גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוויכוח בין הקבלנים ומכבי האש על תמ"א 38 מגיע לביהמ"ש

יזמי תמ"א 38, יחד עם בעלי דירות ישנות ואיגוד לשכות המסחר, בעתירה מינהלית: "עמדת רשות הכבאות, המסרבת לאשר היתרי בנייה להריסתם ובנייתם מחדש של בניינים ברחובות צרים, היא בלתי סבירה בעליל"

נפילת גראד קטיושה בבאר שבע חמאס פיגוע מכבי אש שריפה / צלם : רויטרס
נפילת גראד קטיושה בבאר שבע חמאס פיגוע מכבי אש שריפה / צלם : רויטרס

הוויכוח בין הקבלנים לרשות הכיבוי בנוגע לתמ"א 38 מגיע לבית המשפט: היום (ג') הוגשה עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בתל-אביב על-ידי שורה של יזמי תמ"א 38, איגוד לשכות המסחר ומספר בעלי דירות בפרויקטים של תמ"א 38, כנגד רשות הכיבוי, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתל-אביב וכנגד מינהל התכנון במשרד האוצר.

העתירה עוסקת בדרישה חדשה של רשות הכיבוי במסגרת מתן היתר לפרויקט תמ"א 38, דרישה שהרחוב בו נמצא הפרויקט יהיה רחב דיו למעבר כבאית במקרה הצורך. כבר חודשים ארוכים שהנושא נמצא במחלוקת בין הקבלנים, עורכי דין, מינהל התכנון וגם הרשויות המקומיות, ולטענת העוררים, ההנחיה - שמקורה בפרשנות לא נכונה של חוק התכנון והבנייה - איננה חוקית, והיא מונעת קידום של עשרות פרויקטים לתמ"א 38 בעיר תל-אביב-יפו.

במסגרת העתירה, שהוגשה בידי עורכי הדין אברהם ללום ועופר טוייסטר, הוגשה גם בקשה לזמן את היועץ המשפטי לממשלה לדיון בבית המשפט, וזאת שכן "השלכותיה של עתירה זו, כמו גם תקופת הביניים עד להכרעה בה, יכולות להיות הרות-גורל לדיירי אותם בתים, כאשר במקרה, חס וחלילה, של שריפה, רעידת אדמה, מתקפת טילים או 'סתם' קריסת בניין עקב שיני הזמן, עלולים לשלם בחייהם וברכושם על מחדל זה של מניעת התחדשות... מדובר בהליך שיש בו עניין ציבורי ובהליכים בהם קיים אינטרס ציבורי משמעותי כמשמעותו בנוהל טיפול בתיקי התייצבות היועץ המשפטי לממשלה".

כאמור, העתירה - שהוגשה על-ידי לשכת המסחר תל-אביב והמרכז, 9 חברות העוסקות בתמ"א 38 ועוד 4 בעלי דירות - מתייחסת לדרישת רשת הכבאות שכתנאי למתן היתר לפרויקטים מחייבת שרוחב הכביש ברחוב בו נמצא הבניין נשוא ההיתר יהיה רחב דיו למעבר כבאית.

בעוד שברשות הכבאות חוזרים ומדגישים כי מדובר בדרישה שתכליתה לאפשר לכבאים למלא את תפקידם ולהציל חיים במקרה חירום - בעתירה נטען כי הדרישה אינה חוקית, וכי עצם הסירוב למתן היתר מסכן בעצמו חיים בכך שמונע חיזוק של בניינים ישנים.

במסגרת העתירה דורשים העותרים מבית המשפט שיורה לוועדה המקומית בתל-אביב לא להתנות מתן היתרי בנייה באישור רשות הכיבוי, להורות לרשות הכיבוי לאפשר מתן היתרים ולהורות לוועדה המקומית לא להימנע מלקבל בקשות להיתר או לדון בהן.

"עמדתה זו של רשות הכבאות מבוססת על פרשנות שגויה של התקנה המחייבת את קיומה של דרך גישה שרוחבה 4 מטר בבניין גבוה", כך בעתירה, "כפי שעולה בבירור מנוסח התקנה ומהשרטוט המצורף לה, דרישה זו עוסקת בדרך גישה הממוקמת בתוך המגרש, ולא ברוחב הרחוב המוביל אל המגרש, כטענת רשות הכבאות. בשל עמדתה זו של רשות הכבאות, נמנעת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב-יפו מלהוציא היתרי בנייה בבניינים הממוקמים ברחובות צרים".

