גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעו"ד שירין הרצוג

להצלחה אבות רבים

מבט נוסף על עסקת מובילאיי: עדיין יש פתח לעסקה טובה יותר

רבות נכתב על עסקת הרכישה חסרת התקדים של מובילאיי על ידי אינטל, ואכן זהו הישג כביר ומקור גאווה למייסדים, לעובדים ולכל ישראלי באשר הוא. להצלחה, כידוע, אבות רבים. אבל יש כמה נקודות מעניינות לגבי העסקה שלא נדונו עד כה, וכדאי לשים אליהן לב.

ראשית, חברת מובילאיי הנרכשת היא חברה הרשומה בהולנד (!) ולא בישראל. כלומר, גופה הולנדי, אף אם מוחה, לבה וחלק מקרביה ישראליים. כחברה הולנדית שמניותיה נסחרות בארה"ב (NYSE), חלים על רכישתה בעיקר דיני החברות ההולנדיים ודיני ניירות הערך האמריקאיים. הדין הישראלי רלוונטי בעיקר בכל הנוגע למיסוי בעלי המניות והעובדים הישראלים בגין העסקה, למיסוי פעילות החברה בישראל ולאישורים רגולטוריים נוספים שעשויים להידרש לביצוע שלה.

מסמכי העסקה כוללים תניה שלפיה הגוף שירכוש את הנכסים יהיה ישראלי, אם תדרוש זאת רשות המסים בישראל. תניה זו מרמזת על טיפול המס הקיים והצפוי לאינטל ומובילאיי בישראל.

על פי מה שפורסם, אינטל ומובילאיי נהנות כל אחת משיעורי מס מופחתים לגבי פעילותה בישראל, מכוח החוק לעידוד השקעות הון בישראל והסדרי מס (נפרדים) שאליהם הגיעו עם רשות המסים. יש להניח כי יוכלו להיטיב עוד את מעמדן יחד, מכוח תיקוני החקיקה שאומצו בתקציב המדינה האחרון, ועל פיהם חברות גלובליות גדולות ובינוניות (מחזור שנתי של 10 מיליארד שקל) שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל ייהנו משיעור מס חברות מופחת של 6% ושיעור דיבידנד מופחת של 4% (כלומר, 10% "עד הבית").

מבחן הקניין הרוחני נבחר כקריטריון להטבת המס כאמור, מאחר שנהוג בעולם לייחס חלק ניכר מרווחיה של קבוצת חברות גלובלית למקום שבו רשום הקניין הרוחני שלה. בקבוצה כזו, נעשות עסקאות בין חברות בקבוצה במחירים שהקבוצה קובעת. באופן טבעי, יש לקבוצה אינטרס להסיט רווחים למדינות שבהן שיעור המס נמוך. על כן, נוהגות רשויות מס לבחון את סבירות "מחירי ההעברה" בין החברות בקבוצה בהתאם לשירותים והמוצרים המועברים.

עם זאת, קיימת עדיין גמישות. ניתן במדינה מסוימת לפתח קניין רוחני ולרשום עליו שם בעלות או לחלופין לעשות זאת בדרך של מכירת שירותי פיתוח (במחיר עלות פלוס רווח קטן מוסכם), כאשר למזמין הפיתוח (הזר) תהיה בעלות בקניין הרוחני. תוצאת המס עשויה להיות שונה בשני המקרים.

יצוין בהקשר זה, כי בשנים האחרונות מנהלות ארה"ב ומדינות OECD מלחמת חורמה במקלטי המס. בקיץ האחרון נקנסה חברת אפל על ידי ה-OECD בסכום של 13 מיליארד אירו בגין הסטת רווחים מארה"ב לאירלנד (ערעור הוגש על ידי אפל ואירלנד). חברות גלובליות רבות מחפשות כעת פורום נאות שבו ישלמו מס מופחת (אך לא אפסי). מדינת ישראל, עם כ-300 מרכזי פיתוח ומחקר של חברות גלובליות שבה, יכולה לזכות בחברות כאלה, על התעסוקה האיכותית, הגדלת הייצוא ושיפור הפריון שהן יכולות להביא לארץ. היתרון למשק (לרבות במסי תעסוקה וצריכה) צפוי לעלות משמעותית על הפסד מס החברות הצפוי. נראה שעסקת מובילאיי היא הוכחה מתקפת לכך שנכון להפחית מס חברות לחברות גלובליות גדולות.

עיון בהסכם הרכישה מלמד שהעסקה יכולה להתבצע באחד משני מסלולים: מסלול הצעת רכש של מניות מובילאיי מבעלי המניות או מסלול "גיבוי" משולב של הצעת רכש עם רכישת נכסי מובילאיי. המסלול המשולב כפוף לאישור מראש של בעלי המניות באסיפה כללית מיוחדת.

מסלול הצעת הרכש: אינטל תבצע הצעת רכש של מניות מובילאיי. אם יועברו בהצעת הרכש לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי בתקופת ההצעה המקורית (או המוארכת), תושלם העסקה במסלול זה וככלל, תחייב את שאר בעלי המניות.

מסלול משולב: במקרה שלא יועברו בהצעת הרכש (ב"משפטית": ייענו להצעת הרכש) לפחות 95% מהמניות המונפקות של מובילאיי, אך יתקבל באסיפת בעלי המניות רוב של 67% מהמניות המונפקות של מובילאיי בעד רכישת נכסי מובילאיי (למעשה, בעד העסקה כולה), יירכשו קודם המניות שהועברו בהצעת הרכש ובשלב שני תבוצע מכירת נכסי מובילאיי לאינטל. התמורה שתשולם למובילאיי עבור הנכסים, תחולק בהליך פירוק של מובילאיי לבעלי המניות שלא העבירו את מניותיהם לאינטל בהצעת הרכש. התמורה למניה אמורה להיות שווה בשני המסלולים. בנוסף, אינטל קיבלה אופציה לרכוש עד 15% ממניות מובילאיי (במחיר העסקה) בתנאים מסוימים. גם אופציה זו תובא לאישור בעלי המניות של מובילאיי באסיפת בעלי המניות.

מנגנון מורכב זה נועד להתמודד עם הקושי העסקי הממשי (הקיים גם בישראל) להשיג 95% מהמניות המונפקות של חברה ציבורית כדי להשלים הצעת רכש. שהרי כל בעל מניות שאינו מגיב אקטיבית (מסיבה כלשהי או ללא סיבה) נחשב מתנגד לעסקה.

במנגנון הגיבוי המשולב נעשה שימוש בהולנד כבר בשנת 2010, אז הועלו שאלות על תקפותו. בשנים שחלפו, נעשה בו שימוש בכמה עסקאות, לרבות רכישת TNT ע"י FedEx תמורת 4.8 מיליארד דולר ב-2015.

העסקה נתפסת בשוק כעסקה כדאית לבעלי המניות של מובילאיי. יחד עם זאת, ההסכם מאפשר למובילאיי, בתנאים מסוימים, לקבל עסקה טובה יותר שתוצע לה על ידי רוכש אחר. שלא כמקובל בעסקאות אמריקאיות ואף ישראליות, לא תידרש מובילאיי לשלם לאינטל פיצוי על כך (breakup fee). במקרה כזה, קובע ההסכם שחובות האמון של הדירקטורים של מובילאיי ייבחנו על פי דיני דלאוור, שככלל ידרשו מהדירקטורים למקסם את המחיר לבעלי המניות (על פי הלכת "רבלון").

עסקת מובילאיי היא תעודת כבוד לטכנולוגיה הישראלית ותרומה חשובה למשק הישראלי. נקווה שהיא תהיה זרז לעסקאות משמעותיות נוספות.

■ הכותבת היא שותפה בכירה וראש צוות מיזוגים ורכישות, ני"ע ועסקאות בינלאומיות במשרד עורכי הדין רון גזית, רוטנברג ושות'. 

עוד כתבות

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

בעקבות התייקרות הדלק: המהלך שמקדם סמוטריץ’

בעקבות הזינוק במחיר הדלק, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הורה לקדם הפחתה של מס הבלו ● באוצר מגבשים כעת את גובה ההוזלה ואת המנגנון שיאפשר לה להיכנס לתוקף בתוך ימים ● ברקע: עלייה במחירי הבנזין בעולם וזינוק של כ־50% במרווח הזיקוק

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

לאחר צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין: בית הדין בהאג נאבק על קיומו

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב טוענת שבנק מצרי סייע לאיראן לעקוף סנקציות באמצעות עסקאות של כ־1.8 מיליארד דולר דרך סניפיו באמירויות; ביה"ד הפלילי הבינ"ל מתמודד עם לחץ מצד ארה"ב ומדינות נוספות בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין; וארה"ב חידשה את אזהרת המסע לישראל ברמה 3 ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

ראש הממשלה הספרדי מאשים את ישראל במשבר ההגירה בסאוטה

ראש ממשלת ספרד טען כי "רשתות ישראליות" הפיצו מידע כוזב שתרם להסתערות של רבבות מהגרים על סאוטה בחודש שעבר ● בכך אימץ סנצ'ז טענות שנפוצו קודם לכן בחוגי השמאל הרדיקלי בספרד, שקשרו את ישראל למשבר ההגירה ● הוא לא הציג הוכחות לדבריו, ובמקביל ניקה את מרוקו מאחריות

עומס בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

תפתחו יומנים: אלה הימים העמוסים בנתב"ג בחודש הקרוב

עפ"י רשות שדות התעופה, כ-2.5 מיליון נוסעים צפויים לעבור בנתב"ג בחודש הקרוב, ולצורך כך תוגבר מערך העובדים בשדה ובמעברי הגבול ● ברשות מסמנים 4 תאריכי שיא - 10.9, 17.9, 22.9 ו-25.9 - במהלכם צפויים לעבור בנתב"ג כ-100 אלף נוסעים ביום ● ומהם היעדים המובילים בחגים?

נדב אפרתי. מנכ''ל קבוצת לניר / צילום: יח''צ

עם הלוואות מ-8 בני משפחה: חברת האנרגיה שתנסה להנפיק לפי 700 מיליון שקל

קבוצת לניר פועלת לגיוס הון של 176 מיליון שקל, בזמן שהיא ממשיכה להציג הפסדים וגירעון בהון העצמי ● תמורת ההנפקה תשמש בין היתר לפירעון הלוואות שהעמידו 22 אנשים פרטיים

קרן כליפה / צילום: ויקטור לוי

המוסדיים מערימים קשיים על תגמול המיליונים של מנכ"לית ג׳י סיטי?

חברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי החליטה להסיר מסדר היום של אסיפת בעלי המניות את אישור התגמול המיוחד לקרן כליפה, המנכ"לית הנכנסת, בעקבות התנגדות מוסדיים ● בשוק טענו מוקדם יותר החודש כי המהלך היווה אחד הגורמים לפיצוץ עסקת הענק למכירת ג'י סיטי לידי צחי אבו

מלון אריאה באילת / צילום: Shutterstock

מלונות אסטרל תבעה לקבל החזר דמי שכירות בזמן שיפוץ - וחויבה ב־400 אלף שקל הוצאות

ההסכם בין אסטרל ובין החברות המשכירות לה את מלון אריאה באילת לא כלל ביטול מפורש של הפטור מדמי השכירות בתקופת השיפוצים, אולם ביהמ"ש העניק משקל מכריע למושג "התחייבות מוחלטת" ופסק כי ההיגיון העסקי וכוונת הצדדים גוברים על הנאמר בחוזה

אוהד אלקבץ, סגן הממונה על השכר במשרד האוצר / צילום: איל יצהר

בכיר באוצר טוען: בממוצע אין מחסור במורים, ו"צריך לבטל את הלימודים בשישי"

אוהד אלקבץ, הממונה על עובדי ההוראה באגף השכר באוצר, הוא מי שיוביל את המו"מ על הסכם השכר מול ארגוני המורים ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ביטול הלימודים בשישי הכרחי כדי להוריד עומס מהמורים, מזהיר מפני סחרור שכר במשק ומסתייג מהעברת ההעסקה לרשויות המקומיות ● וכמה הוא משלם על גני ילדים?

נשיא סין שי ג'ינפינג (משמאל), ונשיא קירגיזסטן סאדיר ג'פארוב / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidency

ממצרים להודו וארה"ב: מנהיג סין פתח בסיבוב חובק עולם

מוועידת הפסגה ופגישות פרטיות עם פוטין בקירגיזסטן, ועד הביקור הצפוי בבית הלבן ● אחרי שנה בה אירח מעל 20 מנהיגים בסין, שי ג'ינפינג החל בסבב ביקורים עולמי ● היכן הוא יבקר ומה הוא מנסה להשיג?

הראל ויזל וניר הורוביץ / צילום: דימה טליאנסקי

המהפך של טרמינל איקס: במקום למכור מותגים של אחרים, קונים אותם

טרמינל איקס הפכה לאחד ממנועי הצמיחה של קבוצת פוקס, עם קפיצה של כ־20% במכירות הרבעון ל־161 מיליון שקל ● הנתונים מוכיחים כי האסטרטגיה לרכישת מותגים עצמאיים, שאחראים לכמעט רבע מהכנסות החברה, הוכיחה את עצמה ● מה היעדים הבאים שהמנכ"ל מסמן?

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

המנגנון הסודי של אנבידיה: רשת העסקאות שמאחורי הרבעון המוצלח

לצד דוחות שיא ושווי שחוצה את ה־5 טריליון דולר, מתחת לפני השטח אנבידיה הופכת למממנת הפעילה ביותר בשוק הבינה המלאכותית ● מהשקעות עתק בסטארט־אפים ועד הלוואות וערבויות ללקוחותיה הגדולים: כך עובד המנגנון הפיננסי שמתדלק את מכירות החברה

הרמטכ''ל לצד אשתו בטקס הענקת הדרגות שלו / צילום: לע''מ

אשת הרמטכ"ל מכהנת כדירקטורית בחברת המזון שהסתבכה באי־סדרים

אורנה זמיר, אשתו של רא"ל אייל זמיר, מכהנת כדירקטורית בלתי־תלויה בחברת תומר מזון, כאשר צה"ל משמש כאחד הלקוחות הגדולים של החברה ● המסחר במניה הופסק מוקדם יותר החודש בגלל אי־סדרים ● דובר צה"ל בתגובה: "הרמטכ"ל לא עוסק ולא עסק באף היבט שקשור לחברה הנזכרת"

שלמה רודב ורוני גת / צילום: יח''צ, תמר מצפי

האקזיט בתפוגן ומכירת משקאות ברצועה הקפיצו את רווחי קרור של רודב וגת

חברת המשקאות יפאורה סבלה ברבעון השני מירידה בהכנסות בעקבות העיתוי של פסח והשבתה של קווי ייצור, שקוזזה באופן חלקי ממכירה של מוצריה לרצועת עזה ● מכירת תפוגן הקפיצה את הרווח הנקי ב-65%

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים, אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

יצחק תשובה, צחי נחמיאס ומוטי בן משה / צילום: יונתן בלום, ורד פיצ'רסקי, כפיר זיו

צחי נחמיאס בראש, וגם תשובה ברשימה: המסמך שחושף את המרוץ לחוות שרתים

בדיקת גלובס המבוססת על מסמך פנימי של חברת נגה חושפת את השחקנים החדשים שרוצים להצטרף לתחום הלוהט של חוות השרתים ● אלא שלפני שהחזון יהפוך למיליארדים, הם יצטרכו להתמודד בקרב הרגולטורי על החיבור הנכסף לרשת החשמל

איציק עוז, יו''ר הפניקס סוכנויות / צילום: עומר עוז

סוכן הביטוח שהפך למיליארדר נכנס להנפקה של בית ההשקעות

איציק עוז, יו"ר הפניקס סוכנויות, צפוי לרכוש 7% מהמניות של פסטרנק שהם, שמחפשים בעצמם להיכנס לתחום הסוכנויות ● ההנפקה מתוכננת להמשך החודש לפי שווי של 280 מיליון שקל

ישי רוט, מנכ''ל קבוצת שובל הנדסה / צילום: יניר סלע

הנדל"ניסט שמגלה: הסיבה שאני לא קונה לבת שלי דירה בישראל

ישי רוט, מנכ"ל קבוצת שובל הנדסה, מסביר מדוע החברה מעדיפה פרויקטים ביקנעם, בעכו ובחיפה ומתרחקת מתל אביב ● וגם: למה הוא קורא להוריד את מס הרכישה על דירות יד שנייה למשקיעים, ואיך זה קשור לדירה של הבת שלו?

בלו בירד. 63 טיסות / צילום: Shutterstock

בלו בירד משיקה קו טיסות ישיר לבולוניה

איטליה קוטפת את המקום השלישי ביעדים המועדפים על הישראלים, ובלו בירד מוסיפה קו חדש מנתב"ג: בולוניה ● קפה נאמן משיקה את הסניף ה-69 בהשקעה של יותר מ־2 מיליון שקל ● בכירי המשק התכנסו באירוע של בית איזי שפירא, הפועל למען אנשים עם מוגבלויות • וגם: הסכם החסות החדש של מכבי תל אביב ● אירועים ומינויים

המניות שייפלו היום והמשקולת שתקשה על הורדת הריבית בישראל

כל העיניים יהיו נשואות להחלטת הריבית של בנק ישראל ● נאומו הניצי של יו"ר הפד, שהזניק את הציפיות להעלאת ריבית בארה"ב, הופך את ההחלטה בישראל למורכבת יותר ● המניות הדואליות יחזרו לת"א עם פער ארביטראז' שלילי גדול ● המשקיעים בוול סטריט יצפו לדוח התעסוקה האמריקאי ● וגם: מורגן סטנלי צופה ש-SpaceX של אילון מאסק תזנק במעל 100% ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

יואב תורג'מן. מנכ''ל רפאל / צילום: רמי זרנגר

הדולר שחק את רווחיות רפאל. המנכ"ל: "המדינה חייבת להתערב בשוק המט"ח"

רפאל מסכמת רבעון חזק עם זינוק של 39% בהזמנות החדשות ל־6.9 מיליארד שקל וצמיחה של 20% במכירות ל־5.6 מיליארד שקל ● יותר מ־60% מההזמנות במחצית הראשונה הגיעו מיצוא, וברקע התחזקות השקל, המנכ"ל יואב תורג'מן מזהיר מפגיעה ברווחיות ובכושר התחרות: "ההתערבות של המדינה נדרשת"