גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הממשלתיות: עדיפות למתקנים סולאריים

במסגרת מהלך משולב של משרד האנרגיה ורשות החברות קיבלו השבוע כל החברות הממשלתיות מכתב המעודד אותן להתייעל אנרגטית יצרני החשמל הפרטיים טוענים שההתייעלות האנרגטית נדונה לכישלון, ולכן יש לאפשר להם הקמת תחנות כוח בהספק 6,200 מגה-ואט /

משרד האנרגיה ורשות החברות החלו לקדם מהלך משותף להתייעלות אנרגטית בחברות הממשלתיות, במטרה להביא אותן לחיסכון של עד 20% בצריכת החשמל. במסגרת זאת הודיע לאחרונה מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, לחברות הממשלתיות, כי המשרד יממן באופן מלא סקרי אנרגיה בתחומיהן, כדי לבחון את פוטנציאל ההתייעלות האנרגטית שלהן.

במקביל שלח יו"ר רשות החברות, אורי יוגב, מכתב בנושא לחברות, בו הוא קורא להן לקדם את החלטות הממשלה על הפחתת צריכת החשמל ב-17% עד 2030 ולעמידה ביעד של 10% חשמל ממקורות מתחדשים עד 2020. בלב המכתב מנסה יוגב לעודד את החברות להתקין על גגות ושטחים שברשותן מתקנים סולאריים בשיטת מונה נטו.

לאחר סקירה קצרה של החלטות הממשלה בנושאי הפחתת פליטות מייצור אנרגיה, מפרט יוגב את המשמעויות הכספיות של התקנת מתקנים סולאריים. השורה התחתונה של דבריו היא תשואה של 840%-1,227% על ההון, בתסריט שבו החברות מממנות 20% מהמתקנים ממקורותיהן והיתר בהלוואות. יוגב מציין כי הכלכליות של המתקנים נובעת בין השאר מכך שתעריף החשמל שמשלמים גופים גדולים נקבע לפי שעות שיא ושפל, כאשר בשיא מגיע המחיר עד 1.23 שקל לקוט"ש.

על פי התחשיב שמציג יוגב, עלות כל קילו-ואט מותקן היא 4,000 שקל, עם משך חיים של 25 ועלות שנתית לתחזוקה וביטוחים של 100 שקל. ירידת יכולת הייצור השנתית המחושבת היא 0.5%, אף שהמסמך מציין כי מדובר בהנחת עבודה מחמירה, ובמציאות שחיקת יכולת הייצור יכולה לעמוד גם על 0.1%. פאנלים בהספק קילו-ואט תופסים 10-15 מ"ר ומייצרים 1,750 קילו-ואט שעה במחיר של 46-56 אגורות לקוט"ש.

"ניתן לראות שטווח הרווח הנקי למ"ר הוא בין 502 שקל למ"ר ל-1,061 שקל למ"ר על השקעה של 4,000 שקל!!", כתב יוגב בהתלהבות. דבריו של יוגב, אגב, נכתבו עוד טרם התברר כי המכרז הסולארי החדש שנסגר החודש יספק למשק חשמל במחיר של 19.9 אגורות לקוט"ש - המחיר הנמוך ביותר הניתן כיום על ידי יצרני חשמל בכל הטכנולוגיות.

"לפי תוצאות החישוב לעיל", ממשיך יוגב, "כל 1,000 דונם פנוי עשוי להניב רווח נקי שבין 502,420 אלף שקל ל-1.06 מיליון שקל. ניתן לבצע פרויקטי אנרגיה בשיטת PFI, שאחד ממאפייניה הוא מימון זר בשיעור גבוה. במקרה כזה, הפרויקט צפוי להניב תזרים חיובי כבר מתחילתו".

בהתחשב בכך שכיום יש מכסה פנויה של 600 מגה-ואט לחשמל סולארי במנגנון מונה נטו - לצריכה עצמית והעברת עודפים לרשת בתמורה לחשמל זול בעת הצורך - ממליץ יוגב לחברות הממשלתיות לבצע עבודת מטה למיפוי וזיהוי פוטנציאל המתקנים הפוטו-וולטאיים בשטחים מתאימים שברשותם.

פעילות מואצת במגזר הפרטי

במסגרת המהלך של רשות החברות ומשרד האנרגיה שלח לפני חודש מנהל תחום אכיפה ופיתוח במשרד, דודו ויצמן, מכתב לחברות, בו הוא מבקש מהן להגיש לו עד 21 במארס את דוחות צריכת האנרגיה שלהן ל-2015, כדי שהמשרד יוכל לתעדף את החברות שבהן פוטנציאל ההתייעלות גדול במיוחד. עד כה נענה לקריאה רק מיעוט מקרב החברות, ומהמשרד נמסר כי לאחר איסוף המידע המלא יידרשו כמה שבועות כדי לנתח אותו ולהגיע למסקנות.

מהלך ההתייעלות האנרגטית בחברות הממשלתיות הוא המשך לתוכנית ההתייעלות שהציג המשרד לפני חודשיים, הכוללת בין השאר מענקים בסך 300 מיליון שקל לפרויקטים בתחום. במהלך השנה שעברה מימן המשרד בשיתוף פעולה עם משרד הפנים סקרי התייעלות אנרגטית ל-55 רשויות מקומיות, ובשנה הקרובה ימומנו סקרים ב-16 רשויות מקומיות ערביות.

במקביל לקידום מהלכי ההתייעלות במגזר הציבורי, מדווח המגזר הפרטי באופן שוטף על מהלכי התייעלות אנרגטית במפעלים ובמוסדות, בהשקעות של מיליוני שקלים. היום דיווחה חברת וורטקס אנרגיה על חוזה לביצוע התייעלות אנרגטית במלון מלכת שבא באילת, שבמסגרתו היא תתקין במלון מערכות חימום חדשניות. בעשור הקרוב יחסכו המערכות למלון כ-400 אלף שקל בשנה בצריכת גפ"ם וחשמל.

חברה אחרת בתחום היא SmarTap הישראלית, בניהול אסף שאלתיאל, שהמערכת שפיתחה בשיתוף אינטל ואמזון הותקנה במלון שרתון תל אביב, והביאה לחיסכון של 30% בצריכת המים ו-8% בצריכת חשמל. המערכת אוספת נתונים על מערכת המים, כמו לחצים, טמפרטורה וספיקה, ומאפשרת שליטה בכל אלה לשם שימוש אופטימלי והפחתת בזבוזים.

חברה ישראלית נוספת העושה חיל בתחום ההתייעלות האנרגטית היא Grid4C, שנוסדה ומנוהלת ד"ר נועה רושין-רמיני, הפועלת מיוסטון טקסס ונחשבת למובילה בתחום ניתוחי ביג דאטה וביצוע אופטימיזציות להולכה וצריכת חשמל. החברה הוקמה לאחר שרושין-רמיני כתבה אלגוריתם בהזמנת דליה אנרגיות, החוזה בדיוק רב את הצריכה החזויה של לקוחותיה ומאפשרת ייצור בכמות הנכונה, באמצעות כלים של 'האינטרנט של הדברים' (IOT) בדרך של מיליארדי קריאות של מיליוני מונים חכמים, הנעשות במרווחים של 15 דקות.

כיום עובדת החברה עם ספקי חשמל בארבע יבשות, ביניהם חברת החשמל הגדולה ביוסטון טקסס, ונותנת שירותים ליותר ממיליון בתי אב בארה"ב, המייעלים את צריכת החשמל הביתית שלהם. אחד היתרונות של הטכנולוגיה הוא היכולת לזהות אנומליות ברמת רגישות גבוהה, ולהתריע בפני לקוחות על מכשירי חשמל שאינם מתפקדים כהלכה, גם ברמת המכשיר הבודד בבית הלקוח. מחיר ההתייעלות, במקרה זה, הוא פגיעה מסוימת בפרטיות, והוא מותנה כמובן בהסכמת הלקוח מראש. לאחרונה נבחרה רושין-רמיני לאחת מ-20 הנשים המשפיעות בתחום ה-IOT בארה"ב.

הבוקר קרא פורום יצרני החשמל הפרטיים לשר האנרגיה לקדם הקמת תחנות כוח מונעות בגז בהיקף 6,200 מגה-ואט עד 2025, בהתבסס על גידול אפסי בייצור חשמל מתחדש ועל דברים שנכתבו בתוכנית ההתייעלות האנרגטית של משרד האנרגיה. על פי התוכנית, במצב של עסקים כרגיל תגדל צריכת החשמל ב-2030 ב-62% לעומת 2015, ותסתכם ב-96 טרה-ואט שעה. התוכנית מניחה כי עלות ביצוע ההתייעלות האנרגטית עד אז תהיה 24.3 מיליארד שקל, בעוד התועלת מההתייעלות תעמוד על 79.9 מיליארד שקל.

בפורום מתייחסים לכך כאל אישור לתחזיתם לצמיחת צריכת החשמל ב-3.8% בשנה בעשור הקרוב, משום שלא ניתן לסמוך על ביצוע ההשקעות הגדולות הנדרשות להתייעלות אנרגטית. "לאור זאת, אנו קוראים לממשלה להסיר בדחיפות את החסמים המונעים תכנון והקמת של תחנות כוח פרטיות", מסר יו"ר הפורום עמוס לסקר.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה