גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מוצר מיובא שעבר השבחה מהותית בארץ נחשב לייצור מקומי"

צינורות המזרח התיכון ביקשה לבטל את זכיית אברות במכרז של מקורות לאספקת צינורות להולכת מי שתייה; אברות זכתה במכרז לאחר שביקשה, מכוח התקנות, להעדיף תוצרת הארץ ■ ביהמ"ש: "מדובר ב'צינור ישראלי'"

צינורות המזרח התיכון /  צילום: איל יצהר
צינורות המזרח התיכון / צילום: איל יצהר

האם מוצר שיובא לישראל ועבר שינוי במפעלים בארץ יכול להיחשב לתוצרת הארץ, "כחול-לבן"? בית המשפט המחוזי בתל-אביב השיב לאחרונה על שאלה זו בחיוב, כאשר קבע כי עבודות עיטוף פנימי וחיצוני בארץ של צינורות מיובאים מטורקיה, שאינן משנות את צורת הצינור, אך נחוצות לייעודו להולכת מי שתייה, נחשבות ל"ייצור מקומי" ומזכות בהעדפה לפי תקנות חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ).

"מדובר ב'צינור ישראלי', שגם אם לא 'נולד' כ'צבר' ולא עבר תהליך של 'גיור' או 'התאזרחות', הוא לפחות נקלט כ'תושב' בארץ, לאחר שעבר את השינוי הנדרש להכרה ב'תושבות' זו", נקבע בפסק הדין.

בכך דחה בית המשפט עתירה שהגישה חברת צינורות המזרח התיכון נגד זכייתה של חברת אברות תעשיות במכרז רחב-היקף של חברת מקורות לאספקת צינורות להולכת מי שתייה.

השאלה שהייתה במחלוקת היא האם עיטוף חיצוני ופנימי של צינורות המשמשים להובלת מי שתייה בישראל מהווה "שינוי מהותי" המזכה במתן העדפה לפי תקנות חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ).

בעתירה ביקשה חברת צינורות המזרח התיכון כי בית המשפט יבטל את החלטת ועדת המכרזים של מקורות להעניק לאברות העדפה מכוח התקנות במכרזים לאספקת צינורות פלדה, וכפועל יוצא מכך לבטל את זכיית אברות במכרזים ולקבוע כי הצעתה היא ההצעה הזוכה.

שינוי מהותי?

מדובר במכרזים שפרסמה מקורות לאספקת צינורות פלדה בקטרים של 16, 20 ו-24 אינצ'ים. לגבי הצינורות בקטרים 16 ו-20, הן צינורות המזרח התיכון והן אברות מייבאות את הצינורות בקטרים אלה מטורקיה ועושות בארץ את הציפוי החיצוני (פוליאתילן) ואת הציפוי הפנימי (טיח צמנכל).

לעומת זאת, לגבי הצינורות בקטרים 24, אברות פועלת באותה שיטה של יבוא הצינורות מטורקיה וציפוי פנימי וחיצוני שלהם בישראל, בעוד "צינורות המזרח" מייבאת מטורקיה את גלילי הפלדה ועושה בארץ הן את פעולת הערגול והן את הציפוי הפנימי והחיצוני.

צינורות המזרח התיכון בחרה לבקש העדפת תוצרת הארץ רק לגבי הצינורות בקוטר 24, שלגביהן אין למעשה מחלוקת שהיא זכאית לכך לאור הפעולות שנעשות בהן, כולל פעולת העירגול, אך לא ביקשה העדפת תוצרת הארץ על-פי התקנות לצינורות בקטרים 16 ו-20; זאת, בעוד אברות ביקשה העדפת תוצרת הארץ על-פי התקנות לגבי כל הקטרים של הצינורות - וקיבלה.

עקב הענקת העדפת תוצרת הארץ בגין "שינוי מהותי" של פעולות הציפוי זכתה הצעת אברות במכרזים בכל הקטרים של הצינורות. אם לא הייתה ניתנת לאברות ההעדפה על-פי התקנות, והיה נקבע כי העיטוף אינו מהווה "שינוי מהותי" על-פי התקנות, הייתה זוכה הצעת צינורות המזרח התיכון במכרז בכל הקטרים של הצינורות.

המחלוקת בין הצדדים עסקה בשאלה אם מדובר ב"שינוי מהותי" בצינורות. לטענת צינורות המזרח התיכון, פעולת הציפוי שביצעה אברות היא פשוטה וזניחה של הצינורות המיוצרים בטורקיה ומיובאים. זאת, משם שהיא אינה מהווה "שינוי מהותי" הנעשה בישראל, אלא היא שומרת על צורת הצינורות, הרכבם הכימי, מאפייניהם, תכונותיהם והשימוש שניתן לעשות בהם, באופן שהצינור נשאר צינור כפי שהיה מלכתחילה כשיוצר בטורקיה - צינור ייעודי להזרמת נוזלים בלחץ גבוה. עוד נטען כי עלות הפעולה זניחה.

מנגד, חברת מקורות וחברת אברות הגנו על החלטת ועדת המכרזים של מקורות וטענו כי הפעולות שנעשות בצינורות מהוות "שינוי מהותי" על-פי התקנות המקנה העדפת תוצרת הארץ.

שינוי שאינו זניח

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט ד"ר קובי ורדי, דחה את טענותיה של צינורות המזרח התיכון וקבע כי "בסופו של יום פעולות הייצור שמבצעת אברות במפעלה הופכות צינור שאינו עומד בדרישות התקן הישראלי לצינור שרק עקב הציפוי והתהליכים והשינוי שעובר יכול להוביל מי שתייה בישראל, כאשר ההגנה היא לא רק על הצינור אלא גם על הובלת מי השתייה, ובהתאם לדרישות משרד הבריאות".

עוד נקבע כי בעקבות הפעולה שמבצעת אברות, שווי הצינור עולה משמעותית (כ-45%) על שווי הצינור ללא השינוי, כשתוספת שווי זו נוצרה כולה בישראל. זאת, כתוצאה מהפעולות שנעשו בצינור בארץ שהפכו אותו למוצר מובחן, בעל שוק משלו, לפי דרישות ופיקוח מקורות והתקן הישראלי, ו"מדובר בשינוי מהותי שאינו זניח וקל-ערך וחסר חשיבות כטענת 'צינורות המזרח התיכון'".

השופט הוסיף כי תהליך כזה של עיטוף וציפוי הנעשה על-ידי 65 עובדים במשך מספר ימים, בהיבט השקעתי של שינוי ערכו בכ-45% לפי התקנים הישראלים, הוא שינוי מהותי.

"כך גם אדם מן היישוב - אם יישאל אם מדובר ב'שינוי מהותי' לגבי צינור שכמעט והכפיל את שוויו ועבר פעולות שונות בחומרים שונים שהפכו אותו לעמיד לקורוזיה והאריכו את חייו פי 10 - ישיב על כך בחיוב; הכוונה היא לא לתת עדיפות רק ליצרן ישראלי שמייצר את הצינור, אלא גם למפעל ישראלי שמבצע שינוי מהותי בצינור - ותורם לתעשייה הישראלית, לתעסוקה ולמשק הישראלי", נקבע בפסק הדין.

המכרז בו זכתה אברות עמד על סך של 10 מיליון שקל - סכום בו רצתה צינורות המזרח התיכון לזכות; אולם, להכרעת בית המשפט יש השפעה רוחבית על כל מכרזי מקורות, בשווי מאות מיליוני שקלים, באשר בית המשפט המחוזי קבע כי לא בקלות יתערב בית המשפט בשיקול-הדעת של ועדת המכרזים של מקורות, שהיא הוועדה המקצועית המוסכמת להכריע במחלוקות מסוג זה.

אברות תעשיות יוצגה בידי עורכי הדין בני שפר, ליאור מימון, מנדי מימון וניר שאלתיאל ממשרד ש. הורוביץ ושות'. צינורות המזרח התיכון יוצגה בידי עורכי הדין יוסי לוי, אסף שובינסקי, אביאל פלינט ואייל בן שושן ממשרד לוי-מידן. מקורות יוצגה בידי עורכי הדין נועם רונן ונמרוד סביל ממשרד גורניצקי ושות'.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן