גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הייתי צריכה הרבה ביצים בשביל להפוך לאמן עצמאי"

עם קמפיין הדסטארט לאלבומה העשירי, דנה ברגר מתרגלת לחיים ללא גב של חברת תקליטים: "לא יאומן שאני מפרנסת כל-כך הרבה אנשים" ■ ראיון

דנה ברגר  / צילום: גבריאל בהרליה
דנה ברגר / צילום: גבריאל בהרליה

במקביל לאלבום החדש שלה, שייצא במאי ושאת מימונו היא מגייסת בימים אלה בגיוס המונים, עבדה דנה ברגר עם בן זוגה עדי שרון על תקליט באנגלית שמיועד לחו"ל. אם את זרעי השירים באלבום הסולו שלה כתבה בדירה מול הים ברחוב הירקון בתל אביב, שהפכה "לחדר משלה" - הרי שהמנגינות לשירים באנגלית נבטו בה תוך כדי עבודה במטבח, בבית הקרקע שלהם בהרי ירושלים.

"אחת המגבלות בבית שלנו היא שהאולפן של עדי יושב מעל הסלון ואין לו דלת", היא מספרת. "אם מישהו מנגן, אז כל הבית הוא חלק מהסשן, והאלבום הזה נוצר בזכות זה. כשעשיתי כלים וטיגנתי ביצים, והוא יצר מוזיקה אלקטרונית. פתאום צצו לי מנגינות והייתי רצה אליו, 'תקליט, תקליט, יש לי מנגינה', ובינתיים הביצה נשרפת. המגבלה הפכה למתנה, ולחשוב שכמעט לא לקחנו את הבית, כי לא הייתה דלת", היא צוחקת.

- זאת הפעם הראשונה שאת שרה באנגלית?

"שנים אמרו לי 'תשירי באנגלית', וכשהתחלתי, זה לא היה כמו היום, שהדלתות פתוחות לעולם. לעצמי תמיד ג'מג'מתי באנגלית".

- יש לך אנגלית ברמה מספיק גבוהה?

"ברמה של בחינת בגרות, אבל אבני הבניין המוזיקליות שלי היו באנגלית - חוץ משלום חנוך ומחוה אלברשטיין. הגרעינים של השירים שכתבתי היו באנגלית, והייתי צריכה לשבת על התחת עם אתרים של חרוזים ועם מילונים. זה פתאום קרה. פתאום הרשיתי לעצמי".

- עם שני ילדים בבית, את מעזה לחלום על קריירה בינלאומית?

"אני מרגישה את הפניות הטכנית והרגשית כשהם בני 14 ו-8, ולראיה - עשיתי שני אלבומים. תומכי האלבום בעברית יקבלו את האלבום באנגלית כצ'ופר".

- בדף ההדסטארט שפרסמת, כתבת שחברות התקליטים נאלצו לשנות את התוכנית העסקית שלהן, ולקחת נתח מזכויות היוצרים של האמנים. מה זאת אומרת, נאלצו?

"מכיוון שאנחנו חיים בעולם קפיטליסטי מסריח, אי אפשר לצפות מחברות התקליטים שידאגו לך כמו אימא. אני לא משתייכת לקבוצה שהופכת אותן לדמונים, למרות שאני מתומכי 'חוק איה כורם'. כשאתה אמן צעיר, אתה מוכן לתת הרבה כדי לקבל את ההזדמנות, ומכיוון שהמודל העסקי של הדיסק הפיזי פשט את הרגל, הן היו חייבות להמציא את עצמן מחדש. רוצה שנשקיע בך? תן לנו 50% מההופעות ומזכויות היוצרים ונהפוך לשותפים. זה לא שטני".

- זה לא כלכלי לאמנים, ובכל זאת הם מסכימים.

"כי הם חושבים שאין להם ברירה, ולי לא בא על זה. הייתי צריכה הרבה ביצים אחרי כל-כך הרבה שנים עם חברות תקליטים, כי אני מהדור הישן, בשביל להצטרף לעולם החדש ולהפוך לאמן עצמאי. זה לא בא מהשרוול. אני רגילה שיש לי גב כלכלי. להחליט שזהו, NO MORE, ושאני רוצה לעשות את זה עם הקהל שלי, שזה סוג של וודסטוק בעידן שהוא לא כזה. אני מאושרת עם המהלך ועם אנחת רווחה גדולה שאנחנו כבר עם למעלה מ-85% גיוס מה-100 אלף שביקשתי, שהוא סכום הגון".

- שתצטרכי להשלים כי הוא לא יספיק.

"אחרי 9% להדסטארט עצמו ועוד 10% לפרילנסר שמוביל אותי בתהליך, כי לפני חודש בקושי ידעתי לכתוב פוסט בפייסבוק, ומע"מ, אז נשאר פחות מ-70% מהסכום שיספיק למאסטר. את היתר - צילום העטיפה, העיצוב, קליפים, נוכחות אינטרנטית, אני אשלים. אני ילדה גדולה, מה גם שיש לי סיכוי לעבור את ה-100 אלף, ואז יהיה גם לאקסטרות".

- ברור לך שהעבודה שלך רק מתחילה. בלי חברות תקליטים, גם השיווק של האלבום עלייך.

"אז אני מתארגנת אחרת. יש לי את המנהל האישי, שהוא גם המנהל של שלום חנוך, והוא תופר את כל הקצוות - השיווק, ההופעות, היח"ץ, האינטרנט, הדפסה, הפצה".

- וזה עולה הרבה מאוד כסף.

"מה זה עולה... לא יאומן שאני מפרנסת כל-כך הרבה אנשים. מצד אחד, זו זכות גדולה להיות מפעל קטן, ומהצד השני זה כבד אם יש חודש עם פחות הופעות. אבל בזכות הצוות הזה, אני לא מנהלת בעצמי שום דבר, זאת אומרת, אני מנהלת כי אני פולנייה חולת שליטה - אז אני עוברת על הקומוניקטים, מתקנת ו' שנפלה בטקסט, עוברת על חוזים. אבל אם אצטרך לענות בעצמי לטלפונים, לא יהיה לי זמן לכתוב שירים. אגב, מה שמייחד את האלבום הוא שיש לו שבעה מפיקים שונים, וביניהם חמי רודנר ובן הזוג שלי, שעשה איתי שיר אחד".

- לא קל להיות בני זוג באותו תחום.

"מה שמקשה זה ששנינו עצמאים. קשה להיות עצמאי, כי המדינה לוקחת חצי ממה שאתה מצליח להרוויח. יש חודש טוב וחודש פחות טוב, ויציבות היא מצרך נדיר במשפחה של שני עצמאים שמתפרנסים מאמנות".

- אז איך אתם מתמודדים? חוסכים?

"איזה חוסכים? לומדים להתנהל נכון. רק בשנים האחרונות הבנו שאת הכסף של המע"מ ומס הכנסה צריך לשים בחשבון נפרד, כדי שלא נאכל אותו".

- גם במעבר להרי ירושלים היה שיקול כלכלי?

"זה הרבה יותר יקר מלגור במרכז - דלק, שכר דירה, המחיה מאוד יקרה".

- אז למה לא לגור כבר במרכז?

"יש לנו דירה מקסימה בהרצליה, אבל אחרי 25 שנים בגוש דן, רצינו טבע. הטבע הופך לחלק מהמהות, מהיצירה. זו עוצמה, אבל כדי לחיות בטבע, אתה צריך להיות עשיר. אני הרבה בתל אביב, נוסעת בכל הארץ להופעות, וזה המון דלק. לומדים לא להתרגש כשיש תקופה של הידוק חגורה, מתוך אמונה שאחר כך יהיו תקופות טובות יותר. במקצוע הזה צריך אמונה חזקה בעצמך ולא כל אחד יכול לעמוד בלחץ".

- זו הסיבה שאת גם מלמדת?

"התחלתי ללמד לפני שבע שנים כמתנדבת בעמותת רוח נשית, בתקופה שלקחתי קורסים בפסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה ורציתי לגעת גם בפרקטיקה ולא רק בתיאוריה. קורס הכתיבה שלי התחיל להתגלגל מפה לאוזן. מה שהתחיל בדרך לגעת בבני אדם, הפך לעוד פרנסה, והגעתי למצב שאני נאלצת לדחות הצעות כדי שיהיה לי זמן לכתוב בעצמי".

- ובתוך כל זה, איך מתחזקים קריירה כה ארוכה?

"צריך מאוד לאהוב את מה שאת עושה ולאו דווקא להיות צמודה לרוח הזמן, כי שיר טוב באמת לא צריך ציפוי עדכני. אני מעדיפה להישאר במקום קלאסי שמשרת את המילים והמנגינה. וכן, התבגרתי. פעם היה חשוב לי להוכיח לעצמי ולעולם שאני מגניבה והמוזיקה שאני עושה דומה למוזיקה שאני אוהבת להאזין לה".

- עד כמה הבחירה להשתתף ב"הישרדות" הייתה שיווקית?

"אחרי סרבנות ארוכת שנים לתוכניות ריאליטי, מתוך מיצוב של עצמי בעיני עצמי כזמרת איכותית שלא מתמסחרת, היה אלמנט של משבר גיל ה-40, רצון לנער ולערבב את חבילת הקלפים ודווקא בדבר שהכי לא מתאים לי. זה נחמד לחבק את העקרונות שלך על הספה בהרי ירושלים, אבל קיבלתי תגמול הולם והלכתי לפרנס את המשפחה בסכום של שנת עבודה, וזה לגיטימי. והיה גם הרצון לעלות עוד כיתה, להביא עוד אנשים להופעות, אבל אני חושבת שאם לא היה המשבר הזה, זה לא היה קורה".

- בדיעבד, את מצטערת על ההרפתקה הזאת?

"אם הייתי אדם שמצטער על דברים, אז כן, הייתי מצטערת. אבל אני לא. זאת הייתה חוויה מאוד לא נעימה, שהביאה אותי למקום טוב יותר בזוגיות, בחלוקת התפקידים בבית, והבהירה לי לאן אני רוצה להגיע. סביב גיל ה-40 צריך להתעקש להישאר ערים ואני לא רוצה לישון כאדם וכיוצרת".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס