גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב נגנב לאחר "הפקרתו"? לא בטוח שתקבל פיצוי

נהגת שנתקעה עם רכבה הופתעה לגלות כי בזמן שבו הייתה אמורה להמתין לגרר, נגנב רכבה ■ אדם שרכבו נגרר ע"י הרשות המקומית, ספג מהלומה נוספת כשרכבו נגנב מהחניון ■ בשני המקרים ביהמ"ש לא ריחם על הנהגים

רכב נטוש/ צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
רכב נטוש/ צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תופעת גניבת הרכבים אינה תופעה חדשה, ולצערנו היא פוקדת רבים. ככל שקיימת פוליסת ביטוח רלוונטית, המבוטח צפוי לקבל תגמולי ביטוח בגין אירוע הגניבה. אפשר רק לתאר כיצד ירגיש מבוטח אשר יגלה כי אינו זכאי לתגמולי ביטוח בגין אירוע בו נגנב רכבו. בכתבה זו נציג אירועים לא שגרתיים של גניבת רכב, תוך הכוונה כיצד מומלץ לפעול על-מנת שלא תישלל הזכאות לתגמולים.

באחד הימים נסעה ע' ("התובעת") ברכבה, אשר היה מבוטח בפוליסת ביטוח צד ג'. בסמוך לצומת בת אל נתקע רכבה של התובעת, והיא נאלצה להזמין שירותי גרירה ופנתה לחברה המספקת שירותי גרירה ללקוחותיה של המבטחת ("החברה").

לטענת התובעת, הרכב נתקע בסמוך לשעה 10 בבוקר, והגרר שהוזמן לא הגיע עד לשעה 15:15. בשעה זו חזרה התובעת למקום שבו נתקע הרכב וגילתה לתדהמתה כי הרכב נגנב.

בכתב התביעה שהוגש לבית המשפט טענה התובעת, כי החברה התרשלה בכך שלא הגיעה לרכב בתוך 3 שעות, בהתאם לתנאי הפוליסה. לפיכך, טענה, על החברה ועל המבטחת לפצות אותה בגין ערך הרכב.

החברה והמבטחת טענו כי על-פי הפוליסה, המקום שבו נתקע הרכב הוא אזור בעל סיכון ביטחוני. הפוליסה קובעת כי במקרה כזה על הגרר להגיע למקום לא יאוחר מ-5 שעות משעת ההזמנה.

עוד נטען כי הגרר הגיע בפועל למקום הרכב בשעה 13:20, דהיינו תוך 5 שעות משעת ההזמנה. לכן, לא הייתה כל התרשלות במקרה דנן.

בנוסף נטען כי הוראות הפוליסה קובעות מפורשות כי האחריות לשמירת הרכב, עד להגעת הגרר, מוטלת על כתפי המנוי/המבוטח, והחברה פטורה מכל נזק שייגרם עד הגעת הגרר. מאחר שבמקרה זה עזבה התובעת את רכבה במקום שבו הוא נתקע, ולא המתינה לגרר כמתחייב וכמצופה, נטען כי אין מקום לחייב את החברה ואת המבטחת בתוצאות האירוע.

בית המשפט בחן את העדויות וקבע תחילה כי הוא מקבל את גרסת התובעת, לפיה הגרר לא הגיע למקום הרכב בתוך 5 שעות מרגע הזמנתו. לדבריו, בעוד עדות התובעת בעניין זה הייתה אמינה ואחידה, עדות החברה הייתה לא הגיונית ולא נתמכה בראיות נוספות.

יחד עם זאת, בית המשפט עיין בפוליסה והדגיש כי על-פי הוראותיה, כל נזק שייגרם לרכב עד הגעת שירותי הדרך מוטל על המנוי (במקרה זה על התובעת). לפיכך, על התובעת להראות כי בזמן שחיכתה לגרר היא המתינה בסמוך לרכב. בהקשר זה העידה התובעת כי מיד לאחר שהיא הזמינה את הגרר מהחברה (בסמוך לשעה 10 בבוקר) היא עזבה את המקום ולא נשארה כלל ליד רכבה.

בית המשפט הוסיף כי במקרה זה קיים קושי להוכיח את המועד המדויק של גניבת הרכב, והדבר נובע מהתנהלות הדדית הן של התובעת והן של החברה. הודגש כי הנטל להוכיח את העובדות המהוות את עילת התביעה מוטל על התובעת. התובעת לא הוכיחה כי הרכב נגנב בתוך פרק הזמן שבו ניתן היה להטיל אחריות על החברה ועל המבטחת, דהיינו באותו פרק זמן שהגרר היה צריך להגיע.

לאור כל זאת נדחתה התביעה (בית משפט השלום, ירושלים 65736-12-15).

חגיגת יום העצמאות

בשנת 2013 ביצעה עיריית בת-ים ("הנתבעת") הכנות לרגל חגיגות יום העצמאות. הנתבעת פנתה למשטרת ישראל על-מנת להוציא אישורים לקיום החגיגות. משטרת ישראל הציבה בפני הנתבעת מספר תנאים, כאשר אחד מהם היה פינוי רכבים מצירים ראשיים בעיר לצורך שמירה על הסדר הציבורי וביטחונו.

ב' ("התובע") התגורר באחד הרחובות שהנתבעת נדרשה לפנות רכבים ממנו. בערב יום העצמאות החלה הנתבעת לפנות רכבים מאותם צירים מרכזיים, וביניהם גם את רכב התובע. פינוי הרכבים נעשה לאחד החניונים המצויים בשטח הנתבעת.

התובע טען כי לאחר יום העצמאות הוא התייצב במשרדי הנתבעת, ושם נמסרו לו לראשונה פרטים אודות מקום הימצאו של הרכב. התובע הוסיף כי בסמוך לאותו מועד הוא נסע לחופשה בחו"ל, ומאחר שהניח כי הרכב מצוי במקום בטוח, תחת השגחה ופיקוח של הנתבעת, הוא התייצב בחניון בשבוע שלאחר גרירתו.

נטען כי עקב תקלה במערכת החשמל של הרכב, לא הצליח התובע להניע אותו. התובע הותיר את הרכב בחניון, במטרה לקרוא לבעל מקצוע שיסייע בהנעת הרכב. התובע שב למחרת אותו היום לחניון וגילה כי הרכב לא נמצא. בשלב זה פנה התובע לנתבעת על-מנת לברר האם הרכב נגרר בשנית. משנענה בשלילה, הבין התובע שהרכב נגנב מהחניון.

התובע ציין כי הרכב שימש אותו לפרנסתו ובמועד האירוע הכיל סחורה רבה בשווי אלפי שקלים. התובע הגיש תלונה במשטרת ישראל וכן פנה לנתבעת במכתב ובו פירט את כל פרטי האירוע. התובע ציין כי הוא רואה בנתבעת כאחראית הבלעדית לגרירת הרכב וגניבתו.

בתוך כך ביקש התובע לקבל פיצוי כספי מהנתבעת בשווי הרכב ותכולתו. הנתבעת דחתה את בקשתו של התובע, ולכן הוגשה התביעה לבית המשפט.

בכתב התביעה נטען כי הנתבעת אחראית לגניבת הרכב, כאשר, בין השאר, גררה אותו ללא ידיעתו של התובע וללא הסכמתו. לטענתו, הרכב חנה במקום שלא הפריע לקיום אירועי יום העצמאות. לפיכך התרשלה הנתבעת בעצם החלטתה הלא חוקית לגרור את הרכב, ובכך שהחנתה אותו בחניון פתוח, ללא כל שמירה וללא ביטוח. מאחר שהנתבעת פעלה כאמור, הרי שהיא לקחה על עצמה את האחריות לכל נזק שייגרם לרכב, לרבות גניבתו.

הנתבעת טענה להגנתה כי בטרם החלה בהליכי פינוי הרכבים, היא חילקה מנשרים אודות האמור. הנתבעת הוסיפה כי אין ברשותה חניוני גרירה כפי שיש לרשויות מקומיות אחרות, והחניון אליו פונה הרכב אינו חניון גרירה מוסדר, אלא חניון העומד ללא עלות לרשות הציבור. עוד נטען כי החניון אינו "שטח הפקר", כטענתה של התביעה.

הנתבעת טענה כי הציבה אבטחה מטעמה בחניון החל מתחילתן של חגיגות יום העצמאות ועד לסיומן. עוד נטען כי אין כל קשר סיבתי בין גרירת הרכב לבין האירוע. לבסוף נטען כי התובע ראה את הרכב בחניון, ולא ברור מדוע החליט להשאירו שם, עת הוא עמוס בסחורה. נדמה כי התובע הוא שהתרשל ולא פעל להקטין את נזקו. הנתבעת אינה אחראית לתוצאות האירוע.

בית המשפט ניתח את הראיות וקבע כי לתובע ולנתבעת יש אחריות משותפת, ושווה לתוצאות האירוע. נקבע כי למרות שלנתבעת יש סמכות בחוק לפנות רכבים בנסיבות מסוימות, לא הוכח כי היא חילקה מנשרים לתושבים. בנוסף, הנתבעת לא הוכיחה כי הוצבה שמירה על הרכבים בחניון.

בית המשפט ציין כי מצופה היה מהנתבעת, שהיא רשות מקומית, לנקוט אמצעים סבירים שיבטיחו כי רכוש הפרט שהופקע על-ידה יושב לבעליו.

עוד נקבע כי כאשר התובע הבין שהרכב מצוי בחניון פרוץ, ולא דאג להוציאו, הוא תרם בכך תרומה משמעותית להתממשות הסיכון של גניבת הרכב.

לאחר דיון בסוגיית הנזק נפסק לזכות התובע פיצוי בסך 7,000 שקל בלבד (בית המשפט לתביעות קטנות, תל-אביב 1191-10-13).

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע-הדר ושות' ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח.

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; רב בריח מזנקת ב-10%, אמות משילה 4%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"