גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיי-טק הישראלי בוער, אבל הביטוח המקומי נשאר מאחור

פירמת BDO זיו-האפט חקרה את עולם האינשורטק - טכנולוגיה עילית בענף הביטוח - ומצאה כי למרות הצלחות ענק טכנולוגיות כמו מובילאיי, "שוק הביטוח בישראל נשאר מאחור במונחי חדשנות טכנולוגית", אך הוא "עומד בפני מהפכה"

בשנים האחרונות עולם הפיננסים רוגש ורועש סביב החדשנות הטכנולוגית שמאיימת לשנות סדרי עולם ולהביא למהפכה של ממש, הן מבחינת משתמשי הקצה - הלקוחות, אבל אולי בעיקר מבחינת הגופים העסקיים ומבנה השוק. עיקר התכונה בעניינים אלה מורגשת, ולמעשה גם מתקיימת, בעיקר בעולמות הבנקאות והאשראי הקמעוני, בטח בכל מה שנוגע לשוק הישראלי.

מנגד, כך נראה, "ישראל עדיין מאחור" בכל הנוגע למהפכה הטכנולוגית בביטוח. כך אומרים בפירמת BDO זיו-האפט, שם ביצעו לאחרונה עבודת מחקר, שמצאה כי "שוק הביטוח בישראל נשאר מאחור במונחי חדשנות טכנולוגית". הם הוסיפו, כי "ענף הביטוח עומד בפני מהפכה כתוצאה משינוי טכנולוגי כפול: בתחום השיווק - התחזקות היתרון של אפיקי הביטוח הישירים באמצעות מכירה בפלטפורמות דיגיטליות; ובתחום המוצר - מהפכת המידע וה-IoT (ה-Internet of Things) מאפשרת התאמה בזמן אמת של מאפייני הפוליסה לרמת הסיכון הייחודית של הלקוח, תוך הפחתת עלויות".

ביחס לרמות המדידה העתידיות המשופרות של הסיכון הפרטני, הם מציינים כי "הטכנולוגיה של מובילאיי הנה דוגמה בולטת לפוטנציאל", על רקע עסקת הענק למכירת מובילאיי לאינטל העולמית תמורת יותר מ-15 מיליארד דולר.

בכל אופן, בפירמת BDO זיו-האפט מוסיפים, כי בכל הנוגע לקדמה טכנולוגית "התפתחות ענף הביטוח בישראל צריכה לבוא באמצעות עידוד והסרת חסמים רגולטוריים לטכנולוגיות חדשניות, הן בתחום השיווק הישיר והן בתחום המוצרים החדשניים".

כאן המקום להזכיר, כי בקיץ האחרון הממונה על שוק ההון, והמפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, הציגה חזון טכנולוגי שכלל הקלות למוסדיים שיקדמו טכנולוגיה, והיא שמה לה למטרה הכנסת חברת ביטוח דיגיטלית, והרחבה ניכרת של ההשקעה בחברות פינטק בתחום הביטוח, תוך שאף היא קבעה כי "רמת היישום של פעילות דיגיטלית בענף נמוכה", וש"הגופים המוסדיים מתקשים להתמודד עם אתגרים אלה". או אז היא הבהירה, ש"גופים מוסדיים שיציגו תוכנית אסטרטגית להיערכות לעידן הדיגיטלי, ולשיפורים טכנולוגיים, יזכו להקלות בדרישות הון".

כך או כך, רו"ח ארז סופר, שותף מנהל ב-BDO זיו-האפט, מסביר כי "גם בארצות הברית האתגר הגדול ביותר של חברות הטכנולוגיה בביטוח הנה הרגולציה. ניתן לשער שאילו הרגולציה הייתה קלה יותר, חברות אלו היו יכולות להתרחב בקצב מהיר יותר. הסיבה המרכזית לקושי של חברות אלו לפעול בישראל היא רגולציה אשר לא מכירה בשינויים הטכנולוגיים האחרונים, ולא מאפשרת להן לבצע שינוי של ממש בענף הביטוח. ניתן להניח שאילו הרגולציה הייתה מאפשרת לחברות אלו להתפתח ביתר קלות, היינו רואים אותן בוחרות בישראל, בדיוק כפי שמובילאיי, ווייז ומוביט, ועוד רבות, בחרו לפניהם בישראל כמקום האולטימטיבי להתחלת הפעילות. הדוגמה של חברות ביטוח שמעניקות הנחה ללקוחות שמתקינים מובילאיי היא סנונית ראשונה למהפכה שענף הביטוח בישראל יכול לעבור". עוד מציינים ב-BDO, נוסף על מובילאיי, ש"קיימות מספר חברות ישראליות הפועלות בסקטור ה-Insurance-Tech: למונייד, היפו (HIPPO) ונקסט אינשורנס".

יתרונות לאימוץ טכנולוגיות, עדיין לא בישראל

לאחרונה, נציין, זוכה תחום הפינטק לביטוח - ה-insuretec - להתייחסות גוברת בישראל, ובין היתר ישנו מהלך שמובילות קרן ההון סיכון JVP וחברת הביטוח AXA, או המהלכים של AIG ישראל (יחד עם החברה האם) להשקעה בתחומים אלה.

כאמור, ב-BDO מסתכלים על תמונת החדשנות באופן רחב הרבה יותר מ"רק" ממשקים טכנולוגיים בין לקוח ליצרן או כלים טכנולוגיים הפועלים בעולמות הביג-דאטה והניתוח לשיפור ניהול עולם הביטוח והסיכונים. מבחינתם חדשנות היא גם ביחס לאופי המכירות - מכירה דרך גורם מתווך (סוכן ביטוח, בעיקר) או בשיווק ישיר (על-ידי החברה המבטחת). כך, אומרים ב-BDO, "נתח השוק של אפיקי הביטוח הישיר בישראל הם מהנמוכים במדינות המערב", ולכן הם קובעים ש"כפועל יוצא, ההוצאה למשק בית על ביטוח כללי בישראל גבוהה בכ-20% ביחס לממוצע במדינות ה-OECD".

לעומת המצב בישראל, מסבירים ב-BDO, "בענף הביטוח העולמי מתרחשת בשנים האחרונות מהפכה של ממש", ו"התפתחות והתקדמות הטכנולוגיה בתחומים רבים, ובעיקר בתחום הטכנולוגיה הדיגיטלית, מאפשרות לשינויים רבים להתרחש, ובהם בולטים שניים משמעותיים: פלטפורמות אינטרנטיות שמחברות את חברת הביטוח ישירות עם המבוטח, באופן שמייתר את שירותיו של סוכן הביטוח; ותחומים רבים בהתקדמות הטכנולוגיה, שאפשרו להתאים התאמה מדויקת יותר לסיכון הספציפי של הלקוח". על כך הם מוסיפים, כי "הפריצה הטכנולוגית בתחום נמצאת בעיצומה במדינות רבות, והיום נתח הולך וגדל מענף הביטוח לרכב במדינה כמו ארה"ב, מתבצע באופן ישיר, תוך שימוש בטכנולוגיות רבות וללא סוכן".

כך למשל, לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ של BDO, שערך את המחקר שממנו אנו מצטטים, "תחום הרכב עובר מהפכה של ממש, עם המעבר לרכבים חכמים, אוטונומיים, חשמליים ושיתופיים. מהפכת הרכב תביא למהפכה גם בתחום ביטוח הרכב, שתביא להורדת עלויות הביטוח, גם בהיבט של שיווק דיגיטלי ללא סוכנים וגם של מוצרי ביטוח חכמים ומותאמים. ישראל היא מובילה עולמית בחדשנות בתחום הרכב החכם, ומובילאיי היא דוגמה בולטת לכך. אולם בתחום הביטוח ישראל נשארה מאחור. ענף הביטוח בישראל נמצא עדיין בעולם הישן של הסוכנים, ואנו מפגרים ביחס למדינות המערב באימוץ טכנולוגיות חדשות בביטוח". הוא מוסיף כי ההצלחה של מובילאיי הנה "תחילת המהפכה בענף הביטוח, לא רק בתחומי הרכב".

לסיכום, על פי BDO, "ככל שטכנולוגיות כדוגמת האינטרנט של הדברים ילכו ויתפתחו, יהיה ניתן ביתר קלות לייצר מודלים המותאמים לסיכון הגלום בלקוח, נוסף על כך שלא יהיה צורך בסוכן הביטוח בתחומים שעד היום היה צורך בו, מה שיוביל למחירים נמוכים ומותאמים יותר למבוטח". לאימוץ הטכנולוגיות המתקדמות יהיו מספר יתרונות עבור המשק: "ירידת יוקר המחיה; הגדלת התחרותיות בענף הביטוח; וחדשנות טכנולוגית עולמית ושימוש בשוק הישראלי כחממה לצמיחת מיזמים בינלאומיים, דוגמת מובילאיי, וויז וגט טקסי". "ואולם", אומרים ב-BDO, "כיום אין בישראל רגולציה תומכת, ולכן הצרכן הישראלי אינו נהנה מהיתרונות, וממשיך לצרוך שירותי ביטוח בטכנולוגיות של המאה הקודמת".

עוד כתבות

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

"עשו לנו מחטף": בענף התעופה הישראלי מודאגים מהפרויקט שיכניס למדינה מיליארדים

בעוד כשנה יחל פינוי שדה התעופה בהרצליה לטובת הקמת שכונה שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ● אלא שתפקידו כיום קריטי: הוא מכשיר בשטחו את מרבית הטייסים לחברות הגדולות, משמש לניסויים לתעשיות הביטחוניות ומאפשר סיוע בחירום ● פתרונות בינתיים אין, ובענף מודאגים: "ייקח עשור לבנות חלופה ראויה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק עלו

המשקיעים המשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאיים מסרו שהנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אתמול בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמו ירידות ברקע המתיחות הגאופוליטית

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים