גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיה חדשה? כדאי שגם הפתרון יהיה חדש

בנקים מרכזיים נוטים לחזור על השימוש באותו פתרון לבעיות שונות, אך פעמים רבות הפתרון לא מתאים ויוצר נזקים חדשים ■ כפי שבארה"ב גילו שאין טעם להמשיך ולהחזיק את הריבית בשיעור אפסי, ייתכן שגם רכישת מט"ח ע"י בנק ישראל לא פותרת את הבעיה אלא רק מייצרת בעיות חדשות

ריבית / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ריבית / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עשיות חכמי חלם מתארות את חייהם של אזרחי חלם ואת התמודדותם עם אירועי היום יום. הפתרונות שנבחרים על-ידי תושבי העיירה חלם מוצגים לרוב באור מגוחך ובלתי הגיוני. אחת מהמעשיות המפורסמות היא המעשייה על אנשי חלם והירח. בסיפור זה, ביקשו חכמי חלם לקנות ירח שיופיע כל לילה באופן מלא, ולא ייעלם פתאום במהלך החודש, לכן "עברו הגבאים בבתי חלם ואספו סכום נאה, שיספיק לקניית ירח. אחר כך שלחו משלחת שתחפש ותמצא ירח חדש".

בהמשך, מוצאת המשלחת פונדקאי שניאות למכור להם ירח, אך "מה עשה הפונדקאי? מילא חבית במים והעמיד אותה בחוץ מול הירח. התקרבו אנשי חלם אל החבית, והפונדקאי אמר להם: הסתכלו פנימה! הסתכלו אנשי חלם ומיד ראו את הירח משתקף בחבית. איזה ירח מאיר פה! קראו בהתפעלות, ומיד קנו את הירח וגם קיבלו את החבית במתנה". לקוראים ברור כי התנהלותם של חכמי חלם היא מגוחכת - אבל האם התנהלות מסוג זה נעדרת מהשווקים הפיננסיים?

בשנת 1668 הוקם בהולנד הבנק המרכזי הראשון, באמצעות התאגדות של מספר בנקים, אשר מטרתו הייתה להלוות כסף לממשל ולפעול כמסלקה מרכזית עבור מוסדות פיננסיים. משמע, אם כן, שהבנקים המרכזיים הוקמו במטרה לשמור על פעילות תקינה של השווקים הפיננסיים וכדי לאפשר למדינה לנהל את החוב הממשלתי באמצעות גוף מרכזי, אמין ובעל גישה למוסדות פיננסיים רבים.

ככל שחלפו השנים, בנקים מרכזיים החלו ליטול סמכויות נוספות, ובהן קביעת הריבית במשק, שמירה על יציבות המחירים, פיקוח על המוסדות הפיננסיים ועוד. הבעיה היא שעם הסמכויות המוגברות, שכחו בחלק מהבנקים המרכזיים את מגבלות הכוח - וחלק מהבנקים המרכזיים החלו לפעול באמצעים שונים כדי לנסות ולקנות ירח; או בהיבט הכלכלי - לנסות ולייצר צמיחה.

מגבלות הכוח

את האמת יש לומר כבר בהתחלה - עם כל הרצון הטוב ועם כל הכבוד - בנק מרכזי הוא לא כל יכול. כך לדוגמה, בנק מרכזי לא יכול להשפיע על שיעור הילודה, על הפילוח הדמוגרפי, על עולם הערכים והתרבות של האומה ואף לא על ההעדפה של סטודנטים ללמוד מתמטיקה ופיזיקה על פני לימודי דת.

כך למשל, גם הנגיד המוצלח ביותר לא יצליח לשפר את המצב בסוריה המשוסעת, או בצפון קוריאה או בוונצואלה.

ומה לגבי בנקים מרכזיים במדינות מפותחות ומתקדמות? בארה"ב, למשל, הבנק המרכזי החזיק את הריבית בשיעור אפסי כדי לעודד צריכה וצמיחה; בפועל, נוצרה בועת מחירים, וההשפעה על הצריכה והצמיחה מוטלת בספק עד היום.

ב-16 בספטמבר 2016 שאלתי בטור בגלובס את השאלה, "האם ריבית נמוכה מסייעת לצמיחה ולהשקעות?" תשובתי אז הייתה שזה מוטל בספק. מאז פורסם הטור, העלה הבנק המרכזי בארה"ב פעמיים את הריבית, ומדד דאו ג'ונס עלה בכמעט 15%.

יחד עם זאת עלתה גם מידת האופטימיות בקרב המשקיעים והצפי לצמיחה גבוהה יותר. ועל כן, חוזרת ועולה השאלה - האם הותרת הריבית בשיעור כה נמוך למשך זמן כה ממושך פתרה את הבעיה שבשמה נקטו פתרון של ריבית אפסית?

אקמול אינו התרופה היחידה

לבנקים מרכזיים יש נטייה לחזור על אותה פעולה ולצפות לתוצאה שונה בכל פעם. אם נמשיל את הדבר לעולם הרפואה - הרי שלכל מחלה תהיה אותה תרופה. שברת את הרגל? קח אקמול. יש לך שפעת? קח אקמול. חטפת מלריה? קח אקמול.

מה שגורם לנקיטת הגישה הכלכלית הזו הוא שפעם אחת האקמול עבד, ואחר כך מחליטים שאם זה המקרה, אז כנראה שאקמול יכול לפתור הכל. הבעיה היא שאף פעם לא בודקים למה האקמול עבד.

כך, לדוגמה, סביבת הריביות הנמוכה ששררה בעשור האחרון לא בהכרח עזרה לצמיחה. מנגד, מאז שהתחילו להעלות את הריבית, שוק המניות עולה יחד עם עלייה בצפי הצמיחה.

לווסת את סטיות התקן

בנק מרכזי לא יכול להשפיע על המגמה - זהו תפקידם של הפוליטיקאים. תפקידו של בנק מרכזי הוא לווסת את סטיות התקן, כדי להקנות לכל הגופים הפעילים פרק זמן הולם כדי להתמודד עם השינויים. כך לדוגמה, בנק הפועלים לא יוכל להתמודד עם מחיקה מיידית של 30 מיליארד שקל מההון שלו, אבל אם יהיו לבנק 100 שנים להתמודד עם המחיקה, זה סביר ובהחלט אפשרי.

יצואן לא יכול להתמודד עם התחזקות של השקל לרמה של 2 שקלים לדולר מחר בבוקר, וגם חברת אינטל לא תוכל להמשיך ולהחזיק בישראל מפעלי פיתוח וייצור אם שער החליפין של השקל יתחזק לרמה של 1:1 אל מול הדולר.

אבל אם התהליך יהיה הדרגתי, ויימשך 20 שנה, אז יש מספיק זמן לכל מי שיושפע מהתחזקות השקל להתמודד עם המהלך.

השאלה שעומדת לפני הבנק המרכזי היא באילו כלים להשתמש במטרה לווסת את התנודות. אם השקל צפוי להתחזק בגלל נתונים כלכליים טובים ובגלל עודף במאזן השוטף, אז נשאלת השאלה איך למתן את התחזקות השקל, כך שלא תתרחש על פני מספר שבועות אלא על פני מספר שנים.

בשוק מטבע החוץ ישנן שתי תנועות מרכזיות שמשפיעות על השינוי בשער החליפין - האחת, תנועת הון ריאלית שהשפעתה היא ארוכת-טווח. כך, למשל, כשאינטל מקימה מפעל בישראל ומעסיקה אלפי עובדים, ישנם דולרים שמומרים לשקלים לטובת הקמת המפעל, וכן יש דולרים שמומרים לשקלים מדי חודש, כדי שאינטל תוכל לשלם לעובדים בישראל משכורות בשקלים. תנועת הון מסוג זה היא בעלת השפעה לאורך זמן.

מהצד השני של המתרס, יש תנועות הון פיננסיות שמאופיינות כקצרות-טווח. למשל, בנק זר שמשקיע בשקל עכשיו, כי הוא חושב שיש צפי להתחזקות, והכוונה היא להשקיע לטווח קצר בלבד. תנועות הון פיננסיות מקצינות את התנודות בשערי החליפין, ו"רוכבות" למעשה על הקמת המפעל של אינטל. מכאן, שאם רוצים למתן את התנודות בשער החליפין, לא נרצה למנוע מאינטל להקים מפעלים ולהעסיק עובדים, אלא לפעול במישור הפיננסי.

הגופים המוסדיים פוגעים ביצוא

בשנים האחרונות החלה תופעה של הסטת כספי החיסכון בגופים המוסדיים לחו"ל. מדובר בהסטה מבורכת מבחינת פיזור סיכונים, אך יחד עם היציאה לחו"ל, החלה תופעה של הפיכת הגופים המוסדיים לשחקן משמעותי בתופעת התחזקות השקל.

למה זה קורה? בעוד שעד לשנים האחרונות גופים מוסדיים יצאו לחו"ל בעיקר באמצעות האפיק המנייתי, הרי שכיום הם יוצאים לחו"ל גם באפיק איגרות החוב. בעוד שההשקעות בחו"ל באפיק המנייתי בוצעו תוך חשיפה למטבע החשיפה (דולר, אירו וכיו"ב) הרי שבעת השקעה ברכיב איגרות החוב, נוטים הגופים המוסדיים לגדר את סיכון שער החליפין, מה שמוביל בתורו להתחזקות של השקל.

התהליך המקורי של המרת שקלים לדולרים שבאמצעותם קונים איגרות חוב הנקובות בדולר, ואז מגדרים את המט"ח לשקלים, לא משפיעה על שער החליפין, מכיוון שמדובר בפעולות שמבטלות האחת את השנייה. אבל איגרות חוב וגם מניות משלמות דיבידנדים וקופונים, ואת התקבולים הללו הגופים המוסדיים גם מגדרים לשקלים, מה שמוביל לתנועת הון פיננסית שמחזקת עוד יותר את השקל.

לשם המחשה, היקף התוספת הדולרית (קופונים, דיבידנדים ועליית ערך של ההשקעות במט"ח) שמגדרים גופים מוסדיים מדי שנה, ותורמת להתחזקות השקל, עומדת על כ-30 מיליארד שקל.

הגרפים המצורפים מציגים את שיעור החשיפה לחו"ל ברכיב המנייתי וברכיב האג"ח לאורך העשור החולף. ברכיב המנייתי חל גידול משיעור של כ-8% חשיפה לחו"ל בשנת 2005, למצב שבו היום כ- 60% מההשקעות במניות של גופים מוסדיים הן במניות בחו"ל. באיגרות החוב העלייה הייתה משיעור של 2% לשיעור של כ-10%.

אם שיעור היציאה לאיגרות חוב בחו"ל יימשך, תימשך התופעה של התחזקות השקל, בגלל הגידור שמבצעים הגופים המוסדיים. אם ישנו רצון לווסת את התנודתיות בשער השקל, כדאי לשקול למשל פתרון שיוביל להקטנת הגידור שמבצעים הגופים המוסדיים - למשל באמצעות חובת דיווח על גידורי מט"ח שלוש פעמים ביום.

עצם הדרישה תוביל לכך שגופים מוסדיים יימנעו מגידור, ללא כל עלות למשק. מהלך שכזה עדיף על רכישת הררי דולרים על-ידי בנק ישראל - ובטווח הארוך, הפתרון הזה גם ייטיב עם החוסכים, שכן פיזור מטבעי יכול להוביל להפסדים בטווח של חודשים, אבל בטווח של שנים, הדברים מתאזנים וגיוון תיק המטבעות רק מועיל.

והערת אגב, מי שמרוויחים מכל הגידורים שעושים הגופים המוסדיים הם בעיקר בנקים זרים, שגובים עמלות כנגד הגידורים, לחוסך לפנסיה בן 40 יכול להיות שכדאי דווקא להיחשף גם לדולר עד הגיעו לגיל 67.

אז חברים וחברות בבנק ישראל, במקום לקנות ירח, לא יותר פשוט לשים עמוד תאורה באמצע העיירה?

*** הכותב משמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss & Son Makor-Capital וחברות Oscar Gruss & Son ו/או חברת קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

חשיפת הגופים המוסדיים לאיגרות חוב מתוך רכיב האגח

חשיפת הגופים המוסדיים למניות מתוך הרכיב המנייתי

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים