גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט לענייני משפחה מציג: אמא יש רק אחת - ואבא?

בפסק דין שעסק בנסיבות יוצאות דופן, העדיף ביהמ"ש למשפחה את כבוד המת ובני משפחתו על-פני האינטרס של אחיו למחצה להיות היורשים שלו, והתעלם מתוצאות בדיקה גנטית שתמכה בטענות האחים למחצה

השופט ברגר. שמירה על כבוד המת / צילום: אתר בית משפט
השופט ברגר. שמירה על כבוד המת / צילום: אתר בית משפט

רק לאחרונה הזכרנו כאן את המחלוקת בין אלה הגורסים כי את הדין יש ליישם ככתבו וכלשונו, גם כאשר הדבר מוביל לאי-צדק - לבין אחרים, שלדידם לצד תפקידו של בית המשפט לעשות משפט, עליו למצוא את הדרך לשלב בין הדין לבין הצדק, גם אם הדבר כרוך ב"עיקום" הדין מטעמים של צדק. שם דובר בפסק דינו של שופט בית משפט השלום בתל-אביב, עדי הדר, שבמסגרתו הוא הקפיד על הדין, למרות שידע (וקבע) כי "התוצאה המשפטית" של פסק דינו אינה בהכרח "התוצאה הראויה".

פסק דין, שיצא עתה תחת ידי שופט בית המשפט לענייני משפחה בחיפה בן ציון ברגר, מדגים את הקושי הרב מולו ניצב השופט בבואו לשלב בין הדין לבין ערכי מוסר אחרים. ברגר מצא את עצמו דן בתביעתם של 3 אנשים (נכנה אותם "האחים למחצה"), אשר לאחר מותו של אדם אחר (אותו נכנה "אלברט"), שהלך לעולמו כשהוא רווק וללא ילדים, ביקשו מבית המשפט שיצהיר כי הם אחיו למחצה - ולכן יורשיו.

כיצד הסבירו האחים למחצה את טענתם זו? פרקליטם, עו"ד בעז קראוס, טען כי עד למותו לא ידע אלברט כי אביו לא היה האדם שגידל אותו ביחד עם אמו (אותו נכנה "שמואל") אלא אדם אחר - האבא שלהם ("אברהם").

האחים למחצה סיפרו כי משפחתם התגוררה בשכנות לאלברט ולהוריו, וכי כשבועיים לאחר פטירתו של אלברט, התקשר אליהם שכנו של אביהם ואמר להם כי ידוע לו שאלברט אינו בנו הביולוגי של שמואל, אלא של אברהם-אביהם. השכן הוסיף ואמר כי הוא שמע על כך מאמו המנוחה של אלברט, שהשביעה אותו שלא לספר על כך לאיש, אלא לאחר שהן אלברט והן הוריו לא יהיו עוד בין החיים.

במהלך המשפט הוגשו תצהירים של שכנים של הורי האחים למחצה, שהעידו כי הקשר בין אמו של אלברט לבין אברהם היה ידוע להם, הן לאור שמועות שהתרוצצו במקום מגוריהם, והן מאחר שהם היו עדים למריבות שפרצו בין אברהם ואשתו בקשר לרומן שניהל אברהם עם אמו של אלברט.

תחילה הוגשה התביעה רק נגד מדינת ישראל, וזאת בהיותו של אלברט ערירי. המדינה הודיעה לבית המשפט כי בארכיון הפתולוגיה של בית החולים "הלל יפה" שמורות דגימות של אלברט, שהן תוצר של בדיקות שהוא עבר שם, וכי על-פי צו של בית המשפט יהיה ניתן לעשות בהן שימוש בלי לפגוע בכבוד המת וללא צורך לפתוח את קברו.

לאור עמדה זו הורה ברגר על ביצוע בדיקה גנטית למציאת קשר בין אלברט לבין אברהם, אביהם של האחים למחצה.

רק לאחר מכן הגיש עו"ד אורי צפת, מטעמם של חמשת בני דודו של אלברט, בקשה להצטרף להליך המשפטי, בטענה כי הם יורשיו. ברגר נעתר לבקשתם, וזמן קצר לאחר מכן הוגשו בפניו תוצאות הבדיקה הגנטית.

"לנוכח המסקנה אליה הגעתי, לא מצאתי לנכון לפרט את ממצאי חוות-הדעת או את האופן שבו הגיע המומחה לממצאי חוות-דעתו", ניסה ברגר לשמור על כבודם של המתים. הן מדברים אלה והן מן העובדה שבעקבות תוצאות הבדיקה הביעה המדינה את הסכמתה לתביעת האחים למחצה, עולה כי הבדיקה הגנטית תמכה בטענה שלפיה אלברט לא היה בנו של שמואל אלא בנו של אברהם, ושלפיה קיים קשר משפחתי בינו לבין האחים למחצה.

אלא שבכך לא היה סוף פסוק. בני הדוד ביקשו מברגר כי יבטל, בדיעבד, את החלטתו לערוך את הבדיקה הגנטית, וכי לפיכך יתעלם כליל מתוצאותיה. הוא דחה את בקשתם וקבע כי הבדיקה נעשתה באופן מקצועי, על-ידי מוסד מוכר ומורשה, וכי לבית המשפט יש סמכות להורות על בדיקה למציאת קשר משפחתי.

ובכל זאת, ברגר שמע, בלב פתוח ובנפש חפצה, את טענות עו"ד צפת מטעם בני הדוד, ולאחר ניהול המשפט והגשת סיכומי הצדדים, הוא לא ראה פחיתות כבוד בשינוי דעתו. "לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, אני סבור כי יש מקום לדיון נוסף בטענות הנתבעים, שהופנו כנגד ההחלטה על ביצוע הבדיקה", קבע.

לדידו, לאור הצורך בשמירה על כבוד המת, עליו להשקיף עתה, שוב, על אותה הטענה - "הפעם בראי הסעד הסופי שהתבקש".

כך הוא קבע, לא לפני שהבהיר כי הכרעתו מעדיפה את כבודם של אלברט ושל הוריו המנוחים על-פני האינטרס הצר של האחים למחצה, "ולמרות הדרך הדיונית בה הלכתי מפתיחת התיק ועד להכרעה בו".

ברגר הזכיר כי עולם המשפט אינו מתנהל אך ורק על-פי גישת "ייקוב הדין את ההר", וכי שיטת המשפט מבוססת על מכלול ערכיה של החברה, על תרבותה, "והיא נוצרת בתוכה את ההיסטוריה רבת-השנים ומביאה לידי ביטוי את כבוד האדם וחירותו".

הוא הוסיף והזכיר כי תפקידו של שופט אינו מתמצה בהכרעה בסכסוכים, ואת זאת שעליו לגשר על הפער שבין המשפט למציאות החיים ולהגן על החוקה וערכיה. "שופט אינו רק נותן שירות אלא גם מגשים ייעוד של עשיית צדק", אזכר את פסיקת בית המשפט העליון, והמשיך: "אכן שומה על השופט לפעול במסגרת החוק, אך החוק הכתוב מותיר לו כר נרחב להגיע לתוצאה הצודקת. שופט אינו רק נותן שירות, אלא הוא מגשים ערכים, מעמת אותם זה עם זה ומשתדל להגיע לתוצאה הראויה, במסגרת החוק".

משכך קבע, העמיד ברגר, זה מול זה, את הפגיעה הגדולה והרחבה בהיקפה ובעוצמתה בכבודם של אלברט והוריו המנוחים, שתיגרם כתוצאה מן הבדיקה הגנטית, ואת "האינטרס הצר של מי שמבקשים להיות מוכרים כאחיו למחצה של אלברט לצורכי ירושתו -, ודחה את התביעה. כך הוא עשה לאחר שקבע כי יש מקום לבטל את החלטתו לבצע את הבדיקה הגנטית, ולפיכך להתעלם מתוצאותיה.

"אנו מצווים לשמור על כבודו של המת, כשם שאנו מצווים לשמור על כבודו של החי", אזכר ברגר. "הזכות ל'כבוד האדם' כוללת בחובה גם את כבודו של אדם לאחר לכתו מן העולם ואת כבוד בני משפחתו החפצים לכבד את זכרו", הוסיף.

הוא התייחס לכך ששמואל - שגידל את אלברט כאב לכל דבר - היה ניצול שואה, ולכך שבין אם הוא היה אביו של אלברט ובין אם לאו, אלברט היה הנצר היחיד שנותר ממנו, ממשיך דרכו בעולם. כך, ככל שייקבע כי הוא אינו אביו של אלברט, "תיגרם פגיעה בזכר היחיד שהשאיר שמואל בעולם", קבע ברגר. "יש ממש בטענת הנתבעים כי אלברט ירש את שמואל מכוח היותו בנו וגודל כל השנים על-ידי שמואל", הוסיף.

ברגר קבע כי הצהרה על כך שאלברט היה בנו של אברהם, תגרום לפגיעה קשה בכבודו של אלברט עצמו. "הכתמת שמו... בדיעבד בכתם הממזרות". בקביעה שלפיה אמו המנוחה של אלברט קיימה מערכת יחסים אינטימית וארוכת-שנים עם אברהם הוא ראה פגיעה אף בכבודה ובבני משפחתה. "אין מחלוקת כי הוריו של אלברט חיו כמשפחה אחת ומאוחדת... לכן, לא רק כבודם של פרטי המשפחה נפגע, אלא התא המשפחתי כערך של חיי המשפחה, המשיך ברגר.

"לאחר שערכתי את האיזון בין האינטרסים כאמור לעיל, אני קובע כי ידו של האינטרס שעניינו שמירה על כבוד המנוח ובני משפחתו על העליונה", סיכם ברגר. "לפיכך, חוות-דעת המומחה על תוצאותיה לא תישקל כראיה במסגרת התביעה דנן, ומתייתר הצורך לדון בתוצאותיה", סיים השופט ברגר את החלטתו (תמ"ש 16210-10-15).

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים