גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יום הדין של פיטר נאבארו

האיש שינסה לנצח, בשם טראמפ, את מלחמת הסחר מול סין

פיטר נאבארו  / צילום:בלומברג
פיטר נאבארו / צילום:בלומברג

פזמון חוזר בנאומי דונלד טראמפ בשבועות האחרונים הוא "הבלגן" (mess), שירש מברק אובמה. נתוני משרד המסחר האמריקאי השבוע אישרו לכאורה את "הבלגן":

בחודש ינואר, אחרון לנשיאות אובמה, ראשון לנשיאות טראמפ, נרשם הגירעון הגדול ביותר במאזן הסחר של ארה"ב זה 5 שנים. הוא עמד על 48.5 מיליארד דולר, או 500 מיליארד בשקלול שנתי. כמעט 60% של הגירעון הזה נזקפים לחובת סין.

זה הרי מה שטראמפ חזר וטען במהלך מערכת הבחירות שלו: ששותפות הסחר של ארה"ב, ובראשן סין, מזייפות את הכללים, ומנצלות הסכמי סחר דו-צדדיים ורב-צדדיים כדי "לגנוב מקומות עבודה" מארה"ב.

לתכלית הזו הודיע טראמפ עוד לפני השבעתו שהוא יקים "מועצת סחר לאומית" בבית הלבן, בדומה למועצה לביטחון לאומי. היא נועדה "לייעץ לנשיא על אסטרטגיות חדשניות" בעיצוב יחסי המסחר של ארה"ב. היא נועדה למלא בתוכן את הבטחת הנשיא "להשיב על כנה את גדולתה של אמריקה" באמצעות יצירת "מקומות עבודה הגונים בשכר הגון".

כאשר השוק יתעורר, האם תהיה מוכן?

בראש המועצה הועמד פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת קליפורניה באירוואיין, פיטר נאבארו. הוא כותב פורה, שהנשיא טוען כי קרא את ספריו והתרשם מתוכנם. נאבארו, אמרה הודעת מינויו, "תיעד בכושר חזונו את הנזקים שהגלובליזם המיט על ראשיהם של עובדים אמריקאים, והתווה את הדרך לחזור ולאושש את המעמד הבינוני שלנו".

רשימת ספריו של נאבארו כוללת אוספים של עצות למשקיעים עם שמות אקזוטיים כמו "כאשר השוק יתעורר, האם תהיה מוכן?"; ו"אם יורד גשם בברזיל, קנו סטרבאקס" (המניה, לא כוס הקפה). אבל המדריכים ההם שייכים לנאבארו המוקדם, לפני 12 ו-15 שנה. קו הייצור של נאבארו החדש פלט כותרים היאים למדינאים ולחוזים, כמו למשל "הנמר הדרוך: המשמעות העולמית של המיליטריזם הסיני", או "המלחמות הממשמשות ובאות עם סין: איפה הן יתחוללו וכיצד יהיה אפשר לנצח בהן".

קשה להעלות על הדעת צורת מחשבה הקרובה יותר אל השקפותיו של טראמפ: גם התנגדות לגלובליזציה ולהסכמי סחר רב-צדדיים, גם הזהרות של יום הדין מפני סין.

האם אנחנו עלולים להפסיד?

יום אחד לפני שהתפרסמו נתוני הסחר של ינואר, נאבארו נאם באוזני ועידה של כלכלני עסקים. הוא דיבר פחות או יותר כמו הבוס וכמו בכירי יועציו. הוא הצליף בכלכלנים מקצועיים ובאנשי התקשורת על קלות הדעת שהם נוהגים בגירעונות סחר. הגירעונות האלה מסגירים לידי זרים את הבעלות על כלי הייצור והשיווק (נאומו הופיע גם כמאמר ב"וול סטריט ג'ורנל", ומשם הוא מצוטט).

הבה נניח שהרוכשת היא יריבה אסטרטגית, המתחמשת במהירות, ומטרתה היא לכונן הגמוניה עולמית. היא רוכשת חברות אמריקאיות מכל הבא ליד - טכנולוגיות, קרקע חקלאית, רשתות לשיווק מזון. ולבסוף בידיה נמצא חלק ניכר של הבסיס התעשייתי הצבאי".

לא קשה להבין שנאבארו מדבר על סין, לא על רוסיה. הוא שואל, או מתריס, "האם אנחנו עלולים להפסיד במלחמה קרה רחבת ממדים על חירותה של אמריקה ועל שגשוגה, שבה כלי המאבק לא יהיה קנה הרובה אלא קול צלצולן של הקופות?

ומה יקרה אם המלחמה לא תהיה קרה, אלא חמה? החזות קשה עוד יותר. נאבארו מזכיר לקוראיו, כי "יש כיום רק חברה אמריקאית אחת המסוגלת לתקן מדחפי צוללות - ואף לא חברה אחת המסוגלת לייצר צגים שטוחים למטוסי קרב או משקפות לראיית לילה".

זו תוצאה של הגירת התעשייה האמריקאית אל מעבר לים, אבל "לחלק ניכר של וול סטריט ולרוב הכלכלנים לא אכפת".

האל"ף בי"ת במבוא לכלכלה

למען האמת, רוב הכלכלנים, בוודאי בעולם האקדמי, מתייחסים בשיעורים משתנים של ביטול לתשומת הלב שממשל טראמפ מקדיש לגודל גירעונות הסחר. למשל, פרופ' לארי סאמרס מאוניברסיטת הרווארד, שהיה שר האוצר בממשל ביל קלינטון, מזכיר כי עוד לפני שארה"ב חתמה הסכמי סחר עם סין, עם מקסיקו ועם דרום קוריאה, ההיטלים שלה על יבוא מן הארצות האלה לא הגיעו ליותר מ-4%.

"העלייה ביבוא לארה"ב אינה תוצאה של הנמכת חומות המכסים", כתב סאמרס בחודש שעבר בטורו ב"פייננשל טיימס", "אלא היא נובעת מזה שהארצות המכונות 'מגיחות' (emerging) אמנם הגיחו. הפוטנציאל הכלכלי שלהן גדל והולך בזכות רפורמות כלכליות ויתר אינטגרציה גלובלית".

בעל טור במגזין העסקים "פורבס", ניק וורסטל, שהוא גם עמית מחקר במכון אדם סמית' בלונדון, כתב השבוע למקרא נאומו של נאבארו, כי האיש מתקשה "בהבנת האל"ף בי"ת" של מבוא לכלכלה. לפי וורסטל, ארה"ב יכולה להוסיף ולממן את גירעונותיה באמצעות מכירת נכסים לזרים מבלי שמכירתם תשאיר טביעות אצבעות כלשהן.

וורסטל כותב, שבמהלך רבעון ממוצע, העושר בארה"ב גדל ב-1.8 טריליון דולר בעוד שהגירעון המסחרי מגיע לחצי מיליארד דולר בשנה שלמה. "אנחנו יכולים להוסיף ולמכור פיסת אמריקה לזרים לנצח - ואגב כך הבעלות של זרים על אמריקה תקטן ותלך" כאחוז של התוצר הגולמי.

חלק של ההוויה הכלכלית

ובכן, זה מזכיר במידה חשודה את טענת חסידיה של כלכלת ה-supply side משנות ה-80 של המאה שעברה, שמעלה ומוריד לא הגודל האבסולוטי של הגירעון בתקציב אלא חלקו של הגירעון הזה בתוצר. אם התוצר גדל בחמישה אחוזים בשנה, די בזה כדי ליישב את בעיית הגירעון, ואין צורך לבזבז זמן על נוסחת איזון.

כתב ההגנה ההוא התקבל בתערובת של גועל נפש ושל משיכת כתפיים. אבל הגיונו, האינטלקטואלי או המעשי, הפך לחלק של ההוויה הכלכלית. רק במשך 4 שנים, בסוף ימי נשיאותו של ביל קלינטון, הצליחה ארה"ב לאזן את תקציביה. מאז, היא אפילו לא ניסתה, אף כי הפוליטיקאים שלה, בייחוד מן הימין, מעלים מס שפתיים קבוע לרעיון.

כיוצא בזה גם הגירעון המסחרי. עצם קיומו אינו מצביע על חולשה בסיסית. מבקריו נוטים להסיח את הדעת מן העובדה שגם קשרי מסחר בעייתיים, בין שהם עם סין, או עם גרמניה, או עם מקסיקו, עדיין מספקים שוקי יצוא ענקיים ליצרנים אמריקאיים, והם המקור למיליוני מקומות עבודה.

מלחמת סחר עם סין, שהמועמד טראמפ הרבה לאיים בה, אמנם תעניש את סין עונש כבד, ועשויה להפחית ב-5% את צמיחתה השנתית - אבל די לעיין ברשימת התעשיות האמריקאיות, בייחוד בטכנולוגיה עילית, התלויות בשוקי סין לעצם קיומן, כדי להבין את גודל המחיר שייגבה מארה"ב.

בעיית הסחר הממשית עם סין תצטרך להמתין כנראה עוד כמה שנים, כאשר יתממשו יעדי הייצור שלה בענפי טכנולוגיה מתקדמים. עד 2025 היא מתכננת למלא 70% מצרכיה באמצעות ייצור מקומי. או אז, בואינג, אפל וקוואלקום יהיו זקוקות להרבה מאוד התערבות פוליטית. אבל ב-2025, על פי כל חישוב אפשרי, דונלד טראמפ לא יהיה עוד נשיא ארה"ב.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"