גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת אישרה את חוק המאעכרים לקריאה שנייה ושלישית  

חוק המארגנים אמור להסדיר את ההתקשרות של בעלי דירות עם מי שמוגדר כמארגן עסקה בפינוי-בינוי או תמ"א 38 ■ לפי החוק, משך זמן ההתקשרות בפרויקט תמ"א 38 של בעלי דירות אל מול מארגן יעמוד על 3 שנים ובעסקת פינוי-בינוי על 5 שנים

מיסוי וכדאיות תמ"א 38/צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
מיסוי וכדאיות תמ"א 38/צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

חוק המאעכרים בדרך לאישור סופי: ועדת הרפורמות של הכנסת, בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו), אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את חוק המארגנים בעסקאות פינוי-בינוי ותמ"א 38 (חוק המאעכרים), הצעת חוק שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון ומשרד המשפטים.

בשבועות האחרונים התקיימו מספר דיונים בהצעת החוק, והיום סיימו חברי הוועדה לדון בהסתייגויות לחוק והצביעו על הסעיפים השונים. כעת, יעבור החוק למליאת הכנסת שתאשר אותו סופית בהצבעה בקריאה שנייה ושלישית. באם החוק יאושר הוא ייכנס לתוקפו כ-3 חודשים מיום אישורו.

הצעת החוק התקבלה ברוב של 7 נגד 4 חברי כנסת, כאשר יו"רית הועדה, ח"כ עזריה, וחברי הכנסת חיים ילין, מיכאל מלכיאלי, יואב קיש, יהודה גליק, רועי פולקמן ושולי מועלם רפאלי הצביעו בעד; וחברי הכנסת אוסמה סעדי, תמר זנדברג, יוסי יונה ואיתן ברושי הצביעו נגד.

נזכיר כי חוק המארגנים קובע לוחות זמנים ברורים להתקשרות של בעלי דירות עם מי שמוגדר כמארגן עסקה בפינוי-בינוי או תמ"א 38, וגם מתייחס ללוחות זמנים של יזמים אל מול בעלי הדירות. בשורה התחתונה קובע החוק כי משך זמן ההתקשרות בפרויקט תמ"א 38 של בעלי דירות אל מול מארגן יעמוד על 3 שנים ובעסקת פינוי-בינוי על 5 שנים.

נציין כי ההסכם אינו מתבטל אוטומטית אלא שבמידה ורוב בעלי הדירות במתחם מחליטים להפסיק את ההתקשרות הם רשאים לבטל את החתימה על ההסכם המקורי מול מארגן העסקה. עוד נציין כי באם מדובר בעסקה במסגרתה כבר נחתמו חוזים מלאים בין מארגן או יזם אל מול בעלי הדירות, עד יום כניסת החוק לתוקף, המועדים שנקבעו בהצעת החוק לא יחולו על הסכמים אלו.

עוד נקודות חשובות שהחוק החדש קובע הן התייחסות לראשונה לשכר המארגן, שיידרש להגיד לבעלי הדירות את שכרו במועד הראשון בו נעשית ההתקשרות הראשונית עם הדיירים. החוק מתייחס גם לחוזים שנחתמו לפני שהחוק ייכנס לתוקף, אבל מאריך במקרה הזה את משך זמן ההתקשרות הראשונית. כלומר, אבן הדרך הראשונה שמארגן העסקה צריך לעמוד בה עומדת על שישה חודשים, אבל אם מדובר בחוזה שנחתם עוד לפני תחולת החוק, מדובר בתשעה חודשים עד שהתוקף יפקע.

עוד סעיף משמעותי בחוק החדש קובע כי עוד לפני ההחתמה הראשונית של מי מבעלי הדירות בבניין, מארגן העסקה יהיה מחוייב לארגן פגישה בבניין, פגישה עליה יודיע שבוע מראש ותפורסם במקום בולט בבניין. עוד נקבע כי בפגישה זו יהיו חייבים להיות נוכחים לפחות 40% במעלי הדירות בבניין והיא תהיה חייבת להית מגובה בפרוטוקול כתוב. בנוסף, אם 20% מבעלי הדירות ידרשו זאת, יהיה המארגן חייב לתרגם ההסכם לשפות נוספות כמו רוסית, ערבית או אמהרית.

סעיפים נוספים בחוק יוצרים מנגנון שמאפשר לדיירים לצאת מההתקשרות עם היזם במקרה שהעסקה מתארכת ללא קנסות, ואפשרות ביטול עסקה כאשר הממונה נותן אישור של פקיעה ההסדר, ולאחר מכן תמחק הערת האזהרה אותה רשם המארגן ברישום המקרקעין.

ח"כ תמר זנדברג אמרה בדיון כי קיים צורך ליצור איזון בין הרצון לפיתוח לבין הגנה על הדיירים שבמקרים רבים הם מאוכלוסיות מוחלשות. היא בקשה לשקול להוסיף מעורבות של הרשות המקומית ולא להסתפק בהודעה על קיום אסיפה שרק תאפשר לרשות לשלוח נציג מטעמה.

נציגי משרד המשפטים הבהירו כי המארגן מחויב לחשוף את מפת האינטרסים בה הוא פועל. הוא הדגיש כי מארגן שיפעל בניגוד לטובת הדיירים יעבור על הסעיף המחייב אותו בנאמנות לדיירים. ולפיכך הוא יימצא בהפרה חוזית ויהיה חשוף לביטול החוזה ולתביעה.

ח"כ יוסי יונה אמר כי יש למארגן ניגוד אינטרסים מובנה. ולכן חייב להיות מנגנון חיצוני כמו עובד קהילתי, או ליצור נאמן חיצוני אחר שיבטיח את האינטרס של הדיירים. בתגובה אמרה ח"כ רחל עזריה כי כאשר תוכנס רשות מקומית באופן הכרחי, זה עלול לפגוע יותר ולהפר את האיזון העדין.

נציין כי הסתייגות שביקשה לקבוע כי תפקיד המארגן יוגדר בחוק בהרחבה ואף לחייב את המארגן להציג תעודה שקובעת שהוא עומד בתנאים שנקבעו לדיירים נדחתה.

יו"רית הוועדה, ח"כ רחל עזריה סכמה את הדיון, ואמרה כי "החוק יעזור להגדיל את היצע הדירות החדשות ויעזור במאמץ להוזלת מחירי הדיור. הרגולציה שבנינו כאן היא מאוזנת. היא מגנה על הדיירים מחד, ומאפשרת לתהליכים של התחדשות עירונית לצאת לפועל ביעילות ותוך זמן קצר יחסית. צריך לזכור שהמטרה היא לייצר שותפות אינטרסים, לדיירים וליזמים. החוק מטפל במצב בו אין שותפות כזאת והוא יגדיל את האמון בין הצדדים מה שיקל על העסקאות לצאת אל הפועל ולהגיע לידי מימוש".

עו"ד ישי איציקוביץ, שותף, מנהל מחלקת עסקאות והתחדשות עירונית במשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות', שנכח בדיון, אמר כי "מדובר בציון דרך בתחום ההתחדשות העירונית שעתיד להתמודד באחד מהחסמים קיימים בשוק. המחוקק נקט פה צעד חריג לצורך הגשמת התכלית כאשר התערב בתנאי ההתקשרות ובמאפייני מסמך ההתקשרות, ואף קבע כי החוק יחול גם על מסמכים והסכמים שנחתמו טרם יכנס החוק לתוקפו. יתר על כן, ובניגוד להצעת החוק המקורית, החוק קובע הסדרים גם באשר להסכמי פינוי מלאים ומפורטים שנחתמים עם היזם. יש לציין כי בהתערבות המחוקק בפרטים הקטנים קיימת סכנה לאי הוצאה לפועל של פרויקט, על אף שלא לאלה התכוון המחוקק. ואכן, יש חשש שבחוק ההסדרים יש סעיפים שעלולים להביא לתוצאה כזו, ואנו תקווה שאלה לא יסכלו בסופו של דבר פרויקטים". 

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, אמר היום בעקבות אישור חוק המאעכרים בוועדת הרפורמות כי "היום עשינו עוד צעד בדרך לשים סוף לתופעת המאעכרים שמבטיחים הבטחות-שווא לדיירים ומרוויחים על חשבונם. נסדיר את פעילותם".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה היום: "הצעת החוק מתמודדת עם תופעה של כבילת בעלי דירות להסכמי ארגון עסקאות התחדשות עירונית ולעסקאות התחדשות עירונית לתקופה בלתי מוגבלת, וכן עם תופעות של ניצול בעלי דירות והחתמתם על הסכמים דרקוניים. לרוב מדובר באזרחים שאינם מודעים לזכויותיהם, כך שניתן בקלות לנצלם. הצעת החוק מתמודדת עם תופעה זו ומעניקה כלים בידי בעלי הדירות, כך שלא יולכו שולל לצד הגנה על המארגנים, ככל שיעמדו באבני-הדרך שהחוק קובע, ויבצעו מלאכתם נאמנה. מלבד החשיבות הברורה שבהגנה על בעלי הדירות, הצעת החוק מסייעת להתגבר על חסמים שזוהו בתחום ההתחדשות עירונית וצפויה להקל על תהליכי התחדשות עירונית לשם הגדלת היצע הדיור, שיפור איכות חיי התושבים, ניצול יעיל יותר של משאבי הקרקע ופיתוח וחידוש תשתיות ציבוריות ושטחים פתוחים". 

עוד כתבות

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

כמה שווה התחזקות של מטבע / איור: גיל ג'יבלי

מאות מיליוני שקלים נמחקו: כמה שווה התחזקות של מטבע

התחזקות השקל ביותר מ־10% מול הדולר בשנה האחרונה, הסבה פגיעה לשורה ארוכה של חברות נסחרות - החל מענקית המזון שטראוס, דרך אל על ועד חברות תעשייה כמו מיטרוניקס ופלרם ● בזמן שבחברות מנסים למתן את עוצמת הפגיעה באמצעות עסקאות גידור, ויש מי שכבר מאיימים: "אם זה יימשך עוד ועוד חברות יעבירו פעילויות לחו"ל"

מימין: מנכ''ל AIG לשעבר מרטין סאליבן וג'יימי דיימון, מנכ''ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Larry Downing, Mikala Compton/American-Statesma

היום שבו אמריקה תגיע לכונס נכסים: על הפצצה המתקתקת הכי מפחידה בכלכלה העולמית

שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי הוא הבסיס של כל המערכת הפיננסית העולמית. אם הוא יקרוס, הוא יפיל אחריו שרשרת בלתי ניתנת לעצירה של אבני דומינו ● מה עשוי למנוע מאמריקה ומהעולם את המפגש הטראומטי עם כונס הנכסים? ● כתבה אחרונה בסדרה

המונים במחאה בכיכר הבימה שבתל אביב / צילום: יאיר פלטי

כעת בהבימה. נלחמים על החטוף האחרון

בתל אביב ובירושלים: המונים בהפגנות בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● יורשו של אבו שבאב רסאן א-דהיני נכנס לפיקוד על המיליציה שפועלת ברפיח נגד חמאס הצוות הישראלי שיתף את המתווכות במידע שנוגע למקום הימצאו של החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

רה"מ הנחה: לפנות 14 מאחזים ש"מייצאים טרור יהודי"

גורמי ביטחון: "החוות הפכו למוצבים קדמיים"; בלשכת נתניהו הכחישו ● מסוק קרב פגע ב-7.10 ברכב מחבלים שהיו בו גם חטופות, שנפצעו מהתקיפה ● המונים הפגינו אמש מול בית הנשיא בירושלים בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה

בית בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד / צילום: טל וולינסקי

עם נוף לשדות: בכמה נמכר בית עם 5 חדרים בקיבוץ אשדות יעקב?

מחיר הנכס גבוה בזכות המיקום והנוף, אך לא מדובר בעסקה היקרה ביותר בקיבוץ ● הקונה הוא תושב טבריה, שרכש אותו כדי לשנות אווירת מגורים ועל מנת שילדיו ייהנו ממוסדות החינוך האזוריים.

מודעת גיוס בסנט פטרסבורג / צילום: ap, Dmitri Lovetsky

נשים ברוסיה מתחתנות עם גברים שהן בקושי מכירות. מה עומד מאחורי הטרנד?

במאמץ לגייס לוחמים מבטיחה רוסיה מענק של 200 אלף דולר למשפחות נופלים ● אלא שיש מי שרקמו מזה משימה זדונית במיוחד: נשים שנישאות להם - במטרה להרוויח ממותם ● ברשתות קמו עשרות קבוצות שמסייעות להן בחיפוש אחר גברים משרתים, והרשויות מדווחות על מעורבות של כנופיות פשע

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

10 קומות מאוכלסות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה