גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר מתוזמן ומתוזמר

בחירות הן ממלכת אי-הוודאות, אך נתניהו מוכן להן

כאדם שעשה את תחילת דרכו המקצועית בחברת ייעוץ גלובלית, ראש הממשלה בנימין נתניהו רגיל לחשוב בתבניות גנריות ולהחילן על בעיות והקשרים משתנים. הנה תבנית אחת כזו, הכוללת ארבעה שלבים: שלב ידיים עם יריבך הפוליטי; הענק לו משרד בעייתי כדי שהתמיכה הציבורית בו תישחק; הלום בו על כישלונותיו וקח ממנו את הקרדיט על הצלחותיו; ותן לו לטפס על עץ גבוה, שממנו יוכל או לקפוץ ולהתרסק, או לרדת בזהירות בבושת-פנים.

כך נהג נתניהו עם יאיר לפיד, כשמינה אותו לשר האוצר; וכך הוא נוהג עם שר האוצר משה כחלון, כשמשרד האוצר משמש בתפקיד "המשרד הטורף את היושב בראשו", ומשרד התקשורת בתפקיד "העץ שעליו מטפסים וממנו נופלים".

ברור, כי התאגיד הוא רק תירוץ, והדאגה לגורל עובדי רשות השידור היא ניצול ציני של מצוקה אמיתית. לנתניהו, חובב הסיגרים והשמפניות, כך נראה, לא באמת אכפת מעתיד עובדי הרשות, כשם שלא אכפת לו מגורל עובדי התאגיד. גם הטיעונים, כי עלויות התפעול של התאגיד מוגזמות ביחס לעלויות השידור הציבורי, ויכבידו על קופת המדינה, אינם אלא עוד "אמת אלטרנטיבית". הרי ביבי הוכיח לא פעם, כי כאשר יש צורך פוליטי, הוא יודע להזרים כספים למקום הנכון, ומהר, ולעזאזל התקציב. זוכרים את "עברייני עמונה"? שם, כדי לא לאבד נקודות בקרב הבסיס הפוליטי שלו, הוא הסכים להעניק פיצוי שערורייתי למי שבית-המשפט קבע שגזל וחמס אדמות פלסטיניות.

מקובל לטעון, כי האובססיה של נתניהו ובני-ביתו בנוגע לתקשורת "השמאלנית" גורמת לו לקבל החלטות בלתי-רציונליות. בלי לפגוע בכבודה של האובססיה הקיימת גם קיימת, לטעון שראש הממשלה נוהג בחוסר רציונליות יהיה בבחינת זלזול באינטליגנציה של פוליטיקאי מתוחכם ומיומן.

סוגיית התאגיד היא משבר מתוזמן ומתוזמר היטב. נתניהו חש את האש מלחכת את שולי אדרתו: הוא מאמין כנראה שלפחות חקירה אחת (תיק 1000) - ואולי יותר - יבשילו לכדי כתבי אישום. בינתיים, הוא נכתש תדמיתית בידי התקשורת המקפידה להתחיל את דיווחיה על מעלליו בכותרת "ראש ממשלה בחקירה". גם "פרשת יגאל סרנה" אינה מיטיבה איתו ועם זוגתו, הנאלצים לעמוד כאחד האדם בבית-משפט, ולדון בעניינים אינטימיים. יריביו מבית מזהים את העשן, ומוסיפים עוד קיסם למדורה: מועמדים מבית מבקשים להשתלט על ראשות הליכוד; מועמדים מחוץ רוקחים עסקאות ומכפישים את שמו; אהוד ברק אחד, פעם ראש ממשלה ושר, הולם בו מהלומות כירורגיות הסודקות את תדמיתו כמר-ביטחון.

ועוד לא דיברנו על דוח מבקר המדינה על מערכת "צוק איתן" ועל הרווח הפוליטי שעשה ממנו השר נפתלי בנט, שגם לו יומרות להתמקם במעון הירושלמי ברחוב בלפור, ומוטב מוקדם מאשר מאוחר. ובל נשכח גם את השר אביגדור ליברמן, שהפך מנץ משחר לטרף, לציפור הלאומית היא הדוכיפת; ובארשת ממלכתית מפלס דרכו אל לב הקונצנזוס, ומשם אולי אל ראשות הממשלה.

מבחינת נתניהו, משבר בעת הזו הוא מצב של win-win: בחירות הן אמנם ממלכת אי-הוודאות, אך נתניהו מוכן להן יותר מכל יריביו. על האתגר הפוליטי המרכזי שלו - יאיר לפיד, הוא מאמין שיוכל להתגבר בקלות, בעיקר מאחר שלפיד ייאלץ כדרכו לנקוט אסטרטגיית me-too, וינסה להיות יותר נתניהו מביבי (והרי ביבי יש רק אחד). נראה כי לפיד יצליח לכל היותר לנגוס בשרידיה המדולדלים של העבודה, ואולי מעט מהשוליים המתונים של הליכוד, שהם כבר מזמן אינם האלקטורט של ביבי.

נראה גם שהמתמודדים האחרים, בנט, כחלון, ליברמן, צפויים לשמור פחות או יותר על כוחם, ולא ישנו מהותית את המפה הפוליטית - ומי יודע, אולי אפילו יפסידו מנדט או שניים כל אחד. בתוך הליכוד, ספק אם תוכל להתארגן בפרק זמן קצר אופוזיציה משמעותית, ובוודאי לא כזו שתוכל להדיח ראש ממשלה מכהן. והעיקר, בחירות בטווח הזמן הקרוב יסיטו מנתניהו את אש החקירות, ולאחר שיקבל מנדט מחודש מהעם, ואולי גם יעשה ארגון-מחדש בקרב גופי האכיפה, סביר שמצבו יהיה נוח לאין שיעור.

ואם לא יהיו בחירות? במקרה כזה נתניהו יחזיר שוב את כושר ההרתעה המתכרסם, ויראה לכולם שהוא בלתי לחיץ ואינו מפחד לשבור את הכלים. חשוב מכול, גם בליכוד וגם בקרב חברי הקואליציה, אין רצון אמיתי ללכת לבחירות. למה להם? ממשלת הימין הרדיקלי מעצבת מחדש את הדמוקרטיה הישראלית; משנה מן היסוד את מוסדות המדינה, ובמיוחד התקשורת, המשפט והחינוך; מגדירה מחדש את מערכת היחסים בין הצבא לחברה; והופכת כל אופוזיציה וכל ביקורת ל"בוגדת" ו"חתרנית", וכמעט אין פוצה פה ומצפצף.

קיים אמנם תרחיש, שנראה דמיוני נוכח רפיסות האופוזיציה, שלפיו כחלון יחבור ללפיד, ליצחק-בוז'י הרצוג או לשניהם, ובברכת נשיא המדינה ראובן-רובי ריבלין, יקימו קואליציה חדשה ללא בחירות.

אלא שהאופוזיציה מלאה יותר באגו מאשר במנהיגות, ולכן מעשה מרכבה מתוחכם כזה נראה גדול ממידותיהם של העומדים בראשה; וממילא הנשיא וראש הממשלה נמצאים בימים הקרובים בחו"ל - מספיק זמן למציאת פתרון קונסטרוקטיבי לשביעות רצון חברי הקואליציה.

ואם בכל זאת נלך לבחירות, מה טוב.

■ הכותב הוא מרצה למדע המדינה באניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי