גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרגשת הקלה ברחבי האיחוד

לאחר הבחירות בהולנד, אירופה הליברלית נושמת לרווחה

אירופה טרור / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אירופה טרור / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אל תוך השבוע שעבר נדחס במלוא המרץ מבחן אירופה, אירופה הליברלית. ההולנדים נהרו לקלפיות והעמידו במקומו את הימין הפופוליסטי ונציגו המובהק חרט וילדרס. האתגר שהציג וילדרס לדמוקרטיה האירופית לא היה בהכרח עלייתו לשלטון, אלא חסימת דרכו לקואליציה. עכשיו, עוד יותר מאשר טרם הבחירות, ברור כי בשל עמדותיו הנחשבות "מחוץ לגדר", אין הוא בא בחשבון בשום קואליציה.

אך למרות התוצאה, חשוב לזכור כי "אתגר וילדרס" כפה גם על המפלגות האחרות הן את הנושא שוילדרס בחר בו - המאבק נגד המוסלמים והזרים בהולנד - וגם את היסחפותן לעמדות ימניות וקסנופוביות (שנאת זרים) כדי שיוכלו להתחרות עמו על קולות הבוחרים.

בהולנד, כבשאר אירופה, כדי להתמודד עם עליית כוח הימין הפופוליסטי, נידונה המערכת להיסחף מן הליברליזם וימינה. אבל תוצאות הבחירות הראו כי גם מגמות-הנגד, הליברלית והפרו-אירופית, קיבלו חיזוק.

הפזילה אל הבוחר הייתה גם הסיבה לכך, שהעימות בין הולנד לטורקיה של הנשיא רג'פ ארדואן, הגיע לשיא. ראש הממשלה ההולנדי, מארק רוטה, לא היה יכול להרשות לעצמו לנהל במקביל מערכה נגד וילדרס, והתנהלות ליברלית מול מסע הבחירות של הנשיא הטורקי על אדמת אירופה בקרב בעלי זכות הבחירה הטורקים, על תוכנית המוליכה לדיקטטורה.

הולנד הליברלית הייתה בשבוע שעבר במצב קשה יותר משאר מדינות מערב אירופה, שיכולות להרשות לעצמן גישה מתירנית יותר לנוכחות פוליטיקאים טורקים על אדמתם, הגם שמתוך עיקום-אף בולט. זאת, בדומה לעיקום-האף הליברלי האמריקני בעידן ברק אובמה, כאשר ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ניהל מסע בחירות ישראלי בארה"ב, ולמעשה אף התערב בפוליטיקה הפנימית שם.

כאשר אין אילוץ כמו בהולנד, הליברלים האירופים מעדיפים לא לשחק את משחק "בעל-הבית השתגע", הן מכיוון שהם ליברלים המעדיפים סובלנות על התפרעות, והן גם משום שיש להם נשימה ארוכה (גם בעימות עם דונלד טראמפ). מה שנראה בוער היום בדרך-כלל מתקרר מאוחר יותר. יש לשער, שגם הסכסוך ההולנדי-טורקי יירגע לאחר סוף מערכות הבחירות בהולנד ובטורקיה. והטורקים - לא לנצח יוכלו לאחוז בפליטי סוריה בתור איום על האירופים או לסמוך על תמיכה רוסית בת הרגע. אם כן, מדוע לשרוף גשרים שיהיה קשה לבנות אותם מחדש בעתיד?

ומדובר כאן גם בהבדל של מזג: המזרח-תיכוניים, טורקים כמו פלסטינים וישראלים, מהירי חימה, אך יכולים לרדת מן העץ במהירות. האירופים לוקחים חיכוך שנוצר ברצינות רבה יותר, ולכן מעדיפים לא לחמם מהר מדי את הטמפרטורה, שתתקרר אחר-כך בקצב אירופי איטי מאוד.

אחרי הבחירות בהולנד, הליברליזם יעמוד למבחן אירופי גם בצרפת, בגרמניה, ואף בבריטניה.

אירופה הליברלית, כולל הונגריה, עמדה בשבוע החולף במבחן כאשר נבחר דונלד טוסק הפולני הליברלי, לנשיא מועצת אירופה, על אפה וחמתה של הממשלה האנטי-ליברלית הפולנית. ויש לקוות, שצרפת תעמוד במבחן ולא תאפשר למרין לה-פן, כמו שההולנדים לא אפשרו לחרט וילדרס, כמו שהאוסטרים לא אפשרו בבחירות לנשיאות לא מכבר ל"מפלגת החופש" הימנית פופוליסטית, לצאת כשידה על העליונה.

למבחן הליברליזם האירופי הצטרף השבוע גם הניסיון הנוסף של ראשת ממשלת סקוטלנד, ניקולה סטרג'ון, לערוך משאל-עם על פרישת מדינתה מהממלכה-המאוחדת: הסקוטים מעדיפים להישאר באירופה, גם אם נשק הנפט שבידם אינו אפקטיבי כבעבר, על הברקזיט. סקוטלנד של מארי סטיוארט המודרנית חולקת על הבדלנות והפרוטקציוניזם הכלכלי של הממלכה-המאוחדת, שבעבר נלחמה בחירוף נפש נגד פרוטקציוניזם מצד הקונטיננט האירופי.

ושלשום, ביום שישי, הגיע מבחן נוסף - המפגש בין אנגלה מרקל לדונלד טראמפ. כאן המבחן מתברר כפרדוקס גדול עוד יותר. נציגת גרמניה, המייצגת לצורך זה את האיחוד-האירופי, מרחיקה עד וושינגטון כדי להגן על הליברליזם הכלכלי הקלאסי, על חופש הסחר, על הגלובליזציה הנגזרת מן התנאים המודרניים, מפני גישה פרוטקציוניסטית, לא ליברלית, של נשיא המדינה שרשמה עד כה את הליברליזם הכלכלי באותיות של קידוש לבנה על דגלה.

אירופה הפכה להיות מה שהייתה ארה"ב עד כה בעיני העולם, ומה שהמהפכות הגדולות של המאה ה-18 הבטיחו - מעוז של הדמוקרטיה הליברלית. אופייני הוא, שבשעה שטראמפ לוחץ להגדלת תקציב הביטחון ודורש מגרמניה עוד כסף עבור נאט"ו, גרמניה לוחצת להגדלת תקציבי הסיוע לעולם השלישי כדי לייבש את הביצה שממנה צצות המלחמות ועולה הטרור.

הקנצלרית הגרמנית גם מנסה ללמד את הנשיא האמריקני, איש-עסקים, מה המשמעות של הקמת חומות מכס חדשות. פירמות גרמניות המספקות מקומות עבודה לפועלים אמריקאים - הלוא הם בבת-עינו המוצהרת של טראמפ - ייאלצו לפטר עובדים ולהעדיף השקעה במקומות אחרים. יש לשער, שאנגלה מרקל רמזה לו, כי כל כמה שארה"ב חשובה, יש גם אופקים אחרים לאירופה.

בשבוע שעבר הראתה אירופה, כי היא העמידה מחסום בפני הצלחה גורפת של הימין האנטי-ליברלי והאנטי-אירופי. ושאכן ניכרה הרגשת הקלה בכל רחבי האיחוד-האירופי. אך גם מזווית ראייה של המזרח-התיכון, עדיף לקוות שהאירופים יעמדו בהצלחה במבחנים האלה. אחרת העולם יעמוד בסימן פוטין, טראמפ, ארדואן, וילדרס, לה-פן ודומיהם - מייצגי מגמות של נסיגה, סגירות ואנטי-ליברליזם. מגמות שאינן יוצרות פרספקטיבה אופטימית גם למזרח-התיכון ולישראל בתוכו.

עוד כתבות

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

אילן ואלון שבתאי. ''ראיתי אנשים יוצאים בוכים מאבא שלי'' / צילום: דניאל אבני

"לא ייתכן שאנחנו אומת סטארט-אפ ולא טובים באומנות"

האספן אילן שבתאי היה שנים שם דבר בשוק האומנות הישראלי, דמות מפתח שעובדת מתחת לרדאר ● בנו ונכדו החליטו להקים גלריה שתציג לראשונה את האוסף שלו, שמוערך במיליוני דולרים ● עכשיו הם מדברים על ההחלטה לפתוח גלריה דווקא במלחמה ("אמרו שהשתגעתי"), ולמה ההשקעה הזו יותר טובה מאשר בורסה או נדל"ן ("אתה זה שיוצר את השוק")

ניהול סיכונים ובקרה פנימית / צילום: Shutterstock

ניהול סיכונים ובקרה פנימית: מה מנהלים יכולים ללמוד מאירועי 7 באוקטובר

ועדת תורג'מן חשפה כיצד הטיות קוגניטיביות עיצבו את קבלת ההחלטות לפני 7 באוקטובר ● אבל הן עלולות להפיל גם חברות עסקיות ● כך תזהו אותן ותמנעו טעויות קריטיות בארגון שלכם

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

הטלגרף: "גרמניה ניסתה להשמיד את היהודים, והיום ביטחונה תלוי בהם"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האיומים של איראן חושפים את חולשתה, בטלגרף תוהים איך ישראל מחמשת את גרמניה, "המדינה שהשמידה את אבותיה", ולמה ההגנה האמריקאית על ישראל בזמן המתקפה האיראנית היא "מופת לכל הצבאות" • כותרות העיתונים בעולם 

דירה במגדל בר''ג נמכרה ב־15% מעל מחיר השוק / צילום: Shutterstock

בכמה נמכרה דירת שני חדרים במגדל סיטי טאואר ברמת גן?

המגדל היוקרתי מציע מבחר גדול של דגמי דירות, ורמת המחירים בו יציבה בשנתיים האחרונות ● הדירה, עם שני חדרים בשטח של 51 מ"ר, נמכרה ב-2.23 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות; מניות הבנקים והביטוח קפצו, המניות הדואליות נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדדי הביטוח והבנייה קפצו בכ-1.5% ● סופ"ש תנודתי במיוחד נרשם בשווקים שמעבר לים, כאשר החששות מפני בועה בתחום ה-AI נמשכים ● אירוע השבוע בוול סטריט: דוחות אנבידיה שיפורסמו ביום רביעי ● ההערכות להורדת ריבית בנק ישראל בהחלטה הקרובה הולכות וגוברות ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים 13 מניות טק צומחות אשר נסחרות בדיסקאונט

המאבק בהון השחור. מימין: מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' ומנהל רשות המסים לשעבר ערן יעקב / צילום: איל יצהר, שחר עזרן

מנהל רשות המסים לשעבר: "איזה אדם נורמטיבי מחזיק 300 אלף שקל במזומן?"

הון עתק נעלם מדי שנה בכלכלת הצללים, אך רק בשנה האחרונה הצליחה המדינה לחשוף חלק קטן מההון השחור - בעיקר דרך רפורמות בחשבוניות ובמזומן ● ראש רשות המסים לשעבר: "המפתח הוא לזהות עסקאות לא לגיטימיות בזמן אמת ולמנוע אותן; אנחנו נעזרים ב־AI"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין ירד אל מתחת ל-95 אלף דולר

מניית גאוזי נופלת בנאסד"ק ביותר מ-30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שהחברה דיווחה שבית המשפט המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון ● וולמארט יורדת ביותר מ-1% לאחר שמנכ"ל החברה, דאג מקמילן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו ב-1 בפברואר ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

טראמפ. ''אפילו פרס נובל לשלום לא יספיק'' / צילום: ap, Jacquelyn Martin

מאינטל ועד ברודקום: אלו האג"חים שנוספו לתיק ההשקעות של טראמפ

מדובר ברשימת רכישות שכללה אג"חים של חברות קונצרניות, ובהן בין היתר: אינטל, ברודקום, קוואלקום, מטא ועוד ● על פי דוח שפורסם בחודש יוני האחרון, העריכה באותו מועד סוכנות רויטרס, כי היקף נכסיו המדווח של הנשיא הסתכם ב-1.6 מיליארד דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האב החליט להוריש את נכסיו רק לבן אחד. האם הצוואה תקפה?

רו"ח דרש שכר־טרחה עבור סגירה פיננסית בפרויקט של חברה לה ייעץ כמה שנים קודם לכן, אך לבסוף חויב לשלם את הוצאות המשפט ● אישה שביקשה מחצית מנכסי בן זוגה לשעבר נדחתה משום שלא הוכיחה שיתוף כלכלי, מעבר להכנסות מסחר בסמים קלים ● וגם: צוואה שנישלה את רוב הילדים נותרה על כנה ● 3 פסקי דין בשבוע 

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להיגמר טוב

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

אייל פסו, מייסד משותף ומנכ''ל גאוזי / צילום: Photography courtesy of Nasdaq, Inc.

זכוכית סדוקה: מאחורי הצניחה של 84% במניית גאוזי מההנפקה אשתקד

ביום שישי איבדה החברה, שפיתחה "זכוכית חכמה", שליש מערכה לאחר שבית משפט בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון נגד חברות בנות ● גאוזי דחתה ברגע האחרון את פרסום הדוחות

מחשוב קוונטי / צילום: AP

כולם מסכימים שזו תהיה המהפכה הטכנולוגית הבאה. אבל מי תהיה ה"אנבידיה" של התחום?

מחשוב קוונטי הולך ומתברר בתור המהפכה הטכנולוגית שצפויה לקחת את המחשוב המתקדם בעולם לשלב הבא ● גם בשוק ההון מזהים את הפוטנציאל, והמניות בתחום הציגו תשואות פנומנליות בשנה האחרונה ● אבל עליות של אלפי אחוזים מביאות גם ירידות חדות, ויש מי שמשוכנעים: הדבר הגדול הבא יגיע מהשוק הפרטי או מענקיות הטכנולוגיה

אילוסטרציה: Shutterstock

החולשה של מור ואנליסט בחודשים האחרונים, ומי כובשת את צמרת התשואות?

גם בחודש אוקטובר, התשואות החזקות בשוק המקומי ממשיכות לסייע לחוסכים לראות את אחת השנים החזקות ביותר בקרנות ההשתלמות והפנסיה ● גם חודש נובמבר בינתיים חיובי בישראל - אך שלילי בעולם

בובות פאנקו / צילום: Shutterstock

בובות הפופ קרסו כי למעריצים נמאס לקבל עוד מאותו הדבר

פאנקו, יצרנית בובות הפופ שהפכה לסמל הנוסטלגיה של הוליווד, מזהירה מקריסה בעקבות הפסדים כבדים וחוב תופח ● מעבר למשבר העסקי, נפילתה חושפת את העייפות מתרבות השכפולים ומראה כי אי אפשר לתעש רגשות בלי שבסוף גם הם יהפכו למלאי עודף

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

"מנהלים שמארגנים לעצמם עסקאות יגלו שבעלי מניות בצים לא יאפשרו זאת"

קבוצה המחזיקה במעל 8% ממניות צים מבקשת להעלות להצבעה שלושה מועמדים מטעמה באסיפת בעלי המניות ● לדברי עו"ד אופיר נאור, שהגיש את הפנייה בשם הקבוצה, בקופת צים יש מעל 2.8 מיליארד דולר, עשרות אחוזים מעל שווי החברה - "מצב מעוות ולא הגיוני"

קניות בקניון / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

הצריכה הפרטית בריבאונד משמעותי ברבעון השלישי - קצב של 5.3%

התוצר רשם ברבעון השלישי של 2025 עלייה של 12.4% לעומת הרבעון הקודם - כך עולה מאומדן ראשון שמפרסמת היום הלמ"ס ● בהשוואת הרבעון השלישי למקבילו אשתקד, העלייה בתוצר מתונה יותר ועומדת על 3.5%, אך עדיין מדובר בקצב צמיחה שעולה על תחזיות הכלכלן הראשי באוצר

ישראל איבדה יתרון במרוץ הקוונטי. האם הביטחון בסכנה? / צילום: Shutterstock

האם השקעה לאומית של 340 מיליון דולר ירדה לטמיון? הטכנולוגיה הישראלית שבסכנה

השקעה לאומית של 340 מיליון דולר בתחילת העשור והירתמות של התעשייה המקומית הביאו את ישראל להתברג בין עשר המדינות המובילות בקוונטום ● אלא שכעת התקציב הזה עומד להיגמר, והתלות של טכנולוגיות ביטחוניות בתחום רק מתהדקת - מפיצוח שיטות הצפנה ועד יכולות יירוט