גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה במניית אל-על היא יותר הימור מהשקעה

אין אפשרות מעשית לקבוע טווח שווי סביר לחברה כמו אל-על, ובהיעדר הערכה מוצקה לירידת מחירו של הדלק הסילוני, רכישת המניה היא לא יותר מהימור - שבתמחור הנוכחי גם איננו מושכל

מטוסים של חברת אל על / צילום: סיון פרג'
מטוסים של חברת אל על / צילום: סיון פרג'

מדי פעם אני נשאל מה דעתי על מניית אל-על . אני משיב כי אינני מסקר באופן שוטף את החברה, אבל מיד מוסיף, באותה נשימה, שאני סבור כי מדובר יותר בהימור ופחות בהשקעה. זה בדיוק מה שקורה בעת האחרונה, שכן יש הטוענים שפתרון המשבר בין ההנהלה לטייסים, שהוביל לירידה חדה במחיר המניה, הפך את האחרונה להזדמנות השקעה.

אז זהו, שעל אף העובדה שהמניה נמצאת 25% מתחת לשיאה, היא רחוקה מלהיות אטרקטיבית לרכישה - וזה בכלל לא קשור לסכסוך המתוקשר בין הטייסים להנהלה.

לגעת באוזן שמאל עם יד ימין: אם יש משתנה מסביר מובהק לאיכות ביצועיהן של חברות תעופה, הרי שזהו מחיר הנפט . המשקל הדרמטי של עלות האנרגיה בהוצאות משפיע באופן טוטאלי על רווחי החברות, וכפועל יוצא, על מחירי המניות.

לא צריך להיות משקיע מנוסה כדי לדעת שמניות התעופה ומחירי הדלקים נעים בכיוונים הפוכים. אם כך הם פני הדברים, אזי ברור כי משקיע פיננסי הרוכש חברת תעופה מעריך שמחיר הנפט צפוי לרדת מדרגה, ואם זו אכן ההנחה, הרי שלטעמי מדובר באסטרטגיה עקומה - שכן עדיף למכור את הנפט בצורה ישירה.

אומדן שווי כלכלי: יכולתי לנקוב במספר, בתוספת גרפים צבעוניים וכל השאר, אבל מהבחינה המעשית, הערכת שווי לחברה כמו אל-על היא משימה חסרת תכלית. מה הסיבה לקביעה הקיצונית והחריגה הזו? רגישותו האדירה של אומדן השווי למשתנים המסבירים - בפרט למחירי הנפט והדלקים.

זה מתחיל בחוסר היכולת לאמוד את רווחיותה המייצגת של החברה, שמשתנה חדשות לבקרים בצורה אלימה, וזה ממשיך ומתעצם כתוצאה מרמת החוב הגבוהה - שמחריפה עוד יותר את תנודתיות המניה - שגם ללא המינוף רגישה מאוד לשינויים בסביבה. אומר זאת באופן הבא; הרצון לקבוע שווי כלכלי מובהק לחברה כמו אל-על משול לניסיון לייצב עיפרון על החוד שלו.

"במחיר הנפט הנוכחי, ברור שהמניה זולה" - אמירה מוזרה: אומרים שמחיר הדלק כבר לא ישוב למה שהיה, כך שברמתו הנוכחית, היחסית נמוכה, קיימת ודאות גבוהה שאל-על תציג רווחים נאים עוד תקופה ארוכה. בואו נניח לרגע לעובדה שמחירי הדלק נמצאים במגמת עלייה, גם אם מתונה, ונתרכז בהכנסות - כלומר מחירי הטיסות.

זה לא סוד שהשמיים המקומיים נפתחים, דבר שמגדיל את התחרות ואת מספר השחקנים, וכפועל יוצא יוביל לשחיקת מחירים. רק לשם ההמחשה, אציין חלק מהחברות שהתווספו לתחרות בשנה שעברה, לצד כאלה שהודיעו כי ייכנסו בשנה הקרובה: חברת התעופה הסינית "היינאן", "קתאי פסיפיק", "אייר אינדיה", "סינגפור איירליינס" וכמובן חברת הלואו-קוסט האירית "ריינאייר" - שהודיעה כי תפתח לא פחות מ-15 קווי טיסה חדשים מישראל וממנה. לאילו יעדים? לברלין, לבריסל, למילאנו, לקפריסין, לקרקוב ועוד.

עכשיו, תשאלו את עצמכם מה יקרה לרווחי אל-על ולתמחור המניה, אם התחרות המחריפה תשחק את המחירים בשיעור מתון של 3%-4% בממוצע? הרווח התפעולי יתכווץ לכדי מחצית, והמכפיל המתעתע, שנראה נמוך ואטרקטיבי לכאורה, יתגלה כאשליה - שכן הוא יזנק באבחה. וחשוב להדגיש, זה עוד בתרחיש האופטימי של מחירי דלק קבועים וללא אירועים ביטחוניים.

השקעה מיותרת: מאחר שהסכמנו שהיכולת לקבוע טווח שווי סביר לחברה כמו אל-על היא שברירית ולא ממש מעשית, הרי שהחשיפה למניה מייצרת בעיקר סטיית תקן אדירה, ובהיעדר הערכה מוצקה לירידת מחירו של הדלק הסילוני, אזי רכישת המניה היא לטעמי הימור ולא השקעה. מדובר בלוגיקה סטטיסטית פשוטה, שכן גם אם יציגו בפניכם הערכת שווי "מלומדת", שלפיה אומדן השווי הכלכלי גבוה בעשרות אחוזים משווי השוק של החברה, הפער יהיה עמוק בתוך סטיית התקן של ההערכה - דבר שירוקן מתוכן את המסקנה.

מעניינת כאופציה: יש אופציות טהורות ויש אופציות שמתחפשות למניות. מההיבט הטכני, מה שהופך מניה לסוג של אופציה, אלו שני דברים מרכזיים; סטיית תקן גבוהה וחוב פיננסי עצום - ביחס לשווי השוק של החברה. השילוב של השניים מייצר סיטואציה לא שגרתית וחריגה, שבה שינויים מתונים בשווי הפעילות (נכס הבסיס) מובילים לתנועות אלימות בערך המניה.

אל-על, עד לפני שנה וחצי, ענתה בדיוק על ההגדרה. העניין הוא שמאז היא טסה והתעופפה, כך שמרכיב האופציה שהיה גלום במניה פשוט התאדה - וזה, לדעתי, הופך אותה להרבה פחות מעניינת להשקעה. תאמרו, במידה רבה של צדק, שאופציה זו אלטרנטיבה מאוד מסוכנת. זה בוודאי נכון, אבל מאחר שאל-על אינה קרובה למצב של חדלות פירעון, אזי כאופציה בתחפושת יש לה עדיפות ברורה, בניגוד לאופציה טהורה - אין לה תאריך פקיעה.

במילים אחרות, גם כשהמניה מרוסקת ודומה לאופציה באופיה, אין לה את עלות הזמן האכזרית (תטא) שתשחק את ערכה - כך שגם אם החברה נמצאת בתקופה עסקית מאתגרת וקשה, תשואה מופלאה היא בעיקר עניין של סבלנות והתמדה.

זו לא השעה להשקעה: במחירה הנוכחי של המניה, כאשר מחירי הדלק נמצאים ברמה יחסית נמוכה, הרווח הפוטנציאלי מרכישת המניה שקול במקרה הטוב להפסד האפשרי בגינה - מה שמשקף התפלגות סימטרית של התשואה החזויה. זו אינה סיבה מספקת להשקעה, שכן אל-על היא מניה מסוכנת בהגדרה, כך שאם כבר לוקחים סיכונים, עדיף לעשות זאת כששווי השוק "על הקרשים" - כלומר נמוך משמעותית מהחובות הכספיים.

מדוע אם כן להשקיע במניה דווקא בזמנים קשים, בדיוק כאשר החששות הולכים וגוברים? משום שאז תוחלת הרווחים עולה עשרות מונים על זו של ההפסדים, וזו דרישה הכרחית מהשקעה תנודתית - עם סטיית תקן כל כך משמעותית.

שורה תחתונה: ההשקעה באל-על מכילה מרכיב אינהרנטי של ספקולציה ומזל, אבל בתמחור הנוכחי ההימור גם לא מושכל, כך שלו נדרשתי לחוות דעה בעניינה, הייתי ממליץ למכור את המניה.

■ הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד. 

התנהגות המניה - תמונת ראי של הנפט הגולמי

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה