גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליגה בהמראה: מה הוביל להתפוצצות הכלכלית של ה-NBA?

רווח תפעולי של 938 מיליון דולר, הכנסות של 5.87 מיליארד דולר והסכמים יציבים וארוכי-טווח ■ מה הוביל להתפוצצות הכלכלית של ליגת הכדורסל הטובה בעולם?

סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס
סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס

החוזה הנוכחי של סטפן קרי בגולדן סטייט עומד על 44 מיליון דולר ל-4 שנים. החוזה שיחתום עליו בקיץ הקרוב יעמוד על 207 מיליון דולר ל-5 שנים - הגדול אי פעם ב-NBA. הוא יתחיל את העונה הבאה בשכר סולידי של 36 מיליון דולר, שיטפס בכל שנה עד ל-47 מיליון דולר בעונת 2021/22.

לברון ג'יימס שמרוויח השנה 30 מיליון דולר בקליבלנד קאבלירס יחתום על חוזה חדש שיבטיח לו החל מהעונה הבאה 36 מיליון דולר, והסכום יגדל בכל שנה שתעבור - למרות שבגיל 37, השנה שבה יסתיים החוזה, לברון לא יהיה השחקן שהיה בגיל 28.

אם עד היום היה נדיר לראות שחקנים ב-NBA שמרוויחים מעל 25 מיליון דולר לעונה, החל מהקיץ הקרוב יסתובבו לא מעט כאלו שיסתכלו כלפי מטה על משכורות של 30 מיליון דולר.

ואם נסכם בכמה מלים: שווה מאוד להיות שחקן NBA בתקופה הנוכחית, אולי יותר מבכל ליגה אחרת בעולם.

הליגה עוברת מהפכה כלכלית עצומה. זה עניין שקשה להבין אותו כשמדובר בליגה המקצוענית השלישית בלבד בפופולריות שלה בארה"ב (אחרי ליגת הפוטבול והבייסבול). כל מי שייכלל בין 450 השחקנים שיפתחו את עונת הכדורסל הבאה ייהנה משדרוג כלכלי חסר תקדים במונחים של ספורט מקצועני.

השחקנים האלו לא נהיו טובים יותר בין לילה, כמובן - הם פשוט חלק ממערכת חוקים עם בסיס מאוד פשוט: ככל שהליגה מרוויחה יותר כסף, כך עולה חלקם של השחקנים ביחס ישר.

להבדיל מליגות כדורגל אירופיות, כאן נעדר כמעט לחלוטין אלמנט המו"מ. הכל מרוכז בטבלאות ברורות: למשל, שחקן בעל ותק של 7-9 שנים בליגה יכול ליהנות משכר מקסימום מוכתב שיתחיל בסביבות 30 מיליון דולר, ולא יעזור לו שום סוכן כדי להשיג יותר. היית טוב העונה? יופי, השדרוג המקסימלי שאתה זכאי לו בעונה הבאה ובכל עונה שלאחר מכן - בהנחה שנשארת בקבוצה שלך ולא עברת לקבוצה אחרת - הוא 7.5%.

גם לכיוון השני זה עובד: אם קבוצה החליטה להחתים שחקן ותיק, נאמר 13 שנים בליגה, גם אם הוא כבר לא מסוגל לרוץ - היא חייבת לשלם לו לפחות 2.7 מיליון דולר, הסכום המדויק אותו מגדיר ההסכם הקיבוצי שנחתם בין הליגה לשחקנים.

עד שנת 2011 נלחמו הליגה והבעלים בירי מרגמות דו-צדדי. על כסף, על ימי מנוחה, על לבוש (מתי שחקן מחויב ללבוש חליפה? למה אסור קפוצ'ון על הראש?). ההסכם הקיבוצי שפג באותה שנה יצר מחלוקת שהביאה לקרע ששינה סדרי עולם. עד אז הייתה ידם של השחקנים על העליונה. הם הרוויחו 57% מכלל ההכנסות בעוד הבעלים הסתפקו ב-43%. החלוקה הזאת יצרה מצב אבסורדי, לדעת הבעלים: בעוד שהשחקנים חוגגים, מחצית מהקבוצות הפסידו כסף, ולהיות בעלים של קבוצת NBA לא היה עסק מדהים.

בתום מאבק עיקש שהביא לשביתה שחיסלה כמעט את כל עונת 2011/12, נחתם הסכם קיבוצי חדש ובו הצליחו הבעלים לכופף את השחקנים - בהסכם נקבע כי חלקם של הבעלים בעוגה יעלה ל-50% וחלקם של השחקים ירד ל-50%. הבעלים התחילו להרוויח כסף גדול.

ב-2014 קיבלו השחקנים את כרטיס המזל שלהם. במסגרת חידוש הסכמי זכויות השידור חתמה הליגה על חוזה היסטורי בסכום כולל של 24 מיליארד דולר ל-9 שנים עם Turner Sport ו-ESPN. במקום 930 מיליון דולר לעונה עד אז, מקבלות הקבוצות מזכויות שידור בלבד (עוד לפני הכנסות מכרטיסים, ספונסרים, מכירת מרצנ'דייז) 2.6 מיליארד דולר בעונה.

מאחר שההסכם הקיבוצי נשען על חלוקת ההכנסות בין הבעלים לשחקנים - העוגה הכללית התנפחה, וחלקם של השחקנים (וגם של הבעלים) המריא. בעונה הבאה תעמוד תקרת השכר לקבוצה על 102 מיליון דולר. מאחר שתקרת השכר משקפת את השכר שכל קבוצה משלמת לשחקנים שלה (בעלים לא יכול להחליט על "עונה פיננסית" - הוא מחויב לשלם לפחות 90% מסך תקרת השכר לשחקנים), הרי שהסכם הטלוויזיה גרם לכך ששחקני ה-NBA ייהנו בתוך ארבע שנים מעלייה של 74% בשכר. וזה לא ייגמר שם.

בעונה הנוכחית 8 שחקנים מרוויחים מעל 25 מיליון דולר, בעונה הבאה אנחנו צפויים לראות מעל 20 שחקנים כאלו. כל שחקן חמישי בליגה מרוויח כבר היום שכר של 10 מיליון דולר ומעלה. אם ניקח בחשבון שקריירה ממוצעת של שחקן NBA אורכת 4.8 שנים, שחקנים עם שכר ממוצע שישרדו בליגה את תקופת הזמן הממוצעת - יילכו הביתה עם סכום ממוצע של כ-30 מיליון דולר. החוזים הבאים של השחקנים הגדולים, החל מעוד שנתיים, יהיה חוזים של 250 מיליון דולר ל-5 עונות.

בשנות ה-2000, בעלים התחילו למכור קבוצות כמו זבל בגלל הפסדים תפעוליים ובגלל ההתכתשויות עם השחקנים (4 שביתות בליגה בין 1995 ל-2011), ובסך הכל 18 קבוצות החליפו ידיים מאז שנת 2000. אבל בשנתיים האחרונות יש שקט, מאז הסכמי הטלוויזיה החדשים נכנסו, שווי הקבוצות נסק ואף קבוצה לא נמצאת על המדף.

לפי "פורבס", בעונה האחרונה הרווח התפעולי של 30 הקבוצות בליגה הסתכם ב-938 מיליון דולר. ההצלחה על המגרש היא לא מדד - שתיים מהקבוצות הכי שבורות בליגה בשנים האחרונות, ניו יורק ניקס ולוס אנג'לס לייקרס, מובילות את רשימת המרוויחות עם 141.2 מיליון דולר (ניקס) ו-119.2 מיליון דולר (הלייקרס). הכסף, ביחד עם השיטה הסוציאלית שנועדה לתמוך בקבוצות מהשווקים הקטנים, הביא קבוצות קטנות-בינוניות לרווח תפעולי של 30-40 מיליון דולר לעונה לקבוצה.

רק 3 קבוצות סיימו את העונה במינוס, מעל כולן האלופה קליבלנד קאבלירס עם 40.2 מיליון דולר - נתון שנובע מרצון של הקאבס ללכת בכל הכוח על אליפות, גם במחיר של תשלום קנס עצום ("מס לוקסוס") בגין מעבר של תקרת השכר. בסך הכל שילמו הקאבס סכום של 54 מיליון דולר בגין חריגה מהתקרה.

אין לדאוג כמובן - הכסף הזה לא הולך לשום מקום: על-פי המודל הכלכלי של הליגה, מתוך 120 מיליון דולר תשלומי "מס לוקסוס" ששילמו 7 הקבוצות שחצו את התקרה בעונה האחרונה, 50% מהסכום (60 מיליון דולר) מחולק בין 23 הקבוצות שלא חרגו מהתקרה, והנה עוד 2.5 מיליון דולר הכנסה לכל קבוצה.

ההכנסה הכוללת של הקבוצות, לפי "פורבס" הסתכמה בשנה החולפת ב-5.87 מיליארד דולר - עלייה של 28% בתוך 3 שנים. שיעור הרווח התפעולי מההכנסה הגיע לרמה הגבוה אי פעם - 16%, שני רק לליגת הפוטבול שבה שיעור הרווח הממוצע עומד על 20%.

למי זה טוב? לשחקנים, כבר אמרנו. הם ימשיכו ליהנות מהסכם הקיבוצי שמבטיח להם עד שנת 2023 שכר של בין 49%-51%. הם חסינים מכל נפילה: הסכמי הטלוויזיה מובטחים עד שנת 2023, וההיסטוריה האחרונה מראה שכל חוזה בספורט המקצועני בארה"ב בזכויות שידור תמיד היה גבוה מזה שלפניו.

וזה טוב בעיקר לבעלים. שווי הקבוצות עלה בשנים האחרונות לממדים דמיוניים. שווי ממוצע של קבוצת NBA עומד היום על 1.35 מיליארד דולר. משפחת דולן שרכשה את הניקס בפרוטות ב-1997 כחלק מעסקת הרכישה של תאגיד ויאקום, מחזיקה היום בנכס ספורטיבי בשווי של 3.3 מיליארד דולר - ללא דולר אחד חוב על הקבוצה (!).

מיקי אריסון, אחיה של שרי אריסון, שקנה את מיאמי היט ב-1988 עבור 33 מיליון דולר, מחזיק היום בצעצוע ששווה 1.35 מיליארד דולר שמייצר לו רווח תפעולי ממוצע של 20.8 מיליון דולר בכל עונה. ג'רי ריינסדורף, שרכש את שיקגו בולס ב-1985 ב-13 מיליון דולר, ולא הצליח אחרי עידן מייקל ג'ורדן להתקרב להצלחה הספורטיבית העצומה, ממשיך ליהנות לא פחות מעידן השפע - הקבוצה שווה 2.5 מיליארד דולר וייצרה בעשור האחרון רווח תפעולי כולל של 536 מיליון דולר.

אדם סילבר, הקומישינר של ה-NBA, אמר שהעתיד של הליגה נראה ורוד. הדרך הטובה ביותר לבחון את ההצהרה הזאת היא נטישת עמדות הירי המוחלטת של שני הצדדים - לפני כחודשיים החליטו הבעלים והשחקנים שלא להשתמש באופציית היציאה (opt out) מההסכם הקיבוצי הנוכחי.

הסכם חדש נחתם עד שנת 2022 - מה שאומר שלא תהיה שביתה בליגה במשך 13 שנים ברציפות - הרצף הארוך ביותר בעידן המקצועני הנוכחי ללא השבתה. כששחקנים יודעים שהם יכולים לחתום על חוזה של 210 או 250 מיליון דולר - מה אכפת להם שגם הבעלים גוזרים קופון.

השנים הגדולות

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"