העתירה הוגשה כאמור גם נגד עיריית תל-אביב-יפו, והעותרים טוענים כי על העירייה לאשר את הבקשות להיתר למרות התנגדות רשות הכבאות: "התנייתה של הוועדה המקומית תל-אביב את הוצאת ההיתרים בקבלת אישור רשות הכבאות, ללא הפעלת שיקול-דעת עצמאי מצד הוועדה המקומית, מהווה האצלה של סמכויות שהוענקו לוועדה המקומית, וזאת בניגוד לדין. ודוק, בחוק התכנון והבנייה ובתקנות מכוחו נקבע מפורשות כי מעמדה של רשות הכבאות הוא מעמד של גורם מייעץ בלבד, וממילא לא ניתנה לה הסמכות 'להטיל וטו' על הוצאת היתרי בנייה. משכך, הוועדה המקומית אינה רשאית להתנות את הוצאת היתרי הבנייה בקבלת אישורה של רשות הכבאות.

"עמדתה של רשות הכבאות, המסרבת לאשר היתרי בנייה להריסתם ובנייתם מחדש של בניינים המצויים ברחובות צרים, כמו גם עמדתה של הוועדה המקומית תל-אביב המחרה מחזיקה אחריה, היא בלתי סבירה בעליל, ובוודאי שהינה בלתי מידתית באופן מובהק. כפי שיוסבר בעתירה זו, בהקמתם של בניינים חדשים גלומים יתרונות משמעותיים לצורך הגנה על חיי אדם, אל מול מצב הבניינים הקיים".

בסיכום העתירה נכתב כי "מרשינו מוצאים עצמם נפגעים, על לא עוול בכפם, בין בהיותם דיירים בבניין שראוי להרסו ולבנות חדש תחתיו (ויפה שעה אחת קודם), ובין מכיוון שאינם יכולים לבצע פרויקטים שהתחייבו להם והוציאו ממון רב על קידומם, תוך נזקים ניכרים שיתגלגלו בסופו של יום על הרוכשים וישפיעו על מחירי הדירות.

"עמדתן של רשות הכבאות ושל הוועדה המקומית פוגעת באופן משמעותי בציבור הרחב, שאפשרות ההתחדשות נשללת ממנו, תוך המשך סכנה על חייו ורכושו, סכנה שתלך ותתעצם ככל שחולפות השנים. לא יעלה על הדעת כי הציבור ימצא עצמו ב'קו האש' של מחלוקת בין רגולטורים, מחלוקת שתוצאתה היא ביזוי של החלטות ממשלת ישראל לעודד התחדשות עירונית, ובכלל זה הריסת בתים ישנים, בניית בתים חדשים ומודרניים העומדים בתקנים של רעידות אדמה, מיגון כנגד טילים, כיבוי אש וכיו"ב".

מרשות הכיבוי נמסר בתגובה להגשת העתירה כי "הרשות הארצית לכבאות והצלה טרם קיבלה את העתירה. משהוגשה, המענה לה יינתן בבית המשפט".

במקביל, גורמים ברשות הכבאות מבהירים כי עמדת הרשות היא שאישור להקמת מבנה שבו יתגוררו דיירים בהיקף רחב הרבה יותר מהקיים, מבלי להבטיח מענה בשעת אירוע כבאות והצלה, יהווה הפקרת שלומם וביטחונם של המתגוררים במקום, והרשות לא תיתן ידה לכך.

כמו כן מציינים אותם גורמים כי רשות הכבאות המליצה בפני רשויות התכנון לפעול לקידום פתרונות אחרים, ובהם מתן אפשרות חניה בצד אחד של הכביש בלבד; מתן אפשרות לחניה חלקית על המדרכה; הפקעת שטחים והרחבת הדרכים הציבוריות המובילות למגרשים בהם מבקשים לקדם תוכניות לפי תמ"א 38 וכל תוכנית אחרת - ובלבד שהדרכים המובילות למגרש כאמור יהיו ברוחב כקבוע בתקנות ויאפשרו דרך גישה לרכב כיבוי אל המבנה.

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "דרישות הכיבוי נעשות בהתאם לתקנות התכנון והבנייה. מהנדס העיר קיים מגעים עם רשות הכבאות, כולל עם מפקד המחוז עצמו, בניסיון למצוא פתרון מוסכם לסוגיה, אך רשות הכבאות עומדת על הדרישה, בעיקר מהסיבה שיש לספק את הדרישה בתקנות כלשונה. מאחר שמדובר בבעיה ארצית, ועדת הכנסת הרלוונטית (ועדת משנה לכבאות והצלה) החלה לטפל בנושא, והיא מנסה לתווך בין מינהל התכנון (האמון על חיקוק/תיקון תקנות) לבין רשות הכבאות. העירייה ממתינה להחלטת המחוקק, בתקווה שהנושא ייפתר במהרה".

עוד כתבות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

התרעה של פיקוד העורף / עיבוד: צילום מסך האפליקציה

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

הישראליות בוול סטריט שיושפעו הכי הרבה מהמבצע נגד איראן

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה