גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשמים מתערוכת ברצלונה: המהפכה התעשייתית הרביעית בדרך

אף שרק 20% מבעלי סמארטפונים בעולם נהנים מתשתיות הדור הרביעי, התעשייה כבר עוסקת בדור החמישי ובהשלכות העצומות שיהיו לו על החברה, הכלכלה ובעצם על העולם כולו ■ תובנות מוועידת המובייל העולמית

בוט שהוצג בתערוכה / צילום: רויטרס
בוט שהוצג בתערוכה / צילום: רויטרס

בשלושת העשורים שבהם מוביל את ועידת המובייל העולמית בברצלונה ה-GSMA, ארגון מפעילות הסלולר בעולם, הפך מכשיר המובייל מכלי תקשורת בין אנשים לכוח הנמצא מאחורי כל התעשיות והוורטיקלים בשוק, מרכיב אלמנטרי ביום יום של כולנו. לכן, חשוב לבחון כיצד המובייל מתפתח ומשפיע על כלכלות ועל חברות מן היסוד. רבים מגיעים לוועידה, שהתקיימה בשבוע שעבר, כדי לקחת חלק בתערוכה העוסקת באבולוציה של מכשיר הסלולר, אך בכנס המקביל דנים לעומק בתמורות שהעולם עובר.

כיום יש 8 מיליארד מכשירי מובייל מחוברים, אבל רק כ-4.8 מיליארד משתמשים - כי בפועל רבים מחזיקים יותר ממכשיר אחד - ו-20% מהם רוכבים על גבי תשתית ה-4G. החיבוריות הזאת למעשה "מתדלקת" את כלכלת הפלטפורמות המתפתחת ברמה העולמית.

אף שיש עוד הרבה עבודה בבניית תשתית ה-4G, שכיום מונה לפי הערכות 1.7 מיליארד מכשירים מחוברים, כאשר עד 2020 הצפי הוא ל-3.7 מיליארד מכשירים מחוברים - כבר עכשיו, התעשייה כולה עוסקת בדור הבא של התשתיות שיאפשרו הרבה יותר, ואפילו יש דיבורים על המהפכה התעשייתית הרביעית באמצעות תשתיות ה-5G.

מדובר בהרבה יותר משינוי בדור. זו תהיה קפיצה משמעותית במרוץ הגלובלי לכלכלה דיגיטלית שתשנה הכול; תשתית שמחברת אנשים, מכונות וחפצים בקנה מידה אדיר. תשתית זו תוביל לכך שנהיה חשופים לשירותים חדשים לגמרי, כמו מכונות אוטונומיות וערים חכמות.

ראש ה-GSMA דיבר בפתיחת הכנס על כך ש-5G ייצר אפשרות אחרת לדרך שבה החברה נראית - כלכלות שונות שייבנו על תשתית ומודלים עסקיים חדשים. הערכות הארגון הן כי עד 2025 יהיו כמיליארד מכשירים מחוברים ל-5G, והערך יגיע מהקומבינציה של כל המגמות ששוטפות את החיים שלנו בעשור האחרון - בהן אינטרנט של הדברים, השימוש הגובר בדאטה, אנליזה, בינה מלאכותית ורובוטיקה.

ערים חכמות

כתעשייה יש מחויבות לכך שהכול יהיה מחובר, אנשים לאנשים ואינטרנט למכונות ודברים, ואם היום מחוברים 4.8 מיליארד משתמשים בעולם, עד 2020 יהיו מחוברים כמעט 5.7 מיליארד אנשים - כ-60% מהאוכלוסייה העולמית.

בוב מוריץ, יו"ר PwC, דיבר על ערים חכמות כפוטנציאל להבטחת איכות החיים עבור האינדיבידואל, וחידד כי על-מנת שזה יהפוך למציאות צריך להכניס את המרכיב המשמעותי ביותר - אנשים. זה "הרכיב הסודי ברוטב" אשר מבטיח שהמהפכה התעשייתית הרביעית תתעצב בצורה הנכונה.

במציאות כיום כ-1.3 מיליון אנשים בעולם עוברים לערים בכל שבוע. לפני כמה עשורים היו לנו 3 ערים מרכזיות שהיו בהן כ-10 מיליון אנשים וקצת, כיום כבר מדובר ב-20 ערים ויותר, ובעידן הבא המספר הזה אמור להיות מוכפל פי ארבעה. מדובר בשינוי דרמטי.

הערים הללו, על המטרופוליטנים המובילים את הכלכלות וההתפתחות שלהן, ייצגו כ-65% מאוכלוסיית העולם בעשורים הבאים, כבר כיום כ-600 המרכזים הגדולים בערים המרכזיות מייצרים 60% מהתמ"ג העולמי.

אלה מספרים מדהימים שמסבירים כמה משמעותי לחשב מסלול מחדש ולעצב את הסביבות האורבניות באופן שמתכתב עם השינוי ומאפשר אינטראקציה. זו המגמה שתתדלק את הצמיחה - לא רק למדינות, אלא גם לתושב.

האינטר-קונקטיביות תגרום לכך שיתפתח עולם חדש לגמרי של שירותים, למשל בתחום המלונאות, שבו כבר היום אפשר לראות מכשירים חכמים המקבלים את פני האורח ובאמצעות חיבור למכשיר הסלולר הפרטי מאפשרים כניסה לחדר וצ'ק-אין מהיר.

דובאי היא דוגמה נהדרת, המהווה מודל לחיקוי למקום שבו הקונקטיביות מקבלת משמעות חדשה. שדה התעופה מחובר לגמרי והמנכ"ל של השדה יכול לראות במכשיר הסלולר שבכף ידו את התמונה הכוללת של המקום - עומסים ובעיות, כמו גם הזדמנויות לייצר מונטיזציה. מדובר בניהול חדש לגמרי של עסק, שבאמצעותו ניתן בשלט רחוק להבין את הדופק התפעולי ולייצר מכך תובנות שניתן לתרגם לפעולות מיד.

הגורם האנושי

האלמנט החשוב ביותר שצריך להביא בחשבון כשמתכננים את כל העתיד הזה הוא אנשים. זהו חלק שלא מתעסקים בו תמיד והוא קריטי. הטכנולוגיה נהדרת ויש אפשרות לחלץ מתוכה פוטנציאל אמיתי. כיום כל הארגונים מדברים על הדרך שבה ניתן לעשות את השינוי - וכולם מפתחים בהתבסס על כך את עתידם - אך בסופו של דבר על-מנת להגשים את הרעיונות הגדולים, צריך ללכת צעד אחד אחורה ולחשוב על האספקט של האנשים לטובת מינוף הפוטנציאל בצורה הנכונה והחכמה ביותר.

חלק משמעותי במשוואה הוא חינוך - דרך להסביר למשתמשים בגילים שונים מה הם יכולים להרוויח מהדיגיטציה; חינוך העובדים, התושבים והצרכנים; ויצירת סביבה של טאלנטים שיכולים ללמד וללמוד על המודעות לפוטנציאל ולאימוץ הטכנולוגיות. אם אנשים לא יבינו ויפחדו, השינוי לא יקרה - ולכן צריך להעביר את המסר בצורה שמתאימה לכל קהל על-מנת שירצה לקחת חלק, וירגיש שמדובר בסביבה בטוחה ונוחה שתחסוך להם זמן.

התוכנה כמפתח

ההערכות הן כי בעתיד כל חברה תהפוך לחברת תוכנה אם היא תרצה לשמור על יתרון תחרותי אמיתי. מנכ"ל חברת הטכנולוגיה Twilio דיבר רבות על התוכנה כמפתח לניצחון. הוא דן בשאלה שעולה פעמים רבות בחברות - האם לקנות או לבנות, Buy or Build - וטען שכל ארגון שרוצה לשרוד את האתגרים של השנים הללו והלאה מחויב לבנות. הוא אף הגדיר זאת: Build or Die.

התפיסה של חברות צריכה להיות: לבנות-לשחרר-לבדוק-ולבנות שוב. ההבנה צריכה להיות שכיום הדברים משתנים כל-כך מהר, עד שאין לנו בכלל יכולת לצפות, ולכן חייבים לבנות פלטפורמה מבוססת תוכנה שתאפשר לתקן תוך כדי תנועה.

אם בעבר חברות טכנולוגיה היו בונות מוצרי חומרה מורכבים ומלאי כפתורים, כיום מוצרי החומרה נהיו פשוטים ובעלי כפתורים בודדים - ואת כל המורכבות משליכים על התוכנה, שכן אותה אפשר להתאים לצרכים המשתנים, והם משתנים כל הזמן. ככל שהעולם שלנו עובר יותר ויותר דיגיטציה, כך הוא הופך להיות יותר מושתת תוכנה, וכשהתוכנה נמצאת בידי החברה היא יכולה לרוץ ולהתמודד עם התחרות.

בנוסף, חברות שמחפשות כיום להשתנות ולבנות מודלים עסקיים חדשים, צריכות להבין שהחשיבה מאחורי בניית מודל עסקי אינה צריכה להיות "מאיפה יבוא כסף נוסף", אלא "כיצד בונים מודל אופרציה אחר", שכתוצאה ממנו יתקבלו הכנסות חדשות. מודל זה באופן טבעי משפיע גם על העסק הקיים, ומאפשר לו להמשיך להתקיים לאורך זמן.

הגישה של תוכנה בידי הארגון מדגישה את היכולת של החברה לבנות תשתית המשתבחת עם הזמן, שכן היא מתחילה לקלוט מידע מהמרחב החיצוני - באמצעות המשתמשים, על-ידי דאטה וכן על-ידי אינטליגנציה מלאכותית במערכות, המאפשרת לשכלל את התוכנה באבולוציה כל הזמן. גם במקרה הזה חשוב שהתכנון יהיה מבוסס אנשים שכן התוכנה חייבת להיות מובנת למשתמש, קלה לניהול ולאפשר גישה מהירה לדברים שחשובים לאדם.

התוכן מחבר

מנכ"ל AT&T, רנדל סטפנסון, התייחס רבות לצרכנים בעידן הנוכחי, וטען כי חברה שלא תדע לייצר את המעורבות וה"עונג" עבור הלקוחות לא תהיה רלוונטית. לדבריו, חברות צריכות להפסיק לחשוב על דברים שנראים כבסיסיים לאנשים, ולהתרכז באלה שיוצרים עבורם הבדל. זו הסיבה ש-AT&T רוצה לרכוש את טיים וורנר - כי היא רוצה להיות זו שמשפיעה על "המים שעוברים בצנרת".

מנכ"ל ומייסד נטפליקס, ריד הייסטינגס דיבר על כך שהמותג הפך לגלובלי, ובעצם הפכה למקום שאוצר את כל הסיפורים של העולם, ומשתף אותם בפלטפורמה בינלאומית - ובכך הם מקבלים מגבר. בכך בעצם נטפליקס נוגעת בהמון אנשים מכל העולם - ומייצרת חיבור ביניהם. הוא גם דיבר על כך ש-70% מהשימוש בפלטפורמה ברמה העולמית מגיע מהמובייל, עובדה שתדרוש לייצר תכנים מיוחדים למסך זה - לא רק מותאמים למסך כי אם סדרות קצרות שיאפשרו ללקוחות לאכול את התוכן במנות קטנות תוך כדי תנועה.

בגוגל מדברים על כך שצריך לשים לב שלמשתמשים יש ציפיות שהכול יעלה מהר מאוד. לדבריהם, שתי שניות הן הזמן שאנחנו כמשתמשים מוכנים לחכות לאתר שעולה במובייל - ואנחנו מצפים מחברות שיישרו קו בהתאם לכך.

את המידע שאנחנו מחפשים אנחנו רוצים במהירות האור - וזה מה שיקבע בסופו של דבר את סוג המעורבות שנייצר מול מותג כזה או אחר - הרי אנו חיים בעידן של Instant Gratification, לא? 

■ זהר אוריין, בלוגרית  - חוקרת עצמאית את השינוי שהעולם עובר ויועצת לארגונים גדולים לחדשנות מבוססת דיגיטל וטכנולוגיות. למי שרוצה לקרוא תכנים נוספים על הוועידה ניתן להיכנס ללינק הבא: 

http://www.zoharurian.com/

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים