גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הממשלתיות: עדיפות למתקנים סולאריים

במסגרת מהלך משולב של משרד האנרגיה ורשות החברות קיבלו השבוע כל החברות הממשלתיות מכתב המעודד אותן להתייעל אנרגטית יצרני החשמל הפרטיים טוענים שההתייעלות האנרגטית נדונה לכישלון, ולכן יש לאפשר להם הקמת תחנות כוח בהספק 6,200 מגה-ואט /

משרד האנרגיה ורשות החברות החלו לקדם מהלך משותף להתייעלות אנרגטית בחברות הממשלתיות, במטרה להביא אותן לחיסכון של עד 20% בצריכת החשמל. במסגרת זאת הודיע לאחרונה מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, לחברות הממשלתיות, כי המשרד יממן באופן מלא סקרי אנרגיה בתחומיהן, כדי לבחון את פוטנציאל ההתייעלות האנרגטית שלהן.

במקביל שלח יו"ר רשות החברות, אורי יוגב, מכתב בנושא לחברות, בו הוא קורא להן לקדם את החלטות הממשלה על הפחתת צריכת החשמל ב-17% עד 2030 ולעמידה ביעד של 10% חשמל ממקורות מתחדשים עד 2020. בלב המכתב מנסה יוגב לעודד את החברות להתקין על גגות ושטחים שברשותן מתקנים סולאריים בשיטת מונה נטו.

לאחר סקירה קצרה של החלטות הממשלה בנושאי הפחתת פליטות מייצור אנרגיה, מפרט יוגב את המשמעויות הכספיות של התקנת מתקנים סולאריים. השורה התחתונה של דבריו היא תשואה של 840%-1,227% על ההון, בתסריט שבו החברות מממנות 20% מהמתקנים ממקורותיהן והיתר בהלוואות. יוגב מציין כי הכלכליות של המתקנים נובעת בין השאר מכך שתעריף החשמל שמשלמים גופים גדולים נקבע לפי שעות שיא ושפל, כאשר בשיא מגיע המחיר עד 1.23 שקל לקוט"ש.

על פי התחשיב שמציג יוגב, עלות כל קילו-ואט מותקן היא 4,000 שקל, עם משך חיים של 25 ועלות שנתית לתחזוקה וביטוחים של 100 שקל. ירידת יכולת הייצור השנתית המחושבת היא 0.5%, אף שהמסמך מציין כי מדובר בהנחת עבודה מחמירה, ובמציאות שחיקת יכולת הייצור יכולה לעמוד גם על 0.1%. פאנלים בהספק קילו-ואט תופסים 10-15 מ"ר ומייצרים 1,750 קילו-ואט שעה במחיר של 46-56 אגורות לקוט"ש.

"ניתן לראות שטווח הרווח הנקי למ"ר הוא בין 502 שקל למ"ר ל-1,061 שקל למ"ר על השקעה של 4,000 שקל!!", כתב יוגב בהתלהבות. דבריו של יוגב, אגב, נכתבו עוד טרם התברר כי המכרז הסולארי החדש שנסגר החודש יספק למשק חשמל במחיר של 19.9 אגורות לקוט"ש - המחיר הנמוך ביותר הניתן כיום על ידי יצרני חשמל בכל הטכנולוגיות.

"לפי תוצאות החישוב לעיל", ממשיך יוגב, "כל 1,000 דונם פנוי עשוי להניב רווח נקי שבין 502,420 אלף שקל ל-1.06 מיליון שקל. ניתן לבצע פרויקטי אנרגיה בשיטת PFI, שאחד ממאפייניה הוא מימון זר בשיעור גבוה. במקרה כזה, הפרויקט צפוי להניב תזרים חיובי כבר מתחילתו".

בהתחשב בכך שכיום יש מכסה פנויה של 600 מגה-ואט לחשמל סולארי במנגנון מונה נטו - לצריכה עצמית והעברת עודפים לרשת בתמורה לחשמל זול בעת הצורך - ממליץ יוגב לחברות הממשלתיות לבצע עבודת מטה למיפוי וזיהוי פוטנציאל המתקנים הפוטו-וולטאיים בשטחים מתאימים שברשותם.

פעילות מואצת במגזר הפרטי

במסגרת המהלך של רשות החברות ומשרד האנרגיה שלח לפני חודש מנהל תחום אכיפה ופיתוח במשרד, דודו ויצמן, מכתב לחברות, בו הוא מבקש מהן להגיש לו עד 21 במארס את דוחות צריכת האנרגיה שלהן ל-2015, כדי שהמשרד יוכל לתעדף את החברות שבהן פוטנציאל ההתייעלות גדול במיוחד. עד כה נענה לקריאה רק מיעוט מקרב החברות, ומהמשרד נמסר כי לאחר איסוף המידע המלא יידרשו כמה שבועות כדי לנתח אותו ולהגיע למסקנות.

מהלך ההתייעלות האנרגטית בחברות הממשלתיות הוא המשך לתוכנית ההתייעלות שהציג המשרד לפני חודשיים, הכוללת בין השאר מענקים בסך 300 מיליון שקל לפרויקטים בתחום. במהלך השנה שעברה מימן המשרד בשיתוף פעולה עם משרד הפנים סקרי התייעלות אנרגטית ל-55 רשויות מקומיות, ובשנה הקרובה ימומנו סקרים ב-16 רשויות מקומיות ערביות.

במקביל לקידום מהלכי ההתייעלות במגזר הציבורי, מדווח המגזר הפרטי באופן שוטף על מהלכי התייעלות אנרגטית במפעלים ובמוסדות, בהשקעות של מיליוני שקלים. היום דיווחה חברת וורטקס אנרגיה על חוזה לביצוע התייעלות אנרגטית במלון מלכת שבא באילת, שבמסגרתו היא תתקין במלון מערכות חימום חדשניות. בעשור הקרוב יחסכו המערכות למלון כ-400 אלף שקל בשנה בצריכת גפ"ם וחשמל.

חברה אחרת בתחום היא SmarTap הישראלית, בניהול אסף שאלתיאל, שהמערכת שפיתחה בשיתוף אינטל ואמזון הותקנה במלון שרתון תל אביב, והביאה לחיסכון של 30% בצריכת המים ו-8% בצריכת חשמל. המערכת אוספת נתונים על מערכת המים, כמו לחצים, טמפרטורה וספיקה, ומאפשרת שליטה בכל אלה לשם שימוש אופטימלי והפחתת בזבוזים.

חברה ישראלית נוספת העושה חיל בתחום ההתייעלות האנרגטית היא Grid4C, שנוסדה ומנוהלת ד"ר נועה רושין-רמיני, הפועלת מיוסטון טקסס ונחשבת למובילה בתחום ניתוחי ביג דאטה וביצוע אופטימיזציות להולכה וצריכת חשמל. החברה הוקמה לאחר שרושין-רמיני כתבה אלגוריתם בהזמנת דליה אנרגיות, החוזה בדיוק רב את הצריכה החזויה של לקוחותיה ומאפשרת ייצור בכמות הנכונה, באמצעות כלים של 'האינטרנט של הדברים' (IOT) בדרך של מיליארדי קריאות של מיליוני מונים חכמים, הנעשות במרווחים של 15 דקות.

כיום עובדת החברה עם ספקי חשמל בארבע יבשות, ביניהם חברת החשמל הגדולה ביוסטון טקסס, ונותנת שירותים ליותר ממיליון בתי אב בארה"ב, המייעלים את צריכת החשמל הביתית שלהם. אחד היתרונות של הטכנולוגיה הוא היכולת לזהות אנומליות ברמת רגישות גבוהה, ולהתריע בפני לקוחות על מכשירי חשמל שאינם מתפקדים כהלכה, גם ברמת המכשיר הבודד בבית הלקוח. מחיר ההתייעלות, במקרה זה, הוא פגיעה מסוימת בפרטיות, והוא מותנה כמובן בהסכמת הלקוח מראש. לאחרונה נבחרה רושין-רמיני לאחת מ-20 הנשים המשפיעות בתחום ה-IOT בארה"ב.

הבוקר קרא פורום יצרני החשמל הפרטיים לשר האנרגיה לקדם הקמת תחנות כוח מונעות בגז בהיקף 6,200 מגה-ואט עד 2025, בהתבסס על גידול אפסי בייצור חשמל מתחדש ועל דברים שנכתבו בתוכנית ההתייעלות האנרגטית של משרד האנרגיה. על פי התוכנית, במצב של עסקים כרגיל תגדל צריכת החשמל ב-2030 ב-62% לעומת 2015, ותסתכם ב-96 טרה-ואט שעה. התוכנית מניחה כי עלות ביצוע ההתייעלות האנרגטית עד אז תהיה 24.3 מיליארד שקל, בעוד התועלת מההתייעלות תעמוד על 79.9 מיליארד שקל.

בפורום מתייחסים לכך כאל אישור לתחזיתם לצמיחת צריכת החשמל ב-3.8% בשנה בעשור הקרוב, משום שלא ניתן לסמוך על ביצוע ההשקעות הגדולות הנדרשות להתייעלות אנרגטית. "לאור זאת, אנו קוראים לממשלה להסיר בדחיפות את החסמים המונעים תכנון והקמת של תחנות כוח פרטיות", מסר יו"ר הפורום עמוס לסקר.

עוד כתבות

מוצרי חלב / צילום: גלובס

סמוטריץ' מקדם מהפכה בענף החלב, אבל הוא עלול להישאר רק עם יבוא גבינות

תוכנית האוצר החדשה כוללת את ביטול התכנון הריכוזי בענף החלב, בדומה לרפורמה שאישר האיחוד האירופי ב־2015 ● מכיוון שהמהלך כרוך בהעברת תקציב המדינה בכנסת, הוגדלה בינתיים מכסת הגבינות המיובאות הפטורות ממכס ● הרפתנים מבטיחים מאבק

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים שירידות נוספות בדרך

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

מנכ''ל שיבא יצחק קרייס וסמנכ''ל טכנולוגיות באנבידיה העולמית מיכאל כגן / צילום: יחידת הצילום שיבא

הביקור של סמנכ"ל אנבידיה העולמית שהוביל לפרויקט שאפתני יחד עם שיבא

שיבא ואנבידיה הכריזו על שיתוף פעולה שאפתני: פענוח הגנום האנושי ● בהסכם שותף גם בית החולים האמריקאי המוביל מאונט סיני ● "הפרויקט יכול להיות בסיס דרמטי לצמיחה כלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא, שיתארח ביום ראשון בוועידת ישראל לעסקים של גלובס

39 חברות ביטחוניות ביריד נשק בפריז: "מקרון רוצה לפייס את ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם:  נשיא צרפת מקרון שינה כיוון ואישר לחברות ישראליות להשתתף ביריד הנשק בפריז, מה היה במפגש בין נשיא ארה"ב ליורש העצר הסעודי, ובבריטניה התחילו המשפט של הפעילים הפרו-פלסטינים שהרסו מפעל של אלביט ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

המלכוד שמסתתר בדוחות של החברה הגדולה בעולם

הדוח של אנבידיה, שיפורסם הלילה, פוגש שוק שמפחד פתאום מהוצאות הבינה מלאכותית ● 320 מיליארד דולר יעופו כהרף עין לכאן או לכאן ● הצפי הוא לזינוק של מעל 50% בהכנסות וברווח ● בינתיים כמה ממשקיעי העל מהמרים על ירידה במניה ● וגם, האם יש בועה בוול סטריט? בכירי וול סטריט מספקים תשובות סותרות

ירידות בוול סטריט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הקריפטו וה-AI נחתכו, מדד הפחד טיפס: השוק עצבני ומחכה לדוח שיקבע את המגמה בהמשך

השווקים בעולם מצביעים בימים האחרונים בעיקר על ירידות - החל מהקריפטו ועד לוול סטריט ● השאלה העיקרית שמעסיקה את המשקיעים היא אם אנו במצב של בועה בגלל היקף ההשקעות האדיר ב־AI ● כעת, כל העיניים נשואות לדוחות של ענקית השבבים אנבידיה

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

טראמפ ובן סילמאן לוחצים ידיים בארוחה שהתקיימה הלילה בבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

גרעין אזרחי והסכם ביטחוני נרחב: עסקת הענק בין טראמפ לבן סלמאן נחשפת

נשיא ארה"ב ויורש העצר חתמו על שורת הסכמים בבית הלבן ● ארה"ב תספק מטוסי F35 לסעודיה, הממלכה תרכוש כ-300 טנקים אמריקאים ותשקיע כטריליון דולר בתשתיות אמריקאיות ● טראמפ ובן סלמאן אף חתמו על מזכר הבנות בתחום ה-AI ועל הסכמים כלכליים וטכנולוגיים ● במסיבת העיתונאים המשותפת, הנשיא החמיא ליורש העצר ואף סיפק תגובה חריגה למעורבותו ברצח העיתונאי ב-2018: "דברים קורים"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הכנסת הרחיבה את סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות. מה המשמעות?

רק בפברואר האחרון בג"ץ קבע כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים ● האם הוא צפוי להתערב כעת בחקיקה של הכנסת שעקפה את פסיקתו, ומה היה המצב המשפטי עד עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ראש האופוזיציה יאיר לפיד פרסום ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: כדיה לוי

דרישת החנינה של טראמפ ממלכדת את נתניהו?

יאיר לפיד הסביר כי החוק קובע שהתנאי הראשון לקבלת חנינה הוא הודאה באשמה והבעת חרטה • הבעיה: אין חוק כזה, ואין תנאי כזה • המשרוקית של גלובס

צבי ויליגר, יו''ר ויליפוד / צילום: איל יצהר

רשות התחרות סגרה את תיק החקירה נגד צבי ויליגר ו-ויליפוד

במסגרת פרשת תיאום המחירים בענף המזון, רשות התחרות חשדה כי יו"ר ויליפוד צבי ויליגר ניסה להגיע להסדר כובל על העלאת מחירים באמצעות התבטאויות פומביות ● כעת, לאחר שימוע שנערך בנושא, מודיעה הרשות על סגירת התיק

מסחר באסיה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט

החוזים עתידיים בוול סטריט שוב בירידות, בניו יורק זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון • האזהרה החריפה של מנכ"ל גוגל  ● האינפלציה בבריטניה התקררה ל־3.6% באוקטובר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א; הבנקים עולים ב-1.5%, נייס נופלת ב-4% נוספים

אלביט זכתה בחוזים ממשרד הביטחון בהיקף של כ־210 מיליון דולר ● קבוצת דלק דיווחה על רווחי שיא ● השקל יורד הבוקר ל-3.27 שקלים לאחר שנחלש בכ-2% בשבוע ● מנכ"ל ישראכרט, רן עוז מסכם את הקדנציה שלו ב שראכרט בצורה חיובית, הרווח זינק ב-23% ● בוול סטריט זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה מסמנת את סופו? ● המשרוקית של גלובס

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר קופץ מול השקל. למה זה קורה?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–10.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● אך הורדת הריבית הצפוייה, הירידות בוול סטריט והתאוששות הדולר בעולם, מאיימות על המשך המגמה ● דיסקונט: בתרחיש ביטחוני-גיאופוליטי אופטימי, השקל עשוי אף לרדת מתחת ל-3 שקלים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

"המשקיעים לקחו קשה את התחזית": מה הוביל לצניחה במניית נייס

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של יותר מ־40% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

עומר אדם / צילום: שי פרנקו

"במשך תקופה ארוכה אני מתעניין בתחום הסייבר": ההשקעה החדשה של עומר אדם

חברת אבטחת הענן Aryon השלימה גיוס של משקיעים אסטרטגיים בהיקף של 4 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר גויסו מהזמר עומר אדם ● אלקטרה חתמה עם סמסונג על הסכם הפצה אסטרטגי של עשרות מיליוני שקלים ● המחזור השני של האקדמיה למנכ"ליות יוצא לדרך ● וגם: בעבר הוא כיהן כמנכ"ל מכבי חיפה, היום הוא מנכ"ל מותג הנעליים טבע נאות ● אירועים ומינויים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה: נקודות זיכוי מס עד אלף שקל בחודש ללוחמי מילואים

לפי המדרג שנקבע, לוחם מילואים המשרת בין 20–24 ימי מילואים בשנה יקבל 0.75 נקודת זיכוי בשנה העוקבת ● על כל 5 ימי מילואים נוספים יקבל הלוחם 0.25 נקודת זיכוי, ובסך-הכול ניתן יהיה להגיע עד 4 נקודות זיכוי ● נכון ל-2025, שווי כל נקודת זיכוי הוא תוספת של 242 שקל לנטו בתלוש השכר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

אלו הן המסקנות של משרד הבריאות בעניין התקלות בבדיקה של חברת רוש

כפי שדווח בעבר, הבדיקה של חברת רוש אשר בחנה את התאמת הגידול לטיפול הורמונלי, הייתה תקולה ונשים מסוימות נמצאו בטעות כלא מתאימות לטיפול בסרטן שד, למרות שהיו יכולות להיעזר בו ● התחקיר של משרד הבריאות, מצא כי הבדיקה נתנה תוצאה חלשה יחסית, בשל תקלה בערכת הבדיקה עצמה