גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד שירין הרצוג

להצלחה אבות רבים

מבט נוסף על עסקת מובילאיי: עדיין יש פתח לעסקה טובה יותר

רבות נכתב על עסקת הרכישה חסרת התקדים של מובילאיי על ידי אינטל, ואכן זהו הישג כביר ומקור גאווה למייסדים, לעובדים ולכל ישראלי באשר הוא. להצלחה, כידוע, אבות רבים. אבל יש כמה נקודות מעניינות לגבי העסקה שלא נדונו עד כה, וכדאי לשים אליהן לב.

ראשית, חברת מובילאיי הנרכשת היא חברה הרשומה בהולנד (!) ולא בישראל. כלומר, גופה הולנדי, אף אם מוחה, לבה וחלק מקרביה ישראליים. כחברה הולנדית שמניותיה נסחרות בארה"ב (NYSE), חלים על רכישתה בעיקר דיני החברות ההולנדיים ודיני ניירות הערך האמריקאיים. הדין הישראלי רלוונטי בעיקר בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות והעובדים הישראלים בגין העסקה, למיסוי פעילות החברה בישראל ולאישורים רגולטוריים נוספים שעשויים להידרש לביצוע שלה.

מסמכי העסקה כוללים תניה שלפיה הגוף שירכוש את הנכסים יהיה ישראלי, אם תדרוש זאת רשות המסים בישראל. תניה זו מרמזת על טיפול המס הקיים והצפוי לאינטל ומובילאיי בישראל.

על פי מה שפורסם, אינטל ומובילאיי נהנות כל אחת משיעורי מס מופחתים לגבי פעילותה בישראל, מכוח החוק לעידוד השקעות הון בישראל והסדרי מס (נפרדים) שאליהם הגיעו עם רשות המסים. יש להניח כי יוכלו להיטיב עוד את מעמדן יחד, מכוח תיקוני החקיקה שאומצו בתקציב המדינה האחרון, ועל פיהם חברות גלובליות גדולות ובינוניות (מחזור שנתי של 10 מיליארד שקל) שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל ייהנו משיעור מס חברות מופחת של 6% ושיעור דיבידנד מופחת של 4% (כלומר, 10% "עד הבית").

מבחן הקניין הרוחני נבחר כקריטריון להטבת המס כאמור, מאחר שנהוג בעולם לייחס חלק ניכר מרווחיה של קבוצת חברות גלובלית למקום שבו רשום הקניין הרוחני שלה. בקבוצה כזו, נעשות עסקאות בין חברות בקבוצה במחירים שהקבוצה קובעת. באופן טבעי, יש לקבוצה אינטרס להסיט רווחים למדינות שבהן שיעור המס נמוך. על כן, נוהגות רשויות מס לבחון את סבירות "מחירי ההעברה" בין החברות בקבוצה בהתאם לשירותים והמוצרים המועברים.

עם זאת, קיימת עדיין גמישות. ניתן במדינה מסוימת לפתח קניין רוחני ולרשום עליו שם בעלות או לחלופין לעשות זאת בדרך של מכירת שירותי פיתוח (במחיר עלות פלוס רווח קטן מוסכם), כאשר למזמין הפיתוח (הזר) תהיה בעלות בקניין הרוחני. תוצאת המס עשויה להיות שונה בשני המקרים.

יצוין בהקשר זה, כי בשנים האחרונות מנהלות ארה"ב ומדינות OECD מלחמת חורמה במקלטי המס. בקיץ האחרון נקנסה חברת אפל על ידי ה-OECD בסכום של 13 מיליארד אירו בגין הסטת רווחים מארה"ב לאירלנד (ערעור הוגש על ידי אפל ואירלנד). חברות גלובליות רבות מחפשות כעת פורום נאות שבו ישלמו מס מופחת (אך לא אפסי). מדינת ישראל, עם כ-300 מרכזי פיתוח ומחקר של חברות גלובליות שבה, יכולה לזכות בחברות כאלה, על התעסוקה האיכותית, הגדלת הייצוא ושיפור הפריון שהן יכולות להביא לארץ. היתרון למשק (לרבות במסי תעסוקה וצריכה) צפוי לעלות משמעותית על הפסד מס החברות הצפוי. נראה שעסקת מובילאיי היא הוכחה מתקפת לכך שנכון להפחית מס חברות לחברות גלובליות גדולות.

עיון בהסכם הרכישה מלמד שהעסקה יכולה להתבצע באחד משני מסלולים: מסלול הצעת רכש של מניות מובילאיי מבעלי המניות או מסלול "גיבוי" משולב של הצעת רכש עם רכישת נכסי מובילאיי. המסלול המשולב כפוף לאישור מראש של בעלי המניות באסיפה כללית מיוחדת.

מסלול הצעת הרכש: אינטל תבצע הצעת רכש של מניות מובילאיי. אם יועברו בהצעת הרכש לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי בתקופת ההצעה המקורית (או המוארכת), תושלם העסקה במסלול זה וככלל, תחייב את שאר בעלי המניות.

מסלול משולב: במקרה שלא יועברו בהצעת הרכש (ב"משפטית": ייענו להצעת הרכש) לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי, אך יתקבל באסיפת בעלי המניות רוב של 67% מהמניות המונפקות של מובילאיי בעד רכישת נכסי מובילאיי (למעשה, בעד העסקה כולה), יירכשו קודם המניות שהועברו בהצעת הרכש ובשלב שני תבוצע מכירת נכסי מובילאיי לאינטל. התמורה שתשולם למובילאיי עבור הנכסים, תחולק בהליך פירוק של מובילאיי לבעלי המניות שלא העבירו את מניותיהם לאינטל בהצעת הרכש. התמורה למניה אמורה להיות שווה בשני המסלולים. בנוסף, אינטל קיבלה אופציה לרכוש עד 15% ממניות מובילאיי (במחיר העסקה) בתנאים מסוימים. גם אופציה זו תובא לאישור בעלי המניות של מובילאיי באסיפת בעלי המניות.

מנגנון מורכב זה נועד להתמודד עם הקושי העסקי הממשי (הקיים גם בישראל) להשיג 95% מהמניות המונפקות של חברה ציבורית כדי להשלים הצעת רכש. שהרי כל בעל מניות שאינו מגיב אקטיבית (מסיבה כלשהי או ללא סיבה) נחשב מתנגד לעסקה.

במנגנון הגיבוי המשולב נעשה שימוש בהולנד כבר בשנת 2010, אז הועלו שאלות על תקפותו. בשנים שחלפו, נעשה בו שימוש בכמה עסקאות, לרבות רכישת TNT ע"י FedEx תמורת 4.8 מיליארד דולר ב-2015.

העסקה נתפסת בשוק כעסקה כדאית לבעלי המניות של מובילאיי. יחד עם זאת, ההסכם מאפשר למובילאיי, בתנאים מסוימים, לקבל עסקה טובה יותר שתוצע לה על ידי רוכש אחר. שלא כמקובל בעסקאות אמריקאיות ואף ישראליות, לא תידרש מובילאיי לשלם לאינטל פיצוי על כך (breakup fee). במקרה כזה, קובע ההסכם שחובות האמון של הדירקטורים של מובילאיי ייבחנו על פי דיני דלאוור, שככלל ידרשו מהדירקטורים למקסם את המחיר לבעלי המניות (על פי הלכת "רבלון").

עסקת מובילאיי היא תעודת כבוד לטכנולוגיה הישראלית ותרומה חשובה למשק הישראלי. נקווה שהיא תהיה זרז לעסקאות משמעותיות נוספות.

■ הכותבת היא שותפה בכירה וראש צוות מיזוגים ורכישות, ני"ע ועסקאות בינלאומיות במשרד עורכי הדין רון גזית, רוטנברג ושות'. 

עוד כתבות

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה. הוביל את החרם על ההתנחלויות / צילום: ap

המדינה שהתהפכה ראשונה על ישראל, ואז גם בריטניה הצטרפה אליה

במשך חודשים הצליחה ישראל לבלום ניסיונות לקדם סנקציות נגדה באיחוד האירופי, אלא שבינתיים מדינות היבשת מצאו מסלול אחר ● פסיקת בית הדין הבינלאומי בהאג סיפקה את הבסיס המשפטי, בריטניה הובילה מהלך עצמאי - וכעת סחר במאות מיליוני דולרים מההתנחלויות נמצא בסכנה ● כך השתנתה הגישה האירופית כלפי ישראל

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

נקודת מפנה באודיטי טק? המניה מזנקת בעקבות תוצאות משופרות ברבעון השני

החברה, שאכזבה את המשקיעים בשני הדוחות הקודמים שפרסמה על רקע שיבוש באלגוריתם של שותף הפרסום הגדול שלה, עקפה את התחזיות ברבעון השני ● המניה מזנקת במסחר המוקדם בוול סטריט

המוזיאון הבריטי / צילום: Shutterstock

נותן חסות לתערוכה באנגליה מסתבך בנוגע להשקעות ביטחוניות בישראל

איראן פותחת חזית חדשה במפרץ: החות'ים והמיליציות בעיראק משתפים פעולה נגד סעודיה ● "השפל הנמוך ביותר זה עשרות שנים": המשבר בין ישראל לבריטניה מחריף ● המיליארדר שמימן את תערוכת הדגל של המוזיאון הבריטי והקשרים שלו לתעשייה הביטחונית בישראל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

ניו יורק / צילום: Shutterstock

חברות התעופה האמריקאיות חזרו לישראל. מתי נשלם פחות מאלף דולר?

דלתא ויונייטד חזרו לטוס לישראל, ובשבוע הבא תצטרף גם ישראייר לקו לניו יורק ● למרות הגידול בהיצע, מחירי הטיסות בחגים עדיין גבוהים בגלל הביקוש ● בתחילת 2027 צפויים מחירים אטרקטיביים יותר

הקמפיין החדש ל-''מכרז הדירות הגדול של פרשקובסקי'' / צילום: מתוך המודעה של פרשקובסקי

המכרז הגדול של פרשקובסקי הסתיים. כמה דירות נמכרו?

יותר מ־100 אלף איש נכנסו לאתר, הקמפיין עלה כ־15 מיליון שקל ומאות דירות הוצעו למכירה ● אלא שבסופו של "מכרז הדירות הגדול" של פרשקובסקי נמכרו 53 דירות בלבד ● עם זאת, מדובר בקצב מכירות יפה בהתחשב בהאטה בקצב העסקאות בשוק המגורים, אף שהיקף המכירות בפועל נמוך ממספר הדירות שהוצעו במסגרת המכרז

המחלף החדש בכביש החוף / הדמיה: אדר' עירית רז לוינסקי, י.ע.ל אדריכלות

מחלף חדש בכביש החוף יוצא לדרך. מי ירוויח?

המחלף, המוכר גם בשם "הרב מכר", צפוי ליצור חיבור תחבורתי חדש בין הרצליה לרמת השרון ולהפחית את עומסי התנועה באזור מחלף הסירה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

כבר לא להיט: המניה הביטחונית שצנחה בכמעט 80% מהשיא ומחכה לתקציב חדש

מניית אימקו מובילה את הירידות בסקטור הביטחוני מתחילת השנה, בצל קיטון בהזמנות ממשרד הביטחון ולאחר שחוותה מתקפת סייבר מאיראן ● מנכ"ל החברה: "מחכים לראות מה המפה הפוליטית תוליד ואיך הפלונטר במשרד הביטחון הולך להשתחרר"

הבינה המלאכותית תהרוג את כולנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

חוקר ה-AI התפטר במחאה: "עלולה להרוג אותנו עד סוף העשור"

ג'ייקוב קוקסון, מדען מאנתרופיק שלפני כן עבד גם ב־OpenAI, הודיע על התפטרותו מאנתרופיק וטען כי שתי החברות דוהרות לפיתוח בינה מלאכותית שתוכל לשפר את עצמה, בלי להבטיח שתישאר בשליטה אנושית ● לדבריו, גם מי שמפתחים את הטכנולוגיה חוששים מהשלכותיה, אך התחרות דוחפת אותם להמשיך קדימה ללא בקרה

אייפון / צילום: Shutterstock

המוצר שאפל עשויה להשיק היום לראשונה אי פעם

לקראת האירוע השנתי של אפל שייערך הערב, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

המסלול בקרן ההשתלמות שמבלבל את החוסכים

הרפורמה במסלולי ההשקעה יצרה שם אחיד שאמור להקל על ההשוואה: "עוקב מדדי מניות" ● אלא שבדיקת הנכסים בפועל מגלה תמונה שונה לחלוטין בכל גוף: מהחשיפה למט"ח ועד פיזור ההשקעה ● המעקב אומנם פסיבי, אבל בחירת המדדים והמשקלות נשארת בידי הגופים ● המחשבון

ישראל מימון, יאיר המבורגר, אביגדור קפלן, שרון רייך, בני גבאי ויורם נווה / צילום: יוני רייף

מי הזמין את איתי לוי להרמת כוסית לחג, והתואר לאביגדור קפלן

גופים רבים במשק ערכו הרמות כוסית לרגל ראש השנה, לצד הופעות אמנים כמו איתי לוי ועדן בן זקן ● לאביגדור קפלן הוענק תואר יקיר הענף של איגוד חברות הביטוח ● וקרן הישג העניקה מלגות לכ־100 חיילים בודדים משוחררים, בהשקעה של מאות אלפי שקלים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט חתמה יום שלישי רצוף של ירידות; הנפט טיפס מעל 100 דולר

הדאו ג'ונס ירד בכ-0.8% ● משרד האוצר האמריקאי הודיע כי ירכוש בחזרה אג"ח בהיקף של 6 מיליארד דולר - תשואות האג"ח טיפסו לגבהים חדשים ● מחיר נפט מסוג ברנט טיפס מעל 100 דולר לראשונה מאז יולי, וגולדמן זאקס מזהיר: הנפט עלול לזנק מעל 120 דולר לחבית ● טראמפ הצהיר: "מחירי הנפט והדלק יירדו רק אחרי בחירות האמצע" ● פאלו אלטו נכנסת למועדון 100 הגדולות בוול סטריט

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, וראש ממשלת פקיסטן שהבז שריף לאחר החתימה על הסכם ההגנה בספטמבר / צילום: ap

השפעות המצור החות'י: יצוא הנפט של סעודיה בשפל של עשור

ערב הסעודית קיוותה שברית הגנה חדשה עם טורקיה ופקיסטן תסייע לה להתמודד עם האיום החות'י ● בשטח, הלחץ בבאב אל־מנדב ממשיך, מסלול הסחר לאסיה מתארך, ומנהיגת העולם הסוני לא מצליחה לאושש את קצב ייצוא הנפט שלה

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור מתקרבת לבורסה: הגישה תשקיף לקראת הנפקה

אלקטרה מוצרי צריכה הגישה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף ראשונה לקראת הנפקה אפשרית של רשת קרפור בבורסה בת"א ● ככל שתצא לפועל, ההנפקה צפויה אחרי החגים, כנראה במהלך נובמבר ● לאחרונה נחשף בגלובס כי קרפור החליטה לא להמשיך לחצי שנה נוספת את מהלך "הסל של ישראל"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

הסטארט-אפ החדש של קשת טעמים: קופונים דיגיטליים לעסקים קטנים

הקמעונאית משיקה את Chipper, פלטפורמה לניהול קופונים דיגיטליים מבוססי דאטה ● המיזם יאפשר לעסקים לשלם רק על מימוש בפועל וירחיב את פעילות הרשת מעבר לקמעונאות המזון

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

טראמפ: המלחמה עם איראן תסתיים מיד לאחר בחירות האמצע

על רקע ההסלמה מול טהרן והתקיפות ההדדיות באזור, נשיא ארה"ב טען כי המלחמה תסתיים שעה לאחר בחירות האמצע ● טראמפ הבהיר כי וושינגטון אינה מחפשת עסקה, אך לא שלל מו"מ עם איראן ● טראמפ התייחס גם לסנקציות הבריטיות על ההתנחלויות והבהיר כי ידבר עם ישראל בנושא ● בצל ההכחשה הגורפת של נתניהו, גורמים המעורים בצמרת השלטון באבו דאבי מעידים לראשונה: מידע התרעתי אכן הועבר לישראל ● צה"ל מודה לראשונה: "חמאס מוציא אמל"ח מהמחסנים" ● עדכונים שוטפים

קרנות סל ממונפות, הכפלה ושילוש של תשואות אך גם הפסדים באותם היקפים / צילום: ap, Seth Wenig

אתם לא קשוחים מספיק כדי להשיג את תשואות הענק האלה

הטיעון האחרון להגנת קרנות הסל הממונפות לא מחזיק מים עבור רוב המשקיעים

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

עסקת מכירת כאל בדרך לקריסה. דיסקונט בפנייה חריגה לבנק ישראל

על רקע העיכוב באישור העסקה עם חורש-הראל, בנק דיסקונט פנה לבנק ישראל ולאוצר בבקשה לבטל את חובת המכירה ● בדיסקונט טוענים כי הסיכוי למצוא רוכש חלופי עד המועד שנקבע הוא נמוך, וכי הבינלאומי מתנגד להנפקת כאל

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

האזהרה של יועץ ההשקעות לרוכשי S&P 500

גיא אלמוג, מנהל יועצי ההשקעות בבנק ירושלים, המליץ בעבר על שוק המניות בת"א, וגם כיום נותן לו עדיפות, בדגש על מניות פיננסים, תוך הערכה שהשקל יוסיף להתחזק ● המלצות נוספות שלו כוללות את הודו, שבבים וענף מקומי שהוא צופה לו "ביקוש כמעט ודאי של 100%"