גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בת הזוג בחו"ל, וגם כמה בתים - אך את המס יש לשלם בישראל

האם מדינת ישראל תגבה מס מאדם שמקיים חלק גדול מחייו ועסקיו בחו"ל? לעניין זה קובע בעיקר מבחן "חזקת הימים", כלומר כמות הימים ששהה בארץ בתקופה האחרונה ■ ומה קבע השופט דנציגר במקרה שבו אין ראיה שהנישום שילם מס במדינה אחרת?

יורם דנציגר / צילום: יונתן בלום
יורם דנציגר / צילום: יונתן בלום

במהלך החודש שחלף נתפרסם פסק הדין של בית המשפט העליון בעניין פלוני, ואשר עסק בשאלת תושבות לצורכי מס של יחיד. מהנסיבות העובדתיות הייחודיות אשר תוארו בהרחבה בפסק הדין עלה כי אותו יחיד ניהל את עיקר עסקיו בחו"ל. היחיד אמנם היה בעל משפחה בישראל, ואף שהה עימה תקופות לא מבוטלות, אך למעשה החזיק במהלך התקופה מספר "בתי קבע" מחוץ לישראל, ואף הייתה לו זוגיות של קבע מחוץ לישראל.

בחינת התושבות היא סוגיה כבדת-משקל, אשר שבה ונידונה בבית המשפט מספר פעמים בשנים האחרונות, וזאת לאור העובדה כי החל משנת 2003 משלם תושב ישראל מס הכנסה בישראל הן על הכנסות שהפיק בישראל והן על הכנסות שהפיק מחוץ לישראל. לענייננו, משמעות הדברים היא שקביעה שפלוני הוא תושב ישראל, תביא לחיובו במס בישראל על ההכנסות שהפיק מחוץ לישראל.

היכן מרכז החיים?

סעיף 1 לפקודת מס הכנסה מגדיר יחיד "תושב ישראל" כמי ש"מרכז חייו" בישראל, תוך שהוא נוקב במספר מבחני משנה לצורך קביעת "מרכז החיים". מבחני משנה אלה כוללים, בין היתר, את מקום ביתו הקבוע, מקום מגורי הנישום ומשפחתו, מקום עיסוקו, מקום האינטרסים הכלכליים שלו ומקום פעילותו החברתית.

עם זאת, בשל מורכבותו של המונח "מרכז חיים", קבע המחוקק את "חזקת הימים", אשר נועדה לשמש ככלי עזר פשוט לבחינת התושבות, כלי שעל אף שהינו נועד לסתירה הן על-ידי הנישום והן על-ידי רשות המסים, בוודאי יכול לשמש כנקודת עגינה לבחינת מקרים מורכבים.

בהתאם ל"חזקת הימים", יחיד ייחשב ל"תושב ישראל" בהתאם לאחת משתי החלופות הבאות: הראשונה - היחיד שהה בישראל בשנת מס מסוימת 183 ימים או יותר; והשנייה - היחיד שהה בישראל בשנת המס לפחות 30 ימים, אך במצטבר בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה, שהה בישראל לפחות 425 ימים.

בפסק דינו של בית המשפט העליון, מפי השופט יורם דנציגר, נפסק כי היחיד הוא תושב ישראל, היות ונתקיימה לגביו החלופה השנייה של "חזקת הימים", והיות והיחיד לא הצליח לסתור חזקה זאת. עם זאת, אגב פסיקתו הכמעט לאקונית של בית המשפט העליון, נראה כי יצא מתחת ידו של בית המשפט העליון פסק דין המסכם את ההלכות החלות בעניין התושבות.

אגב ניתוח הוראות החוק הקובעות את הגדרת המונח "תושב ישראל", חזר בית המשפט העליון וקבע כי מבחן "מרכז החיים" הוא המבחן המהותי החל בקביעת התושבות. אמות-המידה שלאורן ייבחן מרכז החיים הן בעיקרן אמות-מידה אובייקטיביות - להבדיל מאמות-מידה המבססות על תחושותיו הסובייקטיביות של הנישום.

החזקות הכמותיות המבוססות על מספר ימי השהייה בישראל אמנם נסוגות בפני המבחן המהותי של "מרכז החיים", ואולם אין ספק כי במידה מרובה הכמות הופכת לאיכות, כך שמספר ימי השהייה יכול לשמש גם כאחד ממבחני העזר לקביעה המהותית של מקום מרכז החיים.

לעניין החזקות הכמותיות, בית המשפט העליון הבהיר כי הן חזקת הימים המנויה בהגדרת "תושב ישראל" והן חזקת הימים המנויה בהגדרת "תושב חוץ", נסוגות בפני המבחן המהותי של "מרכז החיים".

לעניין עצם הטכניקה של ספירת ימי השהייה בישראל, בית המשפט פסק כי הוראת הסעיף לפיה חלק מיום בישראל ייחשב ליום מלא, תחול הן לגבי יום הכניסה והן לגבי יום היציאה מישראל.

כאמור, לגופו של עניין, בית המשפט העליון פסק כי הנישום לא הצליח לסתור את החזקה הכמותית.

בעניין זה מעניינת מאוד התמודדותו של בית המשפט עם הנסיבות הייחודיות של פלוני. אין חולק כי מקום האינטרסים הכלכליים הפעילים של הנישום היה מחוץ לישראל. אכן, היה לנישום בית קבע בישראל, ילדיו היו בישראל, והוא אף לא התגרש פורמלית מאשתו, אך בלשונו המעודנת של השופט דנציגר, "אמת נכון הדבר כי המערער הוא נישום מיוחד, במובן זה שייתכן שהיו בבעלותו מספר בתים נוספים ברחבי העולם, אשר אופיים יכול לקיים בו-זמנית את הקריטריון הנ"ל".

בהתייחס לנסיבות אלה, בית המשפט פסק כי משנתקיימה החזקה הכמותית, די בכך שיש "בית קבע" בישראל על-מנת לקבוע את מעמדו כתושב ישראל, אף אם לצד בית זה היו מספר בתי קבע אחרים בעולם.

חי בחו"ל? הסר סממנים ישראליים

זאת ועוד, נראה כי משקל רב במיוחד ניתן על-ידי בית המשפט העליון לעובדה שלנישום לא היה מעמד כתושב לצורכי מס במדינה אחרת, ושהנישום סירב להצהיר כי הוא משלם מס במדינה אחרת. בעניין זה נפסק כי אמנם אי-תשלום מס במדינה אחרת לא יקבע קטגורית את מעמדו של הנישום כתושב ישראל, אך בהחלט אי-תשלום מס במדינה אחרת יכול לשמש כאינדיקציה נוספת להחלשת טענת הנישום כי הוא מקיים מרכז חיים מחוץ לישראל.

לסיכום ייאמר כי אמנם רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לעובדות הייחודיות של פסק דין פלוני, אך בהחלט מדובר בפסיקה ממנה עולה מפורשות כי בבחינת הזיקות השונות אשר מהן מורכב מבחן מרכז החיים, יש לתת העדפה ברורה לזיקות האישיות (כגון, מקום מושב המשפחה, הקהילה וכו') על פני הזיקות העסקיות (מקום מרכז העסקים). לא די בניהול העסקים בחו"ל על-מנת ליהנות ממעמד של תושב חוץ, אלא על הנישום להקפיד ככל שניתן להסיר מעצמו את הסממנים החברתיים-סוציאליים המאפיינים אותו כישראלי.

זאת ועוד, בדרך-כלל, במקרה שישראלי לשעבר אכן מעוניין להיפרד ממעמדו המיסוי כתושב ישראל, עליו לקבל על עצמו תושבות לצורכי מס של מדינה אחרת. כפי הנראה, בתי המשפט בישראל ובעולם כולו מתקשים לקבל מצב בו הנישום לא ייחשב כתושב לצורכי מס באף מדינה.

■ הכותבים הם שותפים באשכול המסים של פירמת ראיית החשבון והייעוץ העסקי BDO זיו-האפט. 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים