שמקובל בתרבות אחת מתפרש כפגיעה קשה בתרבות אחרת. מה שנחשב במקום אחד כסאטירה לגיטימית ייחשב במקום אחר כעבירה על החוק.

מעבר לכך, קיימים אתגרים קשים העומדים בפניו, בבואו לפתור את הבעיה הזו באמצעות טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית וניתוח אוטומטי של טקסט ותמונות. יש מיליארדי פוסטים כל חודש בפייסבוק ואפילו אחוז בודד של טעויות בניתוח הפוסטים האלה, משמעותו מיליוני טעויות בהתייחסות לתוכנם וההחלטה מה לעשות איתם.

מתוך קריאה של המניפסט, ניתן להבין שפייסבוק תתמודד עם נושא הידיעות השקריות - ועם פוסטים מסיתים ופוגעניים - תוך התבססות רחבה על חברי הקהילה ועל אלגוריתמים שינתחו לעומק את התייחסות הקוראים, התנהגות הכותבים וגם יקחו בחשבון גורמים כמו דמוגרפיה, קונטקסט וקישורים חברתיים על-מנת לתקן את הכאוס השורר במידה רבה ברשת כיום.

פייסבוק מעורבת במהפכות ובהפגנות

בנושא המעורבות, צוקרברג נותן כדוגמה שלילית את הירידה המתמדת במעורבותם של אזרחים אמריקאים בבחירות בארצות-הברית. הוא מודאג מכך שרק כמחצית מבעלי זכות הבחירה בארצות-הברית טורחים לממש את זכותם הדמוקרטית ותוהה מה צריך לעשות כדי לעודד עוד מעורבות ואכפתיות. הוא מבטיח שפייסבוק תמשיך לבנות כלים שמאפשרים שיתוף וקבלת החלטות המבוססות על רצון הקהילה כפי שהוא בא לידי ביטוי במעורבותם של חבריה.

החלק הזה של המניפסט הוא אולי בעל הגוון הפוליטי ביותר ובו הוא מבטא את דיעותיו הליברליות, תוך שהוא מדגיש את המעורבות של פייסבוק במהפכות ובהפגנות ברחבי העולם. דרך אגב, לפני מספר שנים ניסתה פייסבוק בעצמה לעודד את חבריה להצביע בנושא שיתוף המידע בין פייסבוק לבין אינסטגרם. אבל גם כאן, הדמוקרטיה נחלה כישלון חרוץ: בעוד שכללי ההצבעה בפייסבוק חייבו שלפחות 300 מיליון חברים ישתתפו בהצבעה, רק 600 אלף טרחו לעשות זאת (והם תמכו ברוב מוחץ בהפסקת שיתוף המידע), כלומר - גם ברחבי ממלכת הרשת החברתית יש עוד הרבה עבודה לעשות על-מנת לקדם את הדמוקרטיה הדיגיטלית.

בסוף דבריו, חוזר המניפסט של צוקרברג לחזק את הצורך בקהילה מגוונת המכילה את כל מרכיביה. קהילה שיש לה הכלים הטכנולוגיים וגם ההסכמה הרחבה לחבר בין תרבויות שונות, רקעים שונים ותפיסות עולם מגוונות. קהילה, שבה החברים מרגישים בנוח לשתף וגם להיעזר ולהיחשף.

יש עוד הרבה עבודה בפניו ובפני האלפים העובדים בפייסבוק, אבל כמנהיג הנושא את נאומו לפני היציאה לקרב הגדול, כך גם מארק צוקרברג: נחוש, ממוקד ומאמין מאוד בדרכו.

ממש לפני סיום, מצטט המניפסט, כדרכם של נואמים פוליטיים גדולים, מנהיג אמריקאי דגול, הנשיא אברהם לינקולן, שאמר בזמן מלחמת האזרחים בארצות-הברית: "אנחנו נצליח רק אם נעבוד בתיאום וביחד. השאלה איננה האם אנחנו יכולים לדמיין לנו עתיד טוב יותר, אלא האם אנחנו יכולים לעשות למען עתיד טוב יותר... מכיוון שעומדים בפנינו אתגרים חדשים, אנחנו צריכים לחשוב באופן חדשני ולנהוג בחדשנות".

כך אמר נשיא ארצות-הברית אברהם לינקולן באמצע המאה ה-19. כך כותב וחושב מארק צוקרברג, נשיא הרשת החברתית הגדולה בעולם, בתחילת המאה ה-21.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה