גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת אישרה את חוק המאעכרים לקריאה שנייה ושלישית  

חוק המארגנים אמור להסדיר את ההתקשרות של בעלי דירות עם מי שמוגדר כמארגן עסקה בפינוי-בינוי או תמ"א 38 ■ לפי החוק, משך זמן ההתקשרות בפרויקט תמ"א 38 של בעלי דירות אל מול מארגן יעמוד על 3 שנים ובעסקת פינוי-בינוי על 5 שנים

מיסוי וכדאיות תמ"א 38/צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
מיסוי וכדאיות תמ"א 38/צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

חוק המאעכרים בדרך לאישור סופי: ועדת הרפורמות של הכנסת, בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו), אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את חוק המארגנים בעסקאות פינוי-בינוי ותמ"א 38 (חוק המאעכרים), הצעת חוק שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון ומשרד המשפטים.

בשבועות האחרונים התקיימו מספר דיונים בהצעת החוק, והיום סיימו חברי הוועדה לדון בהסתייגויות לחוק והצביעו על הסעיפים השונים. כעת, יעבור החוק למליאת הכנסת שתאשר אותו סופית בהצבעה בקריאה שנייה ושלישית. באם החוק יאושר הוא ייכנס לתוקפו כ-3 חודשים מיום אישורו.

הצעת החוק התקבלה ברוב של 7 נגד 4 חברי כנסת, כאשר יו"רית הועדה, ח"כ עזריה, וחברי הכנסת חיים ילין, מיכאל מלכיאלי, יואב קיש, יהודה גליק, רועי פולקמן ושולי מועלם רפאלי הצביעו בעד; וחברי הכנסת אוסמה סעדי, תמר זנדברג, יוסי יונה ואיתן ברושי הצביעו נגד.

נזכיר כי חוק המארגנים קובע לוחות זמנים ברורים להתקשרות של בעלי דירות עם מי שמוגדר כמארגן עסקה בפינוי-בינוי או תמ"א 38, וגם מתייחס ללוחות זמנים של יזמים אל מול בעלי הדירות. בשורה התחתונה קובע החוק כי משך זמן ההתקשרות בפרויקט תמ"א 38 של בעלי דירות אל מול מארגן יעמוד על 3 שנים ובעסקת פינוי-בינוי על 5 שנים.

נציין כי ההסכם אינו מתבטל אוטומטית אלא שבמידה ורוב בעלי הדירות במתחם מחליטים להפסיק את ההתקשרות הם רשאים לבטל את החתימה על ההסכם המקורי מול מארגן העסקה. עוד נציין כי באם מדובר בעסקה במסגרתה כבר נחתמו חוזים מלאים בין מארגן או יזם אל מול בעלי הדירות, עד יום כניסת החוק לתוקף, המועדים שנקבעו בהצעת החוק לא יחולו על הסכמים אלו.

עוד נקודות חשובות שהחוק החדש קובע הן התייחסות לראשונה לשכר המארגן, שיידרש להגיד לבעלי הדירות את שכרו במועד הראשון בו נעשית ההתקשרות הראשונית עם הדיירים. החוק מתייחס גם לחוזים שנחתמו לפני שהחוק ייכנס לתוקף, אבל מאריך במקרה הזה את משך זמן ההתקשרות הראשונית. כלומר, אבן הדרך הראשונה שמארגן העסקה צריך לעמוד בה עומדת על שישה חודשים, אבל אם מדובר בחוזה שנחתם עוד לפני תחולת החוק, מדובר בתשעה חודשים עד שהתוקף יפקע.

עוד סעיף משמעותי בחוק החדש קובע כי עוד לפני ההחתמה הראשונית של מי מבעלי הדירות בבניין, מארגן העסקה יהיה מחוייב לארגן פגישה בבניין, פגישה עליה יודיע שבוע מראש ותפורסם במקום בולט בבניין. עוד נקבע כי בפגישה זו יהיו חייבים להיות נוכחים לפחות 40% במעלי הדירות בבניין והיא תהיה חייבת להית מגובה בפרוטוקול כתוב. בנוסף, אם 20% מבעלי הדירות ידרשו זאת, יהיה המארגן חייב לתרגם ההסכם לשפות נוספות כמו רוסית, ערבית או אמהרית.

סעיפים נוספים בחוק יוצרים מנגנון שמאפשר לדיירים לצאת מההתקשרות עם היזם במקרה שהעסקה מתארכת ללא קנסות, ואפשרות ביטול עסקה כאשר הממונה נותן אישור של פקיעה ההסדר, ולאחר מכן תמחק הערת האזהרה אותה רשם המארגן ברישום המקרקעין.

ח"כ תמר זנדברג אמרה בדיון כי קיים צורך ליצור איזון בין הרצון לפיתוח לבין הגנה על הדיירים שבמקרים רבים הם מאוכלוסיות מוחלשות. היא בקשה לשקול להוסיף מעורבות של הרשות המקומית ולא להסתפק בהודעה על קיום אסיפה שרק תאפשר לרשות לשלוח נציג מטעמה.

נציגי משרד המשפטים הבהירו כי המארגן מחויב לחשוף את מפת האינטרסים בה הוא פועל. הוא הדגיש כי מארגן שיפעל בניגוד לטובת הדיירים יעבור על הסעיף המחייב אותו בנאמנות לדיירים. ולפיכך הוא יימצא בהפרה חוזית ויהיה חשוף לביטול החוזה ולתביעה.

ח"כ יוסי יונה אמר כי יש למארגן ניגוד אינטרסים מובנה. ולכן חייב להיות מנגנון חיצוני כמו עובד קהילתי, או ליצור נאמן חיצוני אחר שיבטיח את האינטרס של הדיירים. בתגובה אמרה ח"כ רחל עזריה כי כאשר תוכנס רשות מקומית באופן הכרחי, זה עלול לפגוע יותר ולהפר את האיזון העדין.

נציין כי הסתייגות שביקשה לקבוע כי תפקיד המארגן יוגדר בחוק בהרחבה ואף לחייב את המארגן להציג תעודה שקובעת שהוא עומד בתנאים שנקבעו לדיירים נדחתה.

יו"רית הוועדה, ח"כ רחל עזריה סכמה את הדיון, ואמרה כי "החוק יעזור להגדיל את היצע הדירות החדשות ויעזור במאמץ להוזלת מחירי הדיור. הרגולציה שבנינו כאן היא מאוזנת. היא מגנה על הדיירים מחד, ומאפשרת לתהליכים של התחדשות עירונית לצאת לפועל ביעילות ותוך זמן קצר יחסית. צריך לזכור שהמטרה היא לייצר שותפות אינטרסים, לדיירים וליזמים. החוק מטפל במצב בו אין שותפות כזאת והוא יגדיל את האמון בין הצדדים מה שיקל על העסקאות לצאת אל הפועל ולהגיע לידי מימוש".

עו"ד ישי איציקוביץ, שותף, מנהל מחלקת עסקאות והתחדשות עירונית במשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות', שנכח בדיון, אמר כי "מדובר בציון דרך בתחום ההתחדשות העירונית שעתיד להתמודד באחד מהחסמים קיימים בשוק. המחוקק נקט פה צעד חריג לצורך הגשמת התכלית כאשר התערב בתנאי ההתקשרות ובמאפייני מסמך ההתקשרות, ואף קבע כי החוק יחול גם על מסמכים והסכמים שנחתמו טרם יכנס החוק לתוקפו. יתר על כן, ובניגוד להצעת החוק המקורית, החוק קובע הסדרים גם באשר להסכמי פינוי מלאים ומפורטים שנחתמים עם היזם. יש לציין כי בהתערבות המחוקק בפרטים הקטנים קיימת סכנה לאי הוצאה לפועל של פרויקט, על אף שלא לאלה התכוון המחוקק. ואכן, יש חשש שבחוק ההסדרים יש סעיפים שעלולים להביא לתוצאה כזו, ואנו תקווה שאלה לא יסכלו בסופו של דבר פרויקטים". 

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, אמר היום בעקבות אישור חוק המאעכרים בוועדת הרפורמות כי "היום עשינו עוד צעד בדרך לשים סוף לתופעת המאעכרים שמבטיחים הבטחות-שווא לדיירים ומרוויחים על חשבונם. נסדיר את פעילותם".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה היום: "הצעת החוק מתמודדת עם תופעה של כבילת בעלי דירות להסכמי ארגון עסקאות התחדשות עירונית ולעסקאות התחדשות עירונית לתקופה בלתי מוגבלת, וכן עם תופעות של ניצול בעלי דירות והחתמתם על הסכמים דרקוניים. לרוב מדובר באזרחים שאינם מודעים לזכויותיהם, כך שניתן בקלות לנצלם. הצעת החוק מתמודדת עם תופעה זו ומעניקה כלים בידי בעלי הדירות, כך שלא יולכו שולל לצד הגנה על המארגנים, ככל שיעמדו באבני-הדרך שהחוק קובע, ויבצעו מלאכתם נאמנה. מלבד החשיבות הברורה שבהגנה על בעלי הדירות, הצעת החוק מסייעת להתגבר על חסמים שזוהו בתחום ההתחדשות עירונית וצפויה להקל על תהליכי התחדשות עירונית לשם הגדלת היצע הדיור, שיפור איכות חיי התושבים, ניצול יעיל יותר של משאבי הקרקע ופיתוח וחידוש תשתיות ציבוריות ושטחים פתוחים". 

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות