גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיילו חוזר אל הארון?

פרשת הפובליציסט הפרובוקטיבי היא רמז לעתיד לבוא

דונלד טראמפ/ צילום:רויטרס
דונלד טראמפ/ צילום:רויטרס

מיילו יאנופולוס הגיח בחודשים האחרונים מן האלמוניות הבלתי-נמנעת של אתר רשת ימני קיצוני אל, נו, טוב, לא בדיוק מרכז הזירה - אבל בהחלט אל השוליים המוארים שלה. הבריטי-יווני-אמריקאי בן ה-32 נעשה סמל של המלחמה נגד "התקינות הפוליטית". הוא קרא דרור כמעט לכל דעה קדומה.

מנהלי טוויטר גירשו אותו על התנכלות גזענית. הוא יעץ לכל ההומוסקסואלים למהר ולחזור אל הארון, מפני שהעדפותיהם המיניות מאמללות אותם ואת סביבתם. ההומופוביה שלו התקבלה בהתעניינות מיוחדת בהתחשב בזה שהוא הומוסקסואל מוצהר וקל לזיהוי. השנאה העצמית מבצבצת במקומות נוספים - גם כאשר התחבר עם ניאו-נאצים, הוא הקפיד להזכיר שסבתו הייתה יהודייה.

שעתו הגדולה באה ב-1 בפברואר, כאשר התפרעות של 150 אנרכיסטים באוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, אילצה את שלטונות האוניברסיטה לבטל הופעה מתוכננת של יאנופולוס. יאנופולוס שודרג באותו הלילה ממוקיון וחומד לצון, לאביר התנועה למען חופש הדיבור באקדמיה האמריקאית.

הוא הוזמן לשאת את הנאום המרכזי בוועידה השנתית של CPAC, השדולה האידיאולוגית החשובה ביותר של הימין האמריקאי. זו נפתחה ביום ד', אבל ערב הוועידה, נחשף ראיון עם יאנופולוס, שבו נשמע מלמד סנגוריה על פדופיליה -  זאת אומרת, סקס בין גברים בוגרים ובין קטינים.

התקרה התמוטטה על ראשו של יאנופולוס: ההזמנה לוועידה הימנית בוטלה, והמו"ל שלו (סיימון אנד שוסטר, בבעלות רופרט מרדוק) ביטל את הפרסום המתוכנן של ספרו האוטוביוגרפי. בסופו של דבר התברר, שאפילו לימין השמרני יש מידה כלשהי של תקינות פוליטית: שבחים לפדופיליה חוצים את גבול המותר. זה כשלעצמו טוב. מן הדין שפדופיליה תוציא את משבחיה מן הכלל. אבל, מאלפת היא הקלות שבה הימין האידיאולוגי מדלג על כל העוונות האחרים.

הנה כי כן, גזענות, מיזוגניה, שנאת מהגרים והומופוביה לא הזיקו כלל ליאנופולוס, אלא אדרבא, רוממו אותו למעלת דובר מרכזי ואפילו קדוש מעונה. בעיני מעריציו בימין, הביקורת עליו הייתה טבועה בחותם הבזוי של תקינות פוליטית. והלוא דונלד טראמפ העמיד את איבתו לתקינות הזו במרכז מסע הבחירות שלו.

האמנם אין קשר בין גזענות ושנאת האחר ובין קלות הדעת שהניבה את הסנגוריה על פדופיליה? "אין לי רגשות", אמר יאנופולוס ל"ניו-יורק טיימס" לפני 9 חודשים, כאשר נשאל אם יש משהו המסוגל לפגוע ברגשותיו. "אני אוהב את עצמי. אני האיש הנפלא ביותר שאני מכיר". הוא, אגב, אישר באותו הראיון, שיש לו משיכה מינית עזה ל"אבאל'ה (daddy) טראמפ".

"אינו שמרני באמת"

האם פרשת יאנופולוס תעורר מחשבה שנייה בימין האידיאולוגי על אופי התנועה שהקפיצה את טראמפ לבית הלבן? זו אפשרות לא בלתי-רצינית.

השידוך בין המחנה השמרני לטראמפ היה רופף ואופורטוניסטי מלכתחילה. שמרנים רבים תמכו בו ללא חמדה, בעיקר מתוך התנגדות לחלופה. אבל ההכרה שטראמפ "אינו שמרני באמת", לא חדלה לפעם בהם. וגם אם הם שמחים לקבל מידיו שופטים עליונים שמרנים, או צווים מינהליים להיפוך מורשת אובמה, הם חוששים מכל השאר, או לפחות מגלים ספקנות.

שמרנות באמריקה היא הרבה יותר מסובכת ממה שהמונח מרמז. היא יונקת ממקורות השראה אנגלו-סאקסיים בני 300 שנה. אין להתבלבל בין "שמרנות" ל"ריאקציה". שמרנות אינה מתכחשת לצורך בתיקוני מסלול. היא מתנגדת, לעומת זאת, לקיצורי דרך רדיקליים. מכאן התנגדותה ההיסטורית למהפכות, ומכאן תמיכתה ברפורמות אלקטורליות נועזות בבריטניה של המאה ה-19.

שמרנות אינה רק אוסף של הנחות פוליטיות, היא גם סגנון, אוסף של תכונות אופי, קצב, אפילו אינטונציות. היא לא רק מכירה בגבולות, אלא אדרבא, היא מטעימה אותם ומעבה אותם. לשיטתה, הממשלה אינה כל-יכולה, ואסור שתהיה; חירות היחיד חשובה מטובות ההנאה של הכלל; הרפתקנות וקיצוניות מסכנות את אושיות החברה.

הקפריזות והאימפולסים

שמרנים באמריקה, בוודאי מאז מלחמת העולם השנייה, מאמינים בסחר חופשי ובתנועה חופשית של בני אדם. חלחלה תוקפת אותם כאשר הממשלה מנסה להתערב במהלך הפעילות הכלכלית. ביקורתה על מדיניותו הכלכלית של ברק אובמה לפני 8 שנים הטעימה בסלידה מיוחדת את כוונת ממשלו "לבחור מנצחים" בפעילות הכלכלית.

בכל אחד מן העניינים האלה, טראמפ הוא אנטיתזה. גם התוכן של מדיניותו - אם אפשר להעניק את האפיון הזה לאוסף הקפריזות והאימפולסים שלו - וגם מזגו וסגנונו, אינם מתיישבים עם רוחה של השמרנות ועם הפרקטיקה שלה.

התקפותיו של טראמפ על התקשורת הן מבחן חמור בשביל השמרנים, עוד יותר מפרשת יאנופולוס. הסיבה אינה עצם ההתקפה. התקשורת אינה מחוסנת מפני ביקורת, גם לא מפני ביקורת חריפה. אבל טראמפ אינו מסתיר עוד את רצונו להלך אימים על התקשורת כדי להשתיק אותה.

זה לא מסתדר לשמרנים. "העיתונות היא המוסד היחיד התובע דין וחשבון יומי מטראמפ, וזו בדיוק הסיבה שהוא מנסה להרוס אותה", צייץ השבוע פעיל שמרני צעיר ומבטיח, אוואן מקמאלין. הסנטור הקשיש ג'ון מקיין, שהיה מועמד הרפובליקאים לנשיא ב-2008, הכריז כי "כך מתחילות דיקטטורות".

הלם ניצחונו של טראמפ עדיין לא פג. הוא לא פג בין הדמוקרטים, והוא לא פג בין הרבה רפובליקאים, שראו בעלייתו איום על תפיסת עולמם ועל שלומה של אמריקה. ניצחונו הפיל את רוחם, ודחק אותם לשוליים. אבל הם לא ויתרו, כפי שמראה היבול היומי של מאמרים, של בלוגים ושל ציוצים.

בשנתיים הבאות הם יהיו מקור ההתנגדות החשוב ביותר לטראמפ. בהדרגה יתברר שהוא רואה בהם את אויביו העיקריים. תוצאת העימות בינו וביניהם תהיה קריטית. זה עימות שלא יוכל להסתיים בתיקו.

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות