גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושיע השמאל, מרטין שולץ

מועמד הסוציאל-דמוקרטים בגרמניה עושה למפלגות המתחרות בית ספר

ברלין גרמניה/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ברלין גרמניה/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

התופעה מוכרת לנו גם בישראל - הידלדלות והידרדרות המפלגה הסוציאל-דמוקרטית עד כדי אובדן הסיכוי להנהיג את המדינה. עד כדי כך, שאפילו התקווה להחליף את השלטון בעתיד יורדת לטמיון. זאת, הן משום שמעמד הפועלים הולך ונעלם, ומעמד הביניים הולך וגדל במדינה המודרנית המערבית; והן משום שמפלגות הימין מנכסות להן, נוסף ללאומיות, גם חלק מן התוכנית הסוציאלית שאפיינה בעבר את מפלגות הפועלים.

בגרמניה, התוצאה כואבת במיוחד: מדובר במפלגה הסוציאל-דמוקרטית הגרמנית, הלוא היא הוותיקה בעולם וקיימת יותר מ-150 שנה. היא שרדה את חוקי הסוציאליסטים בימי ביסמרק (המאה ה-19) ואת הרייך השלישי (במאה ה-20). המפלגה הזו הנהיגה את הרפובליקה הפדראלית ב-20 מתוך 60 שנות קיומה.

והנה, מאז עלתה הקנצלרית אנגלה מרקל (המפלגה הנוצרית-דמוקרטית) לשלטון לפני תריסר שנים, נדמה כי סיכויי הסוציאל-דמוקרטים להנהיג את גרמניה בעתיד, אפסיים; וכי עליהם להסתפק במעמד השותף-הזוטר בממשלת קואליציה של המפלגה השמרנית, או ללכת לאופוזיציה, כאשר ה"שחורים" (המפלגה השמרנית) יחברו ל"ירוקים", כמו שכבר קרה במדינות אחדות בגרמניה, ולמפלגה הליברלית המתאוששת.

עד לפני כחודש, לא נראה אף סיכוי אריתמטי לרוב קואליציוני של המפלגות הסוציאל-דמוקרטית, ה"ירוקים" ומפלגת השמאל (Linke, יורשת המפלגה הקומוניסטית המזרח-גרמנית לשעבר), שלא לדבר על המחלוקת הנדמית כבלתי ניתנת לגישור בין הסוציאל-דמוקרטים ל"שמאל" בשאלות עקרוניות. גם מנהיג כריזמטי מן הזן של הלמוט שמידט או גרהרד שרדר לא נמצא בשורות הסוציאל-דמוקרטים, כדי להתמודד מול אנגלה מרקל.

כך, עד שהגיע המושיע: מרטין שולץ. בחודש שעבר הוכרז על-ידי מפלגתו הסוציאל-דמוקרטית למועמדה למשרת הקנצלר, בבחירות שייערכו בספטמבר השנה; ומיד קפצו הערכים של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית במשאלי דעת-קהל מכ-20% ליותר מ-30%.

המשאלים האחרונים מראים שהסוציאל-דמוקרטים הפכו תוך חודש למתחריה של המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (השמרנים) על המקום הראשון. במצב החדש, קואליציה של הסוציאל-דמוקרטים עם ה"ירוקים" ועם "השמאל" יכולה להגיע ליותר מ-45%, מה שמבטיח לפחות אפשרות אריתמטית לאלטרנטיבה לשלטון, שבה יחליף מרטין שולץ את אנגלה מרקל.

יתר על כן, שולץ, המנהיג החדש, מחפש את צמצום הפער עם מפלגת "השמאל", כדי להפוך את הסיכוי האריתמטי לסיכוי ריאלי. מכאן אפוא עולה השאלה - האם אמנם יכולה הסוציאל-דמוקרטיה הגרמנית לשוב ולכבוש את השלטון?

התשובה נעוצה במידה רבה במה שיצליח שולץ "למכור" לבוחר הגרמני. יתרונו הגדול הוא, ששולץ "מוצנח" מן הפרלמנט האירופי, שבו שירת עד כה, ולכן אי אפשר לתלות בו את פגמי התנהלות מפלגתו השותפה בקואליציה בגרמניה בשנים האחרונות.

שולץ הוא מעין "שחקן רכש"; והוא יודע גם היכן המפתח: הסוציאל-דמוקרטים אמורים לחזור ולתפוס את ה"משבצת" המסורתית שלהם - מפלגת הצדק החברתי. שוויון בין נשים לגברים, שוויון בין מזרח למערב גרמניים, תמיכה רבה יותר במובטלים, במשפחות, בחלקי האוכלוסייה החלשים.

הפופולריות של שולץ נוגסת גם בכוחה העולה של מפלגת הימין הפופוליסטי "אלטרנטיבה לגרמניה", שבמשאלים האחרונים ירדה כמעט ב-5%. נראה, כי מה שחושב לעצמו שולץ הוא - כדי להילחם בפופוליסטים צריך להיות פופוליסט. צדק חברתי, ביקורת על האליטות, ביקורת על הזנחת כוחות הביטחון - כל אלה טענות שאימץ לעצמו שולץ, כדי לקבל קולות של מצביעי "אלטרנטיבה לגרמניה". וכך, בלי לערער על עצם ההחלטה לקלוט פליטים, שולץ מרשה לעצמו לבקר את ההליך חסר הסדר של כניסת הפליטים. גם זה עוזר לו בקרב הבוחרים שנגרפו ימינה.

האם מגמת העלייה תימשך במשך 7 החודשים שנותרו עד לבחירות הכלליות? יש בדרך שני מבחנים.

בעוד חודש יתקיימו בחירות במדינה הסאאר, ובעוד 3 חודשים במדינת צפון-הריין. יתר על כן, האתגרים במדיניות החוץ - בין שמדובר באמריקה של טראמפ וברוסיה של פוטין, ובין שבהולנד של וילדרס וצרפת של לה-פן - עשויים לקבוע סדר יום חדש.

אבל, דבר אחד ברור יחסית. מנהיגי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית לא ינהגו בישראל של בנימין נתניהו בכפפות של משי: שר החוץ שטיינמאייר ייכנס החודש לתפקיד נשיא המדינה. שר החוץ המחליף אותו, זיגמר גבריאל, כבר קרא למשטר הישראלי בדרום הר חברון, "משטר אפרטהייד"; ומרטין שולץ עצמו, בנאומו בכנסת לפני שלוש שנים (בתפקידו כנשיא הפרלמנט האירופי), נזף בישראל על קיפוח האוכלוסייה הפלסטינית בתחום הקצאת המים.

עד כדי כך, שחברי-הכנסת של "הבית היהודי" עזבו בצעקות את אולם המליאה, בעת נאומו. אם ייבחר שולץ לקנצלר גרמניה, והימין הישראלי יכנה אותו בשמות גנאי, אנשיו ייתקלו באדם מחוסן מפני אלה: הוא כבר התמודד עם כינויים מעליבים ועם איזכור של התקופה הנאצית, הן מברלוסקוני והן מהלאומנים האנגלים בפרלמנט האירופי - ושרד.

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