גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להצלחה אבות רבים

מבט נוסף על עסקת מובילאיי: עדיין יש פתח לעסקה טובה יותר

רבות נכתב על עסקת הרכישה חסרת התקדים של מובילאיי על ידי אינטל, ואכן זהו הישג כביר ומקור גאווה למייסדים, לעובדים ולכל ישראלי באשר הוא. להצלחה, כידוע, אבות רבים. אבל יש כמה נקודות מעניינות לגבי העסקה שלא נדונו עד כה, וכדאי לשים אליהן לב.

ראשית, חברת מובילאיי הנרכשת היא חברה הרשומה בהולנד (!) ולא בישראל. כלומר, גופה הולנדי, אף אם מוחה, לבה וחלק מקרביה ישראליים. כחברה הולנדית שמניותיה נסחרות בארה"ב (NYSE), חלים על רכישתה בעיקר דיני החברות ההולנדיים ודיני ניירות הערך האמריקאיים. הדין הישראלי רלוונטי בעיקר בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות והעובדים הישראלים בגין העסקה, למיסוי פעילות החברה בישראל ולאישורים רגולטוריים נוספים שעשויים להידרש לביצוע שלה.

מסמכי העסקה כוללים תניה שלפיה הגוף שירכוש את הנכסים יהיה ישראלי, אם תדרוש זאת רשות המסים בישראל. תניה זו מרמזת על טיפול המס הקיים והצפוי לאינטל ומובילאיי בישראל.

על פי מה שפורסם, אינטל ומובילאיי נהנות כל אחת משיעורי מס מופחתים לגבי פעילותה בישראל, מכוח החוק לעידוד השקעות הון בישראל והסדרי מס (נפרדים) שאליהם הגיעו עם רשות המסים. יש להניח כי יוכלו להיטיב עוד את מעמדן יחד, מכוח תיקוני החקיקה שאומצו בתקציב המדינה האחרון, ועל פיהם חברות גלובליות גדולות ובינוניות (מחזור שנתי של 10 מיליארד שקל) שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל ייהנו משיעור מס חברות מופחת של 6% ושיעור דיבידנד מופחת של 4% (כלומר, 10% "עד הבית").

מבחן הקניין הרוחני נבחר כקריטריון להטבת המס כאמור, מאחר שנהוג בעולם לייחס חלק ניכר מרווחיה של קבוצת חברות גלובלית למקום שבו רשום הקניין הרוחני שלה. בקבוצה כזו, נעשות עסקאות בין חברות בקבוצה במחירים שהקבוצה קובעת. באופן טבעי, יש לקבוצה אינטרס להסיט רווחים למדינות שבהן שיעור המס נמוך. על כן, נוהגות רשויות מס לבחון את סבירות "מחירי ההעברה" בין החברות בקבוצה בהתאם לשירותים והמוצרים המועברים.

עם זאת, קיימת עדיין גמישות. ניתן במדינה מסוימת לפתח קניין רוחני ולרשום עליו שם בעלות או לחלופין לעשות זאת בדרך של מכירת שירותי פיתוח (במחיר עלות פלוס רווח קטן מוסכם), כאשר למזמין הפיתוח (הזר) תהיה בעלות בקניין הרוחני. תוצאת המס עשויה להיות שונה בשני המקרים.

יצוין בהקשר זה, כי בשנים האחרונות מנהלות ארה"ב ומדינות OECD מלחמת חורמה במקלטי המס. בקיץ האחרון נקנסה חברת אפל על ידי ה-OECD בסכום של 13 מיליארד אירו בגין הסטת רווחים מארה"ב לאירלנד (ערעור הוגש על ידי אפל ואירלנד). חברות גלובליות רבות מחפשות כעת פורום נאות שבו ישלמו מס מופחת (אך לא אפסי). מדינת ישראל, עם כ-300 מרכזי פיתוח ומחקר של חברות גלובליות שבה, יכולה לזכות בחברות כאלה, על התעסוקה האיכותית, הגדלת הייצוא ושיפור הפריון שהן יכולות להביא לארץ. היתרון למשק (לרבות במסי תעסוקה וצריכה) צפוי לעלות משמעותית על הפסד מס החברות הצפוי. נראה שעסקת מובילאיי היא הוכחה מתקפת לכך שנכון להפחית מס חברות לחברות גלובליות גדולות.

עיון בהסכם הרכישה מלמד שהעסקה יכולה להתבצע באחד משני מסלולים: מסלול הצעת רכש של מניות מובילאיי מבעלי המניות או מסלול "גיבוי" משולב של הצעת רכש עם רכישת נכסי מובילאיי. המסלול המשולב כפוף לאישור מראש של בעלי המניות באסיפה כללית מיוחדת.

מסלול הצעת הרכש: אינטל תבצע הצעת רכש של מניות מובילאיי. אם יועברו בהצעת הרכש לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי בתקופת ההצעה המקורית (או המוארכת), תושלם העסקה במסלול זה וככלל, תחייב את שאר בעלי המניות.

מסלול משולב: במקרה שלא יועברו בהצעת הרכש (ב"משפטית": ייענו להצעת הרכש) לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי, אך יתקבל באסיפת בעלי המניות רוב של 67% מהמניות המונפקות של מובילאיי בעד רכישת נכסי מובילאיי (למעשה, בעד העסקה כולה), יירכשו קודם המניות שהועברו בהצעת הרכש ובשלב שני תבוצע מכירת נכסי מובילאיי לאינטל. התמורה שתשולם למובילאיי עבור הנכסים, תחולק בהליך פירוק של מובילאיי לבעלי המניות שלא העבירו את מניותיהם לאינטל בהצעת הרכש. התמורה למניה אמורה להיות שווה בשני המסלולים. בנוסף, אינטל קיבלה אופציה לרכוש עד 15% ממניות מובילאיי (במחיר העסקה) בתנאים מסוימים. גם אופציה זו תובא לאישור בעלי המניות של מובילאיי באסיפת בעלי המניות.

מנגנון מורכב זה נועד להתמודד עם הקושי העסקי הממשי (הקיים גם בישראל) להשיג 95% מהמניות המונפקות של חברה ציבורית כדי להשלים הצעת רכש. שהרי כל בעל מניות שאינו מגיב אקטיבית (מסיבה כלשהי או ללא סיבה) נחשב מתנגד לעסקה.

במנגנון הגיבוי המשולב נעשה שימוש בהולנד כבר בשנת 2010, אז הועלו שאלות על תקפותו. בשנים שחלפו, נעשה בו שימוש בכמה עסקאות, לרבות רכישת TNT ע"י FedEx תמורת 4.8 מיליארד דולר ב-2015.

העסקה נתפסת בשוק כעסקה כדאית לבעלי המניות של מובילאיי. יחד עם זאת, ההסכם מאפשר למובילאיי, בתנאים מסוימים, לקבל עסקה טובה יותר שתוצע לה על ידי רוכש אחר. שלא כמקובל בעסקאות אמריקאיות ואף ישראליות, לא תידרש מובילאיי לשלם לאינטל פיצוי על כך (breakup fee). במקרה כזה, קובע ההסכם שחובות האמון של הדירקטורים של מובילאיי ייבחנו על פי דיני דלאוור, שככלל ידרשו מהדירקטורים למקסם את המחיר לבעלי המניות (על פי הלכת "רבלון").

עסקת מובילאיי היא תעודת כבוד לטכנולוגיה הישראלית ותרומה חשובה למשק הישראלי. נקווה שהיא תהיה זרז לעסקאות משמעותיות נוספות.

■ הכותבת היא שותפה בכירה וראש צוות מיזוגים ורכישות, ני"ע ועסקאות בינלאומיות במשרד עורכי הדין רון גזית, רוטנברג ושות'. 

עוד כתבות

ג'פרי גונדלאך / צילום: ap, Richard Drew

מזומן וזהב: ההמלצות של מלך האג״ח והאזהרה שהוא משגר

ג'פרי גונדלאך, משקיע אג"ח אגדי, טוען כי הסיכון המרכזי לשווקים כיום הוא האטה דרמטית בקצב המתוכנן של הורדות הריבית, עד כדי סיכוי להעלאה שלה ● לדבריו שוק המניות מתומחר גבוה ולכן הוא ממליץ לבסס חלקים נכבדים בתיק על מזומן וסחורות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הערכות באוצר: סמוטריץ' יתנגד לסבסוד המשכנתאות

שר האוצר אומנם מסרב להתבטא בעניין, אבל עפ"י הערכות הוא צפוי להתנגד להצעה, שעלותה נאמדת ב־5.5 עד 10 מיליארד שקל לחמש שנים ללא מקור תקציבי ● הדיון בוועדת השרים שהיה צפוי היום נדחה ברגע האחרון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' לא הגיע לדיון בפטור ממע"מ; מילביצקי: "נבטל את הצו"

ועדת הכספים קיימה היום דיון על הצו המרחיב את הפטור ממע"מ בייבוא אישי ל-130 דולר, אך אף שר האוצר ואף אחד ממשרדו לא הגיע ● יו"ר הוועדה חנוך מילביצקי: "אנחנו נביא את הצו הזה שוב למליאת הכנסת ונבטל אותו"

ח''כ שלום דנינו, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"פגיעה בשירות הציבורי": קודם החוק למינוי בכירים

ועדת השרים אישרה את הצעת החוק של ח"כ שלום דנינו מהליכוד, לפיה הממשלה תוכל למנות את בכירי השירות הציבורי, ולאחר פירוקה הם יפוטרו ויוחלפו, אלא אם הממשלה החדשה תחליט להשאירם בתפקיד ● ההצעה אושרה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שהתריעה כי מדובר בפוליטיזציה של מינויים

מערכת אימונים של בגירה / צילום: מתוך מצגת החברה

הביטחונית שרוצה להנפיק בבורסה - לפי שווי של כ-5 מיליארד שקל

חברת הסימולטורים בגירה, שבשליטת משפחת מזרחי, תנסה לגייס כ-1 מיליארד שקל לפי שווי מוערך של 4.5-5 מיליארד שקלים ● מרבית סכום הגיוס צפוי להיכנס לכיסם של הבעלים, בדרך של הצעת מכר

זינוק של 6.5% ביומיים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחפשים הזדמנויות חדשות בבורסה? כדאי להכיר את המדד הקטן הזה

עדכון המדדים האחרון בבורסה יצר עיוות טכני חריג, שהזניק את מדד SME 60 בשיעור של 6.5% ביומיים, בעוד שמדד ת"א 90 נצבע אדום ● עם תשואה עודפת מתחילת השנה, חשיפה של 77% לכלכלה המקומית וכמעט ללא כסף פסיבי, האם כדאי להמר על המדד הזה?

חיים גייר / צילום: תמר מצפי

פירוק מטוסים והקמת חוות שרתים: מור מזרים 190 מיליון שקל לחברת הנדל"ן המניב

מניית איי.אי.אס של חיים גייר זינקה ב-220% בשנה האחרונה, ובעל השליטה מחזיק מניות בשווי של 2 מיליארד שקל ● החברה רכשה לאחרונה חמישה מטוסים ללא מנוע תמורת 42.5 מיליון דולר

פקקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

בנק ישראל: הרחבת כבישים מגדילה את השימוש ברכב ואינה מפחיתה את עומסי התנועה

מחקר חדש של חטיבת המחקר של בנק ישראל מצא כי הרחבת קיבולת הכבישים באזורים עירוניים מובילה בעיקר לעלייה במספר כלי הרכב שבבעלות משקי הבית ולהחמרת עומסי התנועה ● החוקרים מזהירים כי הרחבת תשתיות לבדה מתקשה להתמודד עם הגידול בביקוש לרכב פרטי

המדינות שנפלו בגלל מטבע חזק ואלו שפיצחו את השיטה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"המחלה ההולנדית" והתשובה הנורבגית: המדינות שנפלו בגלל מטבע חזק ואלו שפיצחו את השיטה

התחזקות השקל מציבה את המשק בפני אתגר מבני הולך ומחריף, כאשר מטבע חזק מדי עלול לפגוע ביצוא ולהכביד על התעשייה המקומית ● אלא שישראל היא לא המדינה הראשונה שמתמודדת עם הבעיה ● בהולנד גילוי משאב טבע הוביל להתחזקות המטבע ולפגיעה בתחרות, בנורבגיה הקדימו תרופה למכה והקימו קרן עושר ובערב הסעודית הצמידו את הריאל לדולר כדי למנוע ייסוף

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

המשוואה שמגלה: גם אם הנגיד יקנה דולרים, ההשפעה תהיה זמנית בלבד

המנגנון שמאלץ את המוסדיים להיפטר מדולרים, המהפך בטעמי החיסכון והדילמה של הנגיד אמיר ירון - כך הגידול המסיבי בנכסי הציבור הפך למשקולת על שער החליפין ● בינתיים תעשיות שלמות בסכנה, ויש המעריכים כי בנק ישראל יקנה עשרות מיליארדים לעצור את כדור השלג

תמיר מנדובסקי / צילום: יונתן בלום

"אני לא המוח הפיננסי המבריק בישראל": תמיר מנדובסקי עונה לסולידית

קרב בין משפיעני הפיננסים הפופולריים "הסולידית" ותמיר מנדובסקי: הראשונה העלתה ביקורת נוקבת נגד הספר "השקעות לעצלנים" שכתב מנדובסקי וטענה שהוא "מעודד בורות" ● כעת, מנדובסקי משיב לטענות בשיחה עם גלובס: "כמו שרמי לוי יכתוב ביקורת עניינית על שופרסל"

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום הקרקעות בשדה דב מסתבך: המדינה מסרבת לממן את הטיהור

בעלי זכויות בגוש הגדול פנו לבית משפט השלום בהרצליה בבקשה לקיים דיון דחוף בנוגע למסירת מידע בעניין זיהום קרקע מסוג PFAS ברובע שדה דב ● בתגובה לעתירה השיבו רמ"י והמשרד להגנת הסביבה כי בשלב זה הועבר נושא הזיהום באתר לדיון בוועדת הזיהוי ודחו את הקביעה כי עליהן לשאת במימון הליך הטיהור

יאן קום / צילום: ap, Manu Fernandez

ייסד את וואטסאפ ותומך בארגוני ימין: המיליארדר שתרם לשערי צדק

יאן קום, מייסד וואטסאפ שעשה את הונו ממכירתה לפייסבוק תרם תרומת ענק לבית החולים הירושלמי ● הוא גדל באוקראינה, היגר לארה"ב וחי בעוני, וכיום נחשב לאחד הפילנתרופים המשפיעים בעולם היהודי ● מה סוד הצלחתו של הנדבן?

כנסת ישראל / צילום: ליאור מזרחי

ממינוי בכירים ועד הקלות מס באיו"ש: אלו החוקים שהקואליציה תנסה להעביר

מושב הקיץ האחרון של הכנסת לפני הבחירות הכלליות נפתח הבוקר והממשלה הנוכחית ממשיכה להעביר חוקים לפני פיזורה ● חלק גדול מהחוקים המקודמים, נוגע לרצון הממשלה לשלוט בתקציבים שונים וחשובים ובמינויים של בעלי תפקידים בכירים

''קראנץ' אמריקה'' / צילום: גלידות נסטלה

הקראנץ' החדש של הקיץ הושק. מה יש בו הפעם?

נסטלה משיקה את "קראנץ’ אמריקה", טעם חדש בסדרה, לצד שורת מוצרים חדשים נוספים ● במקביל, קריסטלינו בחרה במגי אזרזר וקותי סבג להוביל את קמפיין המזגנים של FAMILY בהשקעה של כ־10 מיליון שקל ● וגם: אנבידיה מקימה מגדל משרדים חדש ביקנעם בהשקעה של כ־167 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות בהובלת מניות הטכנולוגיה; מניית מיקרון טכנולוג'י זינקה

מדד ה-S&P 500 והנאסד"ק רשמו שיאים חדשים במהלך יום המסחר ● מחירי הנפט זינקו לאחר שטראמפ דחה את הצעת טהרן לסיום הסכסוך: "בלתי מתקבלת על הדעת" ● מניית מאנדיי מחקה את העליות החדות מתחילת המסחר

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

2 מיליארד שקל לכל שותף: שלושת המרוויחים הצפויים מהנפקת הנדל"ן של העשור

בעיתוי מאתגר לשוק הנדל"ן, תנסה תדהר לגייס 1.5 מיליארד שקל לפי שווי של כ–7 מיליארד שקל לפני הכסף ● אם תצליח בכך, תהפוך ליזמית הנדל"ן השלישית בגודלה בת"א, והמרוויחים הגדולים מכך יהיו בעלי השליטה - גיל גבע, אריה בכר ומארק וייסמן ● וגם: הצפת הערך שתניב ההנפקה להראל ולמנכ"ל תדהר, אורי לוין

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שצפויה לקפוץ היום במסחר, והאם המשקיעים אופטימיים מדי?

קמטק צפויה לקפוץ בפתיחת המסחר היום, אלביט ונייס צפויות לרדת ● עונת הדוחות בארץ תעלה מדרגה השבוע עם פרסום התוצאות של בנק הפועלים והבורסה לניירות ערך ● בינתיים בוול סטריט החששות מפני בועה גוברים ● וגם: מה צפוי באינפלציה בישראל? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר 

פטריק דרהי, בעלי הוט וטל גרנות מנכלית קבוצת HOT / צילום: גד פרץ, יונתן בלום

דרהי בדרך החוצה? מגעים בין המוסדיים ל-HOT על רכישת הפעילות

מספר גופים מוסדיים, בהם מגדל, הראל, כלל ביטוח ופועלים אקוויטי, מנהלים מגעים עם מנכ”לית החברה טל גרנות-גולדשטיין לרכישת פעילות הטלוויזיה של הוט • לפי ההערכות, שווי פעילות הטלוויזיה, האינטרנט, החשמל והחטיבה העסקית עומד על כ־2 מיליארד שקל • לאחר מכירת HOT מובייל והחזקות החברה ב־IBC, בשוק מזהים הזדמנות לעסקה מצומצמת וממוקדת יותר

מוצרי לה בוטה / צילום: ערן לם

קוד הקופון עשה את העבודה, וסייע לאתרים חדשים להתברג בתודעה

שיתופי פעולה עם משפיעניות סייעו לאתרי איקומרס מהארץ ומחו"ל להיכנס לראשונה למדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין - והקפיצו בחזרה את הביצועים של אתר ותיק