גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול חזקת הגיל הרך יקדם את טובת הילד - וגם את טובת האישה

דעה: ראוי לאשר את הצעת החוק של ח"כ קיש דווקא ביום רביעי הקרוב - יום האישה הבינלאומי ■ אסור שוויכוח פוליטי שאינו קשור לטובת הילד יבטל בהינף יד את המלצות המומחים

זכויות הגבר בגרושין / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
זכויות הגבר בגרושין / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ח"כ יואב קיש, יו"ר ועדת הכנסת, הצהיר כי עד שהצעת החוק שלו לביטול חזקת הגיל הרך, אליה הצטרפו חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ', יפעת שאשא-ביטון, יוליה מלינובסקי, טלי פלוסקוב ויואב בן-צור, לא תאושר בקריאה טרומית - גם הצעות חוק של מפלגת הבית היהודי ומפלגת כולנו אשר יגיעו לועדת הכנסת לא יקודמו, עקב אי-תמיכתן בהצעת החוק בניגוד להסכמות אשר גובשו בקואליציה.

את הצהרתו זו נוכל לבחון בימים הקרובים, אך כיצד הפך נושא חזקת הגיל הרך לוויכוח כה אמוציונלי בקואליציה?

ביום רביעי תציין כנסת ישראל את יום האישה הבינלאומי. באותו יום אמורה לעלות במליאת הכנסת, בקריאה טרומית, הצעת החוק של ח"כ קיש. אין ספק כי יהיה זה ראוי לציון אם ההצעה תאושר דווקא ביום זה, לאור זאת שמלבד קידום טובת הילד ההצעה מקדמת גם את מעמד האישה.

הוויכוח העקרוני והממושך בכנסת הוא בין ח"כ קיש והשרה גילה גמליאל, אשר מבקשים, בצדק רב, את ביטולה המוחלט של חזקת הגיל הרך, בהתאם להמלצות ועדת שניט, האמנה הבינלאומית לזכויות הילד האומרת שלכל ילד זכות מוקנית שטובתו תיבחן כשיקול ראשון במעלה, ולא לפי חזקה כללית וגורפת, בהתאם למתרחש בכל מדינות המערב שמזמן ביטלו חזקות מגדריות מיושנות שכאלה, לצד המצב השיפוטי בבתי המשפט למשפחה, בו כבר היום מרבית השופטים בוחנים בכל מקרה את טובתו של הילד הספציפי, ללא קשר לגילו או לחזקה המשפטית המיושנת.

מנגד, חברות הכנסת מועלם, עזריה ובן-ארי אינן מוכנות לביטול החזקה אלא להורדתה לגיל שנתיים. ההתנגדויות מקורן באג'נדות ועניינים פוליטיים הזרים לטובת הילד.

חזקת הגיל הרך חוקקה בשנת 1962 וקובעת כי ילד שהוריו התגרשו יהיה עד גיל 6 בחזקת אמו, על רקע מגדרי בלבד וללא כל בחינה של טובת הילד. הדיון הנוכחי בכנסת הוא דיון שחסרה בו הבנת המשמעות האמיתית של השארת החזקה.

אחד המאבקים הקשים והמיותרים בבית המשפט הוא על השליטה בילד. החוק כיום בעצם מחייב את ההורים לצאת חוצץ זה כנגד זו וזו כנגד זה, כשהצד האחר אינו טומן את ידו בצלחת ומחזיר מלחמה שערה, כל זאת כדי "לזכות" או למנוע הגדרת משמורן מאחד ההורים.

בעוד שהורדת החזקה לגיל שנתיים תשאיר מצב עגום זה, הרי ביטול החזקה יביא למציאות חדשה בה לא יתאפשרו יותר מאבקים בין ההורים על ההגדרה ההורית, שכן בתי המשפט לא ידונו כלל בהגדרת ההורים, שתמיד תהיה שווה - אלא רק באופן מימוש האחריות ההורית על-ידי כל אחד מההורים, כשחלק מאחריות זו הם זמני השהות של הילד עם כל הורה.

כיום מרבית השופטים ערים לעובדה שהענקת סטטוס זהה לשני ההורים, הן תפיסתית והן מעשית, ומתוך כך מתן אפשרות לשני ההורים לשמור על קשר הדוק עם ילדיהם אף לאחר הגירושים, היא הדרך הנכונה.

קביעת החזקה לגיל שנתיים בשנת 2017, בניגוד לכל המתרחש בכל מדינות המערב, היא אמירה חברתית חזקה לגבי תפקידי ההורים אשר תעכב את השינוי החברתי אותו אנו רואים מזה שנים, אך היא גם אמירה לשופטים המחייבת אותם לשפוט לפי חזקה שהם מצהירים פעם אחר פעם שאינה תואמת את טובת הילד.

העובדה שחזקת הגיל הרך מתייחסת לילדים עד גיל 6 היא חסרת משמעות. בפועל, חזקת הגיל הרך תקפה לכלל הילדים (ללא קשר לגילם) ונמשכת עד גיל 18. אחים בוגרים יהיו אוטומטית בחזקת האם כאשר אחד הילדים נמצא מתחת לגיל 6, ומעשית, החזקה לא משתנה גם בהגיע צעיר הילדים לגיל 6. אותו עיקרון כמובן יהיה אם גיל החזקה ירד לגיל שנתיים.

נכון הוא שהסיכוי של אבות שילדיהם בגיל 2-6 יקבלו הגדרה הורית שווה גדל, אך כבר היום, בעקבות המלצות ועדת שניט ובראייה של טובת הילד, אבות רבים זוכים בהגדרה הורית שווה גם כאשר גיל הילדים קטן מגיל שנתיים. האם עכשיו נצעד אחורה ונפגע באותם אבות וילדיהם?

קיים חשש גדול שצמצום החזקה ישפיע ויצמצם את זמני השהות, אשר נקבעים כיום על-ידי העובדות הסוציאליות לסדרי דין והשופטים, למרות שהנושאים לא קשורים זה לזה. הגדרה הורית שווה היא מחויבת המציאות - בעוד את חלוקת זמני השהות צריך להתאים לכל תא משפחתי בהתאם למאפיין אותו.

הורדת גיל החזקה היא גם פתח לאבות לדחיית מועד הגירושים, מתוך מטרה להביא לכך שההליך המשפטי יהיה רק לאחר שהילד עבר את גיל שנתיים, שכן רק אז יוכל אב גרוש לקבל את המגיע לו בזכות, מעצם היותו הורה, את הגדרתו ההורית השווה.

ברוב המקרים חלוקת התפקידים בין ההורים היא עדיין החלוקה המסורתית, לפיה עיקר תפקידה של האם הוא לטפל בילדים, ועיקר תפקידו של האב לדאוג לפרנסה. השארת החזקה מונעת קידום של נשים מתוך כך שהיא קושרת אמהות, במיוחד לתינוקות, לבית ומונעת מהן כל אפשרות קידום והתפתחות. יתרה מזאת, חוק שכזה אינו מתחשב בדעתה, בצרכיה או ברצונה של אותה אם.

החלופה היחידה לחזקת הגיל הרך אשר נותנת מענה לטובת הילד היא אחריות הורית משותפת של שני ההורים, ללא הזדקקות לכל חזקה או להגדרה הורית שונה מההגדרה המקורית של "אמא" ו"אבא". המדינה משנה בכך את הגישה להורות ולילדים, ומביעה בקול רם וצלול את חשיבותם של שני ההורים לילד גם לאחר פרידה וגירושים, כמו גם את חובתה של המדינה לשים בראש מעייניה את הדאגה לילדים ואת זכותו של כל ילד ששני הוריו ימשיכו לגדלו.

לא נותר לנו אלא לחזק את ח"כ קיש ואת השרה גמליאל בפועלם, גם אם הוא כה מורכב, והרי אין חשוב מקידום טובת ילדינו.

ומדוע שרת המשפטים, איילת שקד, אשר משרדה אמון על קידום הצעת חוק ממשלתית שתביא לשינוי המיוחל, אינה משמיעה את קולה ואינה פועלת ליישום המלצות ועדת שניט בהתאם לטובת ילדינו? שאלה שעד היום אין לה מענה, מלבד החברות של השרה עם ח"כ מועלם.

אסור שוויכוח פוליטי שאינו קשור לטובת הילד יבטל בהינף יד את המלצות ועדת שניט כאילו לא היו, ואת הזכות והחובה הכל-כך ראשונית ובסיסית של כל הורה ואת זכותו של כל ילד להורות.

הכותב הוא יו"ר עמותת "הורות משותפת=טובת הילד" הפועלת לקידום טובתם של ילדי ההורים הגרושים. 

עוד כתבות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?