גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הדור החמישי יחולל את המהפכה התעשייתית הרביעית"

הדור החמישי הופך בתערוכת הסלולר בברצלונה מחזון למציאות, והצרכן הסופי צפוי לקבל חוויה משופרת

תערוכת הסלולר השנתית בברצלונה MWC (Mobile World Congress) מבטאת עליית מדרגה בהתפתחות של התעשייה ביחס למציאות שבה האינטרנט הוא בכל מקום. הכל, לרבות התקנים וחפצים, הופך להיות חכם יותר, ומכונות נעשות חכמות יותר מאשר אי פעם. בכלל, נראה שמדי שנה התערוכה - שלרוב היא הפגנת כוח של השחקנים הגדולים בתעשייה - שבכל שנה מציגים רשתות יותר מהירות, הופכת להיות תערוכה של שירותי אינטרנט.

השנה במיוחד התערוכה הופכת להיות מפגן כוח אחד מרשים של הדור החמישי בסלולר. את הטון בתערוכה נותנות כמו תמיד היצרניות הגדולות ובראשן אריקסון, וואווי, נוקיה, סמסונג, קוואלקום, סיסקו, אינטל וכו', שהשנה התחרות ביניהן מזינה ודוחפת את המפעילים לכיוון. מבחינתן אין צורך להמתין ליישום התקינה. האמירה היא ברורה: אנחנו כבר אחרי שלב הניסויים, בואו תתחילו ביישום.

בקצרה ועל רגל אחת, הדור החמישי עבור המשתמש הסופי הוא מהירות ועוד פעם מהירות. חוויית משתמש יוצאת דופן הרבה מעבר לכל מה שאנחנו מכירים ומדמיינים. בקפיצה בין הדור השלישי לדור הרביעי, כפי שאנו חווים אותו היום בישראל, השדרוג לא היה קיצוני, כפי שרבים חשבו. אבולוציה יותר מאשר רבולוציה.

בדור החמישי הכוונה היא למהפכה של ממש. קצבים שנחשבו דמיוניים בסלולר יהפכו להיות ישימים והלקוחות יקבלו קצבים של מאות מגה בשנייה. מצד שני, זה מה שגם אמרו בתעשייה במעבר מהדור השלישי לרביעי.

בתיאוריה הדור החמישי אמור לספק 1 ג'יגה למשתמש, אבל ההתפתחויות הטכנולוגיות הן כל כך מהירות שהקצבים הלכו וגדלו והיום בניסויים טרום דור חמישי או מה שקרוי דור 4.9, אפשר לראות מהירויות אפילו יותר גבוהות מאשר 1 ג'יגה בשנייה.

אלטרנטיבה ריאלית לרשתות הקוויות

המשמעות היא ברורה, הדור החמישי כנראה כבר יהווה אלטרנטיבה ריאלית לרשתות הקוויות וחוויית השימוש במכשיר הסלולרי תהיה משופרת לאין ערוך ממה שאנחנו מכירים היום. אינטל מתארת את הדור החמישי כדור שבו המכונות ידברו עם המכונות. "דור 4 היה לסמארטפונים; דור 5 מבשר על עידן המכונות. זוהי קריאת השכמה. הגיע העת להניח את הסמארטפון בצד; הדור החמישי יחולל את המהפכה התעשייתית הרביעית", אמר מנכ"ל אינטל, בריאן קרזניץ'.

על פי נתוני אינטל, מספר המכשירים שיחוברו לאינטרנט עד שנת 2020 צפוי להגיע ל-50 מיליארד ו-47% מהתקשורת תהיה בין מכונות למכונות ולא בין בני אדם עם מכשירי סמארטפון. באינטל חישבו שבשנת 2020 משתמש אינטרנט ממוצע יפיק 1.5 ג'יגה בייט של מידע ליום; רכב אוטונומי יפיק 4,000 ג'יגה בייט ליום; מטוסים חכמים יפיקו 20 אלף ג'יגהבייט ליום ומפעלים חכמים - 1 מיליון ג'יגה בייט ליום.

לטובת הדור החמישי נצטרך הרבה יותר אתרים, נצטרך הרבה יותר תדרים, והאתרים הקטנים יהפכו להכרח. כאשר מדברים על דור חמישי מדברים על ענן ועל שירותים חדשים מבוססי ענן וכולם מתקשרים לאינטרנט של הדברים (IOT). המקרר שמדבר עם הסלולר, שמפעיל את המזגן, שמופעל על ידי הבית החכם, שנשלט על ידי אפליקציה ועוד.

כל המגמות שאנו מצפים לראות אותם מופיעים כבר בחיינו, שכן אם קוראים את עיתוני הכלכלה והטכנולוגיה, נראה שהם כאן מזמן - ובכן התערוכה בברצלונה משופעת בשירותים ובמערכות ניהול לרשתות אלו. מעניין לקרוא את החדשות שמלוות את התערוכה ולעשות פעם אחת השוואה משנה לשנה, כדי לראות איזה שירותים שרדו ואיזה טכנולוגיות הופכות למציאות.

אחד הסקרים המעניינים שערכה דווקא חברת IBM, בקרב בכירים בתעשייה, הצביע על כך שרוב אנשי ההיי-טק סבורים שבתחום ה-IoT, הדיבורים מקדימים את המעשים. יש רעיונות רבים אך עדיין נראה שביומיום שלנו אנחנו לא בדיוק צריכים להפעיל את המזגן מרחוק, ואפשר להפעיל אותו גם כשמגיעים. גם האופציה להדליק את האור בבית, רגע לפני הכניסה, לא ממש מפילה את הצרכנים לרצפה.

אז כן, התערוכה משופעת בשירותים מעניינים ונדמה ששוק התקשורת לעסקים הולך לעבור מהפכה, אבל העולם החדש גם אם יתמהמה בוא יבוא והעולם הולך לקראת יישומים שמעולם לא דמיינו. קחו לדוגמא את הפרויקט בלואיסוויל קנטקי כעיר חכמה. מדובר בשיתוף פעולה בין חולי אסתמה שנתנו להם להשתמש במשאפים שמחוברים לרשת, מה שמאפשר לעקוב בדיוק אחר אזורים שבהם רואים עלייה בזיהום האוויר. התערוכה בברצלונה מלאה חידושים ורעיונות שנוצרים תדיר בזכות השיח בין המפעילים ליצרנים לבין דרישות הציבור. בישראל השיח היחיד בין המפעילים ליצרנים נוגע לגובה ההנחות שיקבלו המפעילים.

יש לישראל מה ללמוד

ועכשיו כדאי לדבר על המשבר של שוק הטלקום בישראל. כדאי היה שפעם אחת יגיע לכאן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי, יחד עם מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, ויבואו לשמוע ולראות מה שקורה בתערוכה הזאת. זה יהיה שווה לתקציב המדינה כל גרוש. שפעם אחת יבואו וידברו עם הרגולטורים מכל העולם, ישתתפו בפאנלים החשובים וישמעו את בכירי התעשייה העולמית, כיצד צריך לעודד השקעות וכיצד מייצרים את האיזון הנכון בין שמירה על האינטרס הציבורי והתחרות לבין השקעות.

חייבים להבין אחת ולתמיד את עומק המשבר בישראל: אנחנו מפגרים בהשקעות אחר כל העולם המודרני. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה מצב שבו מצד אחד כל הפיתוחים והחדשנות מיוצאים מישראל החוצה, והתעשייה, קרי המפעילים, נמצאים הרחק מאחור. דור 4.5 בסלולר הושק בעולם במאות מדינות, בעוד שאצלנו יש מפעילים עם פחות מאלף אתרים בדור 4. בכל הקשור לשירותים חדשים אנחנו מפגרים מאוד. המפעילים הסלולריים מתקשים לאמץ שירותים חדשים מכיוון שההשקעות יורדות ובעולם השירותים לציבור רק הולכים ומתרבים מיום ליום.

בישראל קצב הגלישה בבתים נמוך יחסית ובזק והוט מעכבות השקעות כי אין להן תמריץ להשקיע. החברות הסלולריות שאמורות היו לייצר תחרות אפקטיבית בשוק הקווי לא מצליחות לעשות זאת, ובקיצור השוק נמצא בחוסר איזון משווע שמוביל לפגיעה בהשקעות ולפחות חדשנות.

החברות הסלולריות חייבות הקצאות תדרים כי בלי הקצאה משמעותית לא יהיה דור חמישי בישראל. תהליך שיחרור תדרים הוא קשה וארוך ובישראל הוא מסובך עוד יותר בגלל צרכי מערכת הביטחון. כמו שזה נראה עכשיו אנחנו הולכים להיתקע. וחוץ מזה מה זה יעזור אם נשחרר תדרים, אבל החברות הסלולריות לא יוכלו להשתמש בהם כאשר גובה אגרות השימוש בתדרים הוא כל כך גבוה.

*** הכותב הוא אורח LG ישראל בברצלונה

עוד כתבות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס