גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד שירין הרצוג

להצלחה אבות רבים

מבט נוסף על עסקת מובילאיי: עדיין יש פתח לעסקה טובה יותר

רבות נכתב על עסקת הרכישה חסרת התקדים של מובילאיי על ידי אינטל, ואכן זהו הישג כביר ומקור גאווה למייסדים, לעובדים ולכל ישראלי באשר הוא. להצלחה, כידוע, אבות רבים. אבל יש כמה נקודות מעניינות לגבי העסקה שלא נדונו עד כה, וכדאי לשים אליהן לב.

ראשית, חברת מובילאיי הנרכשת היא חברה הרשומה בהולנד (!) ולא בישראל. כלומר, גופה הולנדי, אף אם מוחה, לבה וחלק מקרביה ישראליים. כחברה הולנדית שמניותיה נסחרות בארה"ב (NYSE), חלים על רכישתה בעיקר דיני החברות ההולנדיים ודיני ניירות הערך האמריקאיים. הדין הישראלי רלוונטי בעיקר בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות והעובדים הישראלים בגין העסקה, למיסוי פעילות החברה בישראל ולאישורים רגולטוריים נוספים שעשויים להידרש לביצוע שלה.

מסמכי העסקה כוללים תניה שלפיה הגוף שירכוש את הנכסים יהיה ישראלי, אם תדרוש זאת רשות המסים בישראל. תניה זו מרמזת על טיפול המס הקיים והצפוי לאינטל ומובילאיי בישראל.

על פי מה שפורסם, אינטל ומובילאיי נהנות כל אחת משיעורי מס מופחתים לגבי פעילותה בישראל, מכוח החוק לעידוד השקעות הון בישראל והסדרי מס (נפרדים) שאליהם הגיעו עם רשות המסים. יש להניח כי יוכלו להיטיב עוד את מעמדן יחד, מכוח תיקוני החקיקה שאומצו בתקציב המדינה האחרון, ועל פיהם חברות גלובליות גדולות ובינוניות (מחזור שנתי של 10 מיליארד שקל) שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל ייהנו משיעור מס חברות מופחת של 6% ושיעור דיבידנד מופחת של 4% (כלומר, 10% "עד הבית").

מבחן הקניין הרוחני נבחר כקריטריון להטבת המס כאמור, מאחר שנהוג בעולם לייחס חלק ניכר מרווחיה של קבוצת חברות גלובלית למקום שבו רשום הקניין הרוחני שלה. בקבוצה כזו, נעשות עסקאות בין חברות בקבוצה במחירים שהקבוצה קובעת. באופן טבעי, יש לקבוצה אינטרס להסיט רווחים למדינות שבהן שיעור המס נמוך. על כן, נוהגות רשויות מס לבחון את סבירות "מחירי ההעברה" בין החברות בקבוצה בהתאם לשירותים והמוצרים המועברים.

עם זאת, קיימת עדיין גמישות. ניתן במדינה מסוימת לפתח קניין רוחני ולרשום עליו שם בעלות או לחלופין לעשות זאת בדרך של מכירת שירותי פיתוח (במחיר עלות פלוס רווח קטן מוסכם), כאשר למזמין הפיתוח (הזר) תהיה בעלות בקניין הרוחני. תוצאת המס עשויה להיות שונה בשני המקרים.

יצוין בהקשר זה, כי בשנים האחרונות מנהלות ארה"ב ומדינות OECD מלחמת חורמה במקלטי המס. בקיץ האחרון נקנסה חברת אפל על ידי ה-OECD בסכום של 13 מיליארד אירו בגין הסטת רווחים מארה"ב לאירלנד (ערעור הוגש על ידי אפל ואירלנד). חברות גלובליות רבות מחפשות כעת פורום נאות שבו ישלמו מס מופחת (אך לא אפסי). מדינת ישראל, עם כ-300 מרכזי פיתוח ומחקר של חברות גלובליות שבה, יכולה לזכות בחברות כאלה, על התעסוקה האיכותית, הגדלת הייצוא ושיפור הפריון שהן יכולות להביא לארץ. היתרון למשק (לרבות במסי תעסוקה וצריכה) צפוי לעלות משמעותית על הפסד מס החברות הצפוי. נראה שעסקת מובילאיי היא הוכחה מתקפת לכך שנכון להפחית מס חברות לחברות גלובליות גדולות.

עיון בהסכם הרכישה מלמד שהעסקה יכולה להתבצע באחד משני מסלולים: מסלול הצעת רכש של מניות מובילאיי מבעלי המניות או מסלול "גיבוי" משולב של הצעת רכש עם רכישת נכסי מובילאיי. המסלול המשולב כפוף לאישור מראש של בעלי המניות באסיפה כללית מיוחדת.

מסלול הצעת הרכש: אינטל תבצע הצעת רכש של מניות מובילאיי. אם יועברו בהצעת הרכש לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי בתקופת ההצעה המקורית (או המוארכת), תושלם העסקה במסלול זה וככלל, תחייב את שאר בעלי המניות.

מסלול משולב: במקרה שלא יועברו בהצעת הרכש (ב"משפטית": ייענו להצעת הרכש) לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי, אך יתקבל באסיפת בעלי המניות רוב של 67% מהמניות המונפקות של מובילאיי בעד רכישת נכסי מובילאיי (למעשה, בעד העסקה כולה), יירכשו קודם המניות שהועברו בהצעת הרכש ובשלב שני תבוצע מכירת נכסי מובילאיי לאינטל. התמורה שתשולם למובילאיי עבור הנכסים, תחולק בהליך פירוק של מובילאיי לבעלי המניות שלא העבירו את מניותיהם לאינטל בהצעת הרכש. התמורה למניה אמורה להיות שווה בשני המסלולים. בנוסף, אינטל קיבלה אופציה לרכוש עד 15% ממניות מובילאיי (במחיר העסקה) בתנאים מסוימים. גם אופציה זו תובא לאישור בעלי המניות של מובילאיי באסיפת בעלי המניות.

מנגנון מורכב זה נועד להתמודד עם הקושי העסקי הממשי (הקיים גם בישראל) להשיג 95% מהמניות המונפקות של חברה ציבורית כדי להשלים הצעת רכש. שהרי כל בעל מניות שאינו מגיב אקטיבית (מסיבה כלשהי או ללא סיבה) נחשב מתנגד לעסקה.

במנגנון הגיבוי המשולב נעשה שימוש בהולנד כבר בשנת 2010, אז הועלו שאלות על תקפותו. בשנים שחלפו, נעשה בו שימוש בכמה עסקאות, לרבות רכישת TNT ע"י FedEx תמורת 4.8 מיליארד דולר ב-2015.

העסקה נתפסת בשוק כעסקה כדאית לבעלי המניות של מובילאיי. יחד עם זאת, ההסכם מאפשר למובילאיי, בתנאים מסוימים, לקבל עסקה טובה יותר שתוצע לה על ידי רוכש אחר. שלא כמקובל בעסקאות אמריקאיות ואף ישראליות, לא תידרש מובילאיי לשלם לאינטל פיצוי על כך (breakup fee). במקרה כזה, קובע ההסכם שחובות האמון של הדירקטורים של מובילאיי ייבחנו על פי דיני דלאוור, שככלל ידרשו מהדירקטורים למקסם את המחיר לבעלי המניות (על פי הלכת "רבלון").

עסקת מובילאיי היא תעודת כבוד לטכנולוגיה הישראלית ותרומה חשובה למשק הישראלי. נקווה שהיא תהיה זרז לעסקאות משמעותיות נוספות.

■ הכותבת היא שותפה בכירה וראש צוות מיזוגים ורכישות, ני"ע ועסקאות בינלאומיות במשרד עורכי הדין רון גזית, רוטנברג ושות'. 

עוד כתבות

יאיר לוינשטיין ואמיל וינשל / צילום: סם יצחקוב,רמי זרנגר

בחשאיות, בבתי קפה צדדיים: כך רקמו השכנים מהשרון את עסקת הענק

שנתיים לאחר שניהלו מגעים ראשונים שלא צלחו, סללו אמיל וינשל ויאיר לוינשטיין את עסקת אלטשולר שחם, שבאמצעותה מבקשת ווישור לקפוץ ליגה

סופר בטקסס, ארה''ב. רמת המחירים עדיין גבוהה / צילום: ap, LM Otero

האמריקאים מרוויחים יותר, אבל מרגישים עניים יותר

ההכנסה החציונית הריאלית בארה"ב עלתה ב-2.6% ב-2025 לשיא של כל הזמנים, כך לפי נתוני לשכת מפקד האוכלוסין ● אלא שהמחירים נשארו גבוהים, האינפלציה שוב מתחממת והסקרים מצביעים על פסימיות גוברת לגבי יוקר המחיה ● הפער בין נתוני המאקרו לחוויה של משקי הבית צפוי להפוך לסוגיה מרכזית לקראת בחירות האמצע

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

סערה באיראן: "ארה"ב טרפדה את המפגש הקריטי על הורמוז"

זעם באיראן על ארה"ב: "טרפדה" את המפגש החשוב על השליטה במצר הורמוז ● שורה של מדינות גינו את שיגור הכטב"ם לעבר מכה אתמול ● החות'ים טוענים כי תקפו את בסיס חיל האוויר בח'מיס מושייט ● חוסל מח"ט רפיח וראש מערך המבצעים של חמאס ● עדכונים שוטפים

חודש אוגוסט היה מוצלח למדי לחוסכים לטווח ארוך בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

"שוק המניות מתקשה לתפקד כך": מאחורי החודש שהפתיע והדרמה באג"ח

קרנות ההשתלמות הניבו באוגוסט 1.4% והמנייתיות 2.4% הודות לראלי בוול סטריט ● בדרך למכירתו: אלטשולר שחם ניצל את החשיפה הגבוהה לחו"ל ותפס את ההובלה החודשית ● תשואות האג"ח בארה"ב מאותתות למנהלי ההשקעות לצנן התלהבות בחודשים הבאים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

אחרי זינוק של 150%: ג'רמי בלנק מכר נתח ממניות בזן תמורת 100 מיליון שקל

קרן קומיוניטי, בניהולו של בלנק, מכרה רבע ממניותיה בחברת הזיקוק ● נותרה עם החזקה בשווי 350 מיליון שקל, המשקפת רווח של כרבע מיליארד על הנייר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; תשואת האג"ח ל־10 שנים בארה"ב חצתה את רף ה־5% לראשונה מאז 2007

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● לקראת החלטת הפד מחר, מניות הצריכה המחזורית נפלו ● מנגד עליית מחירי הנפט נתנה רוח גבית למניות האנרגיה ● בנק אוף אמריקה: הפוטנציאל של ה־AI גדל באותו קצב כמו הסיכונים שלו

יאיר לוינשטיין / צילום: יונתן בלום

האם רוכשי הגמל של אלטשולר שחם יחזירו מיליארדים לבורסה בת"א

לאחר העברת השליטה לווישור, עשוי בית ההשקעות, שמנהל כ־53 מיליארד שקל מנכסיו בחו"ל, להגדיל חשיפה לשוק המקומי ● האם המהלך ידחוף את הבורסה בת"א, או שדלת הכניסה הצרה שלה תגביל את הרכישות בעיקר למניות בנקים וביטוח?

אין ודאות שהביקושים ימשיכו ברמות השיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: קונסורציום מחקר ופיתוח בתחום הבנייה בהיקף של 60 מיליון שקל

קונסורציום RSTPCS יוצא לדרך בהשקעה של כ־60 מיליון שקל לפיתוח טכנולוגיות וחומרי בנייה חדשניים ● המאגד, בהובלת שפיר ובשיתוף חברות ואקדמיה, שואף להפחית חומרי גלם, משקל ועלויות תחזוקה בענף הבנייה● וגם: שופרסל זכתה במכרז על 20 דונם ברמת הנגב תמורת 15 מיליון שקל, להקמת מרכז מסחר, תעסוקה ומלון

מטוס אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

לא רק האמריקאיות: חברת התעופה הקנדית בדרך לישראל

אייר קנדה הקדימה את חזרתה לישראל ל-30 בנובמבר ותפעיל ארבע טיסות שבועיות מנתב"ג, שיהיו הקו הישיר היחיד לקנדה ● חזרתה מצטרפת למגמת ההתחזקות של פעילות חברות התעופה הזרות בישראל לקראת החורף

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

שיתוף פעולה עם SK Hynix: הדיווח שמקפיץ את מניית אינטל

SK Hynix ואינטל במגעים לייצור שבבי זיכרון בארה"ב ● המהלך עשוי לחזק את פעילות ייצור השבבים עבור חברות אחרות של ענקית השבבים

רועי מור ויונתי לוין, מייסדי לורה / צילום: רחל פרידמן

אל תלמדו אנגלית עם ChatGPT: אפליקציית לורה מגייסת 22 מיליון דולר

Loora, שהגיעה לכ־15 מיליון משתמשים בעולם, מציעה מורה פרטי וירטואלי לאנגלית שמותאם אישית ללומד ומשלב מודלים של GPT, קלוד ומודלים פתוחים ● החברה מגייסת 22 מיליון דולר, לאחר שהכפילה את הכנסותיה בשנה האחרונה ● רועי מור, מנכ"ל לורה: "עבור רוב העולם, אנגלית היא שער הכניסה לעתיד אחר לגמרי"

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

ב-11 מיליון שקל: טרמינל איקס בדרך לרכוש את השליטה בסוהו

טרמינל איקס חתמה על מזכר הבנות לרכישת 50.01% מרשת העיצוב והלייף סטייל SOHO ● העסקה משקפת לרשת שווי של כ־22 מיליון שקל, ואם תמומש תצטרף לשורת הרכישות שביצעה טרמינל איקס בשנים האחרונות

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

העובדים גילו בשש בבוקר: המייל נחסם, אתם מפוטרים

אורקל החלה בסבב פיטורים נוסף, לאחר שמצבת העובדים שלה הצטמצמה בכ־21 אלף בתוך שנה ● במקביל, ענקית התוכנה והענן מתכננת השקעות של עד 95 מיליארד דולר בשנה בתשתיות, על רקע הביקוש לבינה מלאכותית

תומכים של החות'ים בתימן נוסעים ברכב טויוטה / צילום: ap, STR

הטנדרים שמתרבים בפקיסטן - ומדליקים נורה אדומה במזרח התיכון

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של הטיימס עוסק בדרכים שבהן אפשר לחזות פריצת מלחמה, מלזיה מעכבת מכולות שבדרך לישראל, ובמפלגה הדמוקרטית מתנגדים לעסקת הנשק הגדולה עם ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

הדמיה: Shutterstock

הכולסטרול החדש והשאלה הגדולה: איך מונעים את התקף הלב הבא?

שני ניסויים כושלים העלו ספקות לגבי מנגנוני טיפול שנחשבו מבטיחים, כמו הפחתת "הכולסטרול החדש", אבל חוקרים חושבים שעדיין יש להם סיכוי ● וגם: ההמלצה שכנראה לא שמעתם עליה ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

ממשל ארה''ב מעוניין להרחיב את היכולות הצבאיות בחלל / צילום: NASA

ארה"ב מודה לראשונה: יש לנו נשק בחלל

בכיר בחיל האוויר אישר כי ארה״ב הציבה מערכות נשק במסלול סביב כדור הארץ. ברקע: התחרות מול סין ורוסיה והחשש ממלחמה שתגלוש אל מחוץ לכדור הארץ

נתב''ג. צניחה במחירי הטיסות

אחרי החגים: התאריך שבו הטיסות לחו"ל יוזלו ב־70%

חגי תשרי הם מהתקופות היקרות בשנה לטיסות, אבל השנה הפער מול אוקטובר בולט במיוחד ● בדיקה של אתר lastminute מצאה כי מ־5 באוקטובר, לצד ירידת הביקושים אחרי החגים, חזרתן של שחקניות זרות מגדילות את ההיצע בשמיים ומביאות לצניחה במחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

לראשונה מאז 2007: כל מה שכדאי לדעת על הדרמה בשוק האג"ח

התשואה על אג"ח ארה"ב ל־10 שנים טיפסה לרמה הגבוהה ביותר מאז 2007, ועליית התשואות מתפשטת ליפן ולאירופה • ברקע: מחירי הנפט שחצו את רף 100 הדולר, האינפלציה הדביקה והציפייה להעלאת ריבית בארה"ב • וגם: ההסבר הפשוט של וורן באפט על הקשר בין מניות לתשואות ● הרקע וההשלכות, גלובס עושה סדר

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הנתונים חושפים: 8 חברות בלבד אחראיות לרוב המכירות בשוק הנדל"ן הישראלי

סקירות אגף הכלכלן הראשי באוצר מהחודשיים האחרונים הראו כי כחמישית מתזרים המזומנים של הקבלנים הגיעה משמונה חברות, על אף שבשוק פועלים מאות יזמים ● הנתון מלמד על המצוקה של קבלנים קטנים, שנותרים עם נתח זעיר מהתזרים על רקע גל הקריסות בענף

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה / צילום: יח''צ

הלמ"ס מעדכנת את נתוני התוצר: המשק צמח ב־14.9% ברבעון השני

הלמ"ס עדכנה מעט מטה את אומדן התוצר הישראלי ברבעון השני מ־15.4% ל־14.9%, וכן את הפגיעה בצמיחה בעקבות המבצע באיראן ● העלייה ברבעון השני מיוחסת לריבאונד לאחר "שאגת הארי", ונרשמה בכל רכיבי התוצר המרכזיים, בהם הצריכה הפרטית, ההשקעות, היצוא והיבוא