גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקרת הזכוכית עדיין לא נופצה

הנשים צריכות לסמן את היעדים הבאים: השירות הציבורי והאקדמיה

מנהלות / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מנהלות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מאז פרצה המהפכה הפמיניסטית, ובמיוחד מאז הובטחה זכות ההצבעה לנשים, מתקיים דיון ציבורי ער בנושא הייצוג הנשי במוסדות השלטון והמדינה. ישראל אמנם רשמה התקדמות מסוימת בייצוג נשים בפוליטיקה בעשורים האחרונים, אך הדרך לשוויון מגדרי עדיין ארוכה.

כך למשל, בכנסת הנוכחית מכהנות 27 נשים, שהן 22.5% מכלל חברי-הכנסת, השיעור הגבוה ביותר עד היום. קפיצה זו במספר חברות-הכנסת העלתה את ישראל מהמקום ה-70 בשיעור הנשים המכהנות בפרלמנט למקום ה-57 בעולם. נכון, עלינו ב-13 מקומות, אך גם המיקום הנוכחי אינו של כבוד ויוקרה למדינה דמוקרטית-ליברלית ומתקדמת טכנולוגית כישראל.

גם במספר השרות בממשלה חל בשנים האחרונות שיפור, אם כי בראשות משרדים הממשלתיים החשובים, משרדי הביטחון, האוצר והפנים, טרם כיהנה אישה.

גם במגזרים אחרים נרשם שיפור בייצוגן של נשים. אישה התמנתה לתפקיד אלופה בצה"ל, ושתי נשים כיהנו בתפקיד נשיאות בית-המשפט העליון. לראשונה גם מונתה אישה לעמוד בראשות בנק ישראל. במגזר הפיננסים נרשם שיפור ניכר בייצוגן של נשים, והיום 3 מנכ"ליות עומדות בראש 3 תאגידים בנקאיים, ומולן 6 מנהלות בכירות בראש המערכות הציבוריות.

אך זו תופעה חריגה בעולם ובהחלט גם בישראל. במספר תחומים לא קטן נשים עדיין סובלות מתת-ייצוג. כך למשל באקדמיה. על אף ששיעור הנשים בקרב הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון הוא 56%, בקרב הלומדים לתואר שני, 61%, ובקרב הלומדים לתואר שלישי 52%, כלומר, הן הרוב, נשים מהוות רק 29% מכלל הסגל הבכיר במוסדות להשכלה גבוהה.

כך גם המצב בשירות הציבורי בישראל, שבו תקרת הזכוכית עדיין לא נופצה. שיעורן של הנשים בעמדות הבכירות ביותר בשירות הציבורי הוא רק 13% (לא כולל דירוג משפטי), כאשר באיוש משרות מנכ"ל במשרדי הממשלה יש תת-ייצוג בולט של נשים; ובצמרת שירות המדינה שוררת הגמוניה מוחלטת כמעט של גברים. המצב חמור אף יותר בחברות ממשלתיות גדולות.

התמונה בגדול היא, שלמרות השיפור המתמשך בייצוגן של הנשים בישראל, הן עדיין סובלות מתת-ייצוג במגזרים רבים ומשפיעים. לצד זאת, בולטות לרעה תופעות אחרות - הפליה ניכרת, פערי שכר בין נשים לגברים בשוק העבודה (בהיי-טק, למשל, הפער עומד על 45%), שכר נמוך, קשיים בהשתלבות בשוק העבודה ועוד. נשים מהוות עדיין את אחת הקבוצות הפגיעות ביותר - לעוני, להטרדה מינית ולאלימות.

מציאות זו היא תוצאה של הפליה סמויה ושל מוסכמות חברתיות. למרות המגמות של הגברת השוויוניות בחלוקת התפקידים במשפחה, ברוב המשפחות נשים עדיין נושאות בעיקר האחריות לטיפול בילדים ולמשק הבית, והגברים אחראים לפרנסת המשפחה. כך נבלם לא פעם קידומן של נשים, המתמרנות בין עבודתן לאחריותן המשפחתית, ועובדות פחות שעות (אם כי תפוקתן לא בהכרח נמוכה יותר); ואילו גברים מקודמים, לא תמיד ביחס ישיר לכישוריהם.

התוצאה היא, שלמרות השוויון הפורמלי שבו מתהדרת ישראל, בפועל קיים כאן אי-שוויון מגדרי. הדבר מצריך העדפה מתקנת וקביעת מכסות ייצוג לנשים.

להעלות את רמת הביצועים הנמוכה של נבחרי הציבור

כדי לחולל שינוי, על נשים לחשב מסלול מחדש. בין היתר, עליהן לסמן כיעד את הזירה הפוליטית, שהיא המשפיעה, החשובה והקריטית בעיצוב חיינו. עליהן לחתור בהתמדה, בנחישות וללא הרף להגדלת ייצוגן ולהגיע לעמדות השפעה. המטרה אינה רק לקדם נושאים "נשיים" ואג'נדה פמיניסטית, אלא גם לשנות את השיח השלילי הרווח בפוליטיקה, ולהעלות את רמת הביצועים הנמוכה של נבחרי הציבור, ולהוכיח פעם נוספת שניהול נשי עשוי להביא עימו תועלת לכלל.

מקובל להניח שנשים נרתעות מלהשתלב בפוליטיקה, בשל היותה כוחנית, גברית ויצרית, לצד החשש מאי-היכולת לשלב קריירה ומשפחה. זה נכון. אבל דווקא בשל משבר האמון הכבד שנוצר בקרב הציבור כלפי ההנהגה הפוליטית בשנים האחרונות, נוצרת הזדמנות לנשים להביא לביטוי את כישוריהן. המחקרים העכשוויים מראים שדווקא הניהול הנשי מותאם במיוחד לאתגרי המאה ה-21, בהיותן אמונות על חלוקת קשב מבוזרת יותר, חיבור בין חיים אישיים למקצועיים, וניהול פחות היררכי ויותר רוחבי.

סגנון הניהול הנשי כולל יכולות הכלה גבוהות יותר של קונפליקטים, שמאפיינים מאוד את החיים הפוליטיים, תוך יכולות לבניית הסכמות וגישורים. הכישורים האלה הם תכונות הכרחיות לניהול פוליטי נכון והגון.

המאבק לשוויון מגדרי נמצא בעיצומו. חרף מחויבותה של מדינת ישראל מימי ראשיתה לשוויון מהותי בין המינים, ולמרות ההצלחות הרבות שנקצרו בתחום זה, לא ניתן לנוח על זרי הדפנה. אני קוראת לכל חברותיי הנשים לא לפחד "ללכלך את הידיים", ולהיכנס לפוליטיקה, המגזר החשוב והמשפיע ביותר בעיצוב החברה והמדינה.

מעבר לצד הערכי והמוסרי, לקידום נשים, להגברת השתתפותן בשוק העבודה ולהגדלת שיעורן בקרב ממלאי תפקידים בכירים, יהיו השפעות חיוביות על הרווחה הכלכלית, על איכות החיים, על אפשרויות מימוש יכולות ושאיפות של הנשים, שמהוות 51% מהאוכלוסייה.

■ הכותבת היא מנהלת-שותפה בפירמת עורכי הפטנטים "לוצאטו את לוצאטו", מ"מ ראש מועצת עומר וחברת הוועד-המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?