גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכן, יותר מפסיליטיז: בתי ספר שדה כאופציה לנופש בארץ

בתי הספר הוקמו ברחבי הארץ כדי לתת ייצוג לשלל הנופים והאתרים, ונבנו סמוך לשמורות טבע מרכזיות, מסלולי טיולים יפים ואתרי נוף ומורשת ■ היום מנוקדת הארץ בתריסר בתי ספר שדה, תשעה מהם כוללים גם אכסניה ושירותי אירוח ולינה

בתי ספר שדה / צילום: באדיבות החברה להגנת הטבע
בתי ספר שדה / צילום: באדיבות החברה להגנת הטבע

בתי ספר שדה מקושרים בתודעה של מרבית הישראלים עם טיולים שנתיים בבית הספר ובצופים, תנאים ספרטניים וצביעת פנים בחושך. אבל בשנים האחרונות מנסה החברה להגנת הטבע, אמם-הורתם של בתי הספר הללו, לקדם אותם כאופציה נוספת לתיירות מקומית ולטיולי שבת.

הקונספט שהוליד אותם הוא ייחודי למדי, שלא לומר מהפכני: השנה הייתה 1963. החברה להגנת הטבע חגגה עשור לקיומה, והובילה מהלך מהפכני נוסף, שתוצאתו הקמת בית ספר השדה הראשון בארץ, ובקונספט הזה גם בעולם. האידיאולוגיה של הארגון הצעיר, שחרת על דגלו שמירה על הסביבה, על ערכי הטבע והנוף ועל המורשת ההיסטורית והתרבותית, באה לידי ביטוי גם בהם.

שלוש שנים אחרי, היו כבר שבעה בתי ספר שדה, ושיתוף פעולה הדוק עם משרד החינוך ומשרד הביטחון, ששלחו תלמידים לטיולים וגרעיני נח"ל להוראה ולהדרכה. בתי הספר הוקמו ברחבי הארץ כדי לתת ייצוג לשלל הנופים והאתרים, ונבנו סמוך לשמורות טבע מרכזיות, מסלולי טיולים יפים ואתרי נוף ומורשת. היום מנוקדת הארץ בתריסר בתי ספר שדה, תשעה מהם כוללים גם אכסניה ושירותי אירוח ולינה.

מאחר שמרביתם הוקמו בשנות ה-60 (הראשון, אגב, הוקם בעין גדי), רבים מהמבנים הוותיקים, שלא לומר הישנים, דורשים תחזוקה ושיפוצים. ואכן, לאט-לאט, בשנים האחרונות נכנסה החברה להגנת הטבע לפרויקט של שדרוג כמה מהם. בתי ספר שדה חרמון, עין גדי והר הנגב שבמצפה רמון הם הבולטים שבמשתדרגים. קצב השיפוץ תלוי תקציבים ולכן אינו מזהיר, אבל הם סבירים ונקיים ושטחם מטופח, הם מספקים תנאי לינה בסיסיים, ואולי בפשטות הבלתי מתיימרת טמון היופי.

עובדה - התפוסה בהם גבוהה בדרך כלל ועומדת על כ-70%. באמצע השבוע מגיעים בעיקר תלמידים ובתי ספר, ובסופי השבוע משפחות. כמובן שבחופשות ובחגים הביקוש עולה ולכן כדאי להזמין מקום מראש.

אין במגמה הזאת כדי לאיים על צימרים מפוארים ועל "אחוזות" למיניהן, אבל גם לבתי ספר שדה יש יתרונות: מרחבים, מדשאות, חדרים שרובם חד-קומתיים, כיתות לימוד, וכמובן חדר אוכל משותף. מספר חדרי האירוח משתנה ונע מ-31 חדרים בבית ספר שדה אכזיב וחצבה ועד 62 חדרים בבית ספר חרמון שבקיבוץ שניר, ובסך הכול - 362.

אבל הערך המוסף שלהם אינו טמון בפסיליטיז, אלא בעיקר בתוכן. צוותי ההדרכה של המקום - אנשי מקצוע ונוער בשנת שירות - מעניקים ידע, מקצועיות ותכנים ברמה גבוהה. ההדרכה כוללת גם הפעלות בנושאים מגוונים ולרוב קשורים לאזור הגיאוגרפי ולסביבה הטבעית שבהם שוכן האתר.

כך לדוגמה "חלון לים התיכון" - סוף שבוע בנושא ים שהתקיים בבית ספר שדה אכזיב, ושאליו הצטרפנו כדי לעמוד מקרוב על אופי הפעילויות. ההיענות הייתה מרשימה: המקום היה מלא עד אפס מקום, ובמנעד רחב - משפחות צעירות עם פעוטות, משפחות עם בני נוער צעירים וגם כאלה שהגיעו בשלושה דורות: סבים, הורים ונכדים.

סוף השבוע היה גדוש בפעילות ובתוכן מסוגים שונים, אבל השאיר גם זמן אישי סתם לבהות בנוף. המפגש הראשון התקיים על חוף הים בקבלת שבת קלילה עם שירים, קידוש וברכות על רקע השקיעה המרהיבה. אחרי ארוחת הערב התקבצנו באחת הכיתות והאזנו לשלוש הרצאות מרתקות (וקצרות) של אנשי מקצוע מומחים בתחומם.

שרה אוחיון, אקולוגית ימית, סיפרה על הים התיכון - מאפייניו, סביבתו הטבעית והמערכות האקולוגיות שלו, וגם על האתגרים שהוא מציב. רותם בכור שיתפה באפליקציה נהדרת שפותחה בשיתוף גורמי אכיפה כמו רשות הטבע והגנים, ומטרתה להפוך כל אזרח ל"פקח" שיכול לדווח על עבירות בתחום הדיג. מאנדרי אהרונוב שמענו על נפלאות הצלילה החופשית ויתרונותיה בים וראינו סרטונים על בעלי החיים שצולמו בים התיכון. לילדים הוקרן במקביל הסרט "נמו", גם הוא קשור לתוכנית.

ההרצאות נועדו לקרב את האורחים לעולם הים ולהאיר אותו באופנים שאינם מוכרים. בזכות המידע שהעשיר את הנוכחים ברמתו הגבוהה הבנו, למשל, שמי הים התיכון - שנעים בתנועה מעגלית ממערב, דרך החוף הדרומי מזרחה, וחזרה מהחוף הצפוני - הופכים עם התקדמותם מזרחה למלוחים יותר, לחמים יותר ולעניים יותר בחומרי מזון. עם התנאים האלה מתמודדים בעלי החיים הימיים - לא תמיד בהצלחה. מינים פולשים חודרים לטריטוריה ומפירים את האיזון האקולוגי.

התיאוריה הפכה למעשה למחרת, שבת. אחרי ארוחת בוקר יצאנו לשנירקול בלגונה סגורה בליווי מדריכים. אחרי תדריך, קיבלנו דפי מגדיר עמידים במים וצללנו אל הלא נודע. כיוון שהים סער, הסתפקנו בשטח רדוד יחסית, אבל המים היו חמימים וראינו, לשמחתנו, המוני להקות ממינים שונים. קבוצה נוספת יצאה במקביל לסיור לגונה ולמדה על בעלי החיים המתמודדים עם תנאים משתנים של גלים, גאות ושפל. בצהריים היה סיור התנסות באפליקציית SEAWATCH בעכו, ואחריו התקיימה פעילות שמירת טבע מסכמת, שעסקה בפסולת ימית וכללה עבודת יצירה לילדים - הכנת פקקולים.

פקקול, למי שאינו יודע, הוא אביזר מאולתר של פקקים המחוברים לחוט, המסייע לאיסוף בקבוקים. זה התחיל מחניכי חוגי הסיירות, שנהגו להשחיל פקקים משומשים על חגורות ולהבריג אליהם תוך כדי טיול בקבוקים ריקים שמצאו. בשלב מסוים זה אפילו השתכלל, והוביל לשיתוף פעולה בין החברה להגנת הטבע וחברת שרש, שיצרו פקקולים כאלה כדי לעודד מטיילים לקחת אחריות על הסביבה.

גם ביתר הבתי ספר שדה נהנים המטיילים מאתרי טבע ונחשפים לאיומים על הטבע, אך מקבלים כלים להתמודדות וסיוע - דרך טובה לרתום כוחות איכותיים למאבקים של שמירת סביבה. אבל יותר מכול, בתי ספר שדה הם נקודת יציאה נוחה למסלולים מובחרים, והם נותנים פתרון פשוט וכיפי לחוויית טבע אמיתית ובמחיר שפוי.

377-519 שקל ללילה כולל ארוחת בוקר. סופי שבוע ייעודיים על בסיס פנסיון מלא (3 ארוחות): 646-840 שקל לזוג. דמי חברות למשפחה: 228 שקלים לשנה.

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד