גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחיי האקזיט הבא

כמה תובנות על רכישת מובילאיי ע"י אינטל

הנפקת מובילאיי / צילום: באדיבות מובילאיי
הנפקת מובילאיי / צילום: באדיבות מובילאיי

אחרי שנכתב כל מה שאפשר לכתוב, ונקשרו כל הכתרים המוצדקים לנוגעים בדבר, כמה תובנות ביום שאחרי ההודעה על רכישת מובילאיי על-ידי אינטל, האקזיט הישראלי הגדול ביותר בכל הזמנים.

אינטל: האנליסטים לא מתלהבים

תשואות השמחה מכל עבר כאן בארץ לאור הרכישה הענקית, המוצדקות בפני עצמן, מיסכו במקצת את הספקנות ודברי הביקורת שהושמעו בקרב בעלי המניות של אינטל והאנליסטים המכסים אותה.

אם לסכם את עיקרי הדברים שאומרי הביקורת כתבו על העסקה (חלקם אפילו הורידו את הדירוג שלהם למניית אינטל), הרכישה הכל-כך משמעותית של אינטל בתחום הרכב האוטונומי, מביאה לידי ביטוי חששות של הנהלת החברה לגבי ירידה אפשרית בעסקי הליבה של החברה. אלה התמקדו עד היום באזורי המחשוב המסורתיים, אם אפשר לקרוא כך לפלטפורמות המחשוב הקיימות - המחשבים הניידים, המובייל ומה שמחבר ביניהם, מה שנראה לפתע קצת מיושן וארכאי אל מול הרכבים האוטונומיים מציתי הדמיון.

אנליסטים גם הביעו אכזבה מכך שאינטל מנצלת את הר המזומנים הענק שלה לרכישה הזו, בנוסף ל-4 מיליארד דולר שהשקיעה בשנתיים האחרונות ברכישות אחרות. יש בעלי מניות באינטל שהעדיפו לראות אותה קונה חזרה חלק ממניותיה בכסף הזה, במיוחד לאור העובדה שההיסטוריה של אינטל הוכיחה שפעמים רבות היה לה קשה לעכל את הרכישות.

חשוב לציין שלמרות הניתוח הקר של אנליסטים פיננסיים, הרכישה עצמה זכתה לכיסוי חיובי ובולט על-ידי המדיה העולמית, ששיבחה את אינטל על הצעד האסטרטגי והמשמעותי כל-כך, המצעיד אותה אל עמדת הובלה בשוק האוטו-טק המתפתח.

ירושלים: בכל זאת בירת ישראל

סביר להניח שירושלמים רבים מחייכים היום בגאווה ובהנאה רבה. הבירה המנומנמת של ישראל, לפחות ככל שתדמיתה נתפסת על-ידי תושבי הבועה של מרכז הארץ, הפכה בשנים האחרונות למרכז תוסס של פעילות היי-טק ענפה ומגוונת. רק לפני מספר שבועות התקיימה בירושלים אחת מוועידות המשקיעים הגדולות שהתקיימו אי-פעם בישראל, אירוע מרשים שארגנה פלטפורמת גיוס ההמונים OurCrowd, שמשרדיה ממוקמים בעיר.

מאות חברות סטארט-אפ קמו בשנים האחרונות בירושלים, והן זוכות לרוח גבית מרשויות העיר וגם מרשת מתרחבת והולכת של משקיעים וגופים התומכים בהן. האקסלרטור הבינלאומי MassChallenge, בין המובילים בעולם, קבע את משכנו באזור שוק מחנה יהודה והוא מושך בעצמו יזמים רבים של חברות בתחילת דרכן. והנה עכשיו: מובילאיי.

האקזיט הגדול של ההיי-טק הישראלי קרה בירושלים והוא תוצאה של עבודה קשה, לאורך שנים רבות, של מאות עובדים המועסקים בעיר. לפי הפרסומים, אלפי עובדים נוספים יגויסו לעבוד במשרדי מובילאיי בירושלים והם יוסיפו לחיזוק מעמדה של בירת ישראל כמרכז היי-טק מוביל בסצנה המקומית ואולי גם העולמית.

ההיי-טק: בדיוק מה שחשבתם

מובילאיי נראית בדיוק איך שחברת היי-טק ישראלית צריכה להיראות. המצאות גאוניות ופורצות דמיון של צוות מייסדים, העושה שימוש בידע מדעי טכנולוגי הממוקם בקצה חוד החנית העולמי. מימוש ההמצאות האלו לתוך סדרת מוצרים ההולכת ומתפתחת לאורך שנים והטמעתן בתעשייה גדולה ומורכבת תוך עבודה מקצועית מאומצת המביאה לידי ביטוי גם יכולות עסקיות מרשימות והבנת שוק מעמיקה. וגם, צמיחה לעמדת מובילות עולמית בתחום פעילותה של החברה, עד כדי כך שהיא שותפה לקביעת מפת הדרכים של אחת המגמות המשמעותיות ביותר המתפתחות בתעשיית ההיי-טק העולמית. וכל אלה גם הובילו להצמחת ערך רב עבור בעלי המניות של החברה, המשקיעים בה, העובדים וכמובן המייסדים. וזה קרה לאורך שנים רבות של עבודה קשה ונחושה.

אין ספק שדוגמת מובילאיי תעמוד מעתה ואילך מול עיניהם של יזמי היי-טק רבים והמשקיעים שלהם, אם משקיעים פרטיים ואם גופים מוסדיים, כאות לכך שאכן ניתן לייצר חברות שכאלה בהיי-טק הישראלי.

מן הראוי גם לשים לב להבדלים בין מובילאיי לבין חברה אחרת, לא ישראלית, שתפסה את הכותרות גם אצלנו לפני זמן קצר. סנאפצ'אט האמריקאית קמה בשנת 2011 ו-6 שנים לאחר מכן - שליש מזמן חייה של מובילאיי - הייתה שווה בימים שלאחר הנפקתה כפול מתג המחיר המדהים שנקבע למובילאיי אתמול, כשהיא כבר בת 18 שנים.

ההבדלים האלה אינם מקריים, ולמרות שההיי-טק הישראלי הוכיח כבר שהוא מסוגל לייצר חברות אפליקציה ומדיה מוצלחות ביותר, עדיין נראה שעיקר הערך עבור האקו-סיסטם הישראלי, שלא לדבר על הכלכלה והחברה הישראלית, ימשיך להגיע מחברות כמו מובילאיי ופחות מהסנאפצ'אטים הישראלים (אבל נקווה שגם אלה יקומו במחוזותינו, בכל זאת).

אקזיט זה טוב: תזכרו את זה

כן, בפעם הבאה שפוליטיקאי כלשהו או המקונן התורן ילינו על עוד אקזיט של חברה ישראלית שנמכרה ב-100 מיליון דולר לרוכש כלשהו, תזכירו להם וגם לעצמכם שאקזיט זה טוב. תרבות האקזיטים היא חלק בלתי נפרד מתעשיית ההיי-טק העולמית, היא הדלק המניע את המשקיעים הפרטיים אל ההשקעות המסוכנות כל-כך ומציתות הדמיון, שמסייעות ליזמים הכי מוכשרים שיש להגשים את חלומותיהם.

במובילאיי היו משקיעים פרטיים שהעזו לחלום בגדול וגם לסכן כסף רב. הם ייצרו מהפכה - לא פחות מזה - בהיי-טק הישראלי, ומגיע להם לחלוטין ליהנות מהפירות הכלכליים של הערך אותו ייצרו עבור מדינה שלמה. ולכן מגיעות להם תשואות רבות ואמיתיות. אבל גם לכל מי שמחליטים למכור חברות במחיר כזה או אחר, כי הגיעו למסקנה שזה מה שנכון עבור הגורמים השונים המעורבים בחברות אותם הקימו, גם להם מגיעות התודות והמחמאות. כי בלי מאות האקזיטים האחרים בעשור האחרון, גדולים כקטנים, לא הייתה פה סביבת היי-טק אמיתית, לא היו כאן משקיעים בינלאומיים, לא וויז ולא וויקס, וגם לא מובילאיי, שצמחה לאורך שנים כחברה שרצתה להיות חברה ישראלית גדולה ועצמאית - ובסופו של דבר החליטה להימכר לחברה אחרת, באקזיט מהדהד.

מדובר בהחלטה נכונה, בדומה להחלטות הקודמות שהתקבלו במאות חברות אחרות, שמן הסתם תסלול את הדרך לתעשייה שלמה ולעוד הרבה מאוד אקזיטים שיצמחו מתוכה. נראה שבגלל תג המחיר המדהים של עסקת מובילאיי ראינו קצת פחות תלונות ונהיות בנושא זה ביממה באחרונה, אבל דווקא לכן חשוב שנזכור: אקזיט, גדול בינוני או קטן, הוא דבר טוב. לחיי האקזיט הבא, וגם זה שאחריו.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

אינפלציה ישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קצב האינפלציה באוגוסט מתחת ל-3% - לראשונה זה שנה; מחירי הדירות ממשיכים לרדת

האינפלציה עלתה בחודש אוגוסט ב-0.7%, בהתאם לצפי ● הסעיפים שבלטו בעליות: תרבות ובידור, תחבורה ותקשורת וירקות טריים ● בחודשים יוני-יולי 2025 מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, ומחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.8%, בהשוואה למחירים במאי-יוני

איתן אלדר / צילום: תמר מצפי

הרימון שנזרק לחצר של בעל המניות: "לדעתי זאת טעות"

המשטרה פתחה בחקירה באשר לנסיבות זריקת הרימון לחצר ביתו של איש העסקים איתן אלדר, בעל מניות מיעוט בב.ס.ר הנדסה ● אלדר לגלובס: "אין לי מושג במה מדובר, לדעתי זה לא כוון אליי"

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצא: זו השעה שבה הכי בריא לאכול ארוחת בוקר

חברת Hairstetics המטפלת בהתקרחות נשית הודיעה על השקעה אסטרטגית; בית החולים שיבא מקים מרכז מחקר עם בר-אילן ומרכז חדשנות עם המרכז הרפואי זיו; טרהסייט תפתח מודל בינה מלאכותית בתחום הביולוגיה; ונוירוקייר תתאים תרופות לטיפול בדיכאון באמצעות "מוח קטן בצלחת" ● השבוע בביומד

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

בחסות הסנסציה בשווקים: חדשות טובות לאלשטולר שחם, מגדל, כלל ומיטב

שורה של מנהלי השקעות מוסדיים נהנו מרווחים גדולים על הנייר כתוצאה מהזינוק היומי החריג במניית ענקית התוכנה אורקל ● מגדל: "לאורקל יש עוד לאן לצמוח, ואנחנו מאמינים בה בטווח הארוך"

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי על פי הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות ידרוש מכללית: קיצוץ במשרת היו"ר והגבלת השפעת הדירקטוריון על מינוי בכירים

על רקע מינוי מנכ"ל חדש לקופה, במשרד הבריאות דורשים כי יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר יעבור למשרה חלקית, וכי סמכויות הדירקטוריון יצומצמו ● גורמים במערכת הבריאות: "אנחנו מחכים לראות אם ימונה האדם המתאים ביותר. אם לא, נפעל" ● תהליך מינוי המנכ"ל עשוי להסתיים עד ראש השנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו הפך את "כפסע מניצחון" לתחזית מבהילה

בימים שבהם מנכ"ל אנבידיה מתלבט איפה בדיוק בצפון הארץ הוא יקים את מטה הפיתוח הענק שלו, מתייצב ראש ממשלת ישראל ומדבר על בידוד עולמי ועל משק אוטרקי ● מי שדיבר שוב ושוב על "כפסע מניצחון", בחר לפתע להציג תחזית מבהילה ● ושלא יהיה ספק - אתונה וסופר ספרטה? אין באמת חיה כזו

השופט יוסף אלרון / צילום: דוברות הרשות השופטת

הדיל במינוי, ההחמרה בענישה ודעת המיעוט: השופט שיצא נגד המערכת מסכם כהונה

השופט יוסף אלרון, שהדהים את מערכת המשפט כאשר התמודד על נשיאות העליון בניגוד לשיטת הסניוריטי, יפרוש השבוע בתום יותר מ־30 שנה על כס השיפוט ● מי שנודע בדעות מיעוט בעד ביטול עילת הסבירות ומינוי דרעי לשר, היה גם "פליליסט" שהחמיר בענישה - כולל בפרוטקשן

אנשי ביטחון סינים אוספים פרטים מאזרחים באיי שלמה, החודש / צילום: Reuters, Royal Solomon Islands Police Force

מדינות האי הזעירות של האוקיינוס השקט נקראות לבלום את התפשטות סין

שורת איים קטנים ומרוחקים הצביעו עם ישראל בעצרת האו"ם ביום שישי האחרון נגד ההצעה ל"שתי מדינות לשני עמים" ● ניתן להניח שהדבר קשור בכך שהן נשענות, לפחות במידת מסוימת, על סיוע אמריקאי - ומאוימות מההתפשטות הסינית באזור

מושגים לאזרחות מיודעת. ייצוג הולם / צילום: Shutterstock

המינוי של סמוטריץ' נבלם? זה המקור של הנימוק המפתיע

הכנסת חוקקה, הממשלה החליטה, והמדינה קיבלה על עצמה לתת ייצוג הולם לנשים בשירות הציבורי ● אבל במשך שנים זה לא קרה, בג"ץ ביקש לשים לזה סוף - וכעת המינוי לראש אגף התקציבים נתקע ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מדד הביטוח נפל במעל 4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.9% ● מדד הביטוח נפל בכ-4.1%, מדד הבנייה איבד כ-2.3% ● מעבר לים, מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 שברו שיאים חדשים בסוף השבוע האחרון, והעיניים נשואות להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב ביום רביעי הקרוב ● וגם: הסיבה המפתיעה שבגללה כדאי להשקיע במניות גדולות לקראת סוף השנה

אילן רום, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: ברוך גרינברג

מנכ"ל האוצר: "תקציב הביטחון מתנהל בלי תקרה וחורג מכללי המינהל התקין"

מנכ”ל משרד האוצר אילן רום מתח ביקורת חריפה על ניהול תקציב הביטחון וטען כי התקציב הכפיל את עצמו מאז פרוץ המלחמה מבלי שננקטו צעדי התייעלות ● רום התריע כי ניהול ימי המילואים מתבצע "ללא בקרה וללא אחריות" ומשליך על המשק כולו ● במקביל, תקציב 2025 צפוי להתרחב ב־31 מיליארד שקל ולהעמיק את הגירעון ל־5.2% ● עלות המבצע הנוכחי לכיבוש העיר עזה עדיין לא נכללה – ועלולה להביא לפריצת מסגרת נוספת

מה עומד מאחורי המהלך של החשכ''ל / צילום: רפי קוץ

סוף לשוטף פלוס: באוצר מקדמים מערכת דיגיטלית חדשה לניהול תשלומי המדינה

לגלובס נודע שהחשב הכללי יוצא במהלך שאפתני להחלפת העברות הכספים המסורתיות לספקים ב"אסימונים" דיגיטליים ממשלתיים - שיתקבלו מיד עם גמר העבודה ● על פי הערכות, מיליארדי שקלים שמועברים לביצוע פרויקטים "נבלעים" בדרך ● המערכת תאפשר מעקב אחר הכספים ותמנע את זליגתם לגורמים עברייניים

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

האקזיט בוטל: בזק לא תרכוש את אקסלרה של קרן אלומה

חברת התקשורת הודיעה על החלטתה לוותר על העסקה לרכישת חברת הבת של קרן התשתיות, המחזיקה כבל תת-ימי בין ישראל לאירופה ● המשמעות - הקרן של אורי יוגב לא תרשום את האקזיט לו ציפתה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' על פסילת מועמדו לראש אגף התקציבים: "ועדת המינויים טעתה, אני בדיונים על זה"

שר האוצר הגיב היום לראשונה על פסילת מועמדו לתפקיד ראש אגף התקציבים באוצר, מהרן פרוזנפר ● החלטת ועדת המינויים התקבלה מטעמים של אי-מתן שוויון הזדמנויות לנשים בהתמודדות על תפקידים בכירים בממשלה בכלל ובאוצר בפרט ●  סמוטריץ': "אני מכבד מאוד נשים"

השרה מאי גולן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החשדות, המעצר של המקורב והחשש מתיאום גרסאות: פרשת מאי גולן מסתבכת

השרה מאי גולן זומנה לחקירה לאחר שחוקרי להב 433 פשטו על המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה שבראשותה, וכן עצרו עו"ד המקורב לה ● לפי החשד, עובדיה עשו שימוש בעמותות ככלי להוצאת כספים בניגוד לחוק ● מומחים מעריכים: יגויסו עדי מדינה

אמיתי קלמר וד''ר דן רביב / צילום: Weifan Chen

ההנפקה שתניב למבטח שמיר, ארקין ואיל עופר רווחים של מאות מיליונים

שלושת בעלי ההון מחזיקים במניות חברת הפינטק הישראלית-אמריקאית לנדבאזז, ששואפת להנפיק בוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● עבור מבטח שמיר מדובר בהשבחה צפויה של פי 10 על השווי בו השקיעה בחברה

טל קולנדר / צילום: Ohad Kab

היא למדה לפרוץ למחשבים בתיכון וחלמה להיות טייסת - עכשיו היא מגייסת את בכירי ההייטק לסטארט-אפ שלה

השבוע מגיעה הקריירה של טל קולנדר לנקודת ציון עם גיוס של 65 מיליון דולר בהובלת בסמר, TLV ופיקצ'ר לחברת הסטארט-אפ הוותיקה שלה ושל שותפיה ● לראשונה יצטרפו לשולחן המשקיעים ארבע דמויות בכירות בענף ההייטק הישראלי, בעקבות השקעת הענק