גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מימון המונים: מהיום כל אחד יכול להשקיע ב"סטארט-אפ ניישן"

דעה: התקנות שאושרו לאחרונה מביאות עימן בשורה משמעותית ומרעננת לחברות, למשקיעים ולכלכלה הישראלית ● שוק מימון ההמונים בעולם צומח באופן אקספוננציאלי, וסביר להניח שגם בישראל השוק יצמח בקצב דומה

בשבועות האחרונים נחשפנו לעסקת מכירת מובילאיי לאינטל תמורת סכום דמיוני של כ-15 מיליארד דולר במזומן, ולמרות שלרובנו לעסקה זו לא תהיה כנראה השפעה ישירה על רמת חיינו, הרגשנו גאווה ישראלית ושמחנו בהצלחתם של בעלי המניות העיקריים, המיליארדים הישראלים החדשים, ובהצלחתם של חלק מעובדי החברה ומשקיעיה הקטנים שהפכו בן לילה למיליונרים והצטרפו ללא מעט מיליונרים ישראלים וחברות שעשו אקזיט יפה תחת שמי הסטארט-אפ ניישן.

עסקת מובילאיי אמנם חריגה בגודלה ומתרחשת לעיתים נדירות ואף סביר להניח כי סיכוייו של האזרח הקטן, או גברת כהן מחדרה, להצטרף לגל המיליארדרים החדש, נמוך מאוד. עם זאת, יש לזכור שלצד עסקאות האקזיט הפנומנלית בנות תשעת האפסים אחרי הפסיק - כדוגמת מובילאיי ו-Waze - שוק ההיי-טק הישראלי ממשיך לייצר בכל שנה לא מעט מיליונרים חדשים, על חלקם אנחנו שומעים יותר ועל חלקם פחות. הצלחת האקזיטים של תעשיית ההיי-טק הישראלית הייתה שמורה רק לקהילה אקסקלוסיבית, בעיקר קרנות ההון סיכון בארץ ובחו"ל לצד רשימה מצומצמת של אנג'לים.

כך או כך, סביר להניח שהתעשייה רק תלך ותגדל - ותמשיך מן הסתם להעשיר את הגופים הללו.

פרק חשוב

אולם, בשבוע שעבר נרשם פרק חשוב בהיסטורית עולם ההיי-טק והשקעות ההון סיכון, הן ברמת המשקיעים והן ברמת היזמים והחברות.

אישור התקנות למימון המונים מבוסס הון, שנתבשרנו עליו משולחנה של ועדת הכספים של הכנסת, יאפשר סוף סוף גם לגברת כהן מחדרה להשקיע בחברות סטארט-אפ מעניינות שחלקן יתורגמו בסופו של דבר לאקזיט מוצלח.

אומת הסטארט-אפ עושה זאת אמנם מעט באיחור בהשוואה למהפכה העולמית הקשורה למימון המונים מבוסס הון, אך עם אישור התקנות כאמור, מצטרפת גם ישראל למהפכת מימון ההמונים מבוסס הון - אשר התרחשה בשנים האחרונות במרבית המדינות המערביות החשובות, לרבות ארצות-הברית שהשלימה בשנת 2016 את השלב השלישי והחשוב של חוק ה-Jobs Act בכל הקשור ל-Equity Crowdfunding.

לשמחתנו, מדינת ישראל כמו מדינות רבות מערביות אחרות הבינה שכדי להניע את קטר המשק הישראלי יש לבצע התאמות רגולטוריות ולקבוע חוקים ותקנות שונים לצד הקצאת משאבים לחברות טכנולוגיה בדמות המדען הראשי ודומיו כדי לעודד את תעשיית ההיי-טק. ואכן תקנות אלה משלימות את המנגנון שנקבע בחוק ניירות ערך, כפי שתוקן במסגרת הצעת החוק לקידום השקעות בחברות ציבוריות הפועלות בתחום ההיי-טק אשר אושרה בכנסת בסוף שנת 2015.

את מימון ההמונים הכרנו עד היום בעיקר מגופים כמו קיקסטארטר, אינדיגוגו ודומיהם, בצורת מימון המונים מבוסס מוצר (דוגמת דיסק, ספר וכד') או מבוסס תרומות (דוגמת קמפיין התרומות שבוצע לאחרונה באמצעות מימון המונים להצלת קבוצת הפועל ת"א).

התקנות החדשות שאושרו מהוות קפיצת מדרגה משמעותית בנושא מימון ההמונים ומאפשרות את התקיימותו של השלב המתקדם והחשוב יותר באבולוציה של מימון ההמונים בדמות "מימון המונים מבוסס הון". כך שלראשונה כל אחד יוכל יהיה להשקיע בחברות וביזמים בהם הוא מאמין ולא רק לקבל או לקנות מוצר עתידי של החברה אלא ממש להיות בעל מניות בחברה בה הוא מאמין ובה החליט להשקיע את כספו.

מצד משקיעי ההמון, התקנות מהוות פריצת דרך משמעותית בכל הקשור לדמוקרטיזציה האמיתית של השקעות הציבור בתמורה להנפקת מניות בחברות המושקעות. החל מכניסתן של התקנות לתוקף, כל אדם יוכל להחליט היכן להשקיע את כספו הפנוי (במגבלות התקנות, לדוגמא, סכום ההשקעות המירבי לתקופה של שנה למשקיע בודד שהכנסתו השנתית אינה עולה על סך של 350 אלף שקל לא יעלה על סך של 20 אלף שקל), ולקבל בתמורה מניות בחברה המושקעת.

מצד החברות, מדובר במהפכה של ממש, החל ממועד כניסתן לתוקף של התקנות, חברות סטארט-אפ תוכלנה לגייס סכומים משמעותיים (סכום שיכול להגיע עד לסך של 6 מיליון שקל לחברה בתקופה של שנה) בתמורה להנפקת מניות או אגרות חוב בחברה וזאת ללא צורך בפרסום תשקיף לציבור, עובדה אשר עד היום הרחיקה חברות ויזמים רבים עקב העלויות המשמעותיות הכרוכות בפרסום תשקיף ודרישות הנוספות הנלוות לחברה ציבורית.

כפי שהגדיר זאת יו"ר הרשות לניירות ערך פרופ' שמואל האוזר, אשר היה ממובילי המהלך לחקיקת התקנות למימון ההמונים "מדובר בבשורה חדשה ומשמעותית לחברות ההיי-טק, תקנות מימון המונים יאפשרו להגשים חלומות של יזמי היי-טק במדינת הסטארט-אפ, התקנות מהוות נדבך נוסף למהלכים שתכליתם הורדת עלויות רגולטוריות ובהם הקלות לחברות קטנות, הקלות לחברות בהנפקות חדשות, תמריצי מס ועוד."

בנוסף, חשוב גם לציין, כמובן, את ההשפעה החיובית באישור התקנות על התרומה הכלכלית הכללית הצפויה למשק הישראלי. בין השאר, הגדלת שיעור המועסקים ומניעת הברחת עובדים איכותיים לחו"ל עקב יכולתן של החברות לגייס יותר השקעות ובכך להעסיק יותר עובדים (לא לחינם החוק האמריקאי למימון המונים נמצא תחת כותרת ה-Jobs Act), ואכן הנתונים מראים שבפרק הזמן הקצר שהצטבר ממועד אישור החוקים למימון המונים במדינות המערביות ישנה השפעה משמעותית וחיובית על כלכלתן של אותן מדינות.

יש גם חסרונות

לצד היתרונות הרבים המוזכרים לעיל, יש כמובן לזכור גם את החסרונות הכרוכים במימון המונים. מצד משקיעי ההמון, בעיקר חוסר יכולתם של משקיעי ההמון לבחון את החברה באופן יסודי ולבצע לה בדיקת נאותות מעמיקה.

התקנות מנסות להתמודד עם בעייתיות זו, בין השאר, בדרך של הקטנת סיכוני המשקיעים באמצעות הגבלת סכומי ההשקעה לכל משקיע. בנוסף ישנן הטבות במקרה של משקיע מוביל לצד השקעת ההמון, או במקרה של קבלת אישור מהמדען הראשי מהחברה, אשר מאפשרים למשקיעי ההמון קבלת אינדיקציות חיוביות בנוגע לטיב ההשקעה והחברה המושקעת.

מצד החברות החסרונות הקיימים הם מגבלות סכומי הגיוס, בהשוואה לגיוס מהבורסה ובחשיפת החברה להמון. בנוסף, יש לזכור שמימון המונים מבוסס הון לא מתאים לכל חברה, גיוס מסוג זה מתאים בעיקר לחברות המשווקות מוצרים ללקוח הסופי (business to customer) BTC, זאת לאור העובדה שמשקיעי ההמון מתחברים אל החברה בעיקר מהמקום הרגשי ומהסתמכותם על חוכמת ההמונים המשקיעים לצדם.

הצלחת או אי הצלחת התקנות למימון המונים שאושרו, תיבחן בשנים הקרובות ותושפע בעיקר מטיב החברות המגייסות ומיכולתן להראות החזרי השקעה טובים למשקיעים. יתרמו לכך מן הסתם גם נתוני המשק הכלכליים הכוללים נכון להיום ריבית נמוכה ובורסה חלשה.

כך או כך, ממבט על הנעשה בשוק מימון ההמונים באירופה בשנים האחרונות ועל ארה"ב בשנה האחרונה, עולה כי שוק מימון ההמונים צומח באופן אקספוננציאלי. סביר להניח שגם בישראל שוק זה יצמח באופן דומה, והתקנות שאושרו מביאות עימן בשורה משמעותית ומרעננת לחברות, למשקיעים ולכלכלה הישראלית.

■ הכותב הוא רואה חשבון ומשפטן, שותף בקרן למימון המונים. השתתף בניסוח התקנות למימון ההמונים. 

לכל כתבות המדור השקעות המונים>>

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום