גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת אישרה את חוק המאעכרים לקריאה שנייה ושלישית  

חוק המארגנים אמור להסדיר את ההתקשרות של בעלי דירות עם מי שמוגדר כמארגן עסקה בפינוי-בינוי או תמ"א 38 ■ לפי החוק, משך זמן ההתקשרות בפרויקט תמ"א 38 של בעלי דירות אל מול מארגן יעמוד על 3 שנים ובעסקת פינוי-בינוי על 5 שנים

מיסוי וכדאיות תמ"א 38/צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
מיסוי וכדאיות תמ"א 38/צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

חוק המאעכרים בדרך לאישור סופי: ועדת הרפורמות של הכנסת, בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו), אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את חוק המארגנים בעסקאות פינוי-בינוי ותמ"א 38 (חוק המאעכרים), הצעת חוק שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון ומשרד המשפטים.

בשבועות האחרונים התקיימו מספר דיונים בהצעת החוק, והיום סיימו חברי הוועדה לדון בהסתייגויות לחוק והצביעו על הסעיפים השונים. כעת, יעבור החוק למליאת הכנסת שתאשר אותו סופית בהצבעה בקריאה שנייה ושלישית. באם החוק יאושר הוא ייכנס לתוקפו כ-3 חודשים מיום אישורו.

הצעת החוק התקבלה ברוב של 7 נגד 4 חברי כנסת, כאשר יו"רית הועדה, ח"כ עזריה, וחברי הכנסת חיים ילין, מיכאל מלכיאלי, יואב קיש, יהודה גליק, רועי פולקמן ושולי מועלם רפאלי הצביעו בעד; וחברי הכנסת אוסמה סעדי, תמר זנדברג, יוסי יונה ואיתן ברושי הצביעו נגד.

נזכיר כי חוק המארגנים קובע לוחות זמנים ברורים להתקשרות של בעלי דירות עם מי שמוגדר כמארגן עסקה בפינוי-בינוי או תמ"א 38, וגם מתייחס ללוחות זמנים של יזמים אל מול בעלי הדירות. בשורה התחתונה קובע החוק כי משך זמן ההתקשרות בפרויקט תמ"א 38 של בעלי דירות אל מול מארגן יעמוד על 3 שנים ובעסקת פינוי-בינוי על 5 שנים.

נציין כי ההסכם אינו מתבטל אוטומטית אלא שבמידה ורוב בעלי הדירות במתחם מחליטים להפסיק את ההתקשרות הם רשאים לבטל את החתימה על ההסכם המקורי מול מארגן העסקה. עוד נציין כי באם מדובר בעסקה במסגרתה כבר נחתמו חוזים מלאים בין מארגן או יזם אל מול בעלי הדירות, עד יום כניסת החוק לתוקף, המועדים שנקבעו בהצעת החוק לא יחולו על הסכמים אלו.

עוד נקודות חשובות שהחוק החדש קובע הן התייחסות לראשונה לשכר המארגן, שיידרש להגיד לבעלי הדירות את שכרו במועד הראשון בו נעשית ההתקשרות הראשונית עם הדיירים. החוק מתייחס גם לחוזים שנחתמו לפני שהחוק ייכנס לתוקף, אבל מאריך במקרה הזה את משך זמן ההתקשרות הראשונית. כלומר, אבן הדרך הראשונה שמארגן העסקה צריך לעמוד בה עומדת על שישה חודשים, אבל אם מדובר בחוזה שנחתם עוד לפני תחולת החוק, מדובר בתשעה חודשים עד שהתוקף יפקע.

עוד סעיף משמעותי בחוק החדש קובע כי עוד לפני ההחתמה הראשונית של מי מבעלי הדירות בבניין, מארגן העסקה יהיה מחוייב לארגן פגישה בבניין, פגישה עליה יודיע שבוע מראש ותפורסם במקום בולט בבניין. עוד נקבע כי בפגישה זו יהיו חייבים להיות נוכחים לפחות 40% במעלי הדירות בבניין והיא תהיה חייבת להית מגובה בפרוטוקול כתוב. בנוסף, אם 20% מבעלי הדירות ידרשו זאת, יהיה המארגן חייב לתרגם ההסכם לשפות נוספות כמו רוסית, ערבית או אמהרית.

סעיפים נוספים בחוק יוצרים מנגנון שמאפשר לדיירים לצאת מההתקשרות עם היזם במקרה שהעסקה מתארכת ללא קנסות, ואפשרות ביטול עסקה כאשר הממונה נותן אישור של פקיעה ההסדר, ולאחר מכן תמחק הערת האזהרה אותה רשם המארגן ברישום המקרקעין.

ח"כ תמר זנדברג אמרה בדיון כי קיים צורך ליצור איזון בין הרצון לפיתוח לבין הגנה על הדיירים שבמקרים רבים הם מאוכלוסיות מוחלשות. היא בקשה לשקול להוסיף מעורבות של הרשות המקומית ולא להסתפק בהודעה על קיום אסיפה שרק תאפשר לרשות לשלוח נציג מטעמה.

נציגי משרד המשפטים הבהירו כי המארגן מחויב לחשוף את מפת האינטרסים בה הוא פועל. הוא הדגיש כי מארגן שיפעל בניגוד לטובת הדיירים יעבור על הסעיף המחייב אותו בנאמנות לדיירים. ולפיכך הוא יימצא בהפרה חוזית ויהיה חשוף לביטול החוזה ולתביעה.

ח"כ יוסי יונה אמר כי יש למארגן ניגוד אינטרסים מובנה. ולכן חייב להיות מנגנון חיצוני כמו עובד קהילתי, או ליצור נאמן חיצוני אחר שיבטיח את האינטרס של הדיירים. בתגובה אמרה ח"כ רחל עזריה כי כאשר תוכנס רשות מקומית באופן הכרחי, זה עלול לפגוע יותר ולהפר את האיזון העדין.

נציין כי הסתייגות שביקשה לקבוע כי תפקיד המארגן יוגדר בחוק בהרחבה ואף לחייב את המארגן להציג תעודה שקובעת שהוא עומד בתנאים שנקבעו לדיירים נדחתה.

יו"רית הוועדה, ח"כ רחל עזריה סכמה את הדיון, ואמרה כי "החוק יעזור להגדיל את היצע הדירות החדשות ויעזור במאמץ להוזלת מחירי הדיור. הרגולציה שבנינו כאן היא מאוזנת. היא מגנה על הדיירים מחד, ומאפשרת לתהליכים של התחדשות עירונית לצאת לפועל ביעילות ותוך זמן קצר יחסית. צריך לזכור שהמטרה היא לייצר שותפות אינטרסים, לדיירים וליזמים. החוק מטפל במצב בו אין שותפות כזאת והוא יגדיל את האמון בין הצדדים מה שיקל על העסקאות לצאת אל הפועל ולהגיע לידי מימוש".

עו"ד ישי איציקוביץ, שותף, מנהל מחלקת עסקאות והתחדשות עירונית במשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות', שנכח בדיון, אמר כי "מדובר בציון דרך בתחום ההתחדשות העירונית שעתיד להתמודד באחד מהחסמים קיימים בשוק. המחוקק נקט פה צעד חריג לצורך הגשמת התכלית כאשר התערב בתנאי ההתקשרות ובמאפייני מסמך ההתקשרות, ואף קבע כי החוק יחול גם על מסמכים והסכמים שנחתמו טרם יכנס החוק לתוקפו. יתר על כן, ובניגוד להצעת החוק המקורית, החוק קובע הסדרים גם באשר להסכמי פינוי מלאים ומפורטים שנחתמים עם היזם. יש לציין כי בהתערבות המחוקק בפרטים הקטנים קיימת סכנה לאי הוצאה לפועל של פרויקט, על אף שלא לאלה התכוון המחוקק. ואכן, יש חשש שבחוק ההסדרים יש סעיפים שעלולים להביא לתוצאה כזו, ואנו תקווה שאלה לא יסכלו בסופו של דבר פרויקטים". 

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, אמר היום בעקבות אישור חוק המאעכרים בוועדת הרפורמות כי "היום עשינו עוד צעד בדרך לשים סוף לתופעת המאעכרים שמבטיחים הבטחות-שווא לדיירים ומרוויחים על חשבונם. נסדיר את פעילותם".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה היום: "הצעת החוק מתמודדת עם תופעה של כבילת בעלי דירות להסכמי ארגון עסקאות התחדשות עירונית ולעסקאות התחדשות עירונית לתקופה בלתי מוגבלת, וכן עם תופעות של ניצול בעלי דירות והחתמתם על הסכמים דרקוניים. לרוב מדובר באזרחים שאינם מודעים לזכויותיהם, כך שניתן בקלות לנצלם. הצעת החוק מתמודדת עם תופעה זו ומעניקה כלים בידי בעלי הדירות, כך שלא יולכו שולל לצד הגנה על המארגנים, ככל שיעמדו באבני-הדרך שהחוק קובע, ויבצעו מלאכתם נאמנה. מלבד החשיבות הברורה שבהגנה על בעלי הדירות, הצעת החוק מסייעת להתגבר על חסמים שזוהו בתחום ההתחדשות עירונית וצפויה להקל על תהליכי התחדשות עירונית לשם הגדלת היצע הדיור, שיפור איכות חיי התושבים, ניצול יעיל יותר של משאבי הקרקע ופיתוח וחידוש תשתיות ציבוריות ושטחים פתוחים". 

עוד כתבות

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

שינוי גישה? אירופה מאיימת בסנקציות על ארה"ב עקב הצהרות על סיפוח גרינלנד

דיווחים והדלפות לתקשורת מצביעים על כוונת אירופה להחריף את הטון מול וושינגטון ● על הפרק: הגבלות על ענקיות הטכנולוגיה ודיונים על עתיד נוכחות צבא ארה"ב ביבשת ● בזמן שטראמפ מצהיר כי האי "נחוץ" להגנה מפני רוסיה וסין, האיחוד שוקל להקים צבא משותף במקום נאט"ו

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות; מדד המניות הביטחוניות זינק במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

ארה"ב קראה לאזרחיה לעזוב את איראן: "סיכון משמעותי"

עיני העולם כולו נשואות לנשיא ארה"ב בתהייה אם אכן יגיב על הרג המפגינים בידי משטר האייתולות ●  הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק שמסדירה את הההעמדה לדין של מחבלי 7 באוקטובר ●  טראמפ: כל מדינה שעושה עסקים עם איראן תשלם מכס של 25% על כל פעילות עסקית שהיא מקיימת עם ארה"ב ● עדכונים שוטפים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כמעט שמונה שנים, דחה ביהמ"ש בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה נגד אל על, במסגרתה נטען כי החברה גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו תל אביב-מומבאי

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת שהקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת, הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

ראשי קרן אלומה, מימין אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

קרן אלומה רוכשת חצי מגרינמיקס ב-45 מיליון שקל

לגלובס נודע כי קרן התשתיות אלומה של אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש הופכת הלוואה קיימת של 20 מיליון שקל למניות בחברה ומשקיעה עוד 25 מיליון שקל נוספים ● על פי הערכות בשוק, גרינמיקס היא חברה רווחית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ שולף ״נשק״ חדש נגד איראן

הנשיא איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

זהבית כהן, מנהלת AMI, עמיר בירם, ממנהלי JTLV / צילום: רמי זרנגר, שרון גבאי

הרווח העצום של זהבית כהן ועמיר בירם: מימושים של 1.8 מיליארד שקל בשבוע

בחמשת ימי המסחר הראשונים של 2026 בעלי עניין בבורסה בתל אביב מימשו מניות בהיקף של יותר מ־1.8 מיליארד שקל - קצב שמאפיין בשנה רגילה מכירות של מעל רבעון ● בין המממשים גם מנהלים בכירים בחברות הנסחרות שמכרו מניות ביותר מ־100 מיליון שקל

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

זוהר לוי וזוהרן ממדאני / צילום: יח''צ, AP/Yuki Iwamura

למרות ממדאני: חברת הנדל"ן הישראלית זכתה במכרז בניו יורק

סאמיט, חברת הנדל"ן של זוהר לוי, זכתה במכרז לרכישת חלק מפורטפוליו הנכסים של חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי שנקלעה למשבר חוב ● ברקע, בעיריית ניו יורק הערימו קשיים על השלמת המהלך, אך בית המשפט סלל את הדרך לרכישת הנכסים

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

"אני יודע שלהוריד חשיפה למניות זה לא עובד. אבל צריך לבנות את התיק השנה שונה"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות" וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל