גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר מעלה גלובסקאן: יוקר המחיה - האתגר החברתי המוביל

הציבור הישראלי מאמין יותר לתקשורת מאשר לממשלה ■ 85% מהציבור מצפים מיצרניות המזון והמשקאות להביא בחשבון יותר את בריאות ואיכות המרכיבים במוצר, גם על חשבון המחיר

צעירים ישראלים בשדרות רוטשילד, במחאה החברתית נגד יוקר המחיה ב-2011 (צילום: רויטרס)
צעירים ישראלים בשדרות רוטשילד, במחאה החברתית נגד יוקר המחיה ב-2011 (צילום: רויטרס)

סקר מעלה גלובסקאן 2017 שפורסם היום (ב') מחדד את התחושה כי הסוגיות הכלכליות-חברתיות נעשו הבעיות החשובות ביותר הניצבות בפני מדינת ישראל, וכי ערך האחריות החברתית של עסקים נעשה מרכזי בשיקולי הצרכנים.

גלובסקאן הוא מכון מחקר בינלאומי, העורך את הסקר ב-30 מדינות. סקר זה, המשותף לארגון מעלה וגלובסקאן, מתקיים בשנה הרביעית ברציפות.

בין הממצאים הבולטים מהסקר: הציבור הישראלי מאמין יותר לתקשורת והעיתונות, שזוכה ל43% מאמון הציבור, לעומת הממשלה הזוכה ל-40% (ירידה של 5% ביחס לשנה שעברה).

הסוגיות הכלכליות-חברתיות ממשיכות להטריד את הציבור הישראלי: 54% מהציבור סבורים כי יוקר המחיה הוא האתגר החברתי המוביל. כמו כן, 85% מהציבור מצפים מיצרניות המזון והמשקאות להביא בחשבון יותר את בריאות ואיכות המרכיבים במוצר על חשבון המחיר.

הסקר ערך לראשונה שאלות על צרכנות חברתית של הציבור, ולפי הממצאים, מתחזקת המגמה של הציבור המבין את כוחו הצרכני וצריכה חברתית. 

עוני עניים דוח העוני / צלם תמר מצפי

אתגרים חברתיים: יוקר המחיה מוביל

לפי תוצאות הסקר, יוקר המחיה ממשיך להיות האתגר החברתי המוביל המטריד את הישראלים עם 54%, ולצידו סוגיות חברתיות כמו לחיות בכבוד בגיל מבוגר עם 45%. בנוסף, 44% רואים דווקא בשירותי הבריאות כנושא משמעותי, ואילו 43% סבורים כי איכות החינוך לילדי ישראל דורשת טיפול.

אמנם סוגיית השוחד והשחיתות נמצאו בסדר היום התקשורתי, אך רק 35% דירגו אותה כחשובה ביותר. סוגיית הפרטיות באינטרנט משמעותית ל-24% מהישראלים.

עוד עולה מהסקר כי הישראלים רואים בפתרון סוגיות כלכליות-חברתיות את המפתח לאיכות חיים. 43% מהציבור ענו כי טיפול ביוקר המחיה, יחד עם 33% שהעידו כי ביטחון תעסוקתי והכנסה גבוהה - יביאו לחיים טובים.

הסכסוך הישראלי-פלסטיני פחות מטריד את הישראלים, ורק 12% רואים בפתרון מדיני עם הפלסטינים כדבר החשוב ביותר לאיכות חיים. כמו כן, 60% מהציבור הישראלי תולה בחברות הגדולות השפעה מהותית על תרומה לחיים טובים. 

אמון הציבור: התקשורת עקפה את הממשלה, לא מאמינים לאו"ם

הסקר בדק את מידת האמון הציבורי בגופים שונים. מי שנהנה מהתמיכה המרכזית ביותר הן ארגוני המחקר המדעיים והאקדמיים, שמובילים את הרשימה עם 70%. ארגוני חברה וסביבה זוכים ל-68%.

נראה כי הציבור הישראלי ממשיך לשמוע בעצת חבריו, והרשתות החברתיות זוכות לאמון רב של-54%. התקשורת עוקפת את הממשלה במידת אמון הציבור עם 43%, לעומת 40% בממשלה.

הסקטור העסקי ממשיך לעלות ברמת האמון: החברות הישראליות הגדולות זוכות השנה לאמון ברמה של 41% - מעט יותר מההמשלה ובמגמה של עלייה דרמטית ביחס ל-2014, שבה זכו ב-25% אמון בלבד. האו"ם ממשיך לזכות למידת אמון נמוכה ורושם ירידה של 3% לעומת השנה שעברה, עם 17% בלבד.

עמדות הציבור כלפי הבעיות החשובות ביותר הניצבות בפני המדינה: 36% השיבו כי ביטחון הוא הסוגיה החשובה ביותר.

סוגיות כלכליות-חברתיות

הסקר בחן את עמדות הציבור לגבי הבעיה החשובה ביותר הניצבת בפני המדינה. 36% השיבו כי סוגיית הביטחון היא הבעיה החשובה ביותר הניצבת בפני המדינה. אולם, רק 5% רואים בסכסוך הישראלי-פלסטיני בעיה משמעותית. במכלול, היקף ההתייחסות לבעיות חברתיות גבוה מההתייחסות לסוגיות הביטחוניות:

20% השיבו כי הנושא הכלכלי-חברתי הוא החשוב ביותר, עלייה של 9% לעומת השנה הקודמת. בנוסף, 13% השיבו כי פערים בעם ובאוכלוסייה מהווים בעיה - נושא זה נמצא בהתחזקות ועולה מדי שנה: ב-2014 רק 4% ציינו בעיה זו כמרכזית. 8% רואים במצב הדיור אתגר, ויוקר המחיה זכה ל-7%.

בנוסף, נרשמה עלייה באי-האמון במנהיגות, שעלתה ל-8% לעומת 5% בשנה שעברה. מעמדה של ישראל בעולם מעסיק רק אחוז בודד מהציבור הישראלי.

אמון הציבור בסקטורים במשק

השנה מדדו לראשונה בסקר את מידת האמון בחברות מסקטורים שונים: התעשיות הביטחוניות הישראליות זוכות לדירוג גבוה (61%), חברות כרטיסי האשראי (37%), יצרניות מוצרי צריכה (30%), חברות פיננסים המנהלות קרנות פנסיה (19%) וחברות כבלים ולוויין (15%). חברות ההיי-טק זכו ל-45%, וחברת החשמל עם 37%.

מידת האמון הנמוכה שניתנה ביותר בסקטורים במשק ניתנה לחברות הבנייה עם 14% בלבד. חברות הכבלים והלוויין קיבלו רק עם 15%, וחברות קידוחי הגז - 16%. 

ציפיות הציבור מהסקטורים במשק 

ציפיות הציבור מהסקטורים במשק הוא לקיים את המטרות שלשמן הן מתקיימות. השאלות הן שאלות פתוחות, כלומר המשיבים מתבקשים לציין מהם לדעתם הנשואים הדורשים התייחסות של כל סקטור.

בסקטור התעשייה הביטחונית מצפה הציבור לטפל בחידושים, פיתוחים ושיפור אמצעי לחימה עם 41%. 36% מהציבור מצפים מחברות ההיי-טק לפתח פיתוחים למען איכות חיים וביטחון. רק 9% רואים בהם מקור ליצירת מקומות עבודה בישראל, ופחות מאחוז רואים בתשלום מס למדינה נושא משמעותי, ירידה של 3% משנה שעברה.

מיצרניות המזון והמשקאות הציבור מצפה למרכיבים בריאים במוצרים (60%), עלייה של 15% משנה שעברה. 

בסקטור הבנקים גובה העמלות ממשיך להטריד את הישראלים, ונרשמת עלייה של כ-10% בנושא גובה העמלות כנושא מרכזי שיש לטפל בו. בנוסף, נרשמה עלייה של 15% בחשיבות תנאי ריביות ואשראי עומד על 26% לעומת 11% בשנה שעברה.

מחברות המנהלות את קרנות הפנסיה מצפים רק 16% לדמי ניהול נמוכים כנושא שיש לטפל בו. 30% השיבו כי הוגנות ואמינות וטובת הלקוח הוא הנושא המרכזי, לצד ניהול סיכונים אחראי ונבון שעמד על 31%. 

בסקטור רשתות המזון נרשמה ירידה בחשיבות הטיפול ביושרה והגינות כלפי הצרכן, והנתון עומד על 7.2%. בעוד 65% עדיין רואים במחירים, עלויות לצרכן ומבצעים כסוגיה חשובה הדורשת טיפול.

צרכנות חברתית 

לראשונה בסקר מעלה גלובסקאן נערכו שאלות על צרכנות חברתית של הציבור. חמישית הציבור אמרו כי הם תגמלו חברה שהתנהגה באחריות חברתית. אחד מארבעה העיד כי "העניש" חברה שלא פעלה כחברה עם אחריות תאגידית.

החברות שזכו לצרכנות חברתית מתגמלת הן רשתות שיווק וחברות המזון עם 48%. הסיבות העיקריות שהיוו את לב ההחלטה של הציבור לגמול לחברה הן תרומה לקהילה (42%), שירות איכותי עם 29% ומחיר הוגן עם 22%. יחס טוב לעובדי החברה כשיקול צרכני זכה ל-7% בלבד.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים