גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז למה לו פוליטיקה עכשיו?

מארק צוקרברג מסמן את היעד הבא במניפסט מרשים

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, פירסם ביום חמישי שעבר מכתב פתוח, ארוך למדי (כ-5,700 מילים, הרבה מעבר למה שפוסט בפייסבוק מכיל בדרך-כלל) ומנוסח כמסמך היסטורי, בעל כוונות להיקרא כמסמך שכזה, תחת הכותרת "לבנות קהילה גלובלית".

המכתב הזה, שמשום מה זכה לתהודה מינימלית במדיה הישראלית, עורר סערה לא קטנה ברשתות החברתיות ובמדיה הבינלאומית. פרשנים רבים נדרשו לדבריו של מייסד פייסבוק - שזכו מאז להגדרה "המניפסט של צוקרברג" - אם בכתב ואם בראיונות טלוויזיה, תוך שהם מנסים להבין את משמעות הדברים, הן לגבי עתידה של פייסבוק והן לגבי כוונותיו האפשריות של צוקרברג להיכנס לפוליטיקה האמריקאית - ואולי להפוך להיות אחד מהנשיאים הבאים של ארצות-הברית.

יש הצדקה לרעש הציבורי שעורר המניפסט של צוקרברג. בכל זאת, מדובר במי שעומד בראשה של הרשת החברתית הגדולה בעולם - ובתור שכזו, היא גם הארגון החברתי הגדול ביותר הקיים עלי אדמות כיום, המונה כ-2 מיליארד חברים.

צוקרברג פירט את החזון שלו לגבי עתידה של פייסבוק, המוצרים שהיא מפתחת והשירותים שהוא מתכוון להרחיב ולחדש על-מנת לשרת טוב יותר את הקהילה הענקית המחוברת לחברה שלו. אבל לאורך כל המניפסט של צוקרברג, הוא משלב בין חזון המוצרים והשירותים של פייסבוק לבין העולם שבו אנשים חיים ושאותו הוא - מארק צוקרברג - היה רוצה לשנות גם כן, על-מנת להפוך אותו למקום טוב יותר ובטוח יותר עבור תושביו.

לכן, בהינתן העוצמה האדירה הנתונה בידיהם של צוקרברג והחברה אותה הוא הקים, חשוב להתייחס לדברים בכובד ראש, ולא יהיה זה מוגזם לצפות גם מקובעי מדיניות בעולם החופשי למצוא את נקודות החפיפה ושיתופי-הפעולה האפשריים, במקביל לאיזונים ולבלמים, עם כוונותיה של פייסבוק לשנות את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו במספר תחומים הנוגעים לכל אחד ואחת מאיתנו.

מקור כוחה של הקהילה

המניפסט של צוקרברג כולל בפסקה הראשונה שלו את ההצהרה: "היום, אני רוצה להתמקד בשאלה הגדולה מכולן: האם אנחנו בונים את העולם שכולנו רוצים?" והוא ממשיך ומסביר שם את תפיסתו על התפתחות ההיסטוריה של האנושות כציר זמן ארוך שלאורכו נבנו קהילות, החל משבטים ועד לערים ולמדינות. הקהילה מסייעת לנו, החברים בה, להשיג מטרות משותפות, שלא יכולנו להשיג כיחידים, ומכאן מקור כוחה המרכזי.

לפי צוקרברג, האנושות עומדת בפני הזדמנויות אדירות כגון קדמה וחופש, שלום גלובלי, יציאה ממעגלי העוני ופריחה כלכלית, ובמקביל לאלה ישנם אתגרים משמעותיים עימם מתמודד העולם ובהם הטרור, שינויי האקלים ומגיפות קטלניות. ובהינתן רשימת נושאים כל-כך משמעותית, המעסיקה את מנהיגי העולם בכנסים רמי דרג, גם מנהיג הקהילה הגדולה בעולם - פייסבוק - מתגייס במניפסט שלו כדי לתאר לקוראיו את תוכניותיו עבור עולם טוב יותר.

צוקרברג רואה - לא במפתיע - את הקהילה, כיחידה הבסיסית שיכולה לטפל בדרך היעילה ביותר בנושאים החשובים שעל הפרק. המניפסט מתאר 5 תחומים בהם קהילות יסייעו בטיפול באתגרים העומדים בפני העולם המודרני: תמיכה הדדית בצרכי היחידים חברי הקהילות, ביטחון אישי ובטיחות, שיתוף המידע באופן אמין ואיכותי, מעורבות ואחריות אישית אזרחית של חברי הקהילה ושיתופיות - הכלה של השונה וחיבור של תרבויות ורקעים שונים לקהילה מאוחדת וחזקה בזכות ההטרוגניות שלה.

המניפסט מבטיח שפייסבוק תשקיע בשנים הקרובות הרבה מאוד משאבים בהגברת יכולתן של הקהילות לספק את צרכי החברים בהן בכל אחד מהתחומים האלה. הוא נותן בדבריו דוגמאות לקהילות שכבר כיום מאחדות חברים סביב נושא משותף כמו התמודדות עם מחלה קשה או תמיכה הדדית של בני משפחות חד הוריות באזור מסוים, שרוצים לשתף את ניסיונם והלבטים שלהם עם אנשים אחרים במצבם. הוא מבטיח לספק כלים טובים יותר למציאת המכנה המשותף ולבניית קהילות שיאחדו סביבן חברים בעלי מכנה משותף חזק ורלוונטי.

בתחום הביטחון האישי, צוקרברג מבטיח להמשיך ולשפר את הכלים שכבר הוכיחו עצמם בעבר, כשאנשים השתמשו בפייסבוק כדי לזהות את עצמם באזורים מוכי אסון ולהודיע ליקיריהם שהם בין הניצולים (זה קרה למעלה מ-500 פעם בשנתיים האחרונות, על-פי המניפסט). או, כלים שסייעו בגיוס כספים לצורך שיקום אזור פגוע או קהילה שניזוקה קשות.

פייסבוק לוקחת על עצמה אחריות להעניק לאנשים תחושת ביטחון גדולה יותר ולעזור בהפחתתם של נזקים מפגעי טבע וממגפות, במקביל להתמודדות עם פיגועי טרור.

בתחום שיתוף המידע גולש המניפסט לנושא הטיפול של פייסבוק ב'פייק ניוז', בפוסטים של נאצה, גזענות ושנאה, ובתמונות פוגעניות. זהו תחום שבו ספגה פייסבוק ביקורות קשות, גם כאן אצלנו בישראל, בשל מדיניותה העמומה משהו בנושאים אלה ומה שמתפרש במקומות רבים כעידוד אנרכיה דיגטלית הגובלת בהסתה ובעידוד פשעי שנאה, במקום לקיחת אחריות ויוזמה. כתב ההגנה של צוקרברג לעניין זה במניפסט מסביר, שפייסבוק מתקשה ליישם מדיניות גלובלית אחידה, כי מה שמקובל בתרבות אחת מתפרש כפגיעה קשה בתרבות אחרת. מה שנחשב במקום אחד כסאטירה לגיטימית ייחשב במקום אחר כעבירה על החוק.

מעבר לכך, קיימים אתגרים קשים העומדים בפניו, בבואו לפתור את הבעיה הזו באמצעות טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית וניתוח אוטומטי של טקסט ותמונות. יש מיליארדי פוסטים כל חודש בפייסבוק ואפילו אחוז בודד של טעויות בניתוח הפוסטים האלה, משמעותו מיליוני טעויות בהתייחסות לתוכנם וההחלטה מה לעשות איתם.

מתוך קריאה של המניפסט, ניתן להבין שפייסבוק תתמודד עם נושא הידיעות השקריות - ועם פוסטים מסיתים ופוגעניים - תוך התבססות רחבה על חברי הקהילה ועל אלגוריתמים שינתחו לעומק את התייחסות הקוראים, התנהגות הכותבים וגם יקחו בחשבון גורמים כמו דמוגרפיה, קונטקסט וקישורים חברתיים על-מנת לתקן את הכאוס השורר במידה רבה ברשת כיום.

פייסבוק מעורבת במהפכות ובהפגנות

בנושא המעורבות, צוקרברג נותן כדוגמה שלילית את הירידה המתמדת במעורבותם של אזרחים אמריקאים בבחירות בארצות-הברית. הוא מודאג מכך שרק כמחצית מבעלי זכות הבחירה בארצות-הברית טורחים לממש את זכותם הדמוקרטית ותוהה מה צריך לעשות כדי לעודד עוד מעורבות ואכפתיות. הוא מבטיח שפייסבוק תמשיך לבנות כלים שמאפשרים שיתוף וקבלת החלטות המבוססות על רצון הקהילה כפי שהוא בא לידי ביטוי במעורבותם של חבריה.

החלק הזה של המניפסט הוא אולי בעל הגוון הפוליטי ביותר ובו הוא מבטא את דיעותיו הליברליות, תוך שהוא מדגיש את המעורבות של פייסבוק במהפכות ובהפגנות ברחבי העולם. דרך אגב, לפני מספר שנים ניסתה פייסבוק בעצמה לעודד את חבריה להצביע בנושא שיתוף המידע בין פייסבוק לבין אינסטגרם. אבל גם כאן, הדמוקרטיה נחלה כישלון חרוץ: בעוד שכללי ההצבעה בפייסבוק חייבו שלפחות 300 מיליון חברים ישתתפו בהצבעה, רק 600 אלף טרחו לעשות זאת (והם תמכו ברוב מוחץ בהפסקת שיתוף המידע), כלומר - גם ברחבי ממלכת הרשת החברתית יש עוד הרבה עבודה לעשות על-מנת לקדם את הדמוקרטיה הדיגיטלית.

בסוף דבריו, חוזר המניפסט של צוקרברג לחזק את הצורך בקהילה מגוונת המכילה את כל מרכיביה. קהילה שיש לה הכלים הטכנולוגיים וגם ההסכמה הרחבה לחבר בין תרבויות שונות, רקעים שונים ותפיסות עולם מגוונות. קהילה, שבה החברים מרגישים בנוח לשתף וגם להיעזר ולהיחשף.

יש עוד הרבה עבודה בפניו ובפני האלפים העובדים בפייסבוק, אבל כמנהיג הנושא את נאומו לפני היציאה לקרב הגדול, כך גם מארק צוקרברג: נחוש, ממוקד ומאמין מאוד בדרכו.

ממש לפני סיום, מצטט המניפסט, כדרכם של נואמים פוליטיים גדולים, מנהיג אמריקאי דגול, הנשיא אברהם לינקולן, שאמר בזמן מלחמת האזרחים בארצות-הברית: "אנחנו נצליח רק אם נעבוד בתיאום וביחד. השאלה איננה האם אנחנו יכולים לדמיין לנו עתיד טוב יותר, אלא האם אנחנו יכולים לעשות למען עתיד טוב יותר... מכיוון שעומדים בפנינו אתגרים חדשים, אנחנו צריכים לחשוב באופן חדשני ולנהוג בחדשנות".

כך אמר נשיא ארצות-הברית אברהם לינקולן באמצע המאה ה-19. כך כותב וחושב מארק צוקרברג, נשיא הרשת החברתית הגדולה בעולם, בתחילת המאה ה-21.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים