גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיי-טק הישראלי בוער, אבל הביטוח המקומי נשאר מאחור

פירמת BDO זיו-האפט חקרה את עולם האינשורטק - טכנולוגיה עילית בענף הביטוח - ומצאה כי למרות הצלחות ענק טכנולוגיות כמו מובילאיי, "שוק הביטוח בישראל נשאר מאחור במונחי חדשנות טכנולוגית", אך הוא "עומד בפני מהפכה"

בשנים האחרונות עולם הפיננסים רוגש ורועש סביב החדשנות הטכנולוגית שמאיימת לשנות סדרי עולם ולהביא למהפכה של ממש, הן מבחינת משתמשי הקצה - הלקוחות, אבל אולי בעיקר מבחינת הגופים העסקיים ומבנה השוק. עיקר התכונה בעניינים אלה מורגשת, ולמעשה גם מתקיימת, בעיקר בעולמות הבנקאות והאשראי הקמעוני, בטח בכל מה שנוגע לשוק הישראלי.

מנגד, כך נראה, "ישראל עדיין מאחור" בכל הנוגע למהפכה הטכנולוגית בביטוח. כך אומרים בפירמת BDO זיו-האפט, שם ביצעו לאחרונה עבודת מחקר, שמצאה כי "שוק הביטוח בישראל נשאר מאחור במונחי חדשנות טכנולוגית". הם הוסיפו, כי "ענף הביטוח עומד בפני מהפכה כתוצאה משינוי טכנולוגי כפול: בתחום השיווק - התחזקות היתרון של אפיקי הביטוח הישירים באמצעות מכירה בפלטפורמות דיגיטליות; ובתחום המוצר - מהפכת המידע וה-IoT (ה-Internet of Things) מאפשרת התאמה בזמן אמת של מאפייני הפוליסה לרמת הסיכון הייחודית של הלקוח, תוך הפחתת עלויות".

ביחס לרמות המדידה העתידיות המשופרות של הסיכון הפרטני, הם מציינים כי "הטכנולוגיה של מובילאיי הנה דוגמה בולטת לפוטנציאל", על רקע עסקת הענק למכירת מובילאיי לאינטל העולמית תמורת יותר מ-15 מיליארד דולר.

בכל אופן, בפירמת BDO זיו-האפט מוסיפים, כי בכל הנוגע לקדמה טכנולוגית "התפתחות ענף הביטוח בישראל צריכה לבוא באמצעות עידוד והסרת חסמים רגולטוריים לטכנולוגיות חדשניות, הן בתחום השיווק הישיר והן בתחום המוצרים החדשניים".

כאן המקום להזכיר, כי בקיץ האחרון הממונה על שוק ההון, והמפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, הציגה חזון טכנולוגי שכלל הקלות למוסדיים שיקדמו טכנולוגיה, והיא שמה לה למטרה הכנסת חברת ביטוח דיגיטלית, והרחבה ניכרת של ההשקעה בחברות פינטק בתחום הביטוח, תוך שאף היא קבעה כי "רמת היישום של פעילות דיגיטלית בענף נמוכה", וש"הגופים המוסדיים מתקשים להתמודד עם אתגרים אלה". או אז היא הבהירה, ש"גופים מוסדיים שיציגו תוכנית אסטרטגית להיערכות לעידן הדיגיטלי, ולשיפורים טכנולוגיים, יזכו להקלות בדרישות הון".

כך או כך, רו"ח ארז סופר, שותף מנהל ב-BDO זיו-האפט, מסביר כי "גם בארצות הברית האתגר הגדול ביותר של חברות הטכנולוגיה בביטוח הנה הרגולציה. ניתן לשער שאילו הרגולציה הייתה קלה יותר, חברות אלו היו יכולות להתרחב בקצב מהיר יותר. הסיבה המרכזית לקושי של חברות אלו לפעול בישראל היא רגולציה אשר לא מכירה בשינויים הטכנולוגיים האחרונים, ולא מאפשרת להן לבצע שינוי של ממש בענף הביטוח. ניתן להניח שאילו הרגולציה הייתה מאפשרת לחברות אלו להתפתח ביתר קלות, היינו רואים אותן בוחרות בישראל, בדיוק כפי שמובילאיי, ווייז ומוביט, ועוד רבות, בחרו לפניהם בישראל כמקום האולטימטיבי להתחלת הפעילות. הדוגמה של חברות ביטוח שמעניקות הנחה ללקוחות שמתקינים מובילאיי היא סנונית ראשונה למהפכה שענף הביטוח בישראל יכול לעבור". עוד מציינים ב-BDO, נוסף על מובילאיי, ש"קיימות מספר חברות ישראליות הפועלות בסקטור ה-Insurance-Tech: למונייד, היפו (HIPPO) ונקסט אינשורנס".

יתרונות לאימוץ טכנולוגיות, עדיין לא בישראל

לאחרונה, נציין, זוכה תחום הפינטק לביטוח - ה-insuretec - להתייחסות גוברת בישראל, ובין היתר ישנו מהלך שמובילות קרן ההון סיכון JVP וחברת הביטוח AXA, או המהלכים של AIG ישראל (יחד עם החברה האם) להשקעה בתחומים אלה.

כאמור, ב-BDO מסתכלים על תמונת החדשנות באופן רחב הרבה יותר מ"רק" ממשקים טכנולוגיים בין לקוח ליצרן או כלים טכנולוגיים הפועלים בעולמות הביג-דאטה והניתוח לשיפור ניהול עולם הביטוח והסיכונים. מבחינתם חדשנות היא גם ביחס לאופי המכירות - מכירה דרך גורם מתווך (סוכן ביטוח, בעיקר) או בשיווק ישיר (על-ידי החברה המבטחת). כך, אומרים ב-BDO, "נתח השוק של אפיקי הביטוח הישיר בישראל הם מהנמוכים במדינות המערב", ולכן הם קובעים ש"כפועל יוצא, ההוצאה למשק בית על ביטוח כללי בישראל גבוהה בכ-20% ביחס לממוצע במדינות ה-OECD".

לעומת המצב בישראל, מסבירים ב-BDO, "בענף הביטוח העולמי מתרחשת בשנים האחרונות מהפכה של ממש", ו"התפתחות והתקדמות הטכנולוגיה בתחומים רבים, ובעיקר בתחום הטכנולוגיה הדיגיטלית, מאפשרות לשינויים רבים להתרחש, ובהם בולטים שניים משמעותיים: פלטפורמות אינטרנטיות שמחברות את חברת הביטוח ישירות עם המבוטח, באופן שמייתר את שירותיו של סוכן הביטוח; ותחומים רבים בהתקדמות הטכנולוגיה, שאפשרו להתאים התאמה מדויקת יותר לסיכון הספציפי של הלקוח". על כך הם מוסיפים, כי "הפריצה הטכנולוגית בתחום נמצאת בעיצומה במדינות רבות, והיום נתח הולך וגדל מענף הביטוח לרכב במדינה כמו ארה"ב, מתבצע באופן ישיר, תוך שימוש בטכנולוגיות רבות וללא סוכן".

כך למשל, לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ של BDO, שערך את המחקר שממנו אנו מצטטים, "תחום הרכב עובר מהפכה של ממש, עם המעבר לרכבים חכמים, אוטונומיים, חשמליים ושיתופיים. מהפכת הרכב תביא למהפכה גם בתחום ביטוח הרכב, שתביא להורדת עלויות הביטוח, גם בהיבט של שיווק דיגיטלי ללא סוכנים וגם של מוצרי ביטוח חכמים ומותאמים. ישראל היא מובילה עולמית בחדשנות בתחום הרכב החכם, ומובילאיי היא דוגמה בולטת לכך. אולם בתחום הביטוח ישראל נשארה מאחור. ענף הביטוח בישראל נמצא עדיין בעולם הישן של הסוכנים, ואנו מפגרים ביחס למדינות המערב באימוץ טכנולוגיות חדשות בביטוח". הוא מוסיף כי ההצלחה של מובילאיי הנה "תחילת המהפכה בענף הביטוח, לא רק בתחומי הרכב".

לסיכום, על פי BDO, "ככל שטכנולוגיות כדוגמת האינטרנט של הדברים ילכו ויתפתחו, יהיה ניתן ביתר קלות לייצר מודלים המותאמים לסיכון הגלום בלקוח, נוסף על כך שלא יהיה צורך בסוכן הביטוח בתחומים שעד היום היה צורך בו, מה שיוביל למחירים נמוכים ומותאמים יותר למבוטח". לאימוץ הטכנולוגיות המתקדמות יהיו מספר יתרונות עבור המשק: "ירידת יוקר המחיה; הגדלת התחרותיות בענף הביטוח; וחדשנות טכנולוגית עולמית ושימוש בשוק הישראלי כחממה לצמיחת מיזמים בינלאומיים, דוגמת מובילאיי, וויז וגט טקסי". "ואולם", אומרים ב-BDO, "כיום אין בישראל רגולציה תומכת, ולכן הצרכן הישראלי אינו נהנה מהיתרונות, וממשיך לצרוך שירותי ביטוח בטכנולוגיות של המאה הקודמת".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

מזמינים פחות חופשות / צילום: Shutterstock

מזמינים פחות חופשות, אבל משלמים יותר: מאחורי המספרים בענף התיירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה במספר העסקאות בענף התיירות - אך על עלייה בגובה עסקה ממוצעת

ערד / צילום: Shutterstock

חמישה זוכים מחסידות גור, והמכרז בערד שמרים גבות בשוק הנדל"ן

מכרז בערד שווק במלואו ליזמים ששמם נקשר בחסידות גור ● כעת, יש הסבורים בענף כי סכומי הזכייה מצביעים על תיאום מחירים - לכאורה בניגוד לכללי חוק התחרות הכלכלית ● האיש החזק בחסידות גור מוטי בבצ'יק: "מופרך לגמרי"

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת אחרי 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

רפורמת החלב לא פוצלה מחוק ההסדרים

התאחדות יצרני החלב הודיעה אתמול כי העיצומים באספקת החלב יוקפאו באופן זמני "על מנת לאפשר מיצוי הליכים" ● במקביל, בוועדת הכנסת החליטו לא לפצל את הרפורמה, והיא עברה לוועדה למיזמים ציבוריים ● מוקדם יותר הצהיר שר האוצר סמוטריץ' כי יחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך

איור: גיל ג'יבלי

"כמעט בלתי אפשרי לתזמן את השוק": איך בונים תיק השקעות כשהעולם סוער?

בין המתיחות הגיאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן

בורסת תל אביב. שינויים במדד ת''א 35 / צילום: Shutterstock

רף השווי הוכפל: מלך חוות השרתים או אימפריית מחשוב בדרך למדד ת"א 35

בתוך שנה וחצי בלבד זינק השווי הנדרש לכניסה למדד הדגל, לכ־13 מיליארד שקל ● אם לא תשלוף שפן מהכובע, תפנה דמרי את מקומה במדד למגה אור של צחי נחמיאס או לענקית המחשוב מטריקס (ואולי אף לשתיהן) ● גלובס עם השינויים המסתמנים במדדים המובילים

וורן באפט / צילום: ap, Richard Drew

לפני שפרש: האם ההימור האחרון של וורן באפט משתלם?

בשנים האחרונות, ברקשייר צברה הר של מזומנים, לא רכשה כמעט מניות וביצעה מעט מאוד רכישות עצמיות של מניותיה ● אבל לפני שפרש, וורן באפט השקיע למעלה מ-58 מיליארד דולר בסקטור אחד ●  כעת, ההשקעה הזו מתחילה להוכיח את עצמה

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף תקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה בונה ארגון פרו–איראני מקומי אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

מבוטחי כלל לא יקבלו יותר ניתוחים בהדסה, ויופנו לשערי צדק

פערי מחירים של עד פי 5 שמשלמת חברת הביטוח ביחס לשאר בתי החולים בארץ, הובילו להפסקת ההסדר למתן טיפולים רפואיים פרטיים כמו ניתוחים בין חברת הביטוח לבין הדסה • המטופלים יופנו לשערי צדק

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט, ו'להתקרב לצלחת'"

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג רוצה לסדר ליו"ר ולמנכ"ל עלות שכר שנתית של 20 מיליון שקל

חברת המרכזים המסחריים מבקשת לאשר לבכיריה תגמול בהיקף חריג, הכולל הקצאות אופציות ושדרוג תנאי ההעסקה של היו״ר איתן בר זאב והמנכ״ל חי גאליס ● בר זאב צפוי לקבל אופציות בשווי כ־14 מיליון שקל ושכר בעלות שנתית של 11.7 מיליון שקל, בעוד גאליס יקבל אופציות בשווי כ־9 מיליון שקל ושכר בעלות של כ־7.5 מיליון שקל

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

לא מספיקה מניית הזהב? המדינה בוחנת רגולציה שתהדק את השליטה בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי