גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התפרעות באינטרנט

גם אני נפלתי קורבן לבלוגרים שנעצרו השבוע. זווית אישית על תופעת השיימינג ברשת

מעצרם השבוע, לאחר חקירה סמויה שהתנהלה, לדברי המשטרה, במשך כשנה ומחצה, של 6 החשודים (ובהם גם עורכי דין) בפרסומים פוגעניים, מאיימים וכו' במרשתת, עורר בי... תקווה? תקווה שמא פרשה עגומה ומתמשכת מתקרבת לסיומה הנכון.

תקווה שאולי, למרות מה שחשבנו עד כה על מחלקת הסייבר במשטרת ישראל, יש על מי לסמוך בכל הנוגע להתפרעות - ממש כך - ברשת האינטרנט.

עורך דין מייצג לקוחות בדרך-כלל במסגרת סכסוכים שיש להם מול אחרים. הוא עצמו אינו מעורב בדבר. כך קל לו יותר לייצג נאמנה את שולחיו. לא אלה היו פני הדברים אל מול שני הבלוגרים המפורסמים שנעצרו השבוע, בינתיים ל-10 ימים.

לאחר שבמהלך תקופה ארוכה הגיעו אליי פונים רבים אשר טעמו מנחת זרועם של שני אלה, התעוררתי בבוקר חורפי אחד, בשלהי שנת 2015, כשבבלוג קיקיוני כלשהו התנוססה רשימה - פרי עטה של אחת, "אילנה סתיו" (ככל הנראה, שם בדוי), שכותרתה "אמיר טיטונוביץ תדמיתן בשכר לשדולת הפמינאציות: הקדמה לחירטוטי המוח של קרני פרלמן ודפנה ברק-ארז על 'משפט שיתופי וטיפולי'".

אודה ולא אבוש: הופתעתי. לא הבנתי במה חטאתי ומדוע זה מצא מאן דהו לנכון לכנות אותי "תדמיתן בשכר של שדולת הפמינאציות".

"חטאי" התמצה בכך שיום-יומיים קודם לכן התפרסמה ב"גלובס" סקירה שכתבתי לספר חדש, מעניין וחשוב, העוסק בדרכים ליישוב סכסוכים בדרכי שלום שלא בבית המשפט דווקא.

זו לא הייתה הפעם הראשונה בה פרסמתי ב"גלובס" סקירה של ספר חדש. הספר עסק בנושא חשוב ומבורך. המחברת היא ד"ר קרני פרלמן. את דברי ההקדמה לספר כתבה שופטת בית המשפט העליון, ד"ר דפנה ברק-ארז. תהיתי באיזו אג'נדה פגעתי.

תוכנה של הרשימה היה לא פחות נורא מכותרתה. ניכר היה עליה שהיא נכתבה על-ידי מי ש"אין לו אלוהים". לצד כינויה של מחברת הספר "פקאצה מטורללת" ולצד הגדרתו של הספר "הזוי ובידיוני", תוארה בה שופטת בית המשפט העליון כ"מאווררת הנרתיקים". אני הואשמתי שם בהכנת "כתבת תדמית מטורללת". לא נעלבתי למקרא הדברים. חייכתי.

מאחר שאת שמי אייתו שם נכון, לא כעסתי גם למקרא הדברים, שלפיהם "אמיר טיטונוביץ בשביל כסף יעשה הכול. אמיר טיטונוביץ האידיוט. אמיר טיטונוביץ זבלן מוח מקבל בקשיש לכתבות תדמית פמינאציות. אמיר טיטונוביץ מקדם ספרי פמינאציה והגות של זונות מגדר" ועוד ועוד.

חייכתי. כן, חייכתי. חיוך מר. נזכרתי באותם מסכנים שדברים שכאלה יכולים להרוס להם את החיים. כפי שקבע שופט המעצרים בהחלטתו לעצור את החשודים, בינתיים ל-10 ימים: "מעשה פגיעה שכזה יכול לזעזע את עולמו של אדם. פגיעתה של עבירה כגון העבירה המיוחסת כאן בכבודו של אדם או בשמו הטוב יכולה בנסיבות מסוימות להיות חמורה שבעתיים מפגיעה פיזית".

מאוחר יותר, כבר לאחר שהגשתי נגד שני הבלוגרים העצורים תביעת לשון הרע (בסכום נכבד) מטעמה של עמיתה למקצוע, שלטענתה, "נאנסה" על-ידם במשך תקופה ארוכה, מיהר "מישהו" (שוב, בכסות פיקטיבית) ופרסם דברי נאצה אודותיי.

הוא לא הסתפק בכך והציג ברבים תצלומים ערוכים (פוטומונטאז'), בהם נראינו, עורכת דין ואני, בתנוחות שונות: באחת עמדה היא מעליי, בבגדי סאדו-מאזו מינימליים, אוחזת ברצועה, הקשורה בקולר לגרוני, שעה שאני, בתחתונים בלבד, עומד על ארבע למרגלותיה; בשנייה כבר "נחנו", עורכת הדין ואני, ככל הנראה לאחר מעשה האהבה, במיטה שמצעיה מכוסים במילה "גלובס", מעשנים את הסיגריה של אחרי.

גם נציגי מערכת המשפט (השופטים), אשר בפניהם הגיעה התביעה (וערעורי השניים על החלטות שניתנו לרעתם), לא קופחו. מיד לאחר מתן החלטה כזו או אחרת פורסמו אודות השופט דברים קשים, והוא הוצג כמי שאינו מבין דבר במשפט וכמי שאת החלטתו נתן מטעמים מושחתים כאלה ואחרים.

בסופו של דבר הבינו שני הבלוגרים שמוטב להם להסיר את הפרסומים הרבים והנוראיים ולהתנצל. להפתעתם של רבים, הם עשו כן (שלא כבמקרים רבים אחרים, בהם הם נעמדו על רגליהם האחוריות, גם לאחר שהוגשו נגדם תביעות משפטיות).

ועכשיו המעצר. לאורך הזמן הגיעו לאוזניי השערות, שלפיהן בעוד שהשניים מציגים את עצמם כחסרי כל - הרי את הדברים הנוראיים הם מפרסמים, תמורת תשלום נאה, בשליחותם של בעלי אינטרסים כאלה ואחרים. השערות שלפיהן דווקא שני אלה הם "תדמיתנים בשכר", המנהלים קמפיינים שליליים עבור אחרים.

בדיונים על הארכת מעצרם לא מצאתי הכחשה גורפת ומפורשת מצדם של הפרסומים, אף שרבים מהם נעשו תחת שמות של אחרים ("אילנה סתיו", "עדנה קרנבל" וכו'). כן מצאתי בדיוני הארכת המעצר של ששת החשודים שנעצרו קביעה שיפוטית, שלפיה די בראיות שאספה המשטרה במהלך חקירה סמויה וארוכה, כדי לקבוע כי מדובר בחשדות למעשים חמורים עד בלי די, שנעשו על-ידי אנשים מסוכנים "ברף הגבוה ביותר האפשרי", כלפי מאות (כן, מאות) קורבנות עבירה.

והעבירות שעלו על הפרק? פגיעה בפרטיות ("קשה לדמיין מקרים חמורים יותר של פגיעה בפרטיות כמו אלה שנחשפו בפניי", כך שופט המעצרים), מירמה, עבירות מין (גם בפוטומונטאז', כפי שנעשה במקרה שלי), הטרדה מינית, זיופים, איומים, סחיטה באיומים, קבלת דבר במירמה, העברת מידע כוזב במחשב, הפרעה לשירות הציבורי, זילות בית המשפט - "ועוד עבירות מסוג פשע ברף הגבוה".

דרכם של מעצרים שכאלה, שהם מתבצעים בקול תרועה רמה. רבים מהם מסתיימים בקול ענות חלושה. מאחר שחומר החקירה חסוי, ולא הוצג אפילו בפני החשודים ובאי-כוחם, אין לדעת מה יעלה בגורל החקירה הזו.

לא בלתי סביר יהיה לנבא כי בחקירה, המתנהלת מזה כשנה וחצי בנוגע למאות נפגעים, יימצאו ראיות מספיקות להרשעה מהדהדת. עם זאת, ההיסטוריה - במיוחד זו הנוגעת לשני הבלוגרים המפורסמים - מלמדת כי זה לא נגמר כל עוד זה לא נגמר.

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר