גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד שירין הרצוג

להצלחה אבות רבים

מבט נוסף על עסקת מובילאיי: עדיין יש פתח לעסקה טובה יותר

רבות נכתב על עסקת הרכישה חסרת התקדים של מובילאיי על ידי אינטל, ואכן זהו הישג כביר ומקור גאווה למייסדים, לעובדים ולכל ישראלי באשר הוא. להצלחה, כידוע, אבות רבים. אבל יש כמה נקודות מעניינות לגבי העסקה שלא נדונו עד כה, וכדאי לשים אליהן לב.

ראשית, חברת מובילאיי הנרכשת היא חברה הרשומה בהולנד (!) ולא בישראל. כלומר, גופה הולנדי, אף אם מוחה, לבה וחלק מקרביה ישראליים. כחברה הולנדית שמניותיה נסחרות בארה"ב (NYSE), חלים על רכישתה בעיקר דיני החברות ההולנדיים ודיני ניירות הערך האמריקאיים. הדין הישראלי רלוונטי בעיקר בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות והעובדים הישראלים בגין העסקה, למיסוי פעילות החברה בישראל ולאישורים רגולטוריים נוספים שעשויים להידרש לביצוע שלה.

מסמכי העסקה כוללים תניה שלפיה הגוף שירכוש את הנכסים יהיה ישראלי, אם תדרוש זאת רשות המסים בישראל. תניה זו מרמזת על טיפול המס הקיים והצפוי לאינטל ומובילאיי בישראל.

על פי מה שפורסם, אינטל ומובילאיי נהנות כל אחת משיעורי מס מופחתים לגבי פעילותה בישראל, מכוח החוק לעידוד השקעות הון בישראל והסדרי מס (נפרדים) שאליהם הגיעו עם רשות המסים. יש להניח כי יוכלו להיטיב עוד את מעמדן יחד, מכוח תיקוני החקיקה שאומצו בתקציב המדינה האחרון, ועל פיהם חברות גלובליות גדולות ובינוניות (מחזור שנתי של 10 מיליארד שקל) שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל ייהנו משיעור מס חברות מופחת של 6% ושיעור דיבידנד מופחת של 4% (כלומר, 10% "עד הבית").

מבחן הקניין הרוחני נבחר כקריטריון להטבת המס כאמור, מאחר שנהוג בעולם לייחס חלק ניכר מרווחיה של קבוצת חברות גלובלית למקום שבו רשום הקניין הרוחני שלה. בקבוצה כזו, נעשות עסקאות בין חברות בקבוצה במחירים שהקבוצה קובעת. באופן טבעי, יש לקבוצה אינטרס להסיט רווחים למדינות שבהן שיעור המס נמוך. על כן, נוהגות רשויות מס לבחון את סבירות "מחירי ההעברה" בין החברות בקבוצה בהתאם לשירותים והמוצרים המועברים.

עם זאת, קיימת עדיין גמישות. ניתן במדינה מסוימת לפתח קניין רוחני ולרשום עליו שם בעלות או לחלופין לעשות זאת בדרך של מכירת שירותי פיתוח (במחיר עלות פלוס רווח קטן מוסכם), כאשר למזמין הפיתוח (הזר) תהיה בעלות בקניין הרוחני. תוצאת המס עשויה להיות שונה בשני המקרים.

יצוין בהקשר זה, כי בשנים האחרונות מנהלות ארה"ב ומדינות OECD מלחמת חורמה במקלטי המס. בקיץ האחרון נקנסה חברת אפל על ידי ה-OECD בסכום של 13 מיליארד אירו בגין הסטת רווחים מארה"ב לאירלנד (ערעור הוגש על ידי אפל ואירלנד). חברות גלובליות רבות מחפשות כעת פורום נאות שבו ישלמו מס מופחת (אך לא אפסי). מדינת ישראל, עם כ-300 מרכזי פיתוח ומחקר של חברות גלובליות שבה, יכולה לזכות בחברות כאלה, על התעסוקה האיכותית, הגדלת הייצוא ושיפור הפריון שהן יכולות להביא לארץ. היתרון למשק (לרבות במסי תעסוקה וצריכה) צפוי לעלות משמעותית על הפסד מס החברות הצפוי. נראה שעסקת מובילאיי היא הוכחה מתקפת לכך שנכון להפחית מס חברות לחברות גלובליות גדולות.

עיון בהסכם הרכישה מלמד שהעסקה יכולה להתבצע באחד משני מסלולים: מסלול הצעת רכש של מניות מובילאיי מבעלי המניות או מסלול "גיבוי" משולב של הצעת רכש עם רכישת נכסי מובילאיי. המסלול המשולב כפוף לאישור מראש של בעלי המניות באסיפה כללית מיוחדת.

מסלול הצעת הרכש: אינטל תבצע הצעת רכש של מניות מובילאיי. אם יועברו בהצעת הרכש לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי בתקופת ההצעה המקורית (או המוארכת), תושלם העסקה במסלול זה וככלל, תחייב את שאר בעלי המניות.

מסלול משולב: במקרה שלא יועברו בהצעת הרכש (ב"משפטית": ייענו להצעת הרכש) לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי, אך יתקבל באסיפת בעלי המניות רוב של 67% מהמניות המונפקות של מובילאיי בעד רכישת נכסי מובילאיי (למעשה, בעד העסקה כולה), יירכשו קודם המניות שהועברו בהצעת הרכש ובשלב שני תבוצע מכירת נכסי מובילאיי לאינטל. התמורה שתשולם למובילאיי עבור הנכסים, תחולק בהליך פירוק של מובילאיי לבעלי המניות שלא העבירו את מניותיהם לאינטל בהצעת הרכש. התמורה למניה אמורה להיות שווה בשני המסלולים. בנוסף, אינטל קיבלה אופציה לרכוש עד 15% ממניות מובילאיי (במחיר העסקה) בתנאים מסוימים. גם אופציה זו תובא לאישור בעלי המניות של מובילאיי באסיפת בעלי המניות.

מנגנון מורכב זה נועד להתמודד עם הקושי העסקי הממשי (הקיים גם בישראל) להשיג 95% מהמניות המונפקות של חברה ציבורית כדי להשלים הצעת רכש. שהרי כל בעל מניות שאינו מגיב אקטיבית (מסיבה כלשהי או ללא סיבה) נחשב מתנגד לעסקה.

במנגנון הגיבוי המשולב נעשה שימוש בהולנד כבר בשנת 2010, אז הועלו שאלות על תקפותו. בשנים שחלפו, נעשה בו שימוש בכמה עסקאות, לרבות רכישת TNT ע"י FedEx תמורת 4.8 מיליארד דולר ב-2015.

העסקה נתפסת בשוק כעסקה כדאית לבעלי המניות של מובילאיי. יחד עם זאת, ההסכם מאפשר למובילאיי, בתנאים מסוימים, לקבל עסקה טובה יותר שתוצע לה על ידי רוכש אחר. שלא כמקובל בעסקאות אמריקאיות ואף ישראליות, לא תידרש מובילאיי לשלם לאינטל פיצוי על כך (breakup fee). במקרה כזה, קובע ההסכם שחובות האמון של הדירקטורים של מובילאיי ייבחנו על פי דיני דלאוור, שככלל ידרשו מהדירקטורים למקסם את המחיר לבעלי המניות (על פי הלכת "רבלון").

עסקת מובילאיי היא תעודת כבוד לטכנולוגיה הישראלית ותרומה חשובה למשק הישראלי. נקווה שהיא תהיה זרז לעסקאות משמעותיות נוספות.

■ הכותבת היא שותפה בכירה וראש צוות מיזוגים ורכישות, ני"ע ועסקאות בינלאומיות במשרד עורכי הדין רון גזית, רוטנברג ושות'. 

עוד כתבות

שקיות של אמזון prime now מחכות למשלוח / צילום: ap, John Minchillo

המכונה של אמזון לא עוצרת בדרך להכנסות של טריליון דולר (חוץ מאשר בישראל)

על פי דוחות ענקית האינטרנט ב־2028 היא תעקוף את רף ההכנסות של טריליון דולר ● המודל העסקי שלה, שבו מנועי ההכנסות מזינים זה את זה, הפך לסטנדרט בתעשייה לחברות כמו וולמארט ופלטפורמות כמו טיקטוק שופ, שמנסות לנגוס בה ● וגם: למה בישראל הנוכחות שלה מינורית לעומת ענקיות הקמעונאות מסין

נמל התעופה בן גוריון / צילום: ap, Oren Ziv

"מי השבית את נתב"ג"? השאלה האמיתית היא מי הרוויח מהכאוס

אסף שמואלי, "המשבריסט", מנתח את הכאוס שנוצר כתוצאה מהשיבושים בנתב"ג ● ראש הממשלה ושרת התחבורה מיצבו את עצמם כמגיני הציבור, יו"ר הוועד ויתר על קרב הדחה בליכוד, והשאלטר של רשות שדות התעופה עדיין נמצא באותה נקודה

מחלף השלום / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסעים: בלילות הקרובים יחולו שינויים בצומת הגדול המדינה

הירידה לאיילון צפון מכיוון מערב בצומת השלום תיסגר בלילות הקרובים ובמהלך סוף השבוע בשל עבודות שדרוג ● עם זאת, נתיבי איילון יישארו פתוחים לתנועה כסדרם והנסיעה על גשר השלום תתאפשר כרגיל בשני כיווני הנסיעה

מנכ''ל מודרנה סטפן בנסל / צילום: Reuters, Michael Brochstein

המניה שכמעט כולם הימרו נגדה, והחשבון שהוגש: 5.5 מיליארד דולר

מניית הפארמה שהאנליסטים הימרו נגדה קפצה ב־177% ביום אחד, גררה הפסדים של מיליארדים לשורטיסטים, ואילצה את קרנות הגידור למכור כמה מהמניות הטובות שלהם ● זה קרה בעקבות ניסוי מוצלח בחיסון לסרטן. אבל האם הוא מצדיק עלייה של 30 מיליארד דולר בשווי?

ביטלו דירה מ''סיבות כלכליות'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מרוויחים 60 אלף שקל בחודש וביטלו רכישת דירה "מסיבות כלכליות"

תופעת ביטולי העסקאות מעוררת בחודשים האחרונים עניין גובר, על רקע העלייה במספר העסקאות שמבוטלות לאחר חתימת חוזה ● על פי ניתוח שפרסמה סגנית הכלכלן הראשי של משרד האוצר, כחמישית מהמבטלים בשל "סיבות כלכליות" - השתכרו בממוצע בכ-60 אלף שקל לחודש ● מה עומד מאחורי התופעה?

עומס בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

אתמול עברו בנתב"ג יותר מ-100 אלף נוסעים. ולא קרה כלום

אחרי הכאוס שנרשם בנתב"ג ביום חמישי האחרון, אתמול עבר בשדה יום עמוס אף יותר – עם 101 אלף נוסעים – דווקא ללא שיבושים חריגים ● זאת למרות טענות ועד העובדים למחסור של מאות עובדים, וברקע תגבור המשמרות בעובדי מטה והנהלה ● כעת העיניים נשואות ליום חמישי הקרוב, שסומן מראש כאחד הימים העמוסים ביותר של אוגוסט

השקת שיתוף הפעולה עם סטארט־אפ האגרי־טק הישראלי GreenOnyx / צילום: אייל אפרתי

הירקות של סטארט־אפ האגרוטק הישראלי מגיעים למדפי טיב טעם

טיב טעם חתמה על שיתוף פעולה עם הסטארט־אפ GreenOnyx ותשווק בבלעדיות את מוצריה - ירקות בעלי ערך תזונתי גבוה שנשמרים טריים במשך שבועות • לרגל 25 שנה ל"הארי פוטר ואבן החכמים", דיזנגוף סנטר מארח פופ־אפ מיוחד ● וארקיע הסמיכה לראשונה בחברה טייסת לקברניטה באחד ממטוסי הנוסעים הנפוצים בעולם ● אירועים ומינויים

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

״הקשות בהיסטוריה״: ארה״ב תציג היום חבילת סנקציות נגד איראן

שר האוצר האמריקאי צפוי להציג היום חבילת סנקציות חדשה נגד טהרן, שאמורה להרחיב דרמטית את הלחץ הכלכלי על המשטר ● וושינגטון מאיימת להעניש חברות, בנקים ומדינות שימשיכו להעביר כסף ● מי על הכוונת ואיך מגיבים באיראן?

אזורים / צילום: עינת לברון

ירידה בהכנסות וברווחים: אזורים מדווחת על 15 ביטולים מצד רוכשי דירות במחצית הראשונה

למרות ירידה של כ־33% במכירת דירות במחצית הראשונה של השנה, אזורים מדווחת על התאוששות מסוימת לאחר תאריך המאזן, עלייה במחיר הדירה הממוצע ושיפור בשיעור הרווח הגולמי, לצד ירידה ברווח הנקי בשל הוצאות מימון גבוהות יותר

חיפה / צילום: Shutterstock, Elena Rostunova

ניצח את השכנים ויוכל להשכיר דירה ל־Airbnb

המפקחת על הבתים המשותפים בחיפה אישרה השכרת דירות לטווח קצר ב־Airbnb וב־Booking, למרות התנגדות השכנים ● ההחלטה מצטרפת לפסיקות סותרות בנושא, והמתנגדים כבר פנו לבית המשפט המחוזי

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

רכבות ללא נהג: הליך המיון המוקדם למכרזי המטרו יוצא לדרך

נת"ע פרסמה את הליך המיון המוקדם למכרזי אינפרא 2 של המטרו, בהיקף של כ־30 מיליארד שקל ● המטרו מתוכנן לפעול ללא נהגים, עם רכבת בכל דקה וחצי ויכולת להסיע כ־2 מיליון נוסעים ביום ● העבודות הראשונות צפויות להתחיל בסוף 2028 - תחילת 2029

חדש למנויי גלובס: תמלול מלא של שיחות משקיעים

לעיתים הכותרות הגדולות של עונת הדוחות לא מסתתרות בעמודים המפרטים את התוצאות הכספיות, אלא דווקא באמירות של הנהלת החברה לאחר הדוחות ● גלובס משיק שירות חדש למנויים: תמלול מלא של שיחות המשקיעים ● וגם: 3 כותרות שהסתתרו השבוע בשיחות הוועידה

מטוס ATR-72-600 של חברת Airhaifa / צילום: אנתוני הרשקו

המשיכה לטוס כרגיל: חברת התעופה שעקפה את הכאוס בנתב"ג

בעוד אלפי נוסעים נתקעו בנתב"ג וביעדים בחו"ל ביום חמישי, אייר חיפה המשיכה להפעיל את טיסותיה מנמל התעופה בחיפה כסדרן ● קפריסין ויוון, שני היעדים הפופולריים ביותר בקרב הנוסעים מישראל כרגע הם גם היעדים המרכזיים של החברה, שבזמן המשבר הטיסה כ־2,200 נוסעים ב־32 טיסות

בניין הסינרמה בתל אביב (ארכיון גלובס) / צילום: תמר מצפי

יצאו לדרך: מגדלים של 46 קומות במקום אחד האולמות האייקוניים בתל אביב

אחרי דחיות על רקע המלחמה, יוצא לדרך המכרז להתחדשות המתחם שבו פעל אולם ההופעות הוותיק ● בפרויקט ייבנו שטחי מגורים, מסחר, תעסוקה ושטחי ציבור, במגדלים שהגבוה ביניהם יגיע עד 46 קומות. 127 מהדירות לא יימכרו בשוק החופשי

מה יעשו המניות הדואליות, ומה צפוי בדוחות הכי חשובים בשווקים?

מפלס הסיכון בעולם עולה, ובישראל המגמה מצטרפת למתיחות מחודשת בכמה חזיתות ● תשואות האג"ח הממשלתיות מתקרבות לרמות מסוכנות ● רף הציפיות מדוחות אנבידיה בשמיים - ויש מי שתוהה אם ניתן לעבור אותו ● גל נוסף של דוחות ישטוף את ת"א, עם פרסומים של חברות הביטוח הפניקס, מנורה והראל ● וגם: נתון אינפלציה קריטי יפורסם בארה"ב, ויו"ר הפד יעמוד למבחן נוסף ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר 

הקוטג' בקצרין / הדמיה: viewpoint

בית בקצרין נרכש ב-6 מיליון שקל – המחיר הגבוה אי פעם ברמת הגולן

הנכס בקצרין, בן 8 חדרים עם בריכה ושתי יחידות אירוח, נרכש על ידי זוג מארה"ב ● הנכס מצוי בדרום השכונה, שטחו הבנוי גדול במיוחד, ולפי היזמים מובטח לו נוף ללא הפרעות לכיוון נחל הזוויתן

טהרן / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

בישראל מזהים - איראן מנסה להעלות את היקף ההברחות לחיזבאללה

המגמה המדאיגה שזוהתה, והאזהרה: "חיזבאללה מנצל את השקט כדי להתעצם" ● לארה"ב הגיע מידע מודיעיני: חמאס מתכנן לרמות ולא להתפרק מנשק ● קושנר הזהיר את ח'ליל אל-חיה: אם התהליך ייפסק, לא נבלום את ישראל ● סוריה בהודעה רשמית: "שר החוץ א-שיבאני ובכירים נוספים נפגשו עם בכירי מודיעין ישראלים בירדן" ● דובר חמאס: "מזהירים מפני חומרת הטענות והאיומים של ישראל לגבי שיגור העפיפונים" ● עדכונים שוטפים

עו''ד ערן פרזנטי ז''ל / צילום: סטודיו תומאס

עו”ד ערן פרזנטי, מבכירי עורכי הדין בתחום הקניין הרוחני, הלך לעולמו

עו"ד ערן פרזנטי, מבכירי עורכי הדין בתחום הקניין הרוחני ומי שהוביל במשך שנים מאבקים נגד אתרים פיראטיים, הלך לעולמו בגיל 56 מדום לב ● פרזנטי, שעמד בראש מחלקת הקניין הרוחני במשרד פירון ושימש כיועץ המשפטי של ארגון זיר"ה, הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים ● עו"ד צבי פירון: "איבדנו היום חבר יקר, שותף מוערך ואדם מיוחד מאוד"

לאופולד אשנברגר / איור: גיל ג'יבלי

"הרגשתי שצדים אותו": הסוחרים שהריחו שהקרן של אשנברנר בצרות, ומיהרו לפעול

קרן הגידור Situational Awareness של ילד הפלא החדש של וול סטריט נכנסה לסחרור תוך כמה ימים בסוף יולי ● הסוחרים בשוק ניזונו משמועות על מכירת החזקותיה באנתרופיק והסתמכו על תנועות חריגות בשוק האופציות, כדי לנקוט מהלכים שירחיקו אותם מהפצצה המתקתקת, ויש אפילו מי שהרוויחו מהנפילה

אתר SHEIN / צילום: Shutterstock

70% נמחקו מהשווי: שיין מגיעה לבורסת הונג קונג ב־27 מיליארד דולר

ענקית האופנה יוצאת להנפקה בהונג קונג לפי שווי הנמוך בכ־70% משיא השווי שלה ● התשקיף חושף האטה חדה בצמיחה, הפסד ברבעון הראשון, עלייה בעלויות ופיצוי ענק למשקיעים מוקדמים