גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללמוד או לא ללמוד - מה השאלה?

אזהרה: הטור הזה עומד להרגיז כמה וכמה אנשים

תלמידים, סטודנטים / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי
תלמידים, סטודנטים / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי

אני עומד להרגיז כאן כמה וכמה אנשים. אני מקווה שהילדים שלי לא יחליטו דווקא הפעם לעיין בעיתון המכובד הזה, ושהרבה חברים טובים לא באמת קוראים את הטור הזה, למרות שהם מחמיאים לי בנימוס מדי פעם על דברים שכתבתי כאן. אז הנה זה בא: אל תלכו ללמוד באוניברסיטה - חבל על הזמן.

אל תשקיעו 3, 4 או יותר שנים בלימודים לתואר, שלא באמת ישרת אתכם במסע שלכם, הדרך הארוכה שמתחילה עבור רבים ביום שבו הם מסיימים את לימודיהם הגבוהים, זוכים לתואר כזה או אחר ומצוידים בו הם יוצאים אל החיים האמיתיים.

אוקיי, זכיתי לתשומת-לבכם? שלחתם את הילדים למסך כלשהו כדי לצפות בתוכן יותר חינוכי מהדברים הרשומים כאן? אז הנה, כתב ההגנה שלי לדברים הללו: הם לא מיועדים לכל אחד. מי שרוצים להיות רופאים, לכו ללמוד. עוד לא קם החולה האנוש שירצה להיות מטופל על-ידי רופא שלא למד רפואה. כמו כן, אין די אנשים בעולם שיסכימו לקבל הגנה משפטית מעורך דין שקרא באינטרנט את דיני המדינה, ואין לו תואר מתאים. אז לכו ללמוד משפטים, אם חפצתם במקצוע המכובד הזה.

כמובן, הדברים נכונים לגבי ראיית חשבון, פסיכולוגיה, ריפוי בעיסוק, אדריכלות, פיזיותרפיה, עבודה סוציאלית - ועוד מקצועות מהסוג שהידע הנלמד לגביהם באקדמיה הוא בסיס חשוב והכרחי לעבודה בהם. וגם הוראה, לכו ללמוד חינוך ואת מקצוע ההוראה במוסד אקדמי, כי הוא אחד המקצועות החשובים והיותר משפיעים הקיימים, והוא מקצוע שחייבים ללמוד אותו כמו שצריך.

אוקיי, אני מניח שיש כנראה הצדקה ללמוד תואר אקדמי כזה או אחר, גם כשאתם לא יודעים בדיוק מה תרצו לעשות בחיים. חשוב להרחיב אופקים, להיפתח למגוון של תחומים או דעות ולרכוש ידע כללי שישמש אותנו בחיים במסלולים השונים אליהם נגיע בסופו של דבר. מה עוד שרוב מקומות העבודה המודרניים מסננים החוצה את מי שאין לו לפחות תואר אקדמי אחד, גם אם ברוב המקרים אין קשר ישיר בין מה שלמד מאן דהוא ומה שהוא עושה בפועל.

אז לכו ללמוד מקצוע כלשהו שמעניין אתכם, גם כי יהיה לכם נחמד בתקופת הלימודים, וגם כי כורח המציאות הוא כזה, לפחות בינתיים, עם תחילת המאה ה-21. זה ישתנה בעתיד, אולי אפילו בתקופת חיינו.

מעסיקים ולא מועסקים

אז מי בכל זאת לא צריכים ללמוד באוניברסיטה? מי שיודעים שלא יחפשו מקום עבודה. מי שהם יזמים בנפשם, שיודעים בוודאות שהם יהיו מעסיקים ולא מועסקים, שהם יקימו את מקום העבודה שישלם את המשכורת שלהם, ובעצם זו לא תהיה משכורת קבועה ומובטחת, זו תהיה הכנסה התלויה בהצלחות ובכישלונות שלהם, והיא תהיה גבוהה או נמוכה בהתאם.

ואיך יודעים בחור צעיר או בחורה צעירה, האם הם יזמים? הם יודעים. כי יזמים יודעים. נכון שרוב היזמים בעולם הופכים להיות כאלה אחרי שצברו ניסיון כזה או אחר במקומות עבודה, אבל זה איננו מסלול הכרחי, ויש די דוגמאות שמוכיחות אחרת.

מארק צוקרברג עזב את הרווארד הרבה לפני שסיים את לימודיו כדי להקים את פייסבוק - החברה המשפיעה ביותר בעולם המודרני נכון לעכשיו. ביל גייטס עזב את אותה האוניברסיטה בגיל 19 כדי להקים את מיקרוסופט למרות מחאות קשות ביותר של הוריו. סטיב ג'ובס לא יכול היה להרשות לעצמו ללמוד לתואר רשמי, אז הוא לקח על עצמו ללמוד בקורסים הספציפיים שחשב שיועילו לו להגשמת חלומותיו. והם אכן הועילו. ויש דוגמאות נוספות. איך היה נראה העולם שלנו אילו צוקרברג, גייטס וג'ובס היו מקפידים על רכישת תואר אקדמי, במקום להקים לעצמם את חברת החלומות שלהם?

היזם והמשקיע הנודע פיטר ת'יל (ממקימי PayPal ומהמשקיעים הראשונים בפייסבוק) הקים בשנת 2011, בצעד שעורר עליו את כעסם של רבים, תוכנית תמיכה מיוחדת לצעירים שמעוניינים לעזוב את לימודיהם על-מנת להגשים חלום יזמי. התוכנית הזו מעניקה לצעירים מתחת לגיל 20 מלגה בגובה 100 אלף דולר על-מנת להקדיש את עצמם לחדשנות ולעסקים שיכולים לשנות את העולם. התנאי למלגה: הם חייבים לעזוב את הלימודים שלהם.

מטבע הדברים, לא כולם אוהבים את הקריאה החצופה הזו לצעירים המוכשרים ביותר, אלה שיכולים לעמוד בתנאי הקבלה המחמירים של התוכנית, להפסיק ללמוד. לארי סומרס, שר האוצר האמריקאי לשעבר ונשיא לשעבר של אוניברסיטת הרווארד, אמר בנאום בפני ועידה רבת משתתפים שהתוכנית של ת'יל היא "הפילנתרופיה הלא ראויה ביותר שקמה בעשור האחרון... ההשפעה שלה והמסר שהיא מסמנת לחברה הם הפקרות".

אבל ת'יל, ועימו גם הפונים הרבים להתקבל לתוכנית וכמובן משתתפיה ובוגריה, אינם מתרגשים. אתר הבית של התוכנית מדווח על 2,800 פניות לקבלה רק בשנה החולפת, על 104 בוגרים ועל חברות בערך מצטבר של מיליארד דולר, שהוקמו על-ידי אותם יזמים שבחרו להתמקד במיזם שלהם ולעזוב את לימודיהם למטרה זו.

למען ההגינות מן הראוי לציין כי האתר לא מדווח על בוגרים רבים של התוכנית, שלא התמידו במסע והעדיפו לחזור - בכל זאת - אל ספסל לימודים.

להתמקד בהגשמת החלום

המגזין המקוון "Business Insider" פירסם השבוע את סיפורם של 9 יזמים צעירים בוגרי התוכנית, שהעדיפו לעזוב את לימודיהם, לקבל מלגת תמיכה של 100 אלף דולר ולהתמקד בהגשמת החלומות שלהם.

ארי ויינשטיין, שעזב את לימודי התואר ב-MIT היוקרתית, הקים ביחד עם קונרד קרמר שעזב את לימודיו בבית ספר תיכון לטובת התוכנית, את חברת Workflow המפתחת אפליקציות פופולריות ביותר לניהול עסקים, ומעסיקה כיום 8 עובדים בעיר סן פרנסיסקו. עדן פול גו עזבה את פרינסטון היוקרתית כדי לפתח פאנלים סולריים זולים ויעילים שכבר מספקים חשמל ל-10,000 לקוחות ב-18 מדינות.

ג'יימס פראוד היה אמור להיות הראשון מבני משפחתו שילמד באוניברסיטה. אבל במקום זה הוא הצטרף לפרויקט של ת'יל, פתח סטארט-אפ בשם GigLocator שנמכר לאחר זמן קצר, וכיום הוא מנכ"ל בסטארט-אפ השני שהקים, המפתח מכשירים לשיפור השינה.

ריטש אגרוואל הוא צעיר הודי שנעזר במלגת התוכנית כדי להקים רשת תיירות מקוונת המתמקדת בחדרי מלון זולים ברחבי הודו. עד היום הוא גייס 187 מליון דולר ושווי החברה בגיוס האחרון עמד על 400 מליון דולר. אגרוואל הוא בן 22 כיום. לאורה דמינג הצטרפה לתוכנית כדי למצוא תרופה להזדקנות, לא פחות מכך. כיום היא שותפה בקרן השקעות המתמקדת במימון מחקר ופיתוח תרופות להארכת החיים של בני אנוש.

הדוגמאות הן רבות והמכנה המשותף הוא הנכונות של הצעירים הללו לחלום בגדול, לפרוץ את מגבלות המסגרת והמוסכמות ולהסתכן ביציאה אל הלא נודע. בהחלט ייתכן כי חלק מהצעירים האלה יתבגרו יום אחד אל מציאות הרבה פחות זוהרת ואולי אפילו יתחרטו על כך שלא ניצלו את תקופת צעירותם לרכוש השכלה רחבה יותר ולפתוח לעצמם אופקים חדשים.

מצד שני, אנחנו חיים בעולם משתנה של הזדמנויות ופריצת מוסכמות נושנות. בעולם הזה יכול אדם צעיר בן 45 לרכוש לעצמו השכלה אקדמית בתחום חדש ושונה ולפתוח בקריירה חדשה.

נכון, ככל שאנחנו מתקדמים בחיינו אנחנו צוברים מגבלות רבות, לעתים קשות. אבל בסופו של דבר, הכול אפשרי. אפילו ביל גייטס זכה בסופו של דבר בתואר אקדמי (תואר כבוד במשפטים מטעם אוניברסיטת הרווארד, 2007) ומי יודע, ייתכן שמארק צוקרברג מתכנן לעצמו יום אחד, כשיהיה לו זמן, תואר משלו. אז מה אתם אומרים, חשוב לרכוש השכלה אקדמית?

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראלץ 

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי