גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחיי האקזיט הבא

כמה תובנות על רכישת מובילאיי ע"י אינטל

הנפקת מובילאיי / צילום: באדיבות מובילאיי
הנפקת מובילאיי / צילום: באדיבות מובילאיי

אחרי שנכתב כל מה שאפשר לכתוב, ונקשרו כל הכתרים המוצדקים לנוגעים בדבר, כמה תובנות ביום שאחרי ההודעה על רכישת מובילאיי על-ידי אינטל, האקזיט הישראלי הגדול ביותר בכל הזמנים.

אינטל: האנליסטים לא מתלהבים

תשואות השמחה מכל עבר כאן בארץ לאור הרכישה הענקית, המוצדקות בפני עצמן, מיסכו במקצת את הספקנות ודברי הביקורת שהושמעו בקרב בעלי המניות של אינטל והאנליסטים המכסים אותה.

אם לסכם את עיקרי הדברים שאומרי הביקורת כתבו על העסקה (חלקם אפילו הורידו את הדירוג שלהם למניית אינטל), הרכישה הכל-כך משמעותית של אינטל בתחום הרכב האוטונומי, מביאה לידי ביטוי חששות של הנהלת החברה לגבי ירידה אפשרית בעסקי הליבה של החברה. אלה התמקדו עד היום באזורי המחשוב המסורתיים, אם אפשר לקרוא כך לפלטפורמות המחשוב הקיימות - המחשבים הניידים, המובייל ומה שמחבר ביניהם, מה שנראה לפתע קצת מיושן וארכאי אל מול הרכבים האוטונומיים מציתי הדמיון.

אנליסטים גם הביעו אכזבה מכך שאינטל מנצלת את הר המזומנים הענק שלה לרכישה הזו, בנוסף ל-4 מיליארד דולר שהשקיעה בשנתיים האחרונות ברכישות אחרות. יש בעלי מניות באינטל שהעדיפו לראות אותה קונה חזרה חלק ממניותיה בכסף הזה, במיוחד לאור העובדה שההיסטוריה של אינטל הוכיחה שפעמים רבות היה לה קשה לעכל את הרכישות.

חשוב לציין שלמרות הניתוח הקר של אנליסטים פיננסיים, הרכישה עצמה זכתה לכיסוי חיובי ובולט על-ידי המדיה העולמית, ששיבחה את אינטל על הצעד האסטרטגי והמשמעותי כל-כך, המצעיד אותה אל עמדת הובלה בשוק האוטו-טק המתפתח.

ירושלים: בכל זאת בירת ישראל

סביר להניח שירושלמים רבים מחייכים היום בגאווה ובהנאה רבה. הבירה המנומנמת של ישראל, לפחות ככל שתדמיתה נתפסת על-ידי תושבי הבועה של מרכז הארץ, הפכה בשנים האחרונות למרכז תוסס של פעילות היי-טק ענפה ומגוונת. רק לפני מספר שבועות התקיימה בירושלים אחת מוועידות המשקיעים הגדולות שהתקיימו אי-פעם בישראל, אירוע מרשים שארגנה פלטפורמת גיוס ההמונים OurCrowd, שמשרדיה ממוקמים בעיר.

מאות חברות סטארט-אפ קמו בשנים האחרונות בירושלים, והן זוכות לרוח גבית מרשויות העיר וגם מרשת מתרחבת והולכת של משקיעים וגופים התומכים בהן. האקסלרטור הבינלאומי MassChallenge, בין המובילים בעולם, קבע את משכנו באזור שוק מחנה יהודה והוא מושך בעצמו יזמים רבים של חברות בתחילת דרכן. והנה עכשיו: מובילאיי.

האקזיט הגדול של ההיי-טק הישראלי קרה בירושלים והוא תוצאה של עבודה קשה, לאורך שנים רבות, של מאות עובדים המועסקים בעיר. לפי הפרסומים, אלפי עובדים נוספים יגויסו לעבוד במשרדי מובילאיי בירושלים והם יוסיפו לחיזוק מעמדה של בירת ישראל כמרכז היי-טק מוביל בסצנה המקומית ואולי גם העולמית.

ההיי-טק: בדיוק מה שחשבתם

מובילאיי נראית בדיוק איך שחברת היי-טק ישראלית צריכה להיראות. המצאות גאוניות ופורצות דמיון של צוות מייסדים, העושה שימוש בידע מדעי טכנולוגי הממוקם בקצה חוד החנית העולמי. מימוש ההמצאות האלו לתוך סדרת מוצרים ההולכת ומתפתחת לאורך שנים והטמעתן בתעשייה גדולה ומורכבת תוך עבודה מקצועית מאומצת המביאה לידי ביטוי גם יכולות עסקיות מרשימות והבנת שוק מעמיקה. וגם, צמיחה לעמדת מובילות עולמית בתחום פעילותה של החברה, עד כדי כך שהיא שותפה לקביעת מפת הדרכים של אחת המגמות המשמעותיות ביותר המתפתחות בתעשיית ההיי-טק העולמית. וכל אלה גם הובילו להצמחת ערך רב עבור בעלי המניות של החברה, המשקיעים בה, העובדים וכמובן המייסדים. וזה קרה לאורך שנים רבות של עבודה קשה ונחושה.

אין ספק שדוגמת מובילאיי תעמוד מעתה ואילך מול עיניהם של יזמי היי-טק רבים והמשקיעים שלהם, אם משקיעים פרטיים ואם גופים מוסדיים, כאות לכך שאכן ניתן לייצר חברות שכאלה בהיי-טק הישראלי.

מן הראוי גם לשים לב להבדלים בין מובילאיי לבין חברה אחרת, לא ישראלית, שתפסה את הכותרות גם אצלנו לפני זמן קצר. סנאפצ'אט האמריקאית קמה בשנת 2011 ו-6 שנים לאחר מכן - שליש מזמן חייה של מובילאיי - הייתה שווה בימים שלאחר הנפקתה כפול מתג המחיר המדהים שנקבע למובילאיי אתמול, כשהיא כבר בת 18 שנים.

ההבדלים האלה אינם מקריים, ולמרות שההיי-טק הישראלי הוכיח כבר שהוא מסוגל לייצר חברות אפליקציה ומדיה מוצלחות ביותר, עדיין נראה שעיקר הערך עבור האקו-סיסטם הישראלי, שלא לדבר על הכלכלה והחברה הישראלית, ימשיך להגיע מחברות כמו מובילאיי ופחות מהסנאפצ'אטים הישראלים (אבל נקווה שגם אלה יקומו במחוזותינו, בכל זאת).

אקזיט זה טוב: תזכרו את זה

כן, בפעם הבאה שפוליטיקאי כלשהו או המקונן התורן ילינו על עוד אקזיט של חברה ישראלית שנמכרה ב-100 מיליון דולר לרוכש כלשהו, תזכירו להם וגם לעצמכם שאקזיט זה טוב. תרבות האקזיטים היא חלק בלתי נפרד מתעשיית ההיי-טק העולמית, היא הדלק המניע את המשקיעים הפרטיים אל ההשקעות המסוכנות כל-כך ומציתות הדמיון, שמסייעות ליזמים הכי מוכשרים שיש להגשים את חלומותיהם.

במובילאיי היו משקיעים פרטיים שהעזו לחלום בגדול וגם לסכן כסף רב. הם ייצרו מהפכה - לא פחות מזה - בהיי-טק הישראלי, ומגיע להם לחלוטין ליהנות מהפירות הכלכליים של הערך אותו ייצרו עבור מדינה שלמה. ולכן מגיעות להם תשואות רבות ואמיתיות. אבל גם לכל מי שמחליטים למכור חברות במחיר כזה או אחר, כי הגיעו למסקנה שזה מה שנכון עבור הגורמים השונים המעורבים בחברות אותם הקימו, גם להם מגיעות התודות והמחמאות. כי בלי מאות האקזיטים האחרים בעשור האחרון, גדולים כקטנים, לא הייתה פה סביבת היי-טק אמיתית, לא היו כאן משקיעים בינלאומיים, לא וויז ולא וויקס, וגם לא מובילאיי, שצמחה לאורך שנים כחברה שרצתה להיות חברה ישראלית גדולה ועצמאית - ובסופו של דבר החליטה להימכר לחברה אחרת, באקזיט מהדהד.

מדובר בהחלטה נכונה, בדומה להחלטות הקודמות שהתקבלו במאות חברות אחרות, שמן הסתם תסלול את הדרך לתעשייה שלמה ולעוד הרבה מאוד אקזיטים שיצמחו מתוכה. נראה שבגלל תג המחיר המדהים של עסקת מובילאיי ראינו קצת פחות תלונות ונהיות בנושא זה ביממה באחרונה, אבל דווקא לכן חשוב שנזכור: אקזיט, גדול בינוני או קטן, הוא דבר טוב. לחיי האקזיט הבא, וגם זה שאחריו.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר