גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לכו לחפור בעיר אחרת!

בוועד האולימפי מעכלים מציאות חדשה: ערים לא רוצות לארח משחקים אולימפיים

הבריכה האולימפית בריו / צילום: רויטרס
הבריכה האולימפית בריו / צילום: רויטרס

בינואר האחרון החליטה חברת האנרגיה Light לנתק את אספקת החשמל לאצטדיון המרקאנה בריו דה ז'ניירו בעקבות חוב שלטענתה הרקיע ל-947 אלף דולר. לפי פרסומים בתקשורת, לחוב (לטענתה של Light) אחראית הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים שנערכו בקיץ שעבר בעיר. המרקאנה המפורסם היה האצטדיון שאירח בין היתר את טקס הפתיחה והסיום של המשחקים.

חשבון החשמל הזה הוא דוגמה קטנה לכאב הראש שהותירו בברזיל המשחקים ולתמונה העגומה שמצטיירת אחרי שכבה הלפיד האולימפי. חובות לספקים. מתקנים נטושים. כפר אולימפי שהפך לעיר רפאים. תמונה של הבריכה האולימפית הייתה המראה שהגדיר הכול - הבריכה שבה מייקל פלפס ניפץ רק חצי שנה קודם לכן את ההיסטוריה לרסיסים נראית מוזנחת, ושלולית מים עכורים מונחת קצת מעל גובה הקרקעית.

בברזיל לא האמינו שכך זה יסתיים. החגיגה של הזכייה באירוח המשחקים שבע שנים קודם לכן, שגובתה קצת מאוחר יותר בתחזיות מרשימות לזינוק בכלכלה, התנפצו כשהממדים הכספיים של האירוח התנפחו ויצאו משליטה. ביחד עם השחיתות, העיכובים בבניית המתקנים, והאי-סדר הכללי גם במהלך המשחקים - נותרו המקומיים עם חובות, פילים לבנים מרקיבים, ושאלה אחת גדולה: מי בכלל היה צריך את כל זה?

שאלת אירוח המשחקים עולה כעת לראש סדר היום, במה שמוגדרת כאחת התקופות היותר מאתגרות של הוועד האולימפי. לא בגלל כסף כמובן. הקופה מלאה וגדושה, זכויות השידור של המשחקים נמכרו בשוק המרכזי (ארה"ב) עד שנת 2032. להבדיל מפיפ"א, אין שום פרשות שחיתות.

הבעיה של הוועד האולימפי הבינלאומי היא שאת השאלה שנשאלת היום בברזיל שואלות יותר מדי מדינות לאחרונה גם בראייה קדימה: האם שווה בכלל להיכנס לכאב הראש של אירוח משחקים אולימפיים?

לפני כמה שבועות הודיעה בודפשט כי היא מסירה באופן סופי את מועמדותה לאירוח המשחקים האולימפיים ב-2024. בכך הותירה את המרוץ לשתי ערים בלבד - פריז ולוס אנג'לס. ההחלטה באה אחרי שהקמפיין הציבורי "NOlimpia" בבירה ההונגרית כמעט והכפיל את היעד שנקבע על 138,000 חתימות, ואחרי שהשיג 266,151 תומכים נאלצה הממשלה להודיע כי לא תגבה את העיר ותיכנס להרפתקה של מיליארדי דולרים שעלולה להשפיע על העיר והתושבים בעתיד.

באוקטובר האחרון הייתה זו ראשת העיר החדשה של רומא, וירג'יניה ראג'י, שעמדה בה בהבטחתה מלפני הבחירות והודיעה כי כל עוד היא תעמוד בראש הבירה האיטלקית לא יהיו בה משחקים אולימפיים בגלל שהחובות שרובצים על העיר, יותר מ-13 מיליארד אירו, לא יאפשרו לה לעמוד בסיכון כלכלי של המשחקים.

3 ערים נוספות פרשו מהמרוץ לפני כן - בהמבורג הצביעו התושבים נגד והעיר החליטה לרדת מהעניין; בוסטון שנבחרה על ידי הוועד האולימפי האמריקאי עשתה סיבוב פרסה גם היא אחרי שהתושבים גם הם הצביעו נגד; וברלין גם היא נכנעה ללחץ התושבים. את המגמה הזאת בדיוק חזה בעבר ווין רוברטס, שכתב בדבר העורך במגזין "ספורטס ביזנס אינטרנשיונל", כי "יש חשש אמיתי שעלויות מאסיביות מרחיקות ערים מהתמודדות, וכי בזמן הנראה לעין רק ערים סופר-עשירות, שלא נאלצות להתחשב בקולם של בוחרים, יוכלו להגיש מועמדות".

וזו המגמה בשנים האחרונות. בעת הבחירה בטוקיו לאירוח המשחקים ב-2020 נותרו במרוץ הסופי רק 3 ערים (טוקיו, איסטנבול, מדריד) אחרי ש-3 ערים לא עברו לשלב הסופי (רומא, באקו, דוחא). בין משחקי 1992 בברצלונה למשחקי 2012 בלונדון הגיעו בכל סבב לפחות 5 ערים לקו הגמר.

ואלו לא רק משחקי הקיץ היוקרתיים. גם לבחירה האחרונה בעיר המארחת את משחקי החורף האולימפיים ב-2022 הגיעו רק שתי ערים לקו הגמר - בייג'ין ואלמטי הקזחית - ערים שאין בהן בכלל תשתית לאירוח משחקי חורף, אחרי שכל הערים האירופיות הרלוונטיות - אוסלו, קרקוב, לבוב ושטוקהולם - פרשו מהמרוץ.

מה הסיבות לנטישה? בדרך כלל הנטייה היא להזכיר את סיפור מונטריאול 1976. העיר הקנדית ששילמה באמצעות תושביה במשך עשרות שנים את החובות שנצברו בעקבות אירוח המשחקים. אבל זה אינו הסיפור, בעיקר בגלל שמשחקים אולימפיים הפכו לאורך השנים שלאחר מכן לעניין רווחי - בעיקר במקומות שבהם היו חלק גדול מהתשתיות קיימות. לאחרונה לפחות, זהו לחץ גדול של התושבים המקומיים - אף אחד לא מתלהב מ-7 שנים של כאב ראש אצלו בחצר האחורית, בשביל לארח משחקים שנמשכים 16 יום.

משאלי התושבים שמתקיימים בערים מערביות המאפשרות לציבור לקבל את ההחלטה, מציגים את דעתם האמיתית של המקומיים על המשחקים - הם רוצים אותם, אבל לא אצלם.

בחלק מהמקומות זה אכן עניין כלכלי. כבר בשלב ההצעה ובכל השנים הבאות אחריה הערים נאלצות להוציא עשרות מיליוני דולרים על ה"ביד" (ההצעה), כסף שהולך לפח במקרה שאין זכייה. שלא לדבר על אי-וודאות וחשש מהעלול להתפתח בפרק זמן של 7 שנים מרגע הזכייה ועד האירוח (אירועי טרור, משבר כלכלי, אירועים חברתיים נקודתיים וכו').

המכה הגדולה ביותר לוועד האולימפי ולנשיאו תומאס באך היא שהאירועים האחרונים מגיעים על רקע הרפורמות שנעשו בשנים האחרונות כדי להקל על אירוח המשחקים.

בוועד האולימפי שינו לאחרונה את הקו והכריזו על ניסיון להכניס לפרופורציות את עלויות של אירוח המשחקים, זאת אחרי שמשחקי החורף בסוצ'י ב-2014 המריאו לעלויות של כ-50 מיליארד דולר. התוכנית "אג'נדה 2020" שהוביל באך הייתה אמורה להפוך את המשימה של המועמדות לפחות מפחידה - לא ללכת בהכרח על ערים שיציגו תוכניות גרנדיוזיות ויקרות כפי שהיה עד היום, אלא דווקא לעודד ערים להשתמש במתקנים ותשתיות קיימים. אם צריך אפילו לאפשר ולהשתמש במתקנים של ערים שכנות, או שכנות פחות, כדי להקל על עלויות האירוח ולמנוע בניית מתקנים.

אחרי המכה שספגו מרומא ומבודפשט, ניסו בוועד האולימפי להגן על תוכנית הרפורמה של באך ובהודעה רשמית שהוציאו אמרו כי "ללא תוכנית 'אג'נדה 2020' לא הייתה אף עיר שהייתה נשארת במירוץ לאירוח המשחקים".

ועוד לפני כן, הצהיר באך כי הוועד האולימפי יבוא לקראת המתמודדות על אירוח 2024 כשציין כי הארגון הבינלאומי ישתתף ב-1.7 מיליארד דולר, "בכסף ובשירותים" מהעלות של האירוע לעיר שתזכה לארח את המשחקים.

בכל מקרה, החשש להיעדר מועמדות בעתיד הקרוב מביא את הוועד האולימפי למחשבה לנצל את שתי הקנדידטיות הנוכחית - פריז ולוס אנג'לס וללכת על בטוח. כלומר, בכנס ה-130 של הארגון שייערך בלימה, בירת פרו, בספטמבר 2017, במקום לבחור את העיר שמארחת את משחקי 2024, לקבוע גם את המארחת של משחקי 2028. מה יהיה ב-2032? עד אז כבר יחשבו על משהו.

המועמדות הסופיות לאירוח המשחקים האולימפיים

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה