גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'וליה קמרון: כך הפכתי לגורו של כתיבה לתסריטאי הוליווד

היא כותבת מדי יום בחדר העבודה שלה, כשלצדה כוס קפה קר שהכינה לעצמה ערב קודם לכן. את ארוחת הבוקר תאכל רק כשתסיים, כי "חשוב להגיע לדפי הבוקר מיד, דבר ראשון כשמתעוררים" ■ ראיון

ג'וליה קמרון / צילום: באדיבות ג'וליה קמרון
ג'וליה קמרון / צילום: באדיבות ג'וליה קמרון

בכל פעם שהיא מתיישבת לכתוב, נייג'ל מתעורר ומגיע. הוא מעצב פנים בריטי נאה, הומו ציני וביקורתי, שלא מפסיק להציק לה ולצקצק באוזניה. למרות שמאחוריה שורה ארוכה של ספרים, מחזות ותסריטים, שום דבר שהיא עושה לא מספיק טוב בשבילו. נייג'ל הוא המבקר הפנימי של ג'וליה קמרון, הדמות שמייצגת יותר מכל את מחסומי הכתיבה שלה.

את כותבת כבר כל כך הרבה שנים, לא הגיע הזמן 'לפטר' את נייג'ל?

"הניסיון שלי מראה שהנייג'לים תמיד נשארים חלק מהחיים שלנו. אז נייג'ל ממשיך לדבר איתי, ואני ממשיכה להשתיק אותו. אני מאמינה שלכולנו יש מבקר פנימי שמדבר איתנו, ואומר לנו שמה שאנחנו עושים הוא לא טוב.

"כשאנשים מבקשים ממני שאעזור להם להיפטר מהמבקר הפנימי, אני מסבירה שהם צריכים ללמוד לחיות איתו, ולדעת לענות לו. הרעיון הוא לכתוב למרות המבקר הזה, להגיד לו 'תודה ששיתפת', ולהמשיך לכתוב. נכון שהמבקר נהיה חכם יותר ככל שאנחנו נהיים חכמים יותר, אבל פשוט צריך לתרגל את השיחות איתו".

קמרון, שחגגה החודש 69, היא גורו כתיבה בינלאומית, מחזאית, תסריטאית וסופרת, שידועה בעיקר בזכות ספרה 'דרך האמן' שנמכר ביותר מ4- מיליון עותקים. כמה שנים לאחר מכן פרסמה את הספר 'הזכות לכתוב' (הוצאת כנרת זמורה ביתן), והפכה למנטורית של כותבים ותסריטאים.

הקלף החזק ביותר של קמרון הוא 'דפי בוקר'. היא מציעה לכולנו, בין אם בגיל צעיר נחשבנו מוכשרים בכתיבה ובין אם תמיד חשבנו שאנחנו גרועים בזה, לכתוב מדי יום, מיד כשאנחנו מתעוררים, שלושה דפים ביד חופשית ובלי פילטרים. "הכי טוב לכתוב עם עט או עיפרון, כי כשאת מקלידה במחשב זה עלול להיות מהיר מדי ולא תצליחי להגיע לעומקים. זה כמו שתנהגי במכונית שלך ממש מהר, ופתאום תגידי לעצמך 'אוי, פספסתי את היציאה'. כשאת כותבת ביד זה כמו מכונית שנוסעת מאוד לאט, ויש לך זמן לומר, 'הנה מגיעה הפנייה שלי'. את לומדת לדעת יותר טוב מי את ומה את מרגישה".

הכלי השני שהיא מציעה כדי לשכלל את הכתיבה נקרא 'בילוי אמן', או כמו שהיא מגדירה זאת, "לצאת מהבית פעם בשבוע, ולעשות משהו כיפי שגורם לך להרגיש טוב עם עצמך - זה יכול להיות ביקור במוזיאון, טיול בטבע, צעידה על חוף הים, צפייה בסרט או שיחה עם חבר ותיק שלא פגשת מזמן.

"התעוררות יצירתית ארוכת טווח מחייבת שימוש בשני הכלים האלה, אבל היום אני חושבת שיש גם כלי שלישי - חשוב מאוד לצאת להליכה. כשאתה יוצא להליכה יש לך זמן חשיבה שבו אתה מחבר בין שני הכלים הראשונים, בין התובנות לאינטואיציות".

מחסומי כתיבה, אומרת קמרון, הם למעשה אויב ותיק שנתקלנו בו במהלך חיינו גם בהקשרים אחרים. "אלה שהפחד משתק אותם לפני כל פעולה, נותנים לבושה לחבל להם בעשייה. ליצור אמנות זה לגלות סוד פרטי, ובדרך כלל כשאנחנו מגלים סודות אישיים אנחנו חווים בושה ופחד, במיוחד אם בעבר גרמו לנו להתבייש בגלל הסקרנות שלנו, הדעות שלנו או התנסויות שונות שעברנו. אנחנו חווים אובדן שליטה - אנשים מביישים מישהו במטרה למנוע ממנו לנהוג בדרך שתביך אותם.

"כשאנחנו עושים אמנות, אנחנו חושפים את החברה לאמת של עצמה. כתיבה מוציאה דברים לאור, ושופכת אור על הפינות החשוכות בתוכנו. כשאנשים לא רוצים לראות משהו, הם כועסים על האדם שמראה להם. אבל כדי שהפצע יגליד, הוא חייב קודם כל להיראות. לכן אל תתנו למחשבות השליליות להשתלט עליכם. ויתור לספק הוא כמו כוס אלכוהול ראשונה לאלכוהוליסט".

וקמרון יודעת על מה היא מדברת - במשך שנים הייתה מכורה לאלכוהול, עד שבגיל 29 נגמלה והחלה את מסע הכתיבה הפיכחת שלה. זו, היא אומרת, הייתה נקודת המפנה של חייה, ועד היום זה האירוע החשוב ביותר מבחינתה. "הדבר הכי חשוב שלמדתי על החיים הוא שהם יכולים להיות יפים. באותו זמן עברתי מלכתוב מאמרים לכתיבת ספרים, ולמדתי לאפשר לכוחות העליונים לעבור דרכי. האירוע החשוב השני בחיי הוא לידת הבת שלי, והשלישי הוא שהפכתי למחזאית. זו הרגשה נפלאה לראות את המילים שלך מקבלות חיים".

המדיטציה שבכתיבה

היא נולדה במדינת אילינוי בארה"ב להורים אמנים, וגדלה יחד עם שישה אחים, שכולם עוסקים עד היום בתחומים שונים של אמנות. "ההורים שלי שכחו להגיד לנו שאי אפשר להתפרנס מזה", היא אומרת. בשנות ה-70 הייתה נשואה לבמאי הקולנוע מרטין סקורסזה - הם הכירו כשהיא הייתה כתבת של ה'רולינג סטון' ובאה לראיין אותו בניו-יורק. הוא בדיוק עבד אז על 'נהג מונית', והרגיש חופשי לתת לה לקרוא את התסריט. תוך זמן קצר הם עברו לגור יחד בלוס אנג'לס, ונולדה להם בת משותפת, דומניקה. לא חלפו שנתיים, ודרכיהם נפרדו. בשנות ה-80 נישאה שוב, למרק בראיין, נישואים שהחזיקו מעמד שלוש שנים.

בשש השנים האחרונות היא מתגוררת לבד בחווה בסנטה פה, שבמדינת ניו-מקסיקו. באופן טבעי, אין דבר שמסעיר אותה יותר מכתיבה. עבורה זו פעילות פסיכולוגית ופיזית כאחת ("כשאני מבהירה את מחשבותיי, אני למעשה מארגנת מחדש את חיי"), ויש לה מנעד רחב של דימויים כדי לתאר את חוויית הכתיבה. "כשאנחנו כותבים אנחנו נוגעים במה שאני מכנה 'כוח נדיב'. כשאנשים מתחילים לכתוב הם סקפטיים, אבל תוך כדי המעשה עצמו הם מתחילים להיות יותר חופשיים.

"כתיבה היא כמו מדיטציה, שמועילה במיוחד לאנשים שקשה להם לשבת בלי לזוז ולעשות מדיטציה רגילה. אני מאפשרת להם לעשות משהו, ולקרוא לו מדיטציה. כשאתה לא כותב, אתה יכול לומר 'אני מרגיש בסדר' באופן כללי, אבל כשאתה כותב אתה מתחבר לרגשות האותנטיים שלך, אתה יותר ספציפי לגבי הרגשות, ואז היקום יכול להיות יותר ספציפי בעזרה שהוא נותן לך".

יש דבר כזה 'כתיבה גרועה'?

"בבית הספר לימדו אותנו איך כתיבה צריכה להיראות, אמרו לנו קודם כל לכתוב משפטי נושא, שלפיהם כל המילים צריכות לצעוד כמו חיילים ממושמעים. אבל כשאתה כותב בחופשיות, ומתעלם מהנייג'ל שלך, לכתיבה יש כוח וצבע. לכן אני אומרת, תן לעצמך לכתוב בחופשיות, ותראה איך יוצאים מזה דברים טובים. כתיבה גרועה, במיטבה, היא כמו פיצה - לפעמים קצת קשה מדי, לפעמים ספוגית, אבל יש לה טעם חזק. יש לה פלפל. אם הייתם מרשים לעצמכם לכתוב גרוע, רבים מכם היו כותבים טוב יותר".

נהוג לומר היום שאם כישורי הכתיבה שלך גרועים, אתה מחבל בקריירה שלך.

"אני בהחלט מאמינה שכישורי כתיבה נחוצים לקריירה, אבל הכתיבה לא השתנתה בעידן הדיגיטלי. למרבה המזל, כולנו למדנו שוב לכתוב דרך האימיילים - בזכות זה אנשים מצאו את עצמם כותבים בחופשיות".

ברשתות החברתיות אפשר לקבל פידבק מיידי. זה לא השפיע על הכתיבה?

"זה טוב שאנשים כותבים את מה שיושב להם על הלב, והפידבק החברתי הפך אותנו ליותר מחוברים, אבל דפי הבוקר הפכו אותנו ליותר אמיצים, כי אנחנו מתחברים למי שאנחנו באמת. אז אני חושבת שאלה דברים שמשלימים זה את זה, למרות שתמיד עדיף להתחיל עם הדפים".

היום רוב האנשים מתחילים את הבוקר שלהם עם הסמארטפון, ולא עם כתיבה.

"אין שום דבר בריא יותר מאשר לעשות דפי בוקר. זה הזמן שבו אנחנו מקבלים הכוונה לחיים, ומה שאני מכנה 'אהבה קשוחה'".

את טוענת שאף אחד לא צריך לדעת מה כתוב בדפי הבוקר, אבל אנחנו חיים בעידן שבו אתה משתף כמעט כל דבר שקורה לך.

"תתפלאי, אבל אני מוצאת שאנשים נהנים מהסודיות. בעולם הזה של השיתוף, הם אוהבים את זה שיש להם משהו אישי ופרטי. את נשמעת כאילו יש לך אג'נדה".

אני מציאותית. כתיבה יכולה גם להיות מעשה אגוצנטרי.

"אני לא מסכימה. כתיבה עוזרת לנו להיפתח, היא אומרת ליקום 'תן לי להיות ערוץ'. אנשים שמשקיעים בכתיבה מצליחים לייצר קשרים הרבה יותר טובים עם מי שנמצא סביבם, וחוץ מזה, הרבה פעמים כשאנשים סביבך רואים שאתה כותב, הם רוצים לנסות גם. זה מידבק".

השוחד היומי

כש'דרך האמן' יצא לאוויר העולם, ב1992-, הוא רשם הצלחה כה כבירה שקמרון פשוט לא ידעה איך להתמודד עם המצב החדש. "ברחתי מהבית ללונדון, וישבתי שם כדי לכתוב מחזמר. נבהלתי מכך שפתאום מתייחסים אליי כאל מורה ולא כאל אמנית. הבנתי שאני חייבת ללמוד לנהל את היצירתיות שלי. מצאתי שאם אעסוק יותר מדי בהוראה אני אהפוך למרירה, כי לא אעשה את העבודה שלי. הבנתי שתמיד צריך לייצר מקום ליצירתיות".

קמרון מספרת שגם היא מתעצלת לכתוב לפעמים, ואז היא מציעה לעצמה כל מיני 'הצעות שוחד' כמו ביקור בחנות מכשירי כתיבה או צפייה בסרט תיעודי על הנרי מילר בתמורה ל20- דקות כתיבה.

מה השוחד האחרון שהצעת לעצמך?

"'אם תכתבי, אני ארשה לך לעשות טיול ארוך יותר להרים'. אני גרה באזור מאוד יפה, בקצה דרך עפר שמאוד נעים ללכת עליה, אז אני משחדת את עצמי בבילוי שם".

להציב את שולחן הכתיבה מול נופים אינסופיים מביא תועלת?

"אני חושבת שכן, למרות שגם כשגרתי בניו-יורק כתבתי דברים נהדרים. נהגתי לקחת את הכלב שלי לסנטרל פארק, ללכת שם ולהעריץ את העצים. ואז יום אחד עשיתי תרגול של 'דרך האמן', ודירגתי 25 דברים שאני אוהבת. אז כתבתי שם דברים כמו עצים, ירח, עורבים, שיחי ערער, עצי אלון, נשרים. כשסיימתי, קראתי את הרשימה ואמרתי לעצמי: 'זו לא ניו-יורק'. וזה מה שגרם לי לשוב לסנטה פה".

היא כותבת מדי בוקר בחדר העבודה שלה, כשלצדה כוס קפה קר, שהכינה לעצמה ערב קודם לכן. את ארוחת הבוקר תאכל רק עם סיום הכתיבה, כי "חשוב להגיע לדפים מיד, דבר ראשון על הבוקר. יש לי בבית 'תחנות כתיבה', כלומר מקומות שבהם אני נוהגת לכתוב - לפעמים זה בחדר העבודה, לפעמים בסלון כשאני מסתכלת על ההרים, אבל אף פעם לא בחדר השינה".

קמרון, שהפכה גורו לתסריטאי הוליווד, נוהגת לומר שבכתיבה טובה צריך למקם את היצירה באופן ספציפי. "כשאתה אומר שלמקום יש משמעות אתה יוצר הקשר לדברים, ומאפשר לקורא שלך להביא עולם של אסוציאציות ושל הבחנות - עד שנוצר מעין ריקוד אינטימי בינך לבינו.

"עוד כלי שיכול לשמש אותנו הוא הקפדה על ריבוי פרטים ונכונות למקם את הקטע שאנחנו כותבים בתוך קונטקסט מדויק - זה יוצר כתיבה שהקורא יכול להתחבר אליה, ויותר מזה, שהסופר יכול להתחבר אליה. כשהכותב מתאר את החוויה שלו באופן מדויק ואינטימי, הוא מנכס אותה לעצמו, היא הופכת לטריטוריה שלו, מקום שיש לו רגשות כלפיו, ואז יש לו סיכוי לכתוב משהו שנוגע לא רק בפני השטח, אלא מגיע עמוק יותר".

לאורך כל הראיון חזרה קמרון שוב ושוב על מנטרת דפי הבוקר, בכל פעם מכיוון אחר. היה נדמה שמבחינתה זו התשובה לכל שאלה כמעט, ואת האפשרות שבמהלך 25 השנים שעברו מאז שהוציאה את הספר סיגלה לעצמה כלי חדש לחיים דחתה כמעט על הסף, ספק בכעס, ספק בזלזול. לבסוף הסכימה לספר על כומר שהציע לה לכתוב את התפילות של עצמה. "לפני כן אף פעם לא עלה על דעתי לעשות את זה. ניסיתי לכתוב, ופתאום אהבתי את זה. אני חושבת שאסתכן בכך שתחשבי שאני פנאטית, אבל גיליתי עוד כלי שעובד".

ומהו?

שתינו ביחד: "דפי בוקר!".

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"