גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קניון ראשונים בראשל"צ נפתח; "רצינו ליצור אייקון אדריכלי"

הקניון החדש של קבוצת עזריאלי, שנפתח בשבוע שעבר, יישא על גבו מגדל משרדים וגם הצהרה תכנונית ■ האדריכלים: "מהנקודה הזו תתפתח פעילות מסחרית ותעסוקתית שתחבר את מרכז העיר ההיסטורית בתחבורה ציבורית והליכה ברגל"

קניון “ראשונים” / צילום: מן–שנער אדריכלים
קניון “ראשונים” / צילום: מן–שנער אדריכלים

השבוע נפתח בקצה הדרומי של ראשון-לציון, באמצע מחלף ראשונים, מקום המפגש של הכבישים 412 ו-431, קניון חדש של קבוצת עזריאלי. המבנה עדיין לא גמור, אבל כבר כעת ניתן לראות שהאדריכלות של המבנה, לה אחראי משרד האדריכלים מן-שנער, מביאה בחשבון את כל איכויות המיקום ומייצרת מונומנט חריג ויוצא דופן.

מרכז עזריאלי ראשונים מורכב מקניון בשטח של כ-12,500 מ"ר ובו 120 חנויות, שמעליו מגדל משרדים בשטח של כ-24,285 מ"ר ובגובה 25 קומות. מתחת לקניון חניון בן 4 קומות.

האדריכלות של המבנה יוצאת דופן משום שהיא מזכירה את הטיפוס המוכר של הקניונים, שנראה כמו קופסא ארוכה, נמוכה ושוכבת, אך יש בה גם שינוי מסקרן. האדריכלים חיברו את הקניון עם מגדל המשרדים למסה אחת כשהחזית הפונה לכביש 431, האוטוסטרדה, שבורה, או "מקומטת", לכמה מישורים אלכסוניים שהם לפעמים גג, ולפעמים חלון/קיר מסך. החזיתות הפונות לכיוונים מערב ומזרח מחופות בפח אלומיניום בהיר ומייצרות מעטפת סולידית שמחברת את כל הפונקציות והאלמנטים האדריכליים.

"לא שולי העיר אלא מרקם עירוני"

ראשון-לציון ידועה כעיר הקניונים. אתר האינטרנט kenyonim.com מציין 15 מרכזי קניות בעיר, לעומת שלושה קניונים בתל-אביב. הרשימה אינה מעידה על מידת ההצלחה של הקניונים הקיימים וגם אינה כוללת די הרבה קניונים שנפתחו בעיר בשנות ה-90, הצליחו לזמן קצר ונסגרו (שופ אין, קניונכל, קניון ערי החוף ועוד).

כששאלתי בכיר מקבוצת עזריאלי על פשר הבחירה להקים קניון נוסף בראשון-לציון, הוא ביקש להישאר בעילום שם ומסר תגובה לקונית למדי: "מדובר במיקום עם נגישות מצוינת, על כביש 431, עם תחנות רכבת ואוטובוסים. כמו כן, אנו קרובים לבאר-יעקב ונס-ציונה, למזרח ראשון-לציון ולמושבים, שבהם אין קניונים. מעל הקניון בנינו בניין מגדל משרדים שיהיו בו גם שירותים שונים, וגם הוא ייצר קהל לקוחות".

כשאני מנסה לברר אם העיצוב של המבנה קשור לעובדה שהפרויקט מנותק וממוקם באמצע מחלף, הוא עונה לי: "אנו בונים להרבה שנים. השקענו בפרויקט בוטיקי, איכותי, עם עיצוב מיוחד שיהיה אטרקטיבי".

עיון בכתבי ההתנגדויות שהוגשו לתוכנית ונדונו בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בשנת 2010, מעלה שהפרויקט עורר אצל תושבים וסוחרים מהערים ראשון-לציון ונס-ציונה חשש רב. לצורך העניין שכרו המתנגדים את שירותיו של הפרופ' לגיאוגרפיה ברוך קיפניס, מאוניברסיטת חיפה, שטען שמיקום התוכנית הינו פרברי, בשולי העיר, ועל כן אין למקם בו פונקציות מסחריות. כמו כן, קיפניס טען שהרכבת איננה מתפקדת כמובילת קונים למרכזי קניות ושעיקר הקהל יגיע ברכב הפרטי.

דוברת עיריית ראשון-לציון, טליה סומך פיינגולד, מציינת שהתוכנית הגיעה עד למועצה הארצית לתכנון ובנייה, שדחתה את הערר שהוגש בגינה, ושיש באישורה כדי לייצר תקדים ברמה הארצית ביחס לאישור מיקומם של מרכזי הקניות.

לדבריה, המועצה הארצית קבעה כי המיקום של התוכנית אינו ב"שולי הערים", אלא במרקם עירוני לפי תמ"א 35 ובשטח המיועד לפיתוח עירוני לפי תוכנית המתאר המחוזית.

בתשובה לשאלה שלי ענתה סומך פיינגולד שעיריית ראשון-לציון מאמינה כי מרכז העיר לא ייפגע כתוצאה מהקמת הקניון: "מרכז העיר של ראשון-לציון הצליח להחזיק מעמד ולפרוח אחרי שהוקמו הקניונים במערב העיר. קניון בסדר גודל כזה לא יעלה ולא יוריד".

"מזכיר אוריגמי"

משרד האדריכלים מן-שנער אחראי, בין היתר, לתוכנית המתאר של באר-שבע, לשדה התעופה החדש בתמנע, לפולינום בנמל חיפה, לתחנת הרכבת בשדרות ועוד. פגשתי את אמיר מן ואת בנו, אסף מן, שהיה אחראי על הפרויקט מטעם המשרד, כמה שעות לפני הפתיחה הרשמית של הקניון, ושניהם היו נרגשים מאוד.

- יש בראשון-לציון לא מעט קניונים. למה לבנות דווקא כאן?

אמיר: "הפרויקט הזה, בדומה למגדלי עזריאלי בתל-אביב, מתבסס על הקשר עם תחנת הרכבת. בארץ זה לא מובן מאליו, אבל בעולם כבר יודעים שתחנות הרכבת מהוות זרז לפעילות מסחרית, עסקית וגם למגורים. עד שהגענו הנה הייתה כאן תחנת רכבת פרברית, כמו בראש-העין או בפתח-תקווה. אנחנו לקחנו אחריות על הרכבת ועל תחנת האוטובוס הצמודה. כדי להגיע מהחניון לתחנה צריך לעבור בקניון. אנחנו תכננו את הקישור הזה, כולל פיתוח השטח".

- יש כאן ניתוק גמור ממרכז העיר, האם אין זו בעיה?

אמיר: "אנחנו במפורש לא מסחר פרברי. אנחנו הסמן הימני של הרחוב הראשי של העיר, רחוב הרצל, ומסמנים את הכניסה לעיר. בעתיד תעבור כאן גם הרכבת הקלה. חשוב בעיני להבין שבתכנון עירוני לא מסתכלים על תוצאות של שנה-שנתיים. מהנקודה שבה אנחנו נמצאים תתפתח פעילות מסחרית ותעסוקתית שתחבר את מרכז העיר ההיסטורית בתחבורה ציבורית והליכה ברגל".

- מדברים הרבה על עירוניות ותמהיל עירוב שימושים, אבל כשמתבוננים מחלונות הקניון רואים בנייה צמודת קרקע ומגדלים. אי-אפשר להגיד שיש כאן עירוניות.

אמיר: "ראשון-לציון זה לא תל-אביב ואנשים שקונים כאן דירות תופסים את השילוב של מגורים מעל מסחר כבעייתי. אי-אפשר לשווק את הדירות האלה כי אנשים חוששים מריחות ומרעש. בכל מקרה, במיקום הזה אין משמעות אם אנחנו בראשון-לציון או בנס-ציונה. הפרויקט נמצא על מחלף, ואנשים יבואו גם מתל-אביב".

- איך מתכננים באזור שכולו בנייה חדשה? יש קונטקסט?

אמיר: "קונטקסט זה לא לעשות בהכרח את הצפוי. מהיום הראשון אנחנו הבנו שזה לא פרויקט פרדסנות, או חממות פרחים, הרגשנו שאנחנו צריכים לעשות משהו מיוחד".

- היה לכם קונספט עיצובי/אדריכלי?

אמיר: "בשונה מהעיצוב המקובל של מרכזים מסוג זה - בדרך-כלל מבנה נמוך ומאורך לקניון ומעליו או לידו מגדל משרדים, כל אחד בעיצוב שונה - במרכז ראשונים המגדל נראה כמו הקניון, שכאילו הועמד במאונך, והקניון כאילו נהפך המגדל במאוזן.

"לפתרון של חיבור ה'פלטה' עם המגדל, הגענו תוך דיאלוג עם דוד עזריאלי. אנחנו באי תנועה מוקף כבישים ולכן עניין הניראות היה חשוב, רצינו לייצר אייקון.

"הקונספט הוא שאין כאן כמעט קווים ישרים, אלא מעין קיפולי אוריגמי. שפת הקמטים, החריצים האלכסוניים והשבירות הזוויתיות מתבטאת לא רק בחיפוי משולשי האלומיניום הלבן העוטף את המבנה כשמיכה מכל צדדיו, אלא זורמת גם פנימה: למבואות הכניסה הגבוהות, לטופוגרפיה של מפלסי המסחר ועד לגג הקניון".

- ניכר שהייתה כאן השקעה עצומה בעיצוב של החזיתות, וגם של הפנים. זה משתלם? הציבור יעדיף לבוא לקניון מרוחק אך מעוצב?

אמיר: "אנשים מחפשים עיצוב, איכות, ולכן היזמים משקיעים בנושאים האלה. אנשים באים בשביל חוויה, בשביל האסתטיקה. זה התפקיד שלנו".

אסף: "המושג שליווה אותי היה oneness, כלומר כוליות. זה מושג שקשור בין היתר למכנסי הסקיני ג'ינס של מעצב האופנה הדי סלימן, כלומר, מעטפת מאוד הדוקה. המושג הזה בא לידי ביטוי בתפיסה שלנו החומרית וגם הצורנית. הקפדנו מאד שבחזיתות יהיה שימוש רק בשני חומרים, זכוכית ואלומיניום. צמצום החומרים מחזק את הדגש למבנה אחיד ושלם. המעטפת היא סוג של שמיכה פיזית וקונספטואלית שהגדירה את החוקים, כמו בקולנוע".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה