גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיי-טק הישראלי בוער, אבל הביטוח המקומי נשאר מאחור

פירמת BDO זיו-האפט חקרה את עולם האינשורטק - טכנולוגיה עילית בענף הביטוח - ומצאה כי למרות הצלחות ענק טכנולוגיות כמו מובילאיי, "שוק הביטוח בישראל נשאר מאחור במונחי חדשנות טכנולוגית", אך הוא "עומד בפני מהפכה"

בשנים האחרונות עולם הפיננסים רוגש ורועש סביב החדשנות הטכנולוגית שמאיימת לשנות סדרי עולם ולהביא למהפכה של ממש, הן מבחינת משתמשי הקצה - הלקוחות, אבל אולי בעיקר מבחינת הגופים העסקיים ומבנה השוק. עיקר התכונה בעניינים אלה מורגשת, ולמעשה גם מתקיימת, בעיקר בעולמות הבנקאות והאשראי הקמעוני, בטח בכל מה שנוגע לשוק הישראלי.

מנגד, כך נראה, "ישראל עדיין מאחור" בכל הנוגע למהפכה הטכנולוגית בביטוח. כך אומרים בפירמת BDO זיו-האפט, שם ביצעו לאחרונה עבודת מחקר, שמצאה כי "שוק הביטוח בישראל נשאר מאחור במונחי חדשנות טכנולוגית". הם הוסיפו, כי "ענף הביטוח עומד בפני מהפכה כתוצאה משינוי טכנולוגי כפול: בתחום השיווק - התחזקות היתרון של אפיקי הביטוח הישירים באמצעות מכירה בפלטפורמות דיגיטליות; ובתחום המוצר - מהפכת המידע וה-IoT (ה-Internet of Things) מאפשרת התאמה בזמן אמת של מאפייני הפוליסה לרמת הסיכון הייחודית של הלקוח, תוך הפחתת עלויות".

ביחס לרמות המדידה העתידיות המשופרות של הסיכון הפרטני, הם מציינים כי "הטכנולוגיה של מובילאיי הנה דוגמה בולטת לפוטנציאל", על רקע עסקת הענק למכירת מובילאיי לאינטל העולמית תמורת יותר מ-15 מיליארד דולר.

בכל אופן, בפירמת BDO זיו-האפט מוסיפים, כי בכל הנוגע לקדמה טכנולוגית "התפתחות ענף הביטוח בישראל צריכה לבוא באמצעות עידוד והסרת חסמים רגולטוריים לטכנולוגיות חדשניות, הן בתחום השיווק הישיר והן בתחום המוצרים החדשניים".

כאן המקום להזכיר, כי בקיץ האחרון הממונה על שוק ההון, והמפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, הציגה חזון טכנולוגי שכלל הקלות למוסדיים שיקדמו טכנולוגיה, והיא שמה לה למטרה הכנסת חברת ביטוח דיגיטלית, והרחבה ניכרת של ההשקעה בחברות פינטק בתחום הביטוח, תוך שאף היא קבעה כי "רמת היישום של פעילות דיגיטלית בענף נמוכה", וש"הגופים המוסדיים מתקשים להתמודד עם אתגרים אלה". או אז היא הבהירה, ש"גופים מוסדיים שיציגו תוכנית אסטרטגית להיערכות לעידן הדיגיטלי, ולשיפורים טכנולוגיים, יזכו להקלות בדרישות הון".

כך או כך, רו"ח ארז סופר, שותף מנהל ב-BDO זיו-האפט, מסביר כי "גם בארצות הברית האתגר הגדול ביותר של חברות הטכנולוגיה בביטוח הנה הרגולציה. ניתן לשער שאילו הרגולציה הייתה קלה יותר, חברות אלו היו יכולות להתרחב בקצב מהיר יותר. הסיבה המרכזית לקושי של חברות אלו לפעול בישראל היא רגולציה אשר לא מכירה בשינויים הטכנולוגיים האחרונים, ולא מאפשרת להן לבצע שינוי של ממש בענף הביטוח. ניתן להניח שאילו הרגולציה הייתה מאפשרת לחברות אלו להתפתח ביתר קלות, היינו רואים אותן בוחרות בישראל, בדיוק כפי שמובילאיי, ווייז ומוביט, ועוד רבות, בחרו לפניהם בישראל כמקום האולטימטיבי להתחלת הפעילות. הדוגמה של חברות ביטוח שמעניקות הנחה ללקוחות שמתקינים מובילאיי היא סנונית ראשונה למהפכה שענף הביטוח בישראל יכול לעבור". עוד מציינים ב-BDO, נוסף על מובילאיי, ש"קיימות מספר חברות ישראליות הפועלות בסקטור ה-Insurance-Tech: למונייד, היפו (HIPPO) ונקסט אינשורנס".

יתרונות לאימוץ טכנולוגיות, עדיין לא בישראל

לאחרונה, נציין, זוכה תחום הפינטק לביטוח - ה-insuretec - להתייחסות גוברת בישראל, ובין היתר ישנו מהלך שמובילות קרן ההון סיכון JVP וחברת הביטוח AXA, או המהלכים של AIG ישראל (יחד עם החברה האם) להשקעה בתחומים אלה.

כאמור, ב-BDO מסתכלים על תמונת החדשנות באופן רחב הרבה יותר מ"רק" ממשקים טכנולוגיים בין לקוח ליצרן או כלים טכנולוגיים הפועלים בעולמות הביג-דאטה והניתוח לשיפור ניהול עולם הביטוח והסיכונים. מבחינתם חדשנות היא גם ביחס לאופי המכירות - מכירה דרך גורם מתווך (סוכן ביטוח, בעיקר) או בשיווק ישיר (על-ידי החברה המבטחת). כך, אומרים ב-BDO, "נתח השוק של אפיקי הביטוח הישיר בישראל הם מהנמוכים במדינות המערב", ולכן הם קובעים ש"כפועל יוצא, ההוצאה למשק בית על ביטוח כללי בישראל גבוהה בכ-20% ביחס לממוצע במדינות ה-OECD".

לעומת המצב בישראל, מסבירים ב-BDO, "בענף הביטוח העולמי מתרחשת בשנים האחרונות מהפכה של ממש", ו"התפתחות והתקדמות הטכנולוגיה בתחומים רבים, ובעיקר בתחום הטכנולוגיה הדיגיטלית, מאפשרות לשינויים רבים להתרחש, ובהם בולטים שניים משמעותיים: פלטפורמות אינטרנטיות שמחברות את חברת הביטוח ישירות עם המבוטח, באופן שמייתר את שירותיו של סוכן הביטוח; ותחומים רבים בהתקדמות הטכנולוגיה, שאפשרו להתאים התאמה מדויקת יותר לסיכון הספציפי של הלקוח". על כך הם מוסיפים, כי "הפריצה הטכנולוגית בתחום נמצאת בעיצומה במדינות רבות, והיום נתח הולך וגדל מענף הביטוח לרכב במדינה כמו ארה"ב, מתבצע באופן ישיר, תוך שימוש בטכנולוגיות רבות וללא סוכן".

כך למשל, לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ של BDO, שערך את המחקר שממנו אנו מצטטים, "תחום הרכב עובר מהפכה של ממש, עם המעבר לרכבים חכמים, אוטונומיים, חשמליים ושיתופיים. מהפכת הרכב תביא למהפכה גם בתחום ביטוח הרכב, שתביא להורדת עלויות הביטוח, גם בהיבט של שיווק דיגיטלי ללא סוכנים וגם של מוצרי ביטוח חכמים ומותאמים. ישראל היא מובילה עולמית בחדשנות בתחום הרכב החכם, ומובילאיי היא דוגמה בולטת לכך. אולם בתחום הביטוח ישראל נשארה מאחור. ענף הביטוח בישראל נמצא עדיין בעולם הישן של הסוכנים, ואנו מפגרים ביחס למדינות המערב באימוץ טכנולוגיות חדשות בביטוח". הוא מוסיף כי ההצלחה של מובילאיי הנה "תחילת המהפכה בענף הביטוח, לא רק בתחומי הרכב".

לסיכום, על פי BDO, "ככל שטכנולוגיות כדוגמת האינטרנט של הדברים ילכו ויתפתחו, יהיה ניתן ביתר קלות לייצר מודלים המותאמים לסיכון הגלום בלקוח, נוסף על כך שלא יהיה צורך בסוכן הביטוח בתחומים שעד היום היה צורך בו, מה שיוביל למחירים נמוכים ומותאמים יותר למבוטח". לאימוץ הטכנולוגיות המתקדמות יהיו מספר יתרונות עבור המשק: "ירידת יוקר המחיה; הגדלת התחרותיות בענף הביטוח; וחדשנות טכנולוגית עולמית ושימוש בשוק הישראלי כחממה לצמיחת מיזמים בינלאומיים, דוגמת מובילאיי, וויז וגט טקסי". "ואולם", אומרים ב-BDO, "כיום אין בישראל רגולציה תומכת, ולכן הצרכן הישראלי אינו נהנה מהיתרונות, וממשיך לצרוך שירותי ביטוח בטכנולוגיות של המאה הקודמת".

עוד כתבות

במשלחי היד האקדמיים נפער פער בין מספר מחפשי העבודה למשרות הפנויות / צילום: Shutterstock

דווקא בעלי המיומנויות הנמוכות נדרשים יותר: הדוח המפתיע של שירות התעסוקה

שוק העבודה הדוק על הנייר, אבל ההתאמה בין סוג כוח האדם, המיומנויות והמשרות הפנויות נשחקת ● דוח שירות התעסוקה מציג תמונה של עודף אקדמאים מול מחסור חמור בעובדים בענפי התעשייה והבנייה, השכלת-יתר שלא מתורגמת למיומנויות – וטכנולוגיה ודמוגרפיה שמאיצות פערים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"לעולם אל תעשו את זה": העצה היחידה שוורן באפט נותן להורים

וורן באפט נודע בעיקר בגלל השקעותיו ועסקיו, אך בראיון נדיר שנתן ל-CNBC הוא מוכיח שהשיעורים החשובים של החיים לא תמיד קשורים למספרים ● מה הטיפ שלו להורים שלו חדשים, למה הפסיק לדבר על פוליטיקה ומתי הבין שהימורי סוסים לא יהפכו אותו למיליונר?

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם אמריקאי: "לא עדכנו את נתניהו על הרכב הוועד המנהל של עזה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקאים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקאית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ מעלה הילוך לסיפוח גרינלנד, ושולף איום חדש נגד מדינות נאט"ו

נשיא ארה"ב הודיע ברשת החברתית שלו כי יטיל מכס של 10% על שמונה מדינות נאט"ו החל מ-1 בפברואר עד שלא יגיעו "להסכם לרכישה כוללת של גרינלנד" ● טראמפ איים שב-1 יוני היקף המכס יקפוץ ל-25%

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

דן וילנסקי ז''ל / צילום: יח''צ

הלך לעולמו דן וילנסקי, ממייסדי תעשיית השבבים בישראל

וילנסקי היה מעורב לאורך עשרות שנים בבניית התעשייה הישראלית במובנה הרחב: מהקמה והובלה של פעילות חברות טכנולוגיה בינלאומיות בישראל, בהן אפלייד מטיריאלס, KLA ו־Kulicke & Soffa, דרך ניהול קרן בירד לקידום שיתופי־פעולה תעשייתיים בין ישראל לארה"ב ועד פעילות שיטתית לחיבור בין אקדמיה, מחקר ותעשייה

עידן נסימי / צילום: שי בראל

"אמרו לי שהחלקתי על השכל, אבל עשיתי בשנה וחצי מה שאחרים עושים בחמש": מנכ"ל הסופר של ההסתדרות בראיון

עידן נסימי נכנס לתפקידו כמנכ"ל הסופר החברתי מבית ההסתדרות אחרי שניהל את חברת הגז של קבוצת דלק, וכולם סביבו חשבו שזו טעות ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע החליט להצטרף באמצע המלחמה, למה הוא מאמין במותג הפרטי, כיצד התמודד עם הספקים הגדולים, מה חשב כשראה שהקמעונאיות הגדולות "מחקות" אותו, ואיך הרגיש כשארנון בר-דוד נעצר

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

אחת ולתמיד: מאיפה הכי כדאי לקחת הלוואה

בעידן של פריים גבוה, הפער בין מקורות האשראי עשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה ● האם כדאי לנצל את החיסכון הפנסיוני, למה הלוואה בקליק עלולה לחנוק את המסגרת, ומתי המסלול החוץ־בנקאי הוא הכרח ● הנה מה שאתם צריכים לדעת

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

דוח הלמ"ס: הביקוש הגבוה ביותר לעובדים מאז 2022

שיעור המשרות הפנויות במשק הגיע בדצמבר לשיא של יותר משנתיים, כשהביקוש הגבוה ביותר נרשם בענפי הבניין והאירוח ● מנגד, במשרות הדורשות השכלה אקדמית קיים עודף עובדים ● בהייטק נרשמת התאוששות מתונה ביחס לשנים קודמות

OnePlus / צילום: יח''צ

שיאומי רוצה תחרות עם כולם, אבל יש לה דרך ארוכה לפניה

שיאומי שחררה את סדרת Redmi Note 15 שלה, והדגם Pro+ 5G מנסה לטשטש את הגבול בין מכשיר ביניים לפרימיום ● הוא מציע חבילה מרשימה על הנייר, אלא שתחרות עזה, לצד מחיר של מעל 2,000 שקל, מעלים את השאלה האם התמורה מצדיקה את ההשקעה

כנס ג'י פי מורגן עבר בלי הכרזה. חדשות הביומד / צילום: Reuters, Mike Segar

הכנס הכי חשוב בביומד עבר בלי הכרזה על עסקאות - והשוק דווקא רגוע

כנס השקעות הביומד של JP Morgan, הנחשב זה שנים ל"מד הדופק" של התעשייה, התנהל השנה בתחושה של אופטימיות זהירה למרות שלא הוכרזו עסקאות גדולות ● איך החברות נערכות לתקופת סוף הפטנטים המתקרבת? מה אפשר ללמוד מן הכנס על תעשיית התרופות הסינית? ומהם התחומים החמים? ● וגם: שתי עסקאות מפתיעות בין חברות בורסאיות ישראליות ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המכסים החדשים של טראמפ על אירופה - בצל המאבק על גרינלנד

על רקע ניסיונותיו העקביים של טראמפ לרכוש את גרינלנד, הוא הודיע אמש על הטלת מכסים נוספים נגד שורת מדינות אירופיות, ביניהן צרפת, גרמניה ובריטניה ● החרפת הטון מגיעה לאחר שבשבוע שעבר מספר מדינות שלחו כוחות צבאיים אל האי ● באירופה יתכנסו היום לדיון חירום

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף