גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד שירין הרצוג

להצלחה אבות רבים

מבט נוסף על עסקת מובילאיי: עדיין יש פתח לעסקה טובה יותר

רבות נכתב על עסקת הרכישה חסרת התקדים של מובילאיי על ידי אינטל, ואכן זהו הישג כביר ומקור גאווה למייסדים, לעובדים ולכל ישראלי באשר הוא. להצלחה, כידוע, אבות רבים. אבל יש כמה נקודות מעניינות לגבי העסקה שלא נדונו עד כה, וכדאי לשים אליהן לב.

ראשית, חברת מובילאיי הנרכשת היא חברה הרשומה בהולנד (!) ולא בישראל. כלומר, גופה הולנדי, אף אם מוחה, לבה וחלק מקרביה ישראליים. כחברה הולנדית שמניותיה נסחרות בארה"ב (NYSE), חלים על רכישתה בעיקר דיני החברות ההולנדיים ודיני ניירות הערך האמריקאיים. הדין הישראלי רלוונטי בעיקר בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות והעובדים הישראלים בגין העסקה, למיסוי פעילות החברה בישראל ולאישורים רגולטוריים נוספים שעשויים להידרש לביצוע שלה.

מסמכי העסקה כוללים תניה שלפיה הגוף שירכוש את הנכסים יהיה ישראלי, אם תדרוש זאת רשות המסים בישראל. תניה זו מרמזת על טיפול המס הקיים והצפוי לאינטל ומובילאיי בישראל.

על פי מה שפורסם, אינטל ומובילאיי נהנות כל אחת משיעורי מס מופחתים לגבי פעילותה בישראל, מכוח החוק לעידוד השקעות הון בישראל והסדרי מס (נפרדים) שאליהם הגיעו עם רשות המסים. יש להניח כי יוכלו להיטיב עוד את מעמדן יחד, מכוח תיקוני החקיקה שאומצו בתקציב המדינה האחרון, ועל פיהם חברות גלובליות גדולות ובינוניות (מחזור שנתי של 10 מיליארד שקל) שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל ייהנו משיעור מס חברות מופחת של 6% ושיעור דיבידנד מופחת של 4% (כלומר, 10% "עד הבית").

מבחן הקניין הרוחני נבחר כקריטריון להטבת המס כאמור, מאחר שנהוג בעולם לייחס חלק ניכר מרווחיה של קבוצת חברות גלובלית למקום שבו רשום הקניין הרוחני שלה. בקבוצה כזו, נעשות עסקאות בין חברות בקבוצה במחירים שהקבוצה קובעת. באופן טבעי, יש לקבוצה אינטרס להסיט רווחים למדינות שבהן שיעור המס נמוך. על כן, נוהגות רשויות מס לבחון את סבירות "מחירי ההעברה" בין החברות בקבוצה בהתאם לשירותים והמוצרים המועברים.

עם זאת, קיימת עדיין גמישות. ניתן במדינה מסוימת לפתח קניין רוחני ולרשום עליו שם בעלות או לחלופין לעשות זאת בדרך של מכירת שירותי פיתוח (במחיר עלות פלוס רווח קטן מוסכם), כאשר למזמין הפיתוח (הזר) תהיה בעלות בקניין הרוחני. תוצאת המס עשויה להיות שונה בשני המקרים.

יצוין בהקשר זה, כי בשנים האחרונות מנהלות ארה"ב ומדינות OECD מלחמת חורמה במקלטי המס. בקיץ האחרון נקנסה חברת אפל על ידי ה-OECD בסכום של 13 מיליארד אירו בגין הסטת רווחים מארה"ב לאירלנד (ערעור הוגש על ידי אפל ואירלנד). חברות גלובליות רבות מחפשות כעת פורום נאות שבו ישלמו מס מופחת (אך לא אפסי). מדינת ישראל, עם כ-300 מרכזי פיתוח ומחקר של חברות גלובליות שבה, יכולה לזכות בחברות כאלה, על התעסוקה האיכותית, הגדלת הייצוא ושיפור הפריון שהן יכולות להביא לארץ. היתרון למשק (לרבות במסי תעסוקה וצריכה) צפוי לעלות משמעותית על הפסד מס החברות הצפוי. נראה שעסקת מובילאיי היא הוכחה מתקפת לכך שנכון להפחית מס חברות לחברות גלובליות גדולות.

עיון בהסכם הרכישה מלמד שהעסקה יכולה להתבצע באחד משני מסלולים: מסלול הצעת רכש של מניות מובילאיי מבעלי המניות או מסלול "גיבוי" משולב של הצעת רכש עם רכישת נכסי מובילאיי. המסלול המשולב כפוף לאישור מראש של בעלי המניות באסיפה כללית מיוחדת.

מסלול הצעת הרכש: אינטל תבצע הצעת רכש של מניות מובילאיי. אם יועברו בהצעת הרכש לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי בתקופת ההצעה המקורית (או המוארכת), תושלם העסקה במסלול זה וככלל, תחייב את שאר בעלי המניות.

מסלול משולב: במקרה שלא יועברו בהצעת הרכש (ב"משפטית": ייענו להצעת הרכש) לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי, אך יתקבל באסיפת בעלי המניות רוב של 67% מהמניות המונפקות של מובילאיי בעד רכישת נכסי מובילאיי (למעשה, בעד העסקה כולה), יירכשו קודם המניות שהועברו בהצעת הרכש ובשלב שני תבוצע מכירת נכסי מובילאיי לאינטל. התמורה שתשולם למובילאיי עבור הנכסים, תחולק בהליך פירוק של מובילאיי לבעלי המניות שלא העבירו את מניותיהם לאינטל בהצעת הרכש. התמורה למניה אמורה להיות שווה בשני המסלולים. בנוסף, אינטל קיבלה אופציה לרכוש עד 15% ממניות מובילאיי (במחיר העסקה) בתנאים מסוימים. גם אופציה זו תובא לאישור בעלי המניות של מובילאיי באסיפת בעלי המניות.

מנגנון מורכב זה נועד להתמודד עם הקושי העסקי הממשי (הקיים גם בישראל) להשיג 95% מהמניות המונפקות של חברה ציבורית כדי להשלים הצעת רכש. שהרי כל בעל מניות שאינו מגיב אקטיבית (מסיבה כלשהי או ללא סיבה) נחשב מתנגד לעסקה.

במנגנון הגיבוי המשולב נעשה שימוש בהולנד כבר בשנת 2010, אז הועלו שאלות על תקפותו. בשנים שחלפו, נעשה בו שימוש בכמה עסקאות, לרבות רכישת TNT ע"י FedEx תמורת 4.8 מיליארד דולר ב-2015.

העסקה נתפסת בשוק כעסקה כדאית לבעלי המניות של מובילאיי. יחד עם זאת, ההסכם מאפשר למובילאיי, בתנאים מסוימים, לקבל עסקה טובה יותר שתוצע לה על ידי רוכש אחר. שלא כמקובל בעסקאות אמריקאיות ואף ישראליות, לא תידרש מובילאיי לשלם לאינטל פיצוי על כך (breakup fee). במקרה כזה, קובע ההסכם שחובות האמון של הדירקטורים של מובילאיי ייבחנו על פי דיני דלאוור, שככלל ידרשו מהדירקטורים למקסם את המחיר לבעלי המניות (על פי הלכת "רבלון").

עסקת מובילאיי היא תעודת כבוד לטכנולוגיה הישראלית ותרומה חשובה למשק הישראלי. נקווה שהיא תהיה זרז לעסקאות משמעותיות נוספות.

■ הכותבת היא שותפה בכירה וראש צוות מיזוגים ורכישות, ני"ע ועסקאות בינלאומיות במשרד עורכי הדין רון גזית, רוטנברג ושות'. 

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

נגיד בנק ישראל על חשיפת גלובס: לא היינו שותפים לתהליך קבלת ההחלטה להקפיץ את תקציב הביטחון

ביום שישי חשף גלובס כי נתניהו דורש לפתוח את תקציב המדינה ולהגדיל את תקציב הביטחון בעוד 400 מיליארד שקל על פני 13 שנה ● בהתייחסות ראשונה, נגיד בנק ישראל אמיר ירון מזהיר מעלייה ביחס החוב תוצר ואומר - לא הייתי מעורב

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

רשות החשמל: הפניקס אינה בעיה תחרותית בתחנת הכוח דוראד

רשות החשמל מאותתת כי גופים מוסדיים יזכו ליחס מקל יותר בסוגיות ריכוזיות במשק החשמל, גם כשהם מחזיקים בשורת נכסי ייצור ואגירה ● רשות החשמל: "אין מניעה לאשר את הקצאת הזכות לקבוצת הפניקס משיקולי ריכוזיות כלל-משקית"

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

המדינה מנסה לסיים את סאגת צים: דיון מכריע בתחילת ספטמבר הקרוב

המדינה מקדמת הכרעה בעסקת מכירת צים להפג-לויד ופימי: רשות החברות הציבה אולטימטום לגופים השונים לקראת מרתון דיונים ושימוע בספטמבר ● בתווך: רוב מסתמן בממשלה נגד העסקה והאשמות חריפות מצד קרן פימי על חוות-הדעת של רשות הספנות

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

התחיל כמדריך שיט של האחים זלקינד, והזניק את שווי ענקית הנדל"ן שלהם פי 16

"אחרי 2008 מכרנו נכסים בכל מחיר כדי להימנע מהסדר חוב. יצאתי למסע מימושים מטורף. ישבתי מול בכירים בדויטשה בנק, שהיינו חייבים להם מיליונים, כדי לחלץ כמה שקלים" ● שיחה קצרה עם גיל רושינק, יו"ר אלקטרה נדל"ן

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

דוח חדש: ירידה קלה בהליכי חדלות פירעון ביחידים בשנת 2025

הדוח השנתי של הליכי חדלות פירעון מצביע על ירידה קלה בהליכי חדלות פירעון פעילים ביחידים ובתאגידים ועל עלייה קלה בבקשות יחיד ונושה לצו פתיחת הליכים ● וגם: מהם גילאי החייבים שהגישו את רוב הבקשות?

המומחית שמסבירה: האם 2 מיליון שקל זה מספיק לפנסיה

שיחה עם אלה אלקלעי, יו"ר IBI קרנות נאמנות ופעילה חברתית ● על כלל־האצבע שאמור להבטיח לפרוש בלי דאגות, האוכלוסייה שמצויה בסיכון הגדול ביותר והפרשה שהחלה ברעיון חכם ויצאה משליטה ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? סדרה חדשה

בית דין של רשת ארץ חמדה גזית. הרשת מונה שבעה סניפים הפועלים מכוח חוק הבוררות / צילום: באדיבות ארץ חמדה גזית

תמורת אלפי שקלים לתיק: בתי הדין הפרטיים שעוקפים את הסחבת

בין מערכת המשפט האזרחית העמוסה לעייפה לבתי הדין הרבניים צמח בשנים האחרונות מסלול עוקף: מוסדות פרטיים הלכתיים, שאינם מחויבים ברישיון ומורשים לפסוק בסכסוכים אזרחיים ● האם מדובר בשוק פרוץ מדי, ומה תעשה לו הפסיקה החדשה של בג"ץ?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

טראמפ: "מורידים פרופיל בעניין איראן, מצבה הכלכלי גרוע מאוד"

לפי גורמים אמריקאים, אם ארה"ב תצליח לשמור על תוכנית הגרעין האיראנית תחת שליטה והתנועה במצר הורמוז תחודש, טראמפ צפוי להיות נכון יותר להאריך את הפסקת האש הנוכחית ללא הגבלת זמן ● באיראן מציבים דרישות ולועגים לטראמפ: "אילצנו לסגת במהירות" ● להצניע סממנים ישראליים: אזהרת מסע ליוון בעקבות מחאות ● בזמן המצור הימי: צבא ארה"ב הודיע כי איפשר ל-30 ספינות לשוט לאיראן "מטעמים הומניטריים" ● עדכונים שוטפים

שלומי בן חיים, רוברט אנטוקול, אמיר פנוש / צילום: ג'ייפרוג, יח''צ אוהד רומנו, נטי לוי

עונת הדוחות בוול סטריט: המניות הישראליות שמזנקות, וזו שאיבדה שליש מערכה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח התעסוקה החלש בארה"ב הרחיק את חששות הריבית והזניק את המדדים המובילים לשבוע הטוב ביותר מאז אפריל ● בעונת הדוחות: פלייטיקה צללה בכשליש מערכה בעקבות תחזית חלשה ● ג'יי פרוג עקפה את התחזיות וזינקה ● וסיוה קפצה בעקבות שיתוף-פעולה אסטרטגי בסין

השיפוצים בבית הלבן. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: AP-Tierney L. Cross, Alex Brandon

הציפוי המתקלף הגיע עד לביהמ"ש: כך הסתבך פרויקט השיפוצים של טראמפ

השקעה של מיליונים בשיפוץ בריכת ההשתקפות בוושינגטון הסתיימה בציפוי מתקלף ומים ירוקים ● יש גם תסבוכת משפטית: אזרחים הואשמו בוונדליזם, אך התברר שמדובר ברשלנות הקבלן ● כעת עולה חשש באשר ליתר הפרויקטים שמקדם הנשיא בבירה, בהיקף של מיליארדי דולרים

מקק / צילום: Shutterstock

מלחמה גרעינית תשאיר רק ג'וקים בעולם? האמת שונה לגמרי

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החרק המושמץ זכה לשם של מי שישרוד את הלחיצה על הכפתור האדום, אך שוב מדובר במיתוס

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שתקים מפעל מל"טים ישראלי בשטחה

נשיא סרביה הודיע אתמול כי מדינתו תפתח עם ישראל מפעל מל"טים, כשהחניכה צפויה בין התאריכים 20-15 בספטמבר ● החוזה בין אלביט למדינה כולל מערכות של רקטות ארטילריות מדויקות לטווח הארוך ומגוון רחב של מערכות קרב אוויריות בלתי מאוישות למודיעין ולתקיפה

ג'ייקוב צימרמן / צילום: Simons Foundation ,מתוך ויקיפדיה

כוכב-העל במתמטיקה שחושש מבינה מלאכותית, ובכל זאת הצטרף לאחרונה ל־OpenAI

ג'ייקוב צימרמן זכה בפרס היוקרתי ביותר בעולם המתמטיקה. כעת הוא עובד על הבעיה החשובה ביותר בקריירה שלו

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

בזכות הנשק הישראלי: המדינה שהפכה למובילה בדרום אמריקה

ארגנטינה מטמיעה חימושים משוטטים ישראליים, שמקדמים אותה למעמד טכנלוגי מוביל בדרום אמריקה ● סינגפור שילבה טילי Blue Spear מתוצרת ישראל בספינת מלחמה חדשה ומתקדמת ● וטייוואן מפתחת כלי שיט בלתי מאוישים מבוססי בינה מלאכותית של חברה אמריקאית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צ'וי טה–וון ורו סו–יונג. בפסק הדין בחודש שעבר נקבע כי יפצה אותה בכ–640 מיליון דולר / עיבוד: צילום מסך, AP

מיליארדר ה־AI הכפיל את הונו. גרושתו דרשה חצי ממנו

נישואי המאה הרומנטיים של דרום קוריאה התפוצצו והפכו לדרמה בהמשכים ● עכשיו הם כבר מכונים "גירושי המאה"

מתחם פופ-אפ של Sephora Collection ורשת GLAM24 / צילום: הנהלת קניוני עזריאלי

מותג הביוטי Sephora Collection מגיע לישראל

החל מ-20 באוגוסט יימכרו מוצרי המותג במתחמי פופ-אפ בקניוני עזריאלי ובסניפי GLAM42, ובהמשך המכירה תתרחב גם לאתר הרשת ● מוצרי Sephora Collection, המותג הפרטי של רשת ספורה הבינלאומית, היו זמינים עד כה לישראלים בעיקר ברכישות בחו"ל ובערוצי יבוא לא רשמיים

מתקן אנרגיה מתחדשת של דוראל, מתוך ניסוי לדו-שימוש בקרקע חקלאית / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

נפתר סכסוך בן 35 שנה שיפתח 120 אלף דונם לסולארי מעל חקלאות

רמ"י הודיעה על הסדרת כ-120 אלף דונם של קרקעות חקלאיות שיהיה ניתן לבנות מעליהן ייצור חשמל מאנרגיה סולארית - זאת כחלק מפתרון סכסוך בין המושבים בנגב שנמשך מאז 1991 ● ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האזוריות: "זו בשורה ענקית למושבי הנגב אחרי חוסר ודאות של שנים"

ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר; משקיע האג''ח ג'פרי גונדלך; הכלכלן פרופ' קנת' רוגוף / צילומים: רויטרס-Andrew Kelly-AP ,Richard Drew, Ruben Sprich

במשחק הכיסאות הזה אף אחד לא ירצה להיתפס אחרון עם 325 טריליון דולר של חוב שנשחק במהירות

משקיעי ענק כמו ריי דליו, ג'פרי גונדלך ופרופ' קנת' רוגוף מאמינים שאמריקה נכנסה לשלב קריטי שבסופו הממשלה תתקשה לממן את החוב שלה, כוח הקנייה של הדולר ייחתך, ומעמדה כמעצמה הדומיננטית בעולם יאבד ● קיימת סברה שהתהליך עלול לקרות תוך שנים ספורות בלבד ● למה לארה"ב יש את אחד המאזנים החזקים בעולם, אבל הוא אינו מנוהל כמו מאזן? ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

הבית ברחוב דוד רמז בשכונת נווה עמל בהרצליה / צילום: עמית ברוך

בכמה נמכר בית בהרצליה שנבנה בשנת 1951?

הבית, בשכונת נווה עמל, נבנה בשנות החמישים ונמכר ב־3.8 מיליון שקל ● מחירי קוטג'ים חדשים בשכונה נעים בין 6 ל־7 מיליון שקל

לירן רוטר / צילום: פרטי

הזוג שוויתר על דירה בישראל ומחזיק 14 דירות להשקעה בארה"ב

לירן וקרן רוטר הרגישו שהמסלול הישראלי הקלאסי - עבודה, משכנתא וילדים קטנים - לא מתאים להם, וחיפשו מסלול חדש ● קורס להשקעות בארה"ב פתח בפניהם דלת שעזרה להם לייצר את השינוי שחיפשו