גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה בזה לאזרחים

מדיניות האנרגיה של הממשלה: אדישות לחולים ולמתים מנזקי הזיהום

שדה סולארי / צילום: איל יצהר
שדה סולארי / צילום: איל יצהר

אי אפשר להתנגד למכרז הסולארי שיושק השבוע, משום שגם מעט מדי ומאוחר מדי עדיפים במקרה הזה מהימנעות מוחלטת מפעולה. ובכל זאת, ההוצאה לדרך של שדות סולאריים חדשים היא גם הזדמנות להזכיר שפעילותה של הממשלה בנושא היא הפגנת בוז עמוק ומהדהד ביחס לאזרחי ישראל, הזכאים ליהנות מאוויר נקי וממחירים זולים. במקרה הזה קשה לומר שהממשלה מתנהגת כמו מדינת עולם שלישי, משום שאפילו בחלק מהמדינות האלה מצב האנרגיות המתחדשות טוב מאשר בישראל.

כך, למשל, ניקרגואה, זינקה בתוך פחות מעשור מאפס ל-54% חשמל נקי ברגעי השיא, והציבה לעצמה יעד של 90% אנרגיות מתחדשות ב-2020. הכל כדי להשתחרר מהתלות בנפט הנרכש במטבע זר ורושש את המדינה. מרוקו מחוייבת ל-50% מתחדשות ב-2020 ול-42% ב-2016, והודיעה ב-2014 שתגייס ותשקיע בעצמה 11 מיליארד דולר. גם מרוקו הונעה לכך כדי להפחית את עלות הדלקים, ועתה היא מתכננת להפוך ליצואנית חשמל נקי לשכנותיה כחלק מהתכנית להחזר ההשקעות.

קוסטה ריקה הגיעה כבר לייצור 100% חשמל נקי במשך חודשים ארוכים, וגם דנמרק מתקרבת ליעד לעתים קרובות, בזכות השקעה מאסיבית באנרגיית רוח, המספקת לה 42% מהחשמל בחישוב שנתי. בתחילת 2016 הכריזה שבדיה שתשקיע 546 מיליון דולר בשנה במגוון אמצעים וטכנולוגיות, כדי להתקדם כמה שיותר מהר ל-100% אנרגיות מתחדשות.

על על פי דו"ח האנרגיה הגלובאלי ל-2016 של חברת היעוץ הצרפתית אנר-דאטה (Enerdata), עשר המדינות המובילות את התחום בעולם ייצרו ב-2015 בין 35.5% מהחשמל ממקורות מתחדשים (ספרד) ל-97.9% (נורבגיה). אפילו סין המזוהמת הגיעה כבר ליותר מ-25%, וכרבע ממדינות העולם התחייבו ליעד של 50% ב-2030 ו-100% ב-2050.

ומה בישראל? החשמל הסולארי מהווה כיום כ-1.5% עלובים מכלל ייצור החשמל, וגם תוספת של 1,000 מגה-ואט עד 2020 לא תביא את המדינה לעמידה ביעד הנמוך של 5%, אלא ל-2.5% בלבד. כדי לעמוד בהחלטת הממשלה על הפחתת פליטות לקראת ועידת האקלים בפאריס, זקוקה ישראל לכ-5,000 מגה-ואט מותקנים של אנרגיות מתחדשות ב-2020, כפול מהתכנון. אם מימוש היעד של 17% ב-2030 יהיה תלוי בהתנהלות ממשלתית כמו זו של השנים האחרונות, הרי שישראל עלולה לסיים את העשור הבא עם חצי מהכמות בלבד.

במסגרת ההיערכות לוועידת פאריס, התחייבו מדינות האיחוד האירופי לצמצום פליטות גזי החממה ב-36% עד 2030 לעומת 2005, במספרים מוחלטים. ממוצע ה-OECD עמד על התחייבויות לצמצום הפליטות ב-33% וארה"ב התחייבה ל-32%. ישראל, לעומת זאת, התחייבה רק להורדת הפליטות לנפש ב-26%, מ-10.5 טון גזי חממה ב-2005 ל-7.7 טון ב-2030, בעוד שכמות הפליטות המוחלטת דווקא תגדל ב-14%.

"קנס דלקים" ב-40 מיליון שקל ליום

אלמלא המחדלים האיומים בחיבור מפעלים לגז טבעי ובהעברת מאות אלפי כלי רכב להנעה בגז טבעי - בעיקר אוטובוסים ומשאיות - היה אפשר לטעון שהממשלה אינה רשלנית אלא עובדת בשביל טייקוני הגז: אלה שמפיקים אותו, אלא שמשווקים אותו ואלה שמשתמשים בו לייצור חשמל בתחנות כוח פרטיות. הם יהיו הנפגעים הראשיים מהכנסה מאסיבית של אנרגיות מתחדשות. אלא שהמחדלים בייצור לקוחות למונופול הגז ולמתחרה היוונית החדשה, בהנחה שאינם חלק מקונספירציה מתוחכמת ליצירת מצג שווא של רשלנות, או לשמירה על לקוחותיו של יצחק תשובה בתחנות "דלק", מעלים את המחשבה שחדלות האישים של ההנהגה הישראלית חזקה אפילו יותר מקשרי ההון-שלטון.

התוצאה של החידלון הזה, השייך קודם כל לראש הממשלה - שהוא היחיד שמסוגל להוביל מהלך לאומי גדול ומהיר בתחום - היא המשך הרעלת מיליוני אזרחי מדינת ישראל בזיהום אוויר קטלני. עשרות אלפי נפגעי שבץ, לב, סרטן ומחלות נשימה מדי שנה; אבדן 27 אלף שנות חיים; והוצאות בריאות בכ-20 מיליארד שקל בשנה. על כך מתווסף "קנס דלקים" לייצור חשמל המגולגל לתעריף, שכיום מוערך ב-27 מיליון שקל ביום, וב-2030 עשוי להגיע ל-40 מיליון שקל ביום, כלומר 1.2 מיליארד שקל בחודש. כבר כיום ניתן לחסוך 20% הללו, ובתוך פחות מעשור ניתן יהיה לחסוך לפחות 50% אם לא 100%.

ובעוד שבדיה השקיעה רק בשנה שעברה כמעט 550 מיליון דולר במעבר לאנרגיות נקיות, וממשלות בכל העולם משקיעות גם הן מיליארדים בחשמל נקי, ממשלת ישראל הקצתה במסגרת התוכנית הלאומית להפחתת פליטות 800 מיליון שקל בלבד עד 2030, מהם 300 מיליון שקל במענקים ו-500 מיליון שקל בערבויות מדינה לפרויקטים של התייעלות אנרגטית. השקעות ישירות באנרגיות מתחדשות? יוק.

מדיניות האנרגיה של ממשלת ישראל היא אם כן הפגנת בוז וזלזול באזרחי המדינה. בחסות הצפת המידע ומאות הסוגיות הציבוריות הבוערות, רובם אפילו לא יודעים זאת. אם דבר לא ישתנה, אזרחי ישראל ימשיכו לשלם בשתיקה חשבונות חשמל יקרים מדי, לקבל את התחלואה הנגרמת מזיהום אוויר כגזירת גורל, ולהתבוסס לשביעות רצון ראש הממשלה וחלק משותפיו במריבות בין ימין ושמאל.

עוד כתבות

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמוסיפה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע למצרים מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים ישירות, אך אינה מונעת מחברות זרות לעשות זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ עקיף באמצעות חכירת מטוסים של אלקטרה הבולגרית - בזמן שאל על ממתינה לאישור ביטחוני

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"